25 februari 2025, laatste update op 25 februari 2025, 106 views
Rapporteer
Product gekocht
Wat mij betreft dé standaard in de radiowereld. De Rode Broadcaster is al jaren een graag geziene classic in menig radiostudio rond de wereld en een mic waar ik al zeker zo'n 15 jaar nu mag werken.
Pluspunten
- Robuust, niet kapot te krijgen
- Plug-and-play
- Audiokwaliteit
- High pass-filter en on air indicator op de mic
Minpunten
- Prijs
- Popfilter nodig
- Gewicht
- Fantoomvoeding nodig
Ja, eigenlijk ben ik verbaasd dat deze mic nog geen review heeft op Tweakers. Want wat mij betreft is dit de standaard voor de radiostudio. De Rode Broadcaster is een veelgeziene gast in radiostudio's in Nederland en de rest van de wereld. En dat is niet zomaar, weet ik uit ervaring.
Specifiek gemaakt voor het gebruik in radiotoepassingen komt de Broadcaster met allerlei features gestoeld op de toepassing spraak. Daarmee is het een unieke mic in z'n soort, want veel van de concurrenten, zoals de Shure SM7B zijn niet perse met dit doel in het achterhoofd ontwikkeld.
Laten we beginnen met de specs. Het is geen dynamische microfoon zoals je hem vaak ziet bij de concurrentie, maar een condensator, end-adress-mic. Oftewel: je hebt 48 volt voeding (fantoomvoeding) nodig en je spreekt in 'het einde' van de mic. Dat betekent dus ook dat je een mixer nodig hebt die die 48v kan bieden, of iets als een pre-amp of voiceprocessor zult moeten gebruiken. Kaal op een mixer via de XLR doet ie het niet dus. De frequentierespons ligt tussen de 20 Hz en 20 kHz en de impedantie is 40 ohm, hij kan dus HARD (128 dB SPL)!!
In de microfoon zit een ingebouwd pop-filter. Dat is een leuke gimmick, maar veel heb je er niet aan. De Broadcaster heeft echt nog wel een windscreen of los pop-filter nodig. De WS2 van Rode zelf (zo'n 15 euro) past perfect en is prima hiervoor, alleen een beetje groot, waardoor het nogal een unit wordt. Maar ik zou het niet proberen zonder, want de p's en de b's gaan, zeker wanneer je het close proximity-effect gebruikt en recht en direct in de microfoon spreekt, gewoon oversturen, ondanks het ingebouwde filter. Overigens kun je dit wel iets beter krijgen met (high pass)-filters.
Over filters gesproken, de Rode Broadcaster heeft een ingebouwd HPF op 75 Hz. Mooi, want die zorgt ervoor dat bepaalde bromtonen, denk een brom uit je pc-voeding of zoiets, verminderd kunnen worden in de output. Je schakelt dit filter aan of uit via de metalen switch in het zwarte stukje op de microfoon. Hierin zit ook een rood lampje. Deze kan aangeven of de betreffende fader waarop de mic is aangesloten 'hot'/on air is. Hiervoor moe je wel een verloopstukje naar 5 pins-XLR inbouwen, wat je mixer dan ook moet ondersteunen. Gebruik je reguliere XLR, dan brandt dit lampje gewoon constant rood als de mic is ingeschakeld, stroom krijgt. Overigens steekt 1 pinnetje in de microfoon iets uit t.o.v. de anderen, dit is gebruikelijk bij mics van Rode en geen fabrieksfout ofzo (dit is de aardingspin).
Dit is een microfoon die, zeker kaal, toch nog wel wat nabewerking nodig heeft naar mijn smaak. Hij klinkt kaal best aardig hoor, beter dan bijv. de Shure SM7B die echt wel serieuze voorversterking en een aangepaste klankkleur nodig heeft, maar net als de Shure heeft ook deze Rode nog wel de neiging om 'kaal' wat wollig te klinken: er zit duidelijk extra aandacht op de lagere en hogere frequenties. Met een goede equalizing kom je al een heel eind, maar zeker voor radiotoepassingen zie je deze mic altijd gebruikt worden met een echte voiceprocessor ervoor. Ik heb de Broadcaster gebruikt in combinatie met meerdere voiceprocessoren van Symetrix (altijd een goede combi) en draai deze privé met een DBX 286s ervoor: ook een prima keuze, met een simpele compressie en wat kleine enchancements heb je hem al snel goed, ook voor verderop in de processingketen bij de radio. Mijn uitgangspunt is wel om voorzichtig te zijn met de compressie op een voiceprocessor wanneer je ermee los gaat in een complete radiostudio met alles erop en eraan. Best practice hier is om de microfoonbewerking volledig op de voiceprocessor te doen, niets te doen op de mixer (geen of heel weinig AGC, geen EQ'ing en alleen het nodige voorgainen) en de rest op te laten lossen in de eindprocessing na de mixer, want hij kan anders echt gaan pompen door teveel cascadering (alhoewel dit natuurlijk in meer of mindere mate geldt voor iedere mic).
Heb je de Broadcaster lekker ingeregeld, dan klinkt ie zoals ie eruitziet: dik, stoer en als een huis. Kraakhelder met toch een warme body. Je moet er even mee aan de slag, maar met een beetje proberen en afhankelijk van je ervaring en randapparatuur heb je toch binnen een half uur een top sound staan.
Zijn er dan helemaal geen nadelen? Natuurlijk wel. Hij is namelijk nogal zwaar: bijna 600 gram, dus hij kan niet zomaar aan iedere mic arm hangen, heb je een simpel model met weinig weerstand, dan zal die zakken. Raadzaam is een stevig mic arm te kopen of een ouderwets tafelstatiefje. Het feit dat ie niet zonder pop-filter kan is een minder groot nadeel, maar het is toch wel jammer dat het ingebouwde filter niet echt afdoende is. Verder is de prijs wel een dingetje: hij is stevig geprijsd, zo meestal tussen de 350 en 450 euro nieuwprijs zo'n beetje. Nu vind ik wel dat deze microfoon dat waard is, want je krijgt een signature sound die je met andere mic's niet kunt halen, terwijl bijvoorbeeld de Shure ook in de buurt van dit prijspeil zit en je voor deze Rode in principe weinig tot geen randapparatuur zoals cloudlifters, eq's en allerlei andere gekkigheid nodig hebt. Maar die andere mic's zijn vaak wel dynamische, welke dan weer het voordeel hebben dat ze geen fantoomvoeding nodig hebben en minder achtergrondgeluid vangen. Dus is je ruimte minder goed akoestisch, of ga je ermee op locatie een rumoerige plek? Dan is een ander, dynamisch model misschien toch de betere keus voor je.