MSI MPG X870E CARBON WIFI Review
19 januari 2025, laatste update op 6 april 2025, 143 views
Rapporteer
Product gekocht
Ok product voor een veel te hoge prijs met toch de nodige aan- en opmerkingen.
Pluspunten
- Hoge bouwkwaliteit
- M.2 SSD tool-less installeren
- Vele mogelijkheden qua aansluitingen
- Foutcode display is altijd handig
Minpunten
- M.2 met heatsink niet te installeren zonder de heatsink er eerst af te halen (garantie!)
- Functie sommige bijgesloten kabels onduidelijk
- Bijgesloten handleiding beperkt en verder online, maar gewoon niet handig met assemblage
- Prijs veel te hoog
- Lange boot tijd, ook na memory training
- Lange wektijd bij keuze uit BIOS, bij OS reageren de USB apparaten niet
3 van 5 sterren (Voldoende)
Edit: wat aanpassingen gemaakt in de review. Score aangepast van 4 naar 3 sterren.
(Oorspronkelijk:)
Fijn moederbord om mee te werken. Veel mogelijkheden qua aansluitingen, zoals USB, SATA en M.2. Zeer goede bouwkwaliteit ook met een mooie, strakke afwerking.
De M.2 SSD’s tool-less installeren is ook uniek en het feit dat ze alle 4 gekoeld kunnen worden is ideaal.
Nadelen zijn er echter toch ook wel, en gezien de prijs (die veel te hoog is) krijgt dit bord daarom toch nog wat minpunten van mij.
Allereerst de handleiding. Tijdens de assemblage (is voor mij persoonlijk alweer even geleden) is het fijn om de handleiding *op papier* bij de hand te hebben. Nu krijg je een beperkte, niet moederbord-specifieke quick start guide en de rest kan je met QR codes via YouTube vinden. Maar ik wil aan de slag kunnen en geen filmpjes hoeven kijken als iets zo opgezocht kan worden in een handleiding. Tijdrovend en gewoon een goedkope oplossing. Graag in de toekomst weer VOLLEDIGE papieren handleidingen.
Daarnaast een issue met een M.2 die ik over dacht te kunnen zetten. Foutje van mezelf, ik had ook beter research moeten doen misschien, maar M.2 met heatsinks zijn dus NIET te installeren op dit bord tenzij je die eraf schroeft/haalt. Jammer.
De prijs heb ik al vermeld, die is echt VEEL te hoog wat je ervoor krijgt.
Boot tijd is helaas ook echt superlang. Met training en ook zonder training duurt het meer dan een volle minuut alvorens Windows tevoorschijn komt. Ben blijkbaar niet de enige, en dat is spijtig. Nu gaat mijn PC over het algemeen in slaapstand bij inactiviteit maar die keren dat je eens opnieuw op moet starten is dit verschrikkelijk.
Laatste puntje is dat er op de zakjes met kabels helemaal niets van aanwijzingen staat waar het voor is. Ik moest het met enige moeite Googlen. De handleiding was hierin ook onduidelijk, en schoot tekort. Voor een bord van deze prijs verwacht ik toch wel wat meer duidelijkheid. Eigenlijk hetzelfde verhaal als de handleiding.
Desondanks toch een erg goed bord dat tot op heden fijn en snel lijkt te werken, eenmaal in Windows.
(Aanpassing:)
Zoals vermeld gaat mijn PC meestal op slaap i.p.v. uit. In de BIOS kan je de PC alleen wekken via de BIOS of via het OS. In het geval van het OS kan je via USB de PC NIET uit slaapstand krijgen, ook al is dit wel aangepast bij de instellingen van de USB apparaten. Dit heeft vanzelfsprekend de voorkeur, omdat Windows eigenlijk meteen weer voor je neus staat dan. ECHTER ben je dan genoodzaakt om te kiezen voor wekken via de BIOS, waarop de USB apparaten dan wel reageren. Alleen duurt het dan 30-60 seconden alvorens je Windows voor je neus krijgt. Wat een verschrikkelijke optie. Waarom werkt dit niet zoals op elk ander moederbord? Review aangepast naar 3 sterren hierdoor.