MSI MPG X870E CARBON WIFI Review
12 januari 2025, laatste update op 12 januari 2025, 108 views
Rapporteer
Product gekocht
Ik heb de MSI MPG X870E Carbon WIFI aangeschaft vanwege de uitgebreide aansluitmogelijkheden en toekomstgerichte functies, zoals USB4, PCIe 5.0 en WiFi 7. Vooral de vele USB-poorten en dubbele ethernetpoorten waren doorslaggevend voor mijn keuze, gezien mijn gebruik van een NAS en externe opslag voor werk en hobby. Het moederbord straalt kwaliteit uit, is eenvoudig te installeren dankzij MSI’s "EZ"-functies en biedt handige extra's zoals een debug-LED en FlashBIOS-knop. De BIOS is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Hoewel de prijs aan de hoge kant is en de handleiding generiek, maakt de premium bouwkwaliteit en functionaliteit dit een uitstekende keuze voor mij.
Pluspunten
- Kwaliteit
- Looks & Koeling
- Toolless
- Connectiviteit
Minpunten
- Looks rechtsboven mocht iets beter
- BIOS update benodigd (easy!)
- Handleiding mee
Via Azerty de MSI MPG X870E Carbon WIFI besteld om de komende tijd goed vooruit te kunnen samen met een AMD 9800X3D. De prijs ligt aan de hogere kant, maar goedkopere alternatieven met wat minder functies zijn zeker beschikbaar. Mijn keuze voor dit moederbord viel voornamelijk op de ruime hoeveelheid USB-poorten en de twee ethernetpoorten, wat perfect past bij mijn gebruik met een NAS en externe storage-oplossingen voor werk en hobby. Ook mijn wens om iets meer future proof te kopen, speelde mee bij de keuze voor een X870(E)-chipset, ondanks dat USB4 de enige noemenswaardige toevoeging is. Tegelijkertijd besef ik dat "future proof" in de techwereld een relatief begrip blijft. In combinatie met het advies van Tweakers en online reviews vond ik de prijs acceptabel, hoewel het een premium segment betreft.
Het moederbord was goed verpakt met het bord en de wifi-antenne bovenin en de overige kabels netjes apart onderin de doos. Eenmaal uitgepakt straalt het moederbord kwaliteit uit. Het carbon-thema geeft het een stijlvolle, zwarte en donkergrijze uitstraling, met een hoogwaardige afwerking. De heatsinks zien er strak uit en voor RGB-liefhebbers is er subtiele verlichting aanwezig, die voor niet-liefhebbers eenvoudig kan worden uitgeschakeld met een schakelaar. De gekantelde USB-aansluitingen maken kabelmanagement eenvoudiger, maar de rechterbovenhoek van het bord oogt enigszins rommelig. Eenmaal in de behuizing valt dit echter niet meer op.
MSI richt zich sterk op gebruiksvriendelijkheid met diverse "EZ"-functies. Naast het vastzetten van het moederbord in de behuizing heb je nauwelijks gereedschap nodig. De primaire M.2 "Shield Frozr"-heatsink is eenvoudig te openen met een klikmechanisme aan de linkerkant. Schroeven zijn overbodig, want de SSD’s klik je gemakkelijk vast met het "one-finger-click"-systeem. De heatsink zelf is simpel terug te plaatsen en bevat een magnetische aansluiting voor de stroomvoorziening van de RGB-verlichting. De andere drie M.2-aansluitingen bevinden zich onder een grotere "Shield Frozr"-heatsink en werken op dezelfde intuïtieve manier, al ontbreekt hier de RGB. Daarnaast zijn er handige extra's zoals een debug-LED en -display voor foutdiagnoses, en FlashBIOS- en resetknoppen aan de achterkant. Voor iemand die niet vaak systemen vanaf nul bouwt, is alles duidelijk aangegeven. Een kleine tegenvaller was de generieke handleiding in de doos, die enkel naar de MSI-website verwijst voor een specifieke gids. Een fysieke, juiste handleiding had ik persoonlijk handiger gevonden.
Na installatie en opstarten valt direct op hoe overzichtelijk en gebruiksvriendelijk de BIOS-interface is. Mijn vorige MSI-moederbord was op dat vlak een stuk minder intuïtief. Een punt van teleurstelling was dat de meegeleverde BIOS-versie niet up-to-date was. Zeker in combinatie met de 9800X3D is een recente BIOS belangrijk, dus heb ik deze direct geüpdatet. Gelukkig kostte het hele proces minder dan 10 minuten, maar dit had voorkomen kunnen worden.
Samenvattend ben ik tot nu toe zeer tevreden. De MSI MPG X870E Carbon WIFI is een premium moederbord met een premium prijs, maar biedt veel waar voor je geld. Het is een solide keuze voor wie toekomstgerichte features zoals PCIe 5.0, WiFi 7 en uitgebreide aansluitmogelijkheden belangrijk vindt. Kleine nadelen, zoals de rommelige rechterbovenhoek en de generieke handleiding, doen weinig af aan het totaalplaatje. Voor mijn specifieke gebruikssituatie met veel USB-poorten, netwerkfunctionaliteiten en opslagopties is dit moederbord precies wat ik nodig had.