€ 219,- bij ALTERNATE.nl

Apple Watch SE (2023), 40mm, GPS, Geweven sportbandje, Zwart (Zwart) Review

8 januari 2025, laatste update op 8 januari 2025, 301 views Rapporteer

Een smartwatch die vrijwel alles biedt wat je van een smartwatch mag verwachten. Helaas wordt de ervaring flink getemperd door de matige accuduur. Dit is mijn kant van het verhaal, omdat de Apple Watch vaak in een positief daglicht wordt gezet.

Pluspunten

• Mooi compact ontwerp
  • Veel functionaliteit
  • Werkt uitstekend met IOS
  • Watch OS is fantastisch

Minpunten

• Dramatische batterijduur
  • Kwetsbaar
  • Niet echt duurzaam

3 van 5 sterren (Voldoende)
Ik heb een maand lang de Huawei Watch Fit 3 uitgeprobeerd, een goede smartwatch met een uitstekende accuduur. De Watch Fit 3 deed alles wat ik verwachtte: notificaties ontvangen, het weer checken, bellen of telefoontjes aannemen. Mijn ervaring met de Apple Watch bleek echter niet universeel toepasbaar, want het gebruik van een smartwatch hangt sterk af van wat je ermee wilt doen.

Met kerst kreeg ik onverwachts een Apple Watch SE (tweede generatie) cadeau. Omdat mijn Huawei Watch Fit 3 nog binnen de bedenktijd viel, besloot ik die terug te sturen en de Apple Watch te houden. Toch werd mijn enthousiasme al snel getemperd. Op de eerste dag verloor ik 3% batterij door simpelweg een paar notificaties te lezen en de tijd te checken terwijl ik aan het tandenpoetsen was. Ter vergelijking: mijn Huawei Watch Fit 3 verloor soms niet eens zoveel batterij op een hele dag.

Ik gaf het de tijd, in de hoop dat de batterijprestaties zouden verbeteren, maar dat gebeurde niet. Ondanks dat ik instellingen zoals wifi had uitgeschakeld (alleen Bluetooth en locatie stonden aan), bleef de accuduur teleurstellend. De batterij hield met moeite één dag vol. Ja, de Apple Watch biedt veel meer functies dan de Huawei Watch Fit 3, maar hoeveel gebruik je die extra’s echt? Voor de meeste mensen draait het waarschijnlijk om notificaties, bellen, en simpele functies zoals een timer of stopwatch. Siri heb ik bijvoorbeeld nauwelijks gebruikt.

Een ander punt van frustratie is het ontbreken van een charge limit-functie, ondanks dat Apple dit wel promoot. Bij dagelijks opladen zal de batterij sneller slijten. Ook was het onmogelijk om een fatsoenlijke screenprotector te vinden vanwege de gebogen randen van het scherm.

De Apple Watch, los van de matige accuduur, is werkelijk fantastisch. Het besturingssysteem is vloeiend en functioneert uitstekend, en de smartwatch biedt een indrukwekkende hoeveelheid functionaliteit. Het compacte design van de 40mm-versie is strak en goed doordacht, waar weinig op aan te merken valt. Bovendien heeft de Apple Watch aanzienlijk meer functies dan mijn vorige Huawei Watch Fit 3, wat het een krachtig en veelzijdig apparaat maakt.

Mijn conclusie: de Apple Watch SE is een geweldige smartwatch met veel functionaliteiten, maar de belabberde accuduur van maximaal één dag met wifi uit is een groot minpunt. Voor mij wegen de extra functies niet op tegen de praktische nadelen. Daarom ga ik terug naar mijn Huawei Watch Fit 3, die perfect past bij mijn behoeften.

Heb jij ook een Apple Watch SE (2023), 40mm, GPS, Geweven sportbandje, Zwart (Zwart)?

Dank voor je review. Ik zou wifi ook aanzetten hoor, scheelt soms batterij (bij een ander apparaat van mij). Ik heb zelf nog geen Watch, maar ik ga hem denk ik toch kopen. Vaak opladen is niet erg in mijn situatie

[Reactie gewijzigd door Dakdak op 13 januari 2025 15:09]

Ik gebruik momenteel een Huawei Watch Fit 3. Hoewel het wat minder functies heeft, biedt het wel een aanzienlijk langere accuduur. Persoonlijk ben ik geen fan van de Apple Watch; naast het feit dat je die dagelijks moet opladen, loop je het risico dat de accu na twee jaar bijna versleten is. Overigens vind ik het wel een mooi apparaat, maar ik vraag me af hoeveel van de functies de meeste mensen daadwerkelijk gebruiken. Uiteindelijk hangt het ervan af wat je precies met zo'n smartwatch wilt doen.