TCL 55C765 Review

30 november 2024, laatste update op 30 november 2024, 1.841 views Rapporteer

Met Black Friday deze TCL 55C765 aangeschaft voor 699,-. Over het algemeen ben ik tevreden voor dit geld.

Waar de helderheid en kleuren en contrast best een indruk achter laten voor deze prijsklasse.
Zijn de nadelen zoals een VA paneel (kijkhoek en) wel een punt van ergernis. Ook is het gebrek aan technische ondersteuning van TCL een gemis.

Al met al was de overweging tussen een Oled en miniled tv voor mij wel een overweging tussen Oled met super kijkhoek en maar beperkte helderheid en gegarandeerd inbranden! Tegenover LCD, nooit last van inbranden, zeer helder beeld, maar extreem beperkte kijkhoek.
Als gamer in een 1 persoons huishouden met veel licht in de woonkamer, was de keuze duidelijk.

Super tv voor het geld!

Pluspunten

• 720 local dimming zones voor goed contrast en zwartwaardes
  • Aardige piek helderheid voor indrukwekkende HDR ervaring
  • 144hz 4k om te gamen.
  • Variable refresh rate werkt. G-sync / freesync
  • Google Tv, lekker vlot!
  • Quantum dot technologie voor rijke kleuren

Minpunten

• TCL technische support bestaat simpelweg niet!. Je kunt nergens support krijgen!
  • VA paneel, de kijkhoek is zeer beperkt!
  • Reflecties in het scherm
  • HDR10+ content is te donker. Tonemapping probleem in dit formaat?

TCL 55C765 televisie, gekocht tijdens Black Friday weken bij Mediamarkt voor 699,-

Op moment van de aankoop is Mediamarkt de enige aanbieder van deze tv.

Na ontvangst van de televisie heb ik geduldig moeten wachten op hulp, want in je eentje een 55 inch tv uit zijn doos tillen en op een tafel leggen is geen goed idee.
Het scherm is kwetsbaar en daar mag je absoluut met je vingers niet op drukken.
De televisie die redelijk dunne bezels heeft moet je dan ook voorzichtig vast pakken.
Men vond het nodig een klein en scherp QD miniled logo op de bezel te plaatsen. Niet heel gemakkelijk of esthetisch.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/IlBACJIRbWOisnxMImkBVvfr1F4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/6626/1ThlwXFRBAEb5M2bCtnxL7kXxTw9YddKaKC5f6PYTbsNHSgzCk.jpeg?f=620xauto

Setup:
De setup van de televisie duurt even. Dat hoort nou eenmaal bij een smart tv.
Ik moest/kon via mijn android telefoon verbinding maken. Op Google inloggen etc.
Natuurlijk ga je niet alle voorwaardes uitgebreid lezen. Al heb ik vast weer een hoop privacy opgegeven. Welkom in 2024.

Een aantal apps zijn al geïnstalleerd, en ik wilde natuurlijk zo snel mogelijk naar HDR content gaan.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/AHq_ZvSX_bmWxC3NNPw0HWyIIiY=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/6626/1ThlwXTxQCzTvzMEJirvcOWQSZG0MWgDMMzD6khQWsdjBGDBOJ.jpeg?f=620xauto

Kleur:

Wat als eerste op valt is dat de televisie aardig fel is tegenover mijn oude plasma tv. Logisch natuurlijk.
De kleuren kloppen niet, en het ziet er allemaal even vreemd uit. En de eerste stap is dus de televisie op "Film" stand te zetten. Dat oogt meteen heel anders. HDR content ziet er goed uit. En het is goed genoeg. SDR content kan beter. De kleur ziet er een beetje vreemd uit. Misschien kan dit ooit met een calibratie opgelost worden. Maar die apparatuur heb ik niet.
Het is acceptabel.

Direct krijg ik spijt dat ik bij taal "Nederlands" gekozen heb bij de setup.. De vertalingen van instellingen zijn niet allemaal even duidelijk. En ben inmiddels naar Engels gegaan.

HDR:

HDR content ziet er voor mij echt geweldig goed uit. Ik heb dan ook nooit eerder echt HDR gezien. Aangezien mijn pc monitor slechts HDR400 heeft. En dat is eigenlijk geen HDR ervaring op de kleuren na.
Er is alleen een probleem met HDR10+ formaat. Het is te donker. Een oplossing heb ik niet kunnen vinden. En de tv is te nieuw om hulp van derden online te vinden.

Op deze televisie heb ik de helderheid maar even naar beneden geschroefd. Het HDR effect is al goed genoeg, ook als de helderheid niet op 100% staat. Gelukkig maar, want ik wil dat de minileds nog lang mee gaan.

Backlight:
Blooming is verwaarloosbaar, doordat je het alleen ziet als je erop gaat letten en erop gaat testen. Als je content kijkt heb je nergens last van. De local dimming zones doen hun best. Bij het testen van heel snel bewegende witte dingen op een zwarte achtergrond, merk je dat de dimming zones het niet helemaal bij kunnen houden. Maar ook dat scenario van een muis pointer op een zwarte achtergrond komt niet veel voor. En merk je dus normaal niets van.

Kijkhoek:

De kijkhoek is teleurstellend. Tegenover plasma of oled helemaal. Maar ook tegenover IPS. Ik merk direct een kleur en contrast verschuiving. Onder een hoek van meer dan 26 graden begint het zeer zichtbaar te worden. Het liefst zit je er dus recht voor.
Wil je met een familie "rond" de tv zitten. Of met een huiskamer vol een voetbal wedstrijd kijken. Dan zal een deel van de kijkers een zeer suboptimale ervaring hebben.
Deze televisie is daar niet voor geschikt. Dit is dan ook een van de grootste zwaktes van deze televisie.

Reflectie:
Helaas reflecteert het scherm veel licht. De matte afwerking is niet voldoende om daar iets aan te doen. Daar moet je rekening mee houden bij gebruik.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/83fvi4f4oF9eIVfiRukcEnepS9s=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/6626/1ThlwX5CZUqH5phNYuZB26Ypbd6NKLjpYG24bwU2EFSNNxHKPW.jpeg?f=620xauto

Support:
HDR10+ content zoals Cross op Prime, of The Expanse, laten nog een zwakte zien. Het is te donker in de donkerste delen. Dit kan ik op geen enkele manier verholpen krijgen. Ik ben door alle settings van de tv gegaan. Vervolgens ergens een HDR10+ test bestand gedownload. Daarmee kun je de tonemapping testen in HDR10+ content. De televisie reageert er niet op. HDR10+ formaat lijkt dus niet goed te functioneren.
Ik ging vervolgens op zoek naar support. Ik wilde contact op nemen met TCL om het probleem op te lossen of op z'n minst te melden.

Maar de enige support afdeling die ze hebben is voor mobiele apparaten. Het enige telefoonnummer is van een reparatie centrum. Waar ook nog eens niemand op neemt.
In de FAQ vind je het niet. Hoe je een FAQ kunt opstellen zonder dat je klanten direct een vraag kunnen stellen is mij een raadsel.
Support is nergens te vinden. Dit is wel een behoorlijk min punt. HDR10+ werkt niet naar behoren. En nu zal ik moeten hopen dat het ooit opgelost wordt middels een firmware update? Geen idee.

Gamen:

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/yD73w-cqwjn-pGzccmB3b3M3Kq0=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/6626/1ThlwXwZm8p0cY1GSmoLVQhvgXEcKHwqFfTGFVsxrnc4CX0Qxw.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/bC3WL77wBgJ6lq8lhC1sdFz8uns=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/6626/1ThlwXIKHVb6Ty1BR0dzpe0hJa4PsKVufpol6jH0I5FLl9sDby.jpeg?f=620xauto

Een wereld gaat voor mij open. Namelijk die van 4k HDR gamen.
Het was even uitzoeken hoe dat werkt in Windows.
Allereerst moest ik HDR aan zetten in Windows.
Ook moest ik handmatig g-sync aanzetten. Aangezien Nvidia de televisie niet heeft gecertificeerd.

Op de televisie de speciale game modus aangezet. Hiermee is te zien of je variabele refresh rate aan staat. Of HDR aan staat etc.
Het is een soort game bar voor de televisie.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/QZ_hnRPRXlhOdJ8s75tV_VGB3cA=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/6626/1ThlGl9q7NYuGqnmgxBl30k0bggGWQj41SvfSomZNZpxebGZB4.jpeg?f=620xauto

Helemaal geweldig! Het zal niet kunnen tippen aan een oled met super snelle pixels. Maar dit is voldoende voor de gemiddelde gamer. Als je een pro gamer bent speel je waarschijnlijk toch op een monitor, en niet op een tv.
Maar als gaming tv is hij uitermate geschikt. Playstation, xbox of pc!
Ook hoef je je nooit druk te maken om inbranden. En daarmee zou je dus nog jaren game plezier kunnen hebben van deze tv.

Zelfs oude spellen die geen HDR hebben kunnen met Windows auto HDR nog een beetje extra HDR effect krijgen. Zo heb je er ook in non-HDR games wat aan.

Ook is de response tijd in orde. Top!

Een nadeel is wel dat één van de 2 snelle hdmi poorten kwijt bent aan eARC/ARC wanneer je daar gebruik van wil maken.

Al met al een zeer aantrekkelijke tv. Met wat min- puntjes.

Het komt neer op keuzes
Oled vs LCD. Inbranden tegenover kijkhoek. Pixel response tegenover peak brightness.
Het heeft allemaal zijn voor of nadelen.

Als de keuze dan al LCD is, is er weer een keuze . Goedkopere tv met betere specs van een merk met slechte support: TCL. Of een merk met meer support en waar je doorgaans veel meer geld moet betalen voor dezelfde technische specificaties en mogelijkheden. Zoals Samsung.

Ik ben in ieder geval tevreden met de tv. Heel veel HDR10+ content is er ook weer niet. Ik kan er mee leven. En HDR10+ content is nog te kijken. Het is alleen niet optimaal.

Kun je de nadelen goed verdragen, en de voordelen appreciëren,dan is het best een hele goede koop tegen de vraagprijs van Black Friday. Meer had ik er ook niet voor willen betalen.

*Fotos geven de kleuren niet goed weer. De camera van mijn telefoon is van bedroevende kwaliteit.

Heb jij ook een TCL 55C765?

Hartelijk dank voor de revieuw heb zelf een oled c2 43 2 jaar nog geen inbranden gelukkig mijn vraag is hoe zit het met dolby vision is die ook donker hat namelijk de tcl 55c845 maar gaf super donker beeld met dolby vision zelfde probleem wat u heeft met hdr10+ dus ging retour nu hat ik deze ook op het oog ma ben erg bang dat ik er kwa beeld op achter uit ga wegens mijn oled
Koop de TCL C855. Deze is in verschillende maten verkrijgbaar. Topmodel van TCL. 65 inch is 1199 euro.
Niet verkrijgbaar in 55 inch. En die kost 500 euro meer. Dat is een andere prijsklasse.
Je mag je dan ook af vragen of hij daadwerkelijk die meerprijs waard is.
Mensen die iets van 55 inch zoeken kunnen voor het geld waarschijnlijk niets beters vinden dan deze 55c765. Er is nog een Hisense 55U8KQ in de aanbieding. Daar heb ik eerst over zitten denken. Maar toch voor de TCL gekozen.
Dolby vision doet het goed. Plus, bij Dolby content heb je in het menu een aantal opties. Dolby dark, Dolby light, en Dolby IQ. Bij IQ past ie de helderheid aan aan de omgeving van de tv. Het is jammer dat HDR10+ content instellingen in de tv onbeschikbaar maakt. Hoort schijnbaar bij het formaat. Sommige hdr10+ content is nog best goed te kijken. Het lijkt zelfs of de kleuren accurater zijn in HDR10+. Alleen mist er detail in donkere delen. Bij Cross op Prime was dat wel erg storend doordat de huidskleur van de hoofdpersonages samen met de al duistere sfeer van de serie het echt een probleem was.
Oled brand altijd in, hoe lang het duurt is afhankelijk van je gebruik. Kijk je veel dingen met ondertiteling. Of gebruik je er een pc op etc. Het is een kwestie van tijd. En Oled vs LCD is altijd een verschil. Je zult geen LCD paneel vinden die hetzelfde uit ziet als Oled. Ieder soort paneel heeft zijn eigen nadelen. VA de kijkhoek en black crush. IPS lager contrast en blooming/bleeding. Oled heeft een lagere peak brightness en inbranden. Oled heeft doorgaans wel het mooiste beeld. En beste kijkhoek.

[Reactie gewijzigd door The_Dissbeleaver op 1 december 2024 10:29]

Kijk top jup 65inc is voor mij ook te groot maatje van mij heeft een 65 hisense ma vind het er ma allemaal uitgerekt uit zien hdr10+ maakt mij niet zo veel uit aan gezien ik zelf meer doe met dolby vision ja daar was ik al bang voor dat me oled een x gaat in branden hoop het niet ma tog bedankt voor de helder informatie
Interessante review en m.i goede betaalbare aankoop.
Over TCL het volgende : waarschijnlijk heb je een Samsung of Panasonic paneel. Die met dezelfde specs het dubbele kosten.
Als Tweaker heb jij geen hulp nodig van TCL.
Ik denk dat jij goed op de hoogte bent van tv techniek en anders is MM je aanspreekpunt.
Daar lopen jongens die er best wel verstand van hebben. Je moet ze er wel uit zien te pikken !
Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een va paneel ivm de contrastwaarden. Ideaal voor een eenpersoons huishouden !
Ips doet concessies aan de beeldkwaliteit maar leuk voor meerdere kijkers tegelijk.
Veel plezier nog met het tweaken van de beeldinstellingen.....Calibratie doe je persoonlijk met jouw ogen
Het liefst zou ik hem calibreren met calman apparatuur. De TV is Calman ready. Alleen heb ik de apparatuur en software er niet voor. Zelf eraan sleutelen in de geavanceerde opties laat ik even achterwegen. Misschien komt er nog een review waarin men na calibratie het calibratie bestand deelt. Of de instellingen. Op het oog is het erg lastig om een 20 punts witbalans in te gaan stellen. Voor het beste resultaat heb je echt apparatuur nodig.
Dank je Faabo, maar ik zou alleen calibratie instellingen proberen van hetzelfde formaat. De 55 inch. Dan is er nog enige kans dat ze goed overeen komen. Ander formaat kan een compleet ander lcd paneel zijn. Het wijkt vaak nog meer af van elkaar. Maar bedankt voor de suggestie.
"Oled gegarandeerd inbranden"??? Wat een onzin! Mijn LG 55E6 is inmiddels 8 jaar oud en vertoont nog geen enkel spoortje van inbranden. Gewoon beetje inlezen hoe je een Oled moet instellen.
Als je de tv nooit aan zet. En als je hem af en toe gebruikt. Je vooral geen ondertitels aan hebt. Vooral er niet op gamen. De helderheid heel donker in stelt. En vooral geen tv kijkt waar het logo telkens op dezelfde plek staat. Kortom. Als je de tv nauwelijks gebruikt kun je het inbranden langer uit stellen, niet voorkomen. Als je je oled gebruikt zoals je een normale tv zou gebruiken. Dan heb je burn in. That is inherent aan de technologie. Oled staat voor organic led, pixels worden onevenredig verbruikt. Als jou tv na 8 jaar nog geen burn in heeft, kan dat alleen maar betekenen dat je hem nauwelijks gebruikt hebt. "Hoe je oled moet instellen". Bedoel je dat je de hele kamer donker moet maken en de tv maar op standje 20 helderheid moet zetten. Wat een kijk genot! Rtings doet op het moment een burn in test. Hardware unboxed ook. Oled heeft altijd burn in. Altijd. Hoe snel het zichtbaar is wordt bepaald door het gebruik. Of eerder gezegd "verbruik".
Nee hoor, gewoon normaal dagelijks veel(!) gebruikt. In ieder geval de eerste 7 jaar. Tv staat nu dienst te doen op de slaapkamer. Instellingen: Oledlampje:65 en Contrast:90, Dynamisch contrast: laag, Trumotion: de-judder 4, de-blur 10 en al de rest gewoon standaard.
Speel dit maar eens af op je tv:
YouTube: OLED Uniformity and Greyscale Test - Check your TV for Burn In and B...

Dan kun je zien of ie geen last heeft van inbranden.
Een paar jaar eerder ook al eens zo'n burn-in test gedaan, en nu deze test. Resultaat: absoluut geen burn-in. Ik beweer trouwens heus niet dat burn-in bij oudere Oledtv's niet mogelijk is, maar met enig beleid maak je de kans op inbranden wel veel kleiner. Overigens is het beeld van de 8 jaar oude Oled nog steeds prachtig.
In de huiskamer staat wederom een Oledtv, alleen een maatje groter. (65")
Bij de nieuwere Oledtv's is inbranden vrijwel helemaal geen issue meer.
Ik wil je trouwens complimenteren met de uitgebreide review van de TCL, voor de centjes een heel prima tv!

[Reactie gewijzigd door Vulcan750 op 3 december 2024 18:32]

Dank je. Ik weet zeker dat ik met mijn gebruik binnen no time last van inbranden zou hebben. Sluit er een pc op aan. En ik kijk content waar ik ondertitels voor nodig heb. En af en toe moet de helderheid omhoog. Aangezien ik niet alles wil verduisteren. Als jij na 8 jaar nog een geheel egaal scherm hebt bij oled, dan vind ik dat heel knap. Ik zou binnen 2 jaar het al op een in brand test kunnen zien. En binnen 3 jaar zichtbaar in content. Het aantal uur gebruik, en het soort content maakt een groot verschil. Ik zal oled als gamer en verbruiker van content in andere talen zeker nog even uit de weg gaan. Ook is de prijs hoger. Het geeft wel het beste beeld. Bij m'n plasma tv had ik het ook. Ik kan de kaders van de Windows vensters nog zien, en ook balken waar doorgaans de ondertitels weergegeven worden. Die zijn altijd wit. En bij zowel plasma and bij oled is de kleur wit de kleur die het meest ge/verbruikt, en de meeste pixel degradatie veroorzaakt. Elke telefoon die ik heb gehad met oled scherm heeft ook inbranden van vensters. Of zelfs het toetsenbord is zichtbaar in de burn-in test. De enige anti burn-in technologie die volgens RTings een groot verschil maakt is de real time compensation algorithm. En er zijn technologieën die de weerstand van de pixels meten op degradatie. En de pixels dan wat meer vermogen geven om te compenseren voor hun degradatie. Kortom, inbranden ofwel degradatie is en blijft inherent aan de technologie. Het gaat alleen pas opvallen en echt burn in heten wanneer delen van het scherm meer degradatie hebben ondergaan dan anderen. En zo de uniformiteit verloren gaat. Ik weet dat ik de tv gebruik op een manier die risicos met zich mee brengt. Iemand die nooit ondertitels gebruikt. En alleen bewegende beelden zonder statische elementen in het beeld heeft er minder last van. Als het beeld gelijkmatig degradeert zie je het niet. En maakt het ook niet veel uit. Als jouw soort verbruik geen onevenredige degradatie veroorzaakt kun je zeker oled blijven kopen. Het blijft het alleen mooiste beeld.
Zelf ben ik zoekende, uit mijn onderzoek blijkt Hisense :D bang for buck leader, ook naar gekeken? Prijzen vallen mee voor wat je krijgt
Voor dezelfde prijs was de Hisense 55U8KQ te koop. Bijna evenveel dimming zones als de nieuwere TCL. Beter audio systeem. Maar die heeft de Vidaa software. En schijnt dat het local dimming algoritme wat minder goed is. Die was zeker ook geen verkeerde keus geweest. Maar heb toch voor de TCL met Google gekozen. Deze TCL kost nu weer 1200 euro. Die Hisense staat nog te koop voor 700. Als ik nu moest kiezen zou ik de Hisense kopen.
Duidelijk, daar heb je punt. Ik gebruik altijd een NVIDIA shield als TV box dus OS eisen vallen af als qwalificatie criteria, maar dat geldt duidelijk niet voor iederen :)
Prijs maakt idd wel wat uit, ik zie dat alles weer terug is naar regulier non-black friday prijzen
Ja. Die TCL is pas 3 maanden op de markt. Die Hisense is al een wat ouder model. Die TCL zakt nog vaker naar de 900. Maar 700 was wel een leuke black friday deal. Tweakers had de tv nog niet in hun database. Die heb ik zelf toegevoegd. En ik kwam toevallig bij dat TCL model uit doordat ik op zoek was naar wat er allemaal beschikbaar was en nieuw was. Maar enkele reviews voor die TCL. Ik ben de eerste op tweakers en Mediamarkt. Wel op bepaalde tech sites een review gevonden. En die leken redelijk goed te zijn. Toen heb ik voor die 700 de gok gewaagd. Jammer dat de mannen van Tweakers zelf hem nog niet onder de loep hebben genomen.
The_Dissbeleaver hat nog 1 vraag. is het verschil merkbaar kwa gamen op oled naar lcd.hat namelijk lg g4 55 op het oog. ma erg duur enige waar ik nog aan twijfel is het beeld.van oled naar lcd en de abl dimming op oled is zooo stoorend
Tja. Ik kan natuurlijk niet weten hoe erg jij je gaat storen aan de zwaktes van lcd. Zoals kijkhoek. En zwartwaardes zoals oled en details in de donkere delen krijg je nooit zoals oled. Het is maar net wat je vervelender vind. Merkbare abl op oled wanneer er veel wit in beeld is. Of minder details en beeldkwaliteit van de lcd. Ik ben zelf tevreden met lcd voor gamen. Maar ik denk dat een duurdere nieuwere oled wel mooier beeld heeft. En de nieuwste kunnen wel wat feller dan oudere oled. Zo zou je dan de gehele helderheid omlaag kunnen doen zodat abl minder vaak z'n werk hoeft te doen. Ik kan voor jou niet bepalen wat je overwegingen zijn. Je budget. Etc. Maar eerlijk. Voor de huidige prijs van de TCL zou ik hem niet kopen. De black Friday aanbieding vond ik een gepaste prijs. Ik denk niet dat ik je echt kan helpen. Ik heb in ieder geval bij het gamen nog geen vervelende dingen gemerkt op de lcd. Maar wat voor de een een probleem is , is dat voor de ander niet. Ik denk dat de gemiddelde persoon voor het gamen de tv zeker goed zal vinden. Maar oled heeft veel snellere pixels. Beter contrast. Betere kijkhoek. Daar lever je helderheid voor in en krijg je te maken met anti burn in technologie en wattage limiters als abl. Helaas is dat nou eenmaal een keuze die alleen jij maken kan. Ik denk dat als je verwend bent door de Pixel response van oled. Dat lcd ineens bij snelle bewegingen wat meer storend is. Misschien kun je bij iemand anders thuis eens gaan kijken hoe het is om te gamen op een redelijk nieuwere lcd.
Duidelijk informatie dankje wel om verhaal kort te houden kan goed wezen ma ook kloote gaan van oled na mini led eigelijk gewoon proberen bevalt mini led niet retour en jup de prijs van de g4 is erg hoog dat is wat mij tegen houd zo dra er weer voorraad is neem ik tog ma een poging bedankt voor de duidelijkheid
Als update:

Het probleem met HDR10+ content bestaat nogsteeds.
Helpdesk heeft geen idee waar ik het over heb.
En de monteur die langs geweest is om ff de laatste firmware van de TCL portal erop te zetten had ook geen idee waar ik het over had.

De Metadata van dit formaat wordt helaas niet gebruikt , waardoor HDR10+ content niet naar behoren werkt.
Met deze video kun je dat testen : https://ff.de/hdr10plus-metadata-test/

Zijn er nu mensen die dit probleem ook hebben met hun tv. Graag bij TCL Melden . zodat ze er wat aan kunnen doen.
Zonder klachten komt er geen oplossing. En veel mensen zullen gaan compenseren met tv instellingen voor wat in de kern een probleem is met interpretatie van de metadata van dit HDR formaat.