Inleiding:
De Samsung Spinpoint F3 HD502HJ heb ik in gebruik bij mijn huidige pc, deze pc heb ik zelf gebouwd en ik heb gekozen voor deze harde schijf omdat de prijs erg aantrekkelijk was en de bestaande reviews erg positief waren, in deze review behandel ik benchmarks en prestaties en eigenschappen van het product.
Algemeen:
Van deze goedkope schijf had ik niet zulke goede prestaties verwacht, nadat ik de schijf in mijn pc heb geïnstalleerd en Windows 7 aan het installeren was viel mij wel direct op dat de beloofde 500GB in werkelijkheid een capaciteit van 465GB schijfruimte was. De schijf is verder wel erg snel in verhouding met de prijs, dat is uit de benchmarks verderop in deze review wel duidelijk geworden.
Deze HD502HJ gebruik ik in combinatie met het volgende systeem:
- AMD Phenom II X4 955
- XFX Radeon HD4870
- Kingston HyperX 4GB DDR3
- Asus M4A87TD Evo mainboard
- OCZ StealthXtreme II 600W
Warmteproductie en Geluidsproductie:
De warmteproductie van deze harde schijf is erg laag en daarmee dus erg doed, de gemiddelde temperatuur gemeten met het softwarepakket SiSoftware Sandra Lite is slechts 25 *C. Tijdens de benchmark verderop met HD Tune waarbij de schijf hard aan het werk moest was de temperatuur maar 24 *C. De geluidsproductie is ook erg goed, de schijf heb ik nog nooit gehoord dus dat zegt al genoeg.
Stabiliteit en betrouwbaarheid:
Uit de S.M.A.R.T. data van de harde schijf heb ik achterhaald dat de schijf sinds half oktober 2010, de datum van ingebruikname nog nooit errors heeft gehad, nu is dat misschien over een korte tijd, ongeveer 4 maanden intensief gebruik. Er zijn in ieder geval nog geen problemen geweest en die verwacht ik eerlijk gezegd ook niet.
Prestaties:
Op de website
www.harddrivebenchmark.net van PassMark Software, een betrouwbare benchmarker, staat deze schijf tussen de gebruikelijke harde schijven op maar liefst de 6e plaats! Van alle schijven die zij getest hebben, en dat zijn er bijna 3000 komt deze schijf op de 167 plaats.
Voor de serieus geïnteresserde tweakers onder ons heb ik ook met een trialversie van HD Tune Pro heb ik de schijf ook gebenchmarked. Deze staan bij de afbeeldingen.
De prestatiescore van de Windows-prestatieindex komt op een 5,9 op een schaal van 1,0 tot 7,9.
Verder komt deze schijf op de meeste websites voor in de top 20, de prestaties van deze schijf zijn voor deze prijs dus zeer goed!
Conclusie:
Voor de mensen die een betrouwbare en snelle harde schijf willen voor weinig geld is dit zeker een aanrader, als 500GB te weinig is is er in deze zelfde serie ook nog een schijf van 1TB beschikbaar die wat meer kost maar gelijke prestaties heeft.