De vorige 2 South Park games waren hele goede RPG-games, deze tot op de dag van vandaag nog erg leuk zijn om te spelen. Deze keer was het aan THQ Nordic om een nieuwe game te maken, maar deze gooide het over een hele andere boeg, en maakte er een soort hack and slash game van. De vraag is natuurlijk hoe goed is deze game? In deze review vertel ik daar wat over.
Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen, het is geen verkeerde game. De game is echter wel veel van hetzelfde, plus hij is heel erg kort. Gelukkig had THQ Nordic hier wel rekening mee gehouden, want de adviesprijs van deze game was slechts €30,- bij release, en dat is de game het zeker waard. Natuurlijk blijft de vraag, is de game leuk om eens te spelen en heeft deze ook een beetje de humor van de serie?
Het verhaal gaat zoals je misschien al uit de naam haalt, om een Snow Day! De game begint met een filmpje, dat precies zo uitziet als de tekenfilms. De humor begint dan ook meteen met Cartman, die hoopt dat de sneeuw storm door zet, waardoor er dus geen school zal zijn. Dit gebeurt uiteindelijk, en ondanks dat het buiten gevaarlijk is, gaan Cartman en zijn vrienden naar buiten om een nieuw spel te spelen. Jij speelt net als in de vorige games als “The New Kid”, en jij gaat samen met de benden uit South Park op avontuur.
Je personage kun je helemaal zelf maken, en de keuze is groot. Als je eenmaal je keuze gemaakt hebt, dan ga je door naar een Tutorial, daarin krijg je van alles geleerd. Als je daarmee klaar bent dan ga jij aan het spel beginnen, en iedereen is opeens een verdachten voor het gebruik maken van Dark Magic, waardoor de sneeuwstorm ontstaan is. De oorzaak van de sneeuwstorm blijkt uiteindelijk een stuk dieper te gaan, maar als ik dat verraad dan verraad ik het hele spel. Het spel klinkt simpel, maar uiteindelijk is hij dat ook. Laat ik het zo samen vatten, het verhaal is heel simpel, maar het past zo in South Park.
De gameplay is niet heel moeilijk, maar wel heel veel van hetzelfde. Je voert namelijk verschillende opdrachten uit, maar het is telkens gewoon je tegenstanders verslaan. Je tegenstanders uitschakelen doe je door middel van slaan, schieten en speciale krachten te gebruiken. Dit klinkt heel simpel, maar dat is het ook. Het is bijna altijd hetzelfde doen, en dit kan op een gegeven moment eentonig zijn. Ik heb na het uitspelen vaker van mijn uitrustig gewisseld, om zo het spel toch op een iets andere manier te spelen.
Voor je een missie begint, moet je altijd 2 kaarten uitzoeken, deze zijn zegt maar je hulp kaarten. Tijdens het spelen van missies krijg je ook nog nieuwe hulp kaarten, maar ook duisteren kaarten. Duisteren kaarten staan los van de andere kaarten, maar helpen je wel bij het sterker worden. De gewone kaarten hebben allemaal levels, deze kun je, mits je genoeg wc-papier hebt, upgraden voor je hem kiest. Ja je leest het goed, je betaalmiddel in deze Game is wc-papier. Dit betaalmiddel is alleen beschikbaar in missies, en resetten zich ook na het behalen van je uitdaging. Wel krijg je na het halen van een level nog 2 andere betaalmiddelen, eentje is Darkmather en de andere zijn coins. Darkmather heb je nodig om je skills te vergroten, en met coins kun je nieuwe pakjes vrijkopen.
Je kunt voor je aan een missie begint ook naar een soort wapenhandelaar gaan, daar kun je kiezen voor andere wapens. Je kunt naast je handwapen, ook je schietwapen en speciale skill aanpassen. Een speciale skill kan van alles zijn, van extra hoogspringen of bijvoorbeeld iemand rammen als een stier. Het zijn allemaal grappige dingen dat gewoon bij de humor van South Park past. De besturing zelf is niet moeilijk en voelt best goed aan. Hij is niet super vloeiend, dat moet ik er wel eerlijk bij zeggen, maar ook niet te stroef, dus het kan net.
Je ziet dat het spel ook opgebouwd is als een 4 speler Multiplayer, echter kun je deze game ook offline in je eentje spelen, op het moment dat doet dan vult de computer het spel aan met 3 bots. Als een van je bots doodgaat, dan heb je de kans om hem weer bij te brengen. Ga jij als speler zelf dood, dan is het helaas Game Over en zul je de missie opnieuw moeten spelen.
Grafisch gezien is de game dik in orde. De filmpjes zien echt letterlijk uit alsof je een aflevering van de serie aan het kijken bent. Dit ziet gewoon geweldig en maakt het spel leuk. De gameplay zelf is een 3D gemaakte versie van South Park, en ik moet zeggen dat dit ook allemaal goed uitziet. De game is volledig in de sneeuw, dus je zult wel veel wit zien tijdens het spelen, maar ik moet zeggen dat alles eromheen het wel leuk afmaakt.
Als je naar de omgeving kijkt, dan hebben ze geprobeerd om bepaalde elementen uit South Park goed na te maken. Natuurlijk zie je wel dat het geen grafische hoge kwaliteit game is, maar dat wil niet zeggen dat de game er daardoor minder mooi uitziet. De spraak en geluideffecten van het spel, en vooral het schelden van de kinderen zijn allemaal aanwezig. Dit klinkt niet verkeerd, alleen had hier meer afwisseling in gezeten mogen hebben. Want bepaalde woorden, die ik beter even niet kan vertalen, worden soms iets te vaak achter elkaar herhaald.
Dan de muziek, daar ben ik heel eerlijk dat deze magertjes is. Ik had nergens het idee dat ik iets van muziek uit de serie herkenden. Nu ben ik wel heel eerlijk dat ik niet meer zo bekend ben met de series, maar helaas is de muziek niet aanwezig. De muziek die aanwezig is, is oké, maar daar had voor mijn gevoel veel meer ingezeten. Muziek is iets dat je moet horen en daarom deel ik graag een liedje uit het spel met jullie.
De Multiplayer is niet veel anders dan de normale gameplay, alleen heb je hier dan dat je dan met andere mensen doet spelen. Enige verschil hier is dan ook dat zolang een speler blijft leven, je nog terug kunt komen, dat is bij bots niet. Als je met minder man speelt, dus bijvoorbeeld met 3 spelers, dan wordt de 4de speler aangevuld met een bot. Het enige dat me wel opviel dat het vaak meerdere pogingen duurde voor ik met een server verbonden was. Je merkt dus ook dat er gewoon heel erg weinig spelers online zijn in het spel, en dat is wel jammer want het concept is zeker niet verkeerd.
Op moment van schrijven zijn er 2 DLC uitgekomen, deze zijn niks meer dan een X aantal levels overleven. Deze zijn een leuke aanvulling, vooral omdat ze ook nog eens gratis zijn. Ik vond deze wel leuk om te spelen, want zo had ik een mode die gewoon leuk was om even lekker wat om me heen te slaan, meer tevens ook een die als een soort training gebruikt kon worden om zo sterker te worden. Echter zat er wel 1 bug in de laatste missie van de 2de DLC, en tot heden heb ik helaas nooit antwoord gekregen van THQ Nordic over een eventuele fix. Als ik de missie start, dan zak ik direct naar het laatscherm door de vloer. Ik heb van alles geprobeerd maar helaas helpt niks, en dat vind ik wel jammer, ook al is de DLC gratis.
Ik heb deze game fysiek gekregen van mijn vrouw, en zoals ik wel vaker doe met een fysieke games heb ik er een mini unboxing ervan gemaakt. Deze wil ik graag met jullie delen omdat de aankoop van fysieke games steeds minder wordt, Enjoy.
Ik heb verschillende dingen opgenoemd tijdens het spelen, en beeld geeft vaak toch meer inzicht dan alleen tekst. Ik heb tijdens het spelen de Livestream een keer aangezet, zodat ik een video had voor jullie en zodat ik deze aan mijn review kon toevoegen. Let op, deze video kunnen spoilers bevatten.
Dan de leukste vraag, heeft deze game een replay waarde voor me? Ik zal de game zeker ooit nog een keer gaan spelen, maar ik ben ook eerlijk dat dit niet op kort termijn zal zijn. De game is leuk en ik vind het ook leuk dat ik deze in mijn verzameling heb, echter ben ik ook eerlijk dat de game eentonig is en dat ik hem daarom niet op kort termijn nog eens zal spelen. De humor en alles eromheen is verder leuk, en alleen daarom zou ik hem nog een keer gaan spelen.
Mensen die me kennen weten dat ik me niet zo met Trophies bezighoud, en dat is bij South Park: Snow Day niet anders. Op moment van schrijven bezit ik 20 van de 32 Trophies, dat uitkomt op 68%. Ondanks dat er 2 DLC aanwezig zijn in het spel, zijn daar geen aparte Trophies voor aangemaakt. Ik denk niet dat ik ooit voor de 100% ga, maar je weet maar nooit.
Hoewel de game van South Park: Snow Day heel anders is, plus ook nog eens door een hele andere Studio gemaakt is worden, zou je deze game toch als een vervolg kunnen zien op The Stick of Truth en The Fractured but Whole. Want ook hier spelen de kinderen uit South Park een game, en ben jij de New Kid. Er wordt vaker in de game gewezen naar de New Kid, die het spel voor de andere kinderen in de vorige games verpest zou hebben. De game is simpel, en veel van hetzelfde, maar heeft daarover wel een extra South Park sausje. De humor en ook het grof taalgebruik waar de serie bekend om staat, is hier gewoon aanwezig. De game is vrij kort, maar gezien de prijs ervan valt dat ook wel weer mee. Mocht je deze game voor een paar euro vinden, en vind je South Park leuk, dan zou ik hem zeker een keer de kans geven.