Het is een beetje lang verhaal geworden, pak een bak koffie of thee.
Introductie
Ik heb deze soundbar twee weken mogen testen door deel te nemen aan het Tweakers testpanel. Dit leek mij een mooie manier om de geluidskwaliteit van een soundbar te beoordelen en vooral te kunnen vergelijken tegenover mijn huidige audio set-up. Wat ik tot nog toe aan soundbars bij anderen heb gehoord was ik namelijk vaak niet van onder de indruk.
Af en toe zal ik vergelijking trekken met mijn huidige receiver en speakers omdat die destijds voor +/- dezelfde prijs zijn aangeschaft. Dit vooral met mijn eigen vraag: in hoeverre zou een soundbar mijn huidige set-up kunnen vervangen? Voor de eindbeoordeling zal ik ook pogen de vraag te beantwoorden of iemand die voor het eerst een extern audioapparaat koopt hier iets aan zal hebben.
Als ik mijn ervaring en affiniteit met audio-apparaten moet beschrijven zou ik zeggen dat ik een fan ben van kwaliteit. Audiofiel zal ik mezelf zeker niet noemen, maar “zolang er maar geluid uit komt” is voor mij vaak ook echt niet goed genoeg. Ik ben dus vrij kritisch, maar deze review is mijn mening en dus regelmatig niet technisch onderbouwd. Ik trek mijn conclusie op “hoe klinkt het voor mij”.
Huidige set-up:
Onkyo TX-NR686
Gekocht voor +/- 320 euro in 2019.
Onkyo SKS-HT528
Gekocht voor +/- 150 euro in 2014.
Soundbar gebruikt i.c.m.:
Philips 55OLED854
Google Pixel 4a
Xbox One S
Algemene beoordeling
De unboxing
De verpakking is volledig van karton. Het enige plastic qua verpakkingsmateriaal was de band die het karton rondom de subwoofer bij elkaar moest houden, beschermzak voor de soundbar en speakers en het zakje voor de accessoires. Waar je voorheen vaak piepschuim zag om het product te beschermen, is dat bij dit product nu volledig (recycled?) karton geworden. Het zit mijns inziens prima verpakt. De doos heeft wel een vreemde L-vorm maar is stevig.
De soundbar zit wel tegen de onderkant aan, dus evt. impact op de onderkant van de doos kan de soundbar potentieel beschadigen. Bij mij kwam het in perfecte staat uit de doos.
Eenmaal uitgepakt zien we:
1 soundbar
1 subwoofer
2 surround/back speakers
Accessoires kit met het volgende:
1 afstandsbediening met setje AA-batterijen
1 beperkte handleiding
1 HDMI kabel
1 optische audiokabel
1 speakerkabel +/- 6 meter
3 power kabels
2 L-haken voor muurbevestiging
Bij de handleiding zit ook een uit te vouwen papier om makkelijker mee uit te tekenen waar de muurbevestiging van de soundbar moet komen.
Op de soundbar zelf zitten twee stickers voor in de showroom. Omdat het een leenproduct is heb ik niet geprobeerd deze te verwijderen, dus mij is onbekend of dit lijmresidu achterlaat bij verwijderen.
Bouwkwaliteit afwerking en vormgeving
Het materiaal oogt allemaal wat goedkoop, maar wel stevig.
De subwoofer lijkt van geperst hout gemaakt. Aan de achterkant zijn de randen niet afgewerkt, alleen zwart gespoten. Dit geeft daarom een ruwe rand en als je hem dus vaak zou verplaatsen, of rondkruipende kinderen hebt die alles vastpakken, is dat niet zo fijn. De speakergrill is voorzien van een stoffen laag.
De surround speakers voelen heel stevig, uit een stuk plastic gegoten met een metalen grill en wegen iets meer dan mijn Onkyo surround speakers. Maar het plastic voelt wel wat goedkoop aan. Mijn Onkyo’s zijn net zo goed van (weliswaar kwalitatief) plastic dus dat is geen zwaarwegend punt. Dat ze stevig zijn en niet rammelen weegt voor mij veel zwaarder en op die punten zit het wel goed. De surround speakers hebben zowel aan de achter- als onderkant een schroefdraad aansluiting om de speakers op een poot of muurbeugel te monteren.
De soundbar is van vergelijkbaar materiaal gemaakt als de surround speakers, uit twee stukken gegoten, ook met een metalen grill. Zowel de soundbar als de surround speakers voelen elk als een massief geheel, geen bewegende onderdelen. De soundbar heeft aan de bovenkant een aantal capacitieve knoppen voor stand-by/source/volume/bluetooth. Deze werken ook goed.
Ik vind het een beetje vreemde keuze van LG dat de bar en surround speakers een metalen grill hebben, maar de subwoofer juist een van stof. Vooral omdat bij mij de katten juist de sub maar al te graag als krabpaal inzetten als deze een stoffen voorkant heeft. Ik kan mij voorstellen dat dit een bewuste keuze is vanuit LG omdat een bass meer trillingen veroorzaakt en een metalen grill daarom wellicht gerammel kan veroorzaken. Het liefst zou ik persoonlijk dan alle grills in ieder geval van hetzelfde materiaal zien. Dus alle stof, of alle metaal. Dat ze uit zo min mogelijk stukken zijn gegoten zie ik als zeer positief, daardoor is er veel minder kans op trillingen van materiaal die bijgeluiden kunnen veroorzaken.
Alle hebben ze een soort gebogen voorkant, waarbij de sub en surround speakers die verticaal in het midden hebben met ik denk ongeveer een 10 graden buiging erin. De soundbar heeft deze horizontaal. Alle zijn verder heel erg vierkant met harde lijnen.
Persoonlijk vind ik ze absoluut niet mooi, maar dat is heel subjectief, dus daar moet eenieder zelf een oordeel over vellen. De surround speakers zijn vanaf de achterkant gezien echt gewoon lelijk. Als je ze dus niet tegen een achtermuur zou plaatsen, maar op een poot midden in een ruimte kijk je daar wel steeds tegenaan. Bovendien hebben ze tussen elkaar een speakerkabel nodig.
Featureset en connectivity
Ze zijn vrij no-nonsense qua aansluiting en fysieke bediening. De sub heeft een spanningsaansluiting en een pairing knop. De surround speakers hebben een speakerkabel aansluiting en op de linkerspeaker zit een spanningsaansluiting en pairing knop.
De soundbar heeft de eerdergenoemde knoppen bovenop en aan de achterkant de volgende aansluitingen:
• HDMI IN
• HDMI TV (eARC/ARC)
• USB (5V 500Ma)
• Optical IN
Ik had de soundbar met HDMI ARC én optical aangesloten op mijn TV, het was mij niet duidelijk welke van deze twee hij nu gebruikte om de audio door te sturen. Het systeem heeft dat zelf besloten. Volgens mij gaf de bar voorkeur aan optical over ARC. De audio cue zei nl. “optical”.
Wanneer de TV aan gaat schakelt de soundbar zichzelf in wanneer deze is verbonden via optical of HDMI ARC. Dit duurt wel even +/- 5-10 seconden. Mijn Onkyo doet daar net zo lang over. Dus vreemd is het niet.
Zowel de subwoofer als de surround speakers verbinden draadloos met de soundbar, dit doen ze vrij snel. Enkele seconden na spanning aansluiten zijn ze (her)verbonden met de soundbar. Dit kan ook terwijl bijv. muziek aan het spelen is. Hierin heb ik ook geen enkele verstoring ervaren en ik heb ze dan ook nooit hoeven pairen. De eerste keer moet je ze in de juiste volgorde starten volgens de handleiding, daarna is de pairing nooit meer verbroken geweest.
De soundbar is naast de afstandsbediening ook volledig te bedienen via de app. Hier kom ik nog op terug.
Per apparaat heb je wel een spanningsaansluiting nodig. 1 voor de sub, een voor beide surroundspeakers en 1 voor de soundbar.
De linker surround speaker gebruikt standaard de spanningsaansluiting en verzorgt de draadloze communicatie met de soundbar. De rechter speaker wordt in z’n geheel aangestuurd door en ontvangt ook z’n stroomvoorziening van de linker speaker via de speakerkabel tussen de twee. Ze zijn gemarkeerd met L en R voor de plaatsing. Echter mocht je alleen rechts een spanningsaansluiting beschikbaar hebben is dit geen probleem. Je kan met de app de linker en rechter surround speaker laten wisselen van audiokanaal. Dus je kan ervoor kiezen de linker juist rechts te plaatsen.
Qua aansluitmogelijkheden vind ik persoonlijk 1 HDMI IN wel echt beperkt. Voor een soundbar vind ik het niet onlogisch, maar ik heb normaal gesproken al vijf HDMI IN’s in gebruik, een soundbar die alleen via ARC werkt kan ik dus bij de meeste TV’s maar 3 apparaten op laten uitkomen. Optisch is dan evt. een vierde, maar het blijft beperkt. Mijn Onkyo heeft niet voor niets 7 HDMI IN’s plus andere inputs.
De soundbar schiet altijd terug naar optical/arc wanneer deze uit is geweest en je deze met de afstandsbediening weer aanzet. Hij onthoudt z’n source dus niet.
Afstandsbediening
De afstandsbediening is heel erg basis. Er zitten weinig functies op. Je vindt er de standaard knoppen, volume, mute, source/input, bluetooth, een audioknopje wat je audioprofiel kan schakelen en dan heb je het meeste wel gehad. Er zitten
nog een paar functies op maar eigenlijk gebruik je die niet en kan je die beter via de app regelen.
Ik vind het een vreemde keuze dat voor het source/input knopje een afwijkend pictogram is gebruikt als je kijkt naar de afgelopen 20+ jaar media-apparaten. In plaats van het blokje met een pijltje wat al bijna sinds het jaar nul gebruikt wordt en duidelijk is, heeft LG ervoor gekozen een hier veel onduidelijker pictogram voor te gebruiken. Een soort stekker aan een snoertje.
Het enige wat ik in de praktijk de remote voor gebruikte was source wisselen, waar je volledig moet leunen op de audio cue, want visueel verandert er alleen een ledje op de soundbar. Daarnaast voor volume harder/zachter en mute. Voor degenen die geen app kunnen gebruiken zijn de knoppen dus wel welkom, maar het werkt allemaal vrij traag omdat je de audio cue moet afwachten om te horen welke selectie je hebt gemaakt.
Android app
De app geeft bij het starten direct een melding dat de app binnenkort niet meer ondersteund wordt en de LG Thinq app deze gaat vervangen voor nieuwe soundbars. Ik heb deze andere app daarom ook geïnstalleerd. Bij die app kan je helemaal niets zonder een account te maken, zelfs geen apparaten koppelen of bedienen. Dus die app is per direct ook verwijderd en verder niet naar gekeken. Een account om dit soort apparatuur te besturen is echt geen optie voor mij. Dat mag geen vereiste zijn voor de werking met een soundbar. De app die ik gebruikt heb om de bar te bedienen is de door handleiding geadviseerde “LG Soundbar” app. Dat betekent dus wel dat ondersteuning op de soundbar, zolang je net als ik dat LG-account weigert, in feite niet hebt. Totaal waardeloos natuurlijk voor een nieuw product.
In de app kan je diverse zaken regelen. De besturing werkt via bluetooth. Initieel kan je de huidige status zien, of de surround en sub gekoppeld staan, welke functie of audio-profiel e.d. je kan ook per speaker(set) een testgeluid sturen.
Je kan ervoor zorgen dat onverwachte volume boosts geneutraliseerd kunnen worden, een DRC-functie aan/uit zetten (geen verschil tussen gehoord).
Je kan de audio vertragen om deze gelijk te trekken met de video. Het probleem wat ik daar had is dat de audio met de soundbar zelfs op standje 0 al achter liep op de video die mijn Android TV met Netflix uitstuurde. Je kan de audio logischerwijs niet versnellen, dus dat heeft even irritatie opgewekt. Omdat ik ook een Windows PC onder m’n TV heb staan met daarop o.a. Netflix en Disney+ e.d. ben ik overgestapt naar die voor de testen. Daar heb ik geen vertraging ervaren (die zat op de HDMI IN van de soundbar aangesloten).
De vertraging komt dus mogelijk door de optical van mijn TV en niet per sé door de soundbar. Maar ik heb dit niet kunnen bevestigen. Ik wil benadrukken dat dit dus mogelijk niet aan de soundbar te wijten is.
Daarnaast kan je ook de sub woofer, center speaker en rear speaker levels aanpassen. Voor muziek luisteren kan je voor de surround speakers ook surround sound inschakelen zodat alle speakers een vergelijkbaar volume uiten. Wanneer dit uit staat zullen de surround speakers slechts een bijna onhoorbaar volume uitsturen.
Een functie die ik wel heel erg mis in deze app is de mogelijkheid om de sterkte van links en rechts te regelen. Ik kan dus niet kiezen om bijv. het rechterkanaal die fysiek dichter bij mij staat een lager volume te geven. Dit kan bij mijn receiver wel exact per speaker geregeld worden. Hierdoor hoor ik geluid rechtsachter ook veel luider dan linksachter. Dit vind ik persoonlijk heel erg storend.
Daarnaast heb je ook een Tone Control optie waar je een versimpelde equalizer hebt voor Treble, Mid en Bass. Ik heb hier een beetje mee zitten spelen maar de hoorbare verschillen zijn vrij klein.
En dan heb je nog de opties om bijv. audio cue en automatisch aan-/uitschakelen aan of uit te zetten.
De belangrijkste functies die ik in de app gebruikte waren de source/input en het audio-profiel. Er zijn 8 voor gedefinieerde audio-profielen. Hiervan vond ik eigenlijk de AI Sound Pro nog het beste klinken voor de meeste content.
Geluidskwaliteit
De locatie van de speakers kan hier van belang zijn. Bij mij lag de soundbar 30 cm onder de TV, vanwege de leen niet aan de muur gemonteerd. De sub stond daar meestal een meter links naast. De surround speakers stonden 5 meter daarvan af achter tegen de muur gericht op de bank ertussen, 4 meter uit elkaar. Dus als je op de bank zit krijg je het geluid uit de surround speakers van opzij.
De kwaliteit van het geluid heeft mij wel positief verrast. Al verslaat deze mijn Onkyo receiver als algemene deler echt niet, komt er helemaal geen verkeerd geluid uit. Ik heb ook het volume af en toe even op maximaal gezet. En nooit heb ik echt distortion gehoord in het geluid, al was het op dat volume niet fijn om aan te horen. Dus daar was ik wel van onder de indruk, het spul haalt namelijk ook een behoorlijk hoog volume.
Wel heb ik gemerkt dat de midden- en hogetonen in de basis beter naar voren komen dan bij mijn versterker. Maar dat kan ik waarschijnlijk nog wel beter tunen op de receiver.
Daarnaast heb ik ook erg gelet of de surround speakers wel synchroon lopen met het totaalgeluid, want het blijft draadloze technologie. Ik heb die ook nooit uit de pas horen lopen. Dus complimenten naar LG voor het stukje draadloze technologie.
De sub woofer/bass ben ik niet echt over te spreken. Deze doet echt heel erg weinig. Dusdanig weinig dat ik mij afvraag waarom ie erbij zit. Echter wanneer je dan de stekker uit de sub trekt, merk je pas hoe weinig bass er uit de bar en surround komt. Zodra ik de bass 5 meter verder in de open keuken zet (uit het zicht en achter het keukenblok) hoor ik deze bijna niet meer in de woonkamer 5 meter verder.
Het probleem voor LG is hier ook dat ik het vergelijk met mijn bestaande set-up. De LG sub is 33 Watt. De sub aan mijn receiver is 105 Watt en er komt enorm veel meer en vooral voller geluid uit mijn Onkyo. Zelfs als je in de app alles van de sub omhoog zet is ie matigjes en klinkt ie zelfs niet lekker meer. De surround speakers zijn volgens het label overigens 20 Watt waar mijn Onkyo’s 120 Watt zijn. Het is mij niet duidelijk of de aangegeven wattages van LG RMS of peak power zijn.
Surround sound
Wat mij opviel is dat met name de surround speakers enorm directioneel zijn. Dat wil zeggen, zit je niet echt op het juiste plekje tussen de twee speakers, dan mis je een deel van het geluid. Ze spreiden het geluid dus niet heel goed. Dit kan zomaar een bewuste keuze zijn want je wilt met 5.1 natuurlijk horen uit welke richting het geluid komt, maar het werkte bij mij op een dusdanig verstorende manier dat het geen fijne ervaring is als je niet exact op de juiste plek zit. Als ik 1 meter vanaf de rechter surround speaker ging zitten, en dan 1 meter naar voren ging, viel grofweg de helft van het geluid weg als ervaring. Bovendien hoorde je de surround speaker linksachter op 3m afstand dan bijna niet meer. Het is technisch wel te onderbouwen waarom dit zo is. Maar het is wel storend, met name wanneer je naar muziek luistert.
Muziek
Via Bluetooth heb ik met Spotify diverse soorten muziek afgespeeld. Van jaren 70 t/m moderne dance. Het geluid klinkt heel helder, wat zeer positief spreekt over de midden- en hoge tonen. Maar regelmatig merk ik wel echt het gemis aan bass. Dit blijft voor mij een pijnpunt. Met name met moderne dance waar je een opbouw hebt en dan de drop komt, dan valt die drop toch wel wat tegen. Nogmaals, het klinkt niet slecht, maar het haalt het gewoon echt niet bij mijn bestaande set-up.
Films
Ik heb geprobeerd e.e.a. met 5.1 te bekijken. De surround speakers geven tijdens dit bijna geen geluid af. Daar was ik niet van onder de indruk. De kwaliteit van de soundbar en sub zijn tijdens films wel prima. Je kan stemmen goed verstaan, geluiden zijn helder en duidelijk. Voor algemeen gebruik is het een prima geluid. Maar minder immersie dan ik met m’n huidige set-up ervaar.
Deze bar gedraagt zich wel vreemd i.c.m. Netflix op m’n PC via HDMI. Wanneer ik een serie of film stop dan schiet het beeld even een seconde op zwart. Dit doet mijn receiver niet en lijkt dus aan de soundbar te liggen. Wellicht dat LG dit met een firmware update kan verhelpen.
Games
Voor het testen met games heb ik mijn Xbox One S op de TV rechtstreeks aangesloten en de audio via optical/arc naar de soundbar laten sturen. Bewust games gekozen met surround sound (Halo Master Chief Collection). Het surround sound van dit werkt wel echt goed. Ik kon duidelijk directioneel horen waar een stem of schieten vandaan kwam en hiervoor zou ik zeggen is de bar dan ook goed geschikt.
Prijs
Persoonlijk vind ik rond de 500 euro wel veel voor een soundbar. Zeker gezien het feit dat ik een receiver met speakers destijds voor ongeveer hetzelfde bedrag heb gekocht waar veel meer mogelijkheden in zit.
Echter moet ik niet vergeten het te vergelijken met de huidige markt. Als ik nu kijk zie ik dat een 7.2 receiver al gauw een kleine 500 euro kost voor de versterker alleen, daar komt dan nog een speakerset bovenop, ben ik wel degelijk meer geld kwijt als ik een receiver set-up kies. Maar, als iemand 500 euro kan missen voor een soundbar, kunnen ze vaak ook 700 missen voor een degelijke receiver set-up met speakers. De keuze voor soundbar zal dan dus eerder genomen worden op basis van ruimtebesparing i.c.m. prijs. De soundbar wordt qua prijs aantrekkelijk als de prijs maximaal 400 euro blijft. Ik zou deze bar dan ook alleen in een aanbieding van +/- 400 euro kopen en ook alleen als ik niet heel veel HDMI IN nodig heb.
Concluderend
De grote voordelen die deze bar meebrengt zijn de surround speakers en dat die bijna-draadloos achter kunnen worden opgehangen. Het is een recht toe recht aan product wat voor mensen die een simpele, kant-en-klare oplossing willen waarmee een prima geluid gerealiseerd kan worden. Met niet te veel gedoe met kabeltjes.
Is dit wat voor mij?
Persoonlijk hou ik het bij mijn receiver met losse speakers, voor mij is het geen vervanging van m’n huidige set-up. Maar als je minder ruimte hebt, of niet te veel gedoe wilt en het gebrek aan bass kan accepteren, dan is het een prima oplossing voor de gemiddelde woonkamer.
Als dit je eerste externe audioapparaat wordt is het een prima oplossing waar je jaren plezier van kan hebben.
Als eindscore zou ik het eerder een 3,5 ster uit 5 geven. Maar met de gedachte dat dit voor kopers is die niet zozeer een set-up vervangen, maar voor het eerst iets kopen geef ik het een 4 uit 5.