Like A Dragon is een game die al heel wat jaren mee gaat, al sinds het Playstation 2 tijdperk. Hoewel de game in Japan altijd al onder de naam Like A Dragon door het leven ging, heten de games bij ons Yakuza, tenminste tot en met deel 6. Like A Dragon Infinite Wealth is het nieuwste spel en in deze review vertel ik daar van alles over.
Like A Dragon Infinite Wealth word ook wel Like A Dragon 8 genoemd, dit zie je ook een beetje terug in het logo. Echter is dit niet de 8ste game, want we hebben ook wat spin-off games gehad. Als ik die spin-off games weg denk, dan zou dit in de tijdlijn de 10de game zijn. Want naast de normale nummers hebben we ook nog een deel 0 en The Man Who Erased His Name. Vooral die laatste is een beetje een tussendeel die deel 6 en deel 7 samen moet brengen in de aanloop naar Infinite Wealth, en misschien moet ik dit een beetje uitleggen.
Om het niet al te technische te maken zal ik het even kort samen vatten, deel 0 tot en met deel 6 waren met de zelfde hoofdrol speler. Deel 7, of te wel gewoon Like A Dragon, had niet alleen een andere speelstijl, maar was ook met een andere hoofdrol speler. The Man Who Erased His Name speelt zich een beetje tussen deel 7 en 8 in, echter is het ook een vervolg op deel 6 en niet op deel 7. Ik weet het is een beetje omslachtig, echter kon je deze game ook goed spelen zonder de vorige delen gespeeld te hebben, want er zit genoeg achtergrond verhaal in om oudere gebeurtenissen naar voren te laten komen.
Ik omschreef net al een beetje wat achtergrond, en dat heeft ook voor een groot deel met het verhaal te maken, want uiteindelijk heeft dit 2 kanten die uiteindelijk samen komen. In Infinite Wealth speel je zowel met Ichiban Kasuga, hoofdpersoon van Yakuza: Like a Dragon, en ook met Kazuma Kiryu, de oorspronkelijke hoofdpersoon van bijna de hele serie. Het spel speelt zich voor een groot deel af in Hawaii, en dat is voor het eerst sinds de serie. Natuurlijk zijn er ook 2 gebieden van Japan aanwezig, zowel de locatie van Ichiban als die van Kazuma. Het verhaal gaat om dat Ichiban te horen heeft gekregen dat zijn moeder nog leeft en in Hawaii woont, hij besluit uiteindelijk naar Hawaii te gaan om zijn moeder te zoeken. Natuurlijk zou het geen Yakuza zijn als er niet iets fout zou gaan, en dat gebeurt natuurlijk ook met Ichiban. Gelukkig krijgt hij hulp van zowel oude als nieuwe bondgenoten, en dus ook van Kiryu. Samen besluiten ze om de moeder van Ichiban te vinden, maar natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gaan, want hoe verder ze komen, hoe dieper en extremer het allemaal blijkt te zijn. Naast het zoeken van de moeder van Ichiban, worstelt Kiryu nog met een ander probleem, hij heeft namelijk kanker en heeft niet meer lang te leven.
Het verhaal klinkt zo vrij simpel, maar geloof me dit gaat heel erg diep en de gesprekken zijn zeer, maar ook zeer uitgebreid. Ik kan wel het uiteindelijke doel vertellen, maar dan verraad ik helaas de kern van het avontuur. Mocht je dat nog niet genoeg vinden, er zit ook zeker voor een 20 uur een sub-missies in het spel, waarvan bepaalde dingen ook wel iets met het verhaal te maken heeft. Het is een hele leuke aanvulling, maar je merkt ook dat hierdoor soms de gesprekken te extreem worden. Sommige gesprekken duren bijna 10 minuten, en het komt soms vaak achter elkaar. Toch adviseer ik je wel om deze sub-missies te spelen, want het bied veel achtergrond verhaal van bepaalde personages, waaronder ook die van Kiryu.
De gameplay is precies zoals Like A Dragon (Yakuza 7), en dat is turn-based. Turn-based wilt zeggen dat iedereen om de beurt doet aanvallen, echter is dit gelukkig wat uitgebreider dan alleen maar een aanval kiezen. Je kunt namelijk tijdens het zoeken van je aanval ook redelijk wat bewegen, waardoor je dus een beetje kunt kiezen hoe je ze gaat raken, dit is handig wat zo kun je er bijvoorbeeld meerdere tegelijk raken. Je slaat namelijk iemand, en die vliegt dan naar voren, maar omdat hij tegen iemand anders aankomt, doe je die persoon dus ook schaden. Tijdens het vechten kun je natuurlijk ook skills gebruiken, en deze kunnen vaak erg handig zijn en doen meestal ook meer schaden, echter moet je wel genoeg MP hebben om dit te kunnen uitvoeren.
De gameplay gaat gelukkig dieper dan simpel wat knoppen indrukken, en er zitten ook nog wat andere elementen in, eentje lijkt verdomd veel op Pokémon, en de andere heeft weer wat weg van Animal Crossing, maar hier kom ik zo meteen nog op terug. Ik zei al dat het spel dieper gaat, en dat heeft te maken met het opbouwen van een band met je team leden. Hoe meer band je met ze opbouwt, hoe beter ze gaan vechten. Als je een goede band hebt opgebouwd, dan willen ze soms nog wel een keer uit zichzelf iemand slaan, zonder dat het je beurt kost. Tevens brengt het opbouwen van een band je ook verder in het achtergrond verhaal van een personage, en dat is zeker niet verkeerd, want niet alles is direct tot je beschikking. Mocht je even geen zin hebben om te moeten nadenken in een gevecht, dan is er ook een auto mode aanwezig, dan vechten alle personages uit zichzelf. Dit kun je gewoon tijdens het gevecht aan of uitzetten, en soms kan het wel handig zijn als je het even niet meer weet.
Tijdens het lopen door Hawaii of Japan kom je altijd vijanden tegen, dit zijn de soort gevechten waar je het meeste mee te maken krijgt. Door deze vijanden te verslaan krijg je XP punten, met deze punten groei je in level en hierdoor word je sterker, maar leert ook nieuwe skills. Je kunt niet zoals in vorige games kiezen waarin je sterker wilt worden, dat gebeurt nu geleidelijk en automatisch. Mocht je levens power en/of MP te laag zijn, dan kun je natuurlijk een potion of maaltijd die je gevonden of gekocht hebt gebruiken. Maar je kunt ook gaan uit eten om je levens power aan te vullen, dit zorgt tevens ook weer voor het opbouwen van je band. Mocht het level van je team stukken hoger zijn dan die van de vijand, dan kun je direct aan het begin auto battle kiezen, en dan win je meteen. Je herkend de moeilijkheidsgraat aan de kleur bolletjes die boven ze staan. Blauw is easy en daar kun je auto battle inzetten, rood is precies goed en paars is pittig en misschien zelfs te moeilijk.
Het spel heeft verder nog genoeg mini spelletjes, en de een is nog gekker dan de andere. Zo heb je een mini spelletje waarin je moet date, en dit gaat natuurlijk nooit zoals het moet. Maar ook heb je van die spelletjes waarin je eten moet gaan bezorgen op een fiets, maar dan wel op zijn Yakuza. Verder heb je bekende kaart en bordspellen, waarvan ik soms geen idee had wat ik nu precies moest doen, maar wel leuk dat het aanwezig was. De meest bekende mini game is denk ik wel het karaoke zingen, en voor de mensen die de andere games niet gespeeld hebben, karaoke zingen zit in bijna elke game. Je hoeft gelukkig niet zelf te zingen, maar je moet wel handig zijn in het indrukken van de knoppen op het juiste moment. Tenslotte zit er ook een soort van Social Media functie in het spel, maar dan in een Aloha versie. Je kunt namelijk met mensen en dieren bevriend raken door ze te begroeten, maar ook door ze te reden of iets voor ze te doen. Het doel hiervan is beste vrienden worden met alle 200 personen en dieren die je kunt vinden.
Ben ik nu Pokémon of Like A Dragon aan het spelen? Deze vraag stelde ik me soms toch wel vaker, want buiten de Turn-based vecht systeem zat er ook nog een mode in waarin je letterlijk een soort van Pokémon gevechten had. Je komt onderweg altijd gevechten tegen, en soms blijft er na het gevecht een vijand staan, deze kun je door middel van een cadeautje en door hem te aanbidden rekruten, en dit kun je een beetje vergelijken met het vangen van een Pokémon. Tevens is er ook een soort van Pokémon Gym en League aanwezig, en ook daar kun je weer dingen mee vrijspelen. Je kunt een team van 6 vechters maken en zo gevechten aangaan tegen andere personages in het spel, en door te vechten word zowel je trainers level, als hun vecht level hoger. Als je dubbele hebt, dan kun je deze fuseren en ze op deze manier laten evalueren. Ja je leest het goed, evalueren! Hoezo het lijkt sprekend op Pokémon?
Dan tenslotte wil ik nog een mode die in het spel zit opnoemen, en dat is op het opbouwen van een resort op een vervuil eiland. Op dat eiland moet je vuilnis opruimen, maar ook dieren, schelpen en grondstoffen verzamelen. Met grondstoffen kun je meubels en items bouwen, waarmee je het eiland verder doet uitbreiden. En nu hoor ik je denken, dit klinkt als Animal Crossing? En die mening deel ik voor een groot deel, want daar heeft het veel van weg. Het enige verschil is dat hier soms ook bandieten komen en je deze moet verslaan, maar voor de rest is het net Animal Crossing. Zoals je misschien in de gaten hebt is er op gameplay gebied meer dan genoeg te doen, en ik heb nog niet alles opgenoemd, maar ik denk wel dat ik de belangrijkste dingen benoemd heb en jullie wel een idee hebben wat je van het spel kunt verwachten.
Grafisch gezien zijn de Like A Dragon games altijd al een plaatje geweest, en kan ik wel zeggen dat deze hier niet aan onder doet. Net als bij Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name is deze game echt een prachtige game, iets waar de makers wel bekend om staan. Ik had ook deze keer weer het idee dat er in deze game meer gesproken werd, en ik dacht dat The Man Who Erased His Name al lange gesprekken had, maar Infinite Wealth doet er nog wel een paar schepjes bovenop. Hoewel er super veel echt gesproken word, zijn er nog altijd genoeg momenten aanwezig met alleen tekst, maar de gesprekken waren mooi aanwezig. De game is zowel in het Engels als in het Japans te spelen, terwijl bij The Man Who Erased His Name de Engelse taal pas later werd toegevoegd. Ikzelf speel deze games altijd in het Japans, omdat ik dat persoonlijk mooier vind bij dit soort spellen. Maar ondanks dat ik hem in het Japans speelde, waren er toch genoeg scenes in het Engels, en dit komt omdat je op Hawaii zit en sommige mensen die daar wonen alleen Engels spreken. Doordat ze dit gedaan hebben, krijg je soms ook een taalbarrière tussen de personages, en dat vind ik een leuke toevoeging. De omgevingen zijn stuk voor stuk mooi afgewerkt, en je ziet gewoon dat de game met veel liefde gemaakt is.
De muziek in de Like A Dragon Games waren altijd al tof, en vooral de intro muziek van deel 4 speel ik bijvoorbeeld nog erg vaak af op Spotify. Like a Dragon Infinite Wealth heeft ook vanaf het begin tot einde zeer goede muziek. Zo heb je vaak vrolijke muziek als je door de straten loopt en spannende muziek bij de gevechten. Ook merk je wel verschil in muziek als je Japan of Hawaii bent, en ook dat is erg leuk gedaan. Zoals ik al vaker in mijn reviews zeg is muziek iets dat ik niet goed kan omschrijven, daarom voeg ik weer een video toe met daarin een liedje die gebruikt wordt in een van de gevechten, deze vind ik wel de moeite waard.
Ik heb de game fysiek gekocht voor de Playstation 5, en zoals ik vaker de laatste tijd doe, heb ik hiervan een mini unboxing gemaakt. Deze mini unboxing wil ik graag met jullie delen, want in een tijdperk waar bijna alles digitaal is, is het soms toch wel leuk om te zien hoe een fysiek exemplaar van een game uitziet. Het gaat hier wel om de standaard editie, dus geen bijzonderdere uitvoering.
Dat ik een fan van deze game serie ben, is geen geheim. Ik heb ook deze keer weer enorm genoten van deze game, en kan iedereen wel aanraden deze game een keer te spelen. Ik heb tijdens mijn gamesessies een paar keer de livestream aangezet en eentje daarvan leek me wel leuk om met jullie te delen, om jullie zo een beetje het idee te geven hoe de game in elkaar zit. LET OP, de video kan spoilers van het verhaal bevatten.
Dan de vraag nog of deze game een replay waarde heeft, en dat antwoord is voor mij ja. De game is uitdagend en speelt heerlijk weg. Wel moet ik erbij zeggen dat het soms wel wat eentonig werd na maten ik uren aan een stuk door speelde. Het spel heeft een leuk verhaal, genoeg extra dingen te doen en een dosis geweldige humor. Nu ben ik wel eerlijk dat ik hem niet op kort termijn direct nog eens zou spelen, daar is het spel gewoon te lang voor, plus heb ik nog niet alle uitdagingen 100% afgerond, dat wil ik eerst nog met en met gaan doen. Maar dit is zeker een game die ik nog een keer ga spelen, echter denk ik dan wel de New Game+ mode, zodat ik voornamelijk van het verhaal kan genieten en niet weer uren hoef te trainen om sterker te worden.
Op moment van schrijven heb ik 47 trophies behaald, dat goed is voor 62% van alle trophies. Hierbij moet ik er wel bij zeggen dat dit percentage inclusief de DLC is, zonder de DLC zou ik op 74% uitkomen. Of ik voor een 100% van alle trophies ga weet ik voor nu nog niet, en deze percentage heb ik behaald zonder van te voren te kijken. Op moment dat ik verder ga spelen of de New Game+ mode ga doen, dan zal ik zeker even kijken wat ik nog aan trophies moet.
Like a Dragon Infinite Wealth is weer een grote game in de Like A Dragon Game serie, waar we vorig jaar 1 remake en een sub deel hadden, hebben we nu weer een grote main game. Infinite Wealth is zeg maar deel 8 en speelt zich af na deel 7 en The Man Who Erased His Name, 2 aparte Yakuza’s die uiteindelijk samen komen in een groot avontuur. Het is handig om de vorige games gespeelt te hebben, vooral om zo het verhaal beter te kunnen volgen. Ook als je nog nooit een Like A Dragon game hebt gespeeld, dan kun je deze gewoon spelen, want er word gelukkig ook genoeg back story uitgelegd. De game speelt lekker weg, is grafisch echt mooi en heeft veel te veel te doen, dit is game waar je makkelijk 70 uur aan kwijt bent en nog niet alles gedaan hebt. De gesprekken voelen helaas op een bepaald moment echt wat te lang aan, maar de gameplay maakt dit meer dan goed. Wel moet ik er gewoon eerlijk bij zeggen dat het soms wat te veel van hetzelfde werd, vooral in het Pokémon gedeelde. Ik kan niet meer zeggen dan ik al eerder noemde en kan echt iedereen aanraden deze game eens te spelen.