Rise of Nations is een game die ik al heel wat jaren speel, in het verleden had ik hem op disk en recent heb ik nog eens de Extended Edition via Xbox Game Pass for PC gespeeld. Maar wat is het voor game en is hij naar al die jaren nog even leuk? In deze review vertel ik jullie daar wat over.
De eerste Rise of Nations is alweer meer dan 20 jaar geleden uitgekomen, op 20 mei 2003 om precies te zijn. Deze leek toen veel op Age of Empires, en dat vond ik toen al erg leuk. Ik zal vaker in de review deze vergelijking maken, maar gelukkig heeft het spel ook veel dingen anders, en dat vond ik persoonlijk wel leuk aan deze game. Ik zal me tijdens deze review ook voornamelijk op de Extended Edition focussen, deze versie bestaat uit de main game uit 2003 en de Thrones and Patriots uitbreding van 2004.
Er zit iets van een verhaal in de game, maar deze is zo simpel en eenvoudig, dat deze eigenlijk gewoon op de achtergrond verdwijnt. Ik moet zeggen ik heb in het verleden de Story mode helemaal gespeeld, en tijdens dat spelen had ik niet het idee dat ik een verhaal aan het spelen was. Het verhaal gaat over beschaving die je kiest en deze uiteindelijk de hele wereld moet zien te veroveren. Veroveren kun je doen door samen te werken met andere rassen, of door ze simpel weg uit te schakelen. Meer is er niet echt aan verhaal, en ik merkte dan ook dat ik meer plezier had met simpel weg een Single Player match.
De kracht van deze game zit hem in de gameplay, want ik merkte gewoon dat ik deze persoonlijk het meeste speelde. Als ik op internet zoek naar dit spel, dan wordt altijd de single player genoemd. Als je deze mode speelt, dan merk je dat je veel dingen naar wens kunt instellen, zoals de moeilijkheidsgraat, landschap, aantal tegenstanders (maximaal 8 spelers), soort gevecht en of in teams wilt spelen. In totaal heb je 24 verschillende volkeren om uit te kiezen, en elk volk heeft iets van een speciale kracht. Ikzelf speelde voornamelijk met de Japanners, waarom geen idee, maar ik kies elke keer weer hun, en hun speciale kracht is de kracht van eer. Ik heb ook wel eens met een ander volk gespeeld, en om heel eerlijk te zijn merk ik weinig verschil tussen hun, maar dat zou ook kunnen omdat ik altijd Deathmatch speel.
Net als bij Age of Empires speelt ook Rise of Nations zich in verschillende tijden af, hoewel dat bij Age of Empires zich meestal rond een bepaalde periode afspeelt, is dit bij Rise of Nations totaal anders. Rise of Nations begint in de oertijd, dat zich rond de 5de eeuw afspeelt, en eindigt in de Informatietijd, dat alles na 1960 is. Als jij snel bent met bouwen en upgraden, dan kan het zo maar zijn dat jij al met tanks en vliegtuigen aanvalt, en je tegenstander nog met paard en wagen aan komt zetten. Je kunt er ook voor kiezen dat iedereen een vaste tijd heeft, maar in de meeste gevallen gaat de tijdlijn zo ver vooruit.
Omdat het spel in totaal 8 tijdlijnen heeft, merk je dat je later in het spel ook andere grondstoffen nodig hebt, zoals Olie die opeens toegevoegd wordt. Wat ik mooi vind aan het verzamelen van grondstoffen, is dat je als je iemand ergens op zet, hij dat ook blijft doen en dat deze niet opgaat. Ja dit is minder realistisch, vergeleken met Age of Empires. Maar ik vind het persoonlijk wel fijn, want zo kan ik me meer focussen op de gevechten zelf. Nu zou je denken van, ik zet meteen 20 man op voedsel, dan zit ik wel goed, maar daar is aan gedacht. Je kunt namelijk maar een X aantal grondstoffen tegelijk binnenhalen, doe je meer, dan krijg je een waarschuwing dat je meer binnenhaalt dan hij opslaat. Dit kun je net als het maximaal aantal mensen die kunt hebben, met en met upgraden via de bibliotheek.
Over upgraden gesproken, je kunt natuurlijk net als bij Age of Empires ook je skills en mogelijkheden upgraden, maar soms moet je daarvoor een bepaalde tijd omhoog, en voor je dat kan dan moet je weer iets anders geleerd hebben. Gelukkig zit het meeste upgraden in de bibliotheek, dus mooi overzichtelijk. Het upgraden van bijvoorbeeld je wapens of je skills doe je weer in de gebouwen die je met en met doet bouwen, dus je moet vaker even de gebouwen controleren of er misschien niet een verbetering beschikbaar is.
Tenslotte wil ik het nog hebben over het belangrijkste onderdeel van het spel, de besturing en het vechten, want daar heb ik het nog niet over gehad. Rise of Nations is een real-time strategy game, dat is een gameplay waarin jij soldaten selecteert en deze ergens naar toe stuurt. Je tegenstander versla je uiteindelijk door de hoofdstad te veroveren, dit is vergelijkbaar zeg maar met je Town center. Je herkent je hoofdstad aan de naam, zoals in mijn geval Tokio is als ik met Japan speel. Elke andere stad die je bouwt krijgt de naam van een andere grote stad uit dat land, zoals bij Japan bijvoorbeeld Kyoto. Mocht de tegenstander in mijn geval Kyoto veroveren, dan wordt deze na bepaald aantal minuten alles wat onder die stad van hem, echter ben ik dan nog niet uitgeschakeld. Doet hij dit nu bij Tokio, en verlies ik hem dan, dan is het game over voor mij. Veroveren doe je door soldaten in te zetten, je kunt ook de atoombom of vliegtuigen inzetten om het te verzwakken, maar het echt overnemen kan alleen met soldaten. Op Gameplay gebied vind ik dit een hele toffe game, en ik speel eigenlijk alleen de Deathmatch in singleplayer.
Grafisch gezien oogt het wel wat verouderd, maar ondanks dat de game toch al 21 jaar oud is, vind ik hem nog altijd heel goed uitzien. De camera kan gezoomd worden, maar van hoek wisselen is helaas niet mogelijk, dit is vergelijkbaar met Age of Empires. Ik vind de game nog altijd best mooi uitzien, en bij elk volk hebben de gebouwen ook de stijl van hun verleden, en dat oogt best mooi. Je kunt ook wonderen bouwen, dat zijn bekende gebouwen en monumenten, zoals bijvoorbeeld het vrijheidsbeeld. Ook deze ogen erg mooi, maar deze staan verder los van een volk. Ik kan niet zeggen dat de game anno 2024 niet meer mooi uitziet, en daardoor niet meer te spelen is. Ja het oogt iets verouderd, maar de game kan voor mijn gevoel nog altijd goed meekomen.
De muziek is matig, en misschien op een bepaald punt een beetje eentonig. Tijdens het spelen hoor je muziek, die wel hier en daar een beetje veranderd, maar voor een heel groot deel is deze toch wel hetzelfde, en dat is wel jammer, want een beetje afwisseling was wel welkom geweest. Muziek is iets dat je moet horen, en daarom deel ik graag het liedje dat je tijdens het spelen hoort met jullie.
Deze game kan natuurlijk ook online gespeeld worden, dit kun je zowel met alleen vrienden doen of via een openbare server. Ik moet er wel even bijzeggen dat ik het in het verleden vaker online gespeeld heb en het toen altijd goed en snel werkte. Ik heb geprobeerd voor het schrijven van deze review om het online nog eens te testen, echter waren er geen spelers online. Dus hoe dit anno 2024 werkt moet ik jullie even schuldig blijven, en daarom neem ik dit onderdeel ook niet mee in mijn eind oordeel, maar zoals gezegd in het verleden werkte dit erg goed.
Dan de leukste vraag die ik altijd leuk vind om te beantwoorden, heeft deze game een replay waarde. Dat antwoord is ja, want het spel is gewoon leuk om zo even te spelen. Ja de Story mode is misschien heel eentonig, maar als je die weg denkt en gewoon lekker een los spel speelt, dan speelt het heerlijk weg. Ik heb dit spel nog altijd geïnstalleerd op mijn laptop en start hem nog vaker op.
Microsoft heeft met het uitbrengen van de Extended Edition achievements aan de game toegevoegd, iets wat het origineel niet had. Ik kwam hier per toeval achter toen ik opeens een achievement behaalde, want anders had ik het niet geweten. Ik heb op moment van schrijven 5 van de 38 achievements weten te behalen, dat uitkomt op 6% volgens Xbox. Aangezien ik de game nog regelmatig speel zal ik vast en zeker er nog verschillende gaan behalen. Dat ik maar zo weinig behaald heb verraste me wel, maar wie weet ga ik wel een keer proberen of het me lukt hem 100% te krijgen.
Rise of Nations: Extended Edition is een heruitgaven van het origineel dat in 2003 voor het eerst verscheen. Deze game is geoptimaliseerd voor de moderne systemen, heeft achievements en ook de uitbreiding aanboort. Grafisch gezien is er weinig veranderd aan deze versie, maar ondanks dat ziet de game er nog altijd leuk uit. Het verhaal heeft voor mijn gevoel geen meer waarde en persoonlijk speel ik de game alleen solo. De muziek is naast het verhaal misschien te eenvoudig en verhaal eentonig, maar de kracht van deze game zit hem echt in de gameplay. Mocht je Xbox Game Pass PC of Ultimate hebben, dan kun je deze game gratis spelen via die service.