Ratchet & Clank zijn games die ik altijd wel leuk gevonden heb, het zijn games die leuk en grappig zijn voor jong en oud. Ratchet & Clank: Rift Apart is het nieuwste deel en was een game die vlak na de release van de Playstation 5 is uitgekomen. Deze game zou goed gebruik maken van verschillende nieuwe Playstation 5 functies. Maar is de game ook leuk en maken ze die beloftes waar? In deze review vertel ik er van alles over.
Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen, de positieve reacties en de hype over deze game zijn terecht, de game levert op alle punten een hele mooie ervaring. Dat het verhaal los staat en gespeeld kan worden voor nieuwkomers vind ik heel groot pluspunt. Ik merk ook dat het spel erg snel doet laden, vooral op momenten dat je van dimensies wisselt tijdens het spelen, erg leuk gedaan.
Zoals gezegd gaat het hier om een losstaand verhaal, het verhaal gaat over Ratchet en Clank die werelden in meerdere dimensies doorkruisen om te voorkomen dat de kwaadaardige Dr. Nefarious gebruik maakt van de Dimensionator. Dit apparaat had Clank gemaakt voor Ratchet, zodat deze opzoek kon gaan naar andere Lombaxen. Het apparaat kan openingen naar andere dimensies maken, en daar gaat het verhaal voor een groot deel over. Het drietal wordt tijdens een worsteling getransporteerd naar een alternatief universum, waarna de Dimensionator explodeert. Clank wordt gered door Rivet, een vrouwelijke Lombax. Rivet kun je een beetje zien als de tegenhanger van Ratchet, maar dan als een vrouw. Clank mist door de explosie zijn rechterarm, echter heeft dit verder geen invloed op het verhaal.
Dr. Nefarious wordt in deze dimensie aangezien voor keizer Nefarious, daar maakt hij natuurlijk gebruik van en gebruikt hij in het geheim de keizerlijke identiteit, en stuurt zijn volgelingen achter Ratchet, Clank en Rivet aan. Ondertussen bedenkt het drietal een plan om de Dimensionator te herbouwen, zodat ze naar hun eigen dimensie kunnen terugkeren. Tijdens hun avontuur ontmoeten ze ook Kit, deze een beetje de tegenhanger van Clank is. Hij heeft zelf ook een verleden, maar besluit Ratchet, Clank en Rivet te helpen. Het verhaal klikt simpel op papier, maar geloof me het is grappig en bied toch genoeg diepgang. Ik kan nog wel meer over het verhaal vertellen, maar dan verraad ik toch wel wat dingen, en dat wil ik liever niet.
De gameplay is soepel en voelt erg goed aan, ik had nergens in de game het idee gehad dat iets aan de gameplay niet goed was, als ik een gevecht verloor, dan verloor ik hem omdat ik niet goed genoeg mijn best had gedaan. Tijdens je avontuur krijg je veel verschillende wapens en skills, ook vind je genoeg bouten, die je kunt gebruiken als geld. De meeste wapens moet je wel kopen en kun je tussendoor ook upgraden, dit kan wel alleen in een store, dus die zul je even moeten zoeken. Gelukkig kom je die winkels regelmatig tegen, dus je hoeft niet per se naar een ander planeet hiervoor te rijzen. Nieuwe wapens kopen doe je met moertjes, deze krijg je door het kapotslaan van kisten en het verslaan van vijanden. Wapens upgraden doe je met kristallen, deze vind je door het hele level heen. Elk wapen kan in totaal 5 levels omhoog voor hij max is, tenzij je naderhand een new game plus gaat spelen, dan houd je alles wat je al ontdekt hebt, alleen kun je dan je wapens nog verder upgraden.
Elke wereld heeft een kaart, en je merkt dat je deze op een gegeven moment best vaak gaat gebruiken, vooral als je alle collectibles en update kristallen wilt verzamelen. Je krijgt op een gegeven moment kaarten waarmee je heel veel al op de kaart kunt zien, mits je het niet al zelf ontdekt hebt. Tijdens het vechten en behalen van missies krijg je XP-punten, met deze punten groei je en kun je levels omhooggaan. Met elk level dat je omhooggaat, word je sterker en gaat ook je HP hoeveelheid omhoog. Ik moet er wel even bij zeggen dat ik soms niet het idee had dat ik sterker geworden was, maar dat komt omdat de gevechten ook steeds pittiger werden, dus het compenseert zich zeg maar. Bepaalde gevechten vraagt soms wat geduld en soms kun je beter wat blijven rennen en ontwijken dan direct aanvallen, maar uit eindelijk komt het allemaal goed. De game biedt genoeg afwisseling in de gameplay en ik heb me erg goed vermaakt met deze game.
Als ik grafisch kijk naar de game, dan kan ik zeggen dat het echt een plaatje is, vooral als je even de moeite neemt en gewoon naar de details van Ratchet kijkt, dat ziet er gewoon mooi uit. Je ziet echt hoe de wind door de haren van zijn vacht gaat en hoe mooi dat gemaakt is, echt tof gedaan. De game oogt op alle punten als een moderne animatiefilm en dat is geweldig gedaan. Alle werelden zijn stuk voor stuk tof gemaakt en oogt heel mooi en duidelijk. Er is niks in de game waarvan ik zoiets had van, wat is dit onduidelijk of wat ziet dat er slecht uit. De game kan zowel met Nederlandse taal als de Engelse taal gespeeld worden, echter ging het omzetten van Nederlands naar Engels niet zonder slag of stoot. Ik moest na het omzetten uit de hele game gaan en hem daarna opnieuw opstarten, voordat hij in het Engels was. Buiten dat is het een hele prachtige game, heel tof gedaan.
De muziek past erg leuk in het spel en heeft ook een passende stijl. Je zou kunnen zeggen dat de muziek opgebouwd is uit een Animatiefilm en de bekende Ratchet & Clank stijl. Ik vond de muziek erg leuk passen in de game, maar zoals altijd moet je muziek horen om te snappen wat ik bedoel. Ik heb de muziek nog eens erbij gepakt en ik vond deze wel erg leuk, en daarom deel ik deze dan ook met jullie.
Tijdens het spelen heb ik de Livestream aangezet om zowat leuke beelden te kunnen delen met mensen, een daarvan deel ik hier in deze review, zodat jullie een idee hebben hoe de game uitziet en speelt, want ik heb tenslotte toch wel wat dingen opgenoemd. LET OP, deze video kan spoilers bevatten.
Dan de bekende vraag of de game een replay waarde voor mij heeft? Dat antwoord is zeker ja, want ik vond de game op en top leuk. De game speelde heerlijk weg, er zat genoeg humor in en tevens was de game ook uitdagend. Ik heb me in ieder geval goed vermaakt met deze game en ik zou hem zo weer kunnen spelen.
Toen ik de game uitgespeeld had, had ik eens naar mijn Trophies gekeken. Tot mijn verbazing miste ik er nog 5, dat is inclusief de Platinum, en deze waren na wat nakijken heel makkelijk te halen. Ik heb daarom me de moeite genomen om deze ook te halen en heb de game nu 100%. Ik moet zeggen dat het niet heel moeilijk was, maar het vraagt soms wel even een beetje geduld met zoeken. Dus toen ik de laatste 4 trophies gehaald had, kreeg ik ook meteen de Platinum, en ik moet zeggen dat voelde goed.
Ratchet & Clank: Rift Apart was een van de games die binnen het eerste jaar van de Playstation 5 was uitgekomen. Het zou gebruik maken van alle nieuwste snufjes die deze console aan boort zou hebben, en ik moet zeggen dat doet hij heel goed. De game oogt en ziet uit als een moderne Animatiefilm, maar speelt op alle punten als een triple A game. Er is genoeg te ontdekken, de humor is goed aanwezig en de gameplay is op en top. Grafisch is het een hele mooie game met veel details en het loopt lekker vloeiend. De game is een dikke aanrader en mocht je net als mij Playstation Plus Extra hebben, dan kun je deze game gratis spelen.