Iedereen heeft wel eens van een escape room gehoord, of er misschien wel een keer aan meegedaan. Maar een game die gebaseerd is op een escape room, of iets wat daar op lijkt hebben we nog niet zo vaak gehad. Oxide Room 104 is een game waarvan het idee afkomstig is van een escape room, de vraagt rust echter of dit ook goed gedaan is, in deze review vertel ik jullie daar wat over. LET OP: Tweakers geeft PS4 of Switch aan, game is gespeeld op de Playstation 5 en daar is deze review ook op gebaseerd.
Als je nu zoiets hebt van, waarom heb ik nog niet eerder van deze game gehoord, dan ben je niet de enige, want ik ben hem ook maar per toeval tegengekomen en had er ook nog niet eerder van gehoord. De omschrijving van dat escape room sprak me wel aan, en hij was toevallig in de aanbieding, dus daarom de gok maar genomen. Oxide Room 104 is gemaakt worden door een Spaanse indy studio genaamd Wild Sphere, deze bekend staan van games als Naught en Flying Soldiers en Gigantosaurus: The Game.
Het verhaalt begint met een kort filmpje waarin de hoofdpersoon een bericht krijgt niet het motel in te gaan, echter heeft hij deze niet gelezen. Je wordt aangevallen en daarna begint het spel. Je wordt wakker in een badkuip van een motelkamer, je bent naakt, gewond en niet zeker wat er allemaal gebeurd is. Je herinnert je alleen dat een deal mislukt was, maar het enige dat voor jou nu telt, is kosten wat kost proberen te ontsnappen uit het gruwelijke motel. Dat is een beetje in het kort waar het spel om gaat, meer is er niet en spannender dan dit ken ik het niet maken. Tijdens je ontsnapping worden er wel wat korte verhalen verteld over andere mensen die daar geweest zijn, maar dat zijn slechts allemaal kleine toevoegingen, die verder los van het verhaal staan. Het spel kent meerdere eindes, dus het spel meerdere keren spelen is zeker een aanrader.
De gameplay is vrij eenvoudig, en heeft op bepaalde kleine punten wel iets weg van Resident Evil. Want net als bij Resident Evil maak je hier gebruik van een inventory, deze ook vol kan raken. Dus soms moet je even slim denken over wat je ook daadwerkelijk wilt meenemen. Je kunt soms ook items combineren, hoewel dit wel maar heel beperkt voor komt. Er zijn ook momenten dat je te veel items hebt, gelukkig zijn er plaatsen waarin je spullen kunt opbergen.
Ik zei al dat het spel de opbouw heeft van een escape room, en dat zie je de gehele game ook terug. Want je moet telkens iets doen om weer een stap verder te komen, en in elke kamer waar je komt moet je weer dingen doen om verder te komen. Je kunt gewond raken of vergiftigd worden, dus het is belangrijk om verband en medicijnen te vinden en deze bij je te houden. Mocht je nu toch doodgaan, dan komt er een scene waarin je een ledenmaat verliest, en dan begint je run gewoon opnieuw. Alles wat je gevonden hebt ben je kwijt, en er worden in sommige kamers de puzzels anders opgebouwd, zo heb je dus nooit dezelfde run, ook niet als je doodgaat. Er zijn ook monsters aanwezig, dus een wapen en kogels vinden is zeker iets dat je moet doen.
Elke keuze die je maakt zal je naar een van de eindes leiden, maar let wel op, van alle manieren waarop dit zou kunnen eindigen, is er maar één goede uitweg. Er zijn veel opties en manieren om situaties op te lossen, en soms zijn er meerde paden mogelijk, dus het kan soms wel een gok zijn. Sommige acties brengen je in een toestand die je perceptie van de omgeving zal veranderen en zelfs tot een abrupt resultaat zal leiden. Het is geen verkeerde gameplay, alleen vind ik de game wel heel erg kort, maar gelukkig verandert er vaak dingen, waardoor het wel interessant blijft aanvoelen, en zoals eerder gezegd is het spel vaker spelen een aanrader
Grafisch gezien oogt de game best verouderd, dat zie je niet alleen maar dat hoor je ook echt. Ik zou het eerder omschrijven als een game die eind Playstation 3, begin Playstation 4 tijdperk is uitgekomen. Nu vind ik het minder spannend als een indy studio een game maakt die grafisch wat minder is, maar de manier waarop gesproken wordt, voelt wel heel erg amateuristisch aan als ik het zo mag zeggen. Het lijkt alsof de persoon die het inspreekt geen idee had van hoe de game uit kwam te zien, want de manier waarop gesproken werd voelde helaas gevoelloos.
Als je naar het spel verder kijkt, alles is wel duidelijk te herkennen, en er zijn wel wat leuke momenten aanwezig, maar echt een moment van echt schrikken of dat ik iets echt gruwelijk uitzag, was er helaas niet. Men heeft wel geprobeerd om heel veel op te vangen met verschillende dingen, echter voelt het allemaal te verouderd aan. Helaas faalt de game op het grafisch gebied, en dan vooral op de spraak.
Ja er is muziek aanwezig, en die is wel oke. Het is geen hoogstandje, maar het past wel in de sfeer van de game. Ik moet heel eerlijk zeggen, dat de muziek me niet echt bijgebleven is, en idat gebeurd me niet vaak. Gezien dat het een kleine indy studio is, neem ik dit wel voor lief, maar er had meer in gezeten. Nu is muziek iets dat je moet horen, en daarom deel ik graag een stukje uit het spel met jullie.
Ik heb deze game fysiek gekocht bij een sale, en deze had toch wel wat leuke extra's erbij zitten. Mij leek het leuk om van deze game een soort mini unboxing te maken, en dat heb ik gedaan in een Short, deze deel ik daarom ook graag met jullie, enjoy.
Tijdens het spelen heb ik de livestream aangezet, zodat ik deze met jullie hier kon delen. Ik wil er wel even aan toevoegen, gezien hoe kort de game is, dat mijn video zeker de helft van de volledige gameplay opgenomen heeft. Natuurlijk kan het goed zijn dat bepaalde dingen anders zijn als je hem nog eens speelt, maar ik wil dit wel hebben aangegeven, zeker omdat het voor eventuele spoilers kan zorgen.
Dan de leukste vraag om te beantwoorden, heeft deze game een replay waarde? Ik vind het toch van wel, zeker omdat ze proberen bij iedere run iets van een afwisseling te zorgen. Ja de game is zeker niet perfect, maar het idee van escape room game vind ik heel leuk bedacht, en aangezien de game binnen 1 tot 1,5 uur uitgespeeld kan worden, is dit wel een spel wat ik nog wel eens op avondje zou oppakken.
Zoals jullie wel van mij gewend zijn, speel ik altijd een game eerst uit voor ik ga kijken welke tropfies ik heb en welke ik nog eventueel kan verzamelen. Ik heb op moment van schrijven 24% behaald, dat komt neer op 15 van de 32 tropfies. Ik wil kijken dat als ik deze game nog een keer ga spelen, dat ik misschien nog meer kan krijgen, of misschien wel 100%.
Oxide Room 104 was een game waar ik per toeval bij een sale op gestuit was. Het idee van een Escape Room game sprak me wel al en voor slecht €14,99 inclusief verzendkosten, voor een fysiek Playstation 5 exemplaar leek me dan wel een leuke prijs om hem eens te proberen. Ik moet wel zeggen, de game is heel erg kort, als je alles zou weten dan kun je hem binnen 1 uur al uitspelen. Ik heb er samen met mijn vrouw ongeveer 1,5 uur over gedaan, dus houdt hier wel rekening mee mocht je overwegen deze game te kopen. De game is zeker leuk om eens te spelen, en op gameplay gebied vind ik de game oké. Grafisch gezien had er meer in gezeten, en helaas faalt de game enorm op het gebied van spraak. Ik zou deze game alleen adviseren als je eens iets anders wilt spelen en je hem voor een zacht prijsje kunt krijgen, maar voor een prijs van €20,00 (digitaal) op moment van schrijven zou ik nog even wachten.