Boox Note Air 3 C Zwart Review

Fred13
29 maart 2024, laatste update op 30 maart 2024, 2.346 views Product gekocht

Boox Note Air 3 C Zwart

Aangezien mijn oude ereader aan vervanging toe is en ik regelmatig documenten moet lezen voor het werk zocht ik een grotere ereader. Deze leek mij een ideale optie.
Hij is wel prijzig echter je krijgt wel de beschermhoes en pen erbij.

Het is een Kaleido3 e-inkt beeldscherm, dus een kleurenscherm van de derde generatie. De resolutie is prima (300 ppi voor zwart-wit, 150 ppi voor kleur). Het beeldscherm is echter wel donkerder dan een vergelijkbare niet-kleur ereader. Dit is jammer omdat je vaker de frontlight moet gebruiken. Als het mooi zonnig weer is kun je hem natuurlijk prima buiten gebruiken, ook zonder backlight is hij overdag goed te gebruiken. Het contrast is goed.
De ereader gebruikt moderne hardware hetgeen bijzonder fijn is omdat hij behoorlijk rap is.

Pluspunten

• e-inkt beeldscherm kleur, rustig voor de ogen
  • makkelijke hoes
  • schrijft natuurlijk en fijn met pen
  • Android12
  • vingerafdrukscanner
  • Frontlight
  • weinig ghosting
  • snel e-inkt beeldscherm (BSR)

Minpunten

• kleuren zijn relatief flets
  • tips van stylus slijten snel en zijn duur
  • geluidskwaliteit
  • scherm is donkerder dan van de vergelijkbare zwart-wit versie
  • batterijduur is veel lager dan de zwart-witte versie

Ik heb naar 10" ereaders gekeken omdat je grotere documenten makkelijker kunt lezen. Daarnaast is de ereader nog redelijk hanteerbaar en niet te zwaar. Hij is wel zwaarder en groter dan mijn oude 7" ereader en dus tijdens het lezen op de bank leg je hem vaker neer.

Alternatieve mogelijkheden
Ik heb ook nog even naar een aantal andere 10" eraders gekeken zoals de Remarkable2 (afgevallen vanwege abonnement en geen frontlight), Kindle Scribe (afgevallen vanwege ontbreken van epub support), Supernote (afgevallen vanwege feit dat deze geen frontlight heeft), Bigmee en Kobo.
Uiteindelijk heb ik gekozen voor de Boox vanwege het feit dat hij bijzonder compleet is, relatief snelle hardware en een van de laatste Android versies gebruikt. Tevens kun je jouw favoriete Android apps gebruiken via de Google app store.

Boox Note Air 3 C - hardware
De Boox is een mooie tablet, degelijke constructie en een handige hoes. Zoals gezegd gebruikt deze ereader Android12 als OS. Daarnaast wordt een Snapdragon processor gebruikt. Mijn ereader heeft een 2.8GHz versie, de standaard versie heeft een 2.4 GHz versie. Volgens reviewers op het internet was dit vanwege een onderdelen te kort tijdens productie, Boox heeft tijdelijk gekozen voor een snellere processor variant. De snelheid van de ereader is prima voor de meeste taken.

De bijgeleverde stylus is magnetisch en schrijft prettig. De tips slijten vrij snel en zijn relatief duur om te vervangen. Gelukkig krijg je 5 reserve tips meegeleverd, maar dan heb ik alsnog om de 2 maanden een nieuwe tip nodig.
Nu heb ik een Lamy stylus die ook compatible is en soepel schrijft. De tips gaan langer mee. Deze pen heeft ook een wis-knop.

Boox Note Air 3 C - software en gebruik
Zoals gezegd is het schrijven met de stylus prettig en benaderd het schrijven op papier, de bijgeleverde pen maakt zelfs een vergelijkbaar geluid als vulpen op papier. Omzetten van handgeschreven teksten naar digitale tekst doet hij heel goed. Ook kun je gesprekken opnemen en je kunt ze zelfs tegelijkertijd laten omzetten naar tekst.
In de handgeschreven notities kun je ook verwijzingen opnemen naar documenten, webpagina's plaatjes of andere notities. Het is een bijzonder veelzijdige note-app. Ook heeft men gedacht aan mensen die OneNote willen gebruiken, de Android app kan gebruikt worden en het handmatig schrijven is ook bijna lag-vrij.

Neoreader wordt gebruikt als standaard reader app. Dit is een fijne app met heel veel mogelijkheden o.a. voor het maken van annotaties of notities bij pdf of epub documenten.
Ik lees ook dat veel mensen graag de Kindle app of Kobo app gebruiken. Dit is mogelijk, gewoon de desbetreffende app installeren via de Play store.

Ghosting is een probleem bij ereaders. Boox heeft echter een zgm BSR chip ontworpen die ghosting moet voorkomen. Deze werkt prima en in de praktijk heb je weinig last van ghosting. Daarnaast kun je de ververs snelheid aanpassen afhankeljk van het type document je wil lezen of bekijken.

Het grootste nadeel is het feit dat het beeldscherm donkerder is dan ik ben gewend. De kleuren zijn redelijk flets, ze komen echt naar voren als je de frontlight vol open zet of buiten op een zonnige dag.
Het tweede nadeel is het feit dat de akkuduur korter is dan ik had verwacht. Hij gaat ongeveer 2 tot 3 maal zolang mee als mijn Android tablet. Dus geen weken maar dagen. Op het internet heb ik gelezen dat de nieuwe BSR techniek veel stroom verbruikt, elk voordeel heeft zijn nadeel ;-)
Beide nadelen wennen echter snel.

In het kort kan ik concluderen dat ik de erader veel gebruik en hij een prettige en veelzijdige ereader is.

Goedkoper alternatief
Kort nadat ik deze ereader had gekocht verscheen een zwart-witte versie (Boox Note Air 3) op de markt. Dit is ook een interressant apparaat aangezien hij bijna identiek is aan de kleuren versie. Het voordeel van deze is het heldere beeldscherm en langere akkuduur. Nadeel is het gebrek aan kleur en het feit dat hij geen BSR optie heeft.

Heb jij ook een Boox Note Air 3 C Zwart?

Fijne review, dank. Ik lees veel reviews die het donkerder scherm zo problematisch vinden dat ze hem terugsturen. Zo te lezen vind jij het meevallen? Ik ben daarnaast vooral erg benieuwd of je met deze 10 inch een standaard A4 pdf-artikel zonder zoomen kunt lezen en annoteren - en als je zoomt, hoe soepel dat gaat. In oudere ereaders maakt dat pdfs onbruikbaar, naar mijn mening, omdat ingezoomd scrollen in een pdf zo schokkerig gaat.
De toevoeging van kleur zou wel fijn zijn voor annoteren, maar ik vrees dat de techniek nog wat tijd nodig heeft, ook gezien de accuduur - dat is toch een groot deel van de aantrekkingskracht van een ereader.
Hoi Zenow

Ik zal proberen jouw vragen te beantwoorden en mijn mening hierover geven. Hopelijk helpt dit met jouw keuze. 8-)

Het feit dat het scherm donkerder is dan de BW versie is inderdaad een punt dat mij bijna deed besluiten hem terug te sturen. Echter ik heb het toch niet gedaan want overdag bij helder weer is het geen probleem en wen je er vrij snel aan. 's avonds (en bij donker weer) moet je de verlichting gebruiken. Echter op mijn oude reader, die een helder carta BW scherm heeft, gebruik ik ook vaak de verlichting bij donker weer. Dus op de keper beschouwd hanteer ik de verlichting op dezelfde manier bij beide readers.

Mijn advies is dat als je niet perse kleur nodig hebt, dan kun je beter de BW versie kopen. De BW air3 is ongeveer 100 euro goedkoper en de verschillen zijn klein.
De hoofdverschillen zijn kleur vs BW, lichter vs donkerder scherm, batterijduur, scroll soepelheid is iets beter bij de air3C. (Je kunt inderdaad wachten tot de e-inkt schermen de kleuren beter weergeven en nog beter worden.)

De air3C voegt de kleur toe en dit is (ondanks dat de kleuren mat zijn) wel een toevoeging. Je ziet dit natuurlijk het beste bij het lezen van stripboeken, nieuwbladen etc. Je moet het niet vergelijken moet de kleuren op jouw laptop of tablet. Ik vind het erg prettig dat ik buiten in de volle zon de air3C kan gebruiken als ereader en als tablet.
Het lezen van een A4 pdf kan echter het scherm is 10.3 inch en dat is kleiner dan A4 (~13 inch). Het lezen is dus mede afhankelijk van de gebruikte letter grootte in het document. Bij veel documenten zoom ik in of gebruik reflow. Bij het lezen van de krant moet ik ook altijd inzoomen of het artikel in lees-modus lezen. De meeste boeken in pdf formaat zijn prima te lezen en annoteren zonder in te zoomen.

De snelheid van de air3C / air3 is goed te noemen. Af en toe merk je een hickup maar in 99% van de gevallen is de snelheid afdoende. (Ook hier zou ik deze direkt niet vergelijken met jouw telefoon of een high end tablet. ) Ik ervaar de snelheid niet meer als een hindernis. Er zijn op Youtube meerdere goede reviews te vinden die de snelheid ook demonstreren. Dit is conform mijn ervaring.

YouTube: Jack of All Trades: Boox Note Air 3C — Color E-Ink Tablet REVIEW
YouTube: Boox Note Air 3 vs Note Air 3C: Which is a Better Fit For Your Needs?
YouTube: Boox Note Air 3c - Impressions after 24 hours of use

En als laatste wil ik adviseren om gewoon een keuze te maken. Beide tablets (air3C of air3) zijn hele fijne en goede apparaten. Je kunt bij beide niet fout gaan. Het enige dat je moet doen als je een keuze hebt gemaakt is niet meer twijfelen en gaan genieten van de mogelijkheden. :)
Deze maand is de Boox Note Air 4 C uitgekomen, ik zie niet veel verschillen met de Note Air 3 C, wat vindt jij? Ik zie de Note Air 4 C (nog) niet in de Pricewatch, maar ik hoop op een review binnenkort, ben erg geintereseerd. Ik zou het ook wel een interessant onderwerp vinden in de best buy guides,Best EPapers/Enote.
Ik heb ook de nieuwe NA4C gezien en bekeken. Zoals ik nu heb gezien in een review die beide apparaten naast elkaar legde lijken ze erg veel op elkaar en is de nieuwe NA-4C een verbeterde uitgave. De frontlight van de NA-4C lijkt iets beter (hoger intensiteit mogelijk) en dus lijkt het scherm dan iets helderer. Echter in beide apparaten zit hetzelfde Kaleido-3 beeldscherm. Tevens lijkt de kleurencalibratie in de NA-4C iets anders te zijn, het zwart is iets minder zwart en de kleuren lijken wat softer volgens de reviewers.
In deze review zie je beide apparaten naast elkaar : YouTube: Boox Note Air4 C!

Daarnaast is het geheugen (RAM) verhoogt naar 6GB en de processor zou sneller zijn geworden.
Qua hardware houden de verschillen dan op. Als je een nieuwe Note Air wil kopen dan zou ik de NA-4C kopen, als je al een NA-3C hebt is het niet nodig om te switchen, de verschillen zullen niet groot zijn bij normaal gebruik. Je ziet dat de prijzen (op dit moment) gelijk zijn van beide apparaten. Ik verwacht dat de Note Air 3C vervangen zal worden door de 4C.

Grotere verschillen zijn er in verband met de software. De NA-4C heeft een nieuwe firmware versie, versie 4.0. Naast AI features zitten hier zaken in zoals het hierarchisch kunnen opslaan van handgeschreven notes, extra nieuwe pdf features en verbeterd homescreen met widget mogelijkheid.
Deze nieuwe firmware likt me het gebruiksgemak te verhogen en ik hoop dan ook dat die ook naar de oudere Note Air apparaten komt zoals de NA-3C.