Ik was op zoek naar een vervanger voor mijn Logitech G935 en in veel opzichten is deze headset het compleet tegenovergestelde.
Waar de Logitech groot, lomp, zwaar en opvallend was is deze headset compact, licht en niet erg opvallend.
De Nova 4X is in principe hetzelfde als de Nova 4 en 4P met als verschil dat de ontvanger een schuifje heeft voor Xbox en een groen accent in de hoofdband ipv blauw (PS versie) of lichtgrijs. Ik was bang dat dit erg zou opvallen maar in de praktijk valt dit reuze mee, en als dit toch te storend is zijn er vervangende banden te koop.
De headset werkt in principe op alle apparaten met een USB-C aansluiting. Op de PC, Playstation, Xbox, Switch en telefoon (iPhone weet ik niet). Letterlijk plug and play
Voor Windows is er de Steelseries GG software en wat mij betreft kan dit in het lijstje met de troep als Razer Synapse en Logitech G-Hub. Ik ben er nog niet helemaal uit maar ik denk dat dit de ergste van de drie is!
De software zit vol met reclame, totaal niet logisch of intuïtief in elkaar en het allerergst; software waar mee geadverteerd word (zelfs op de doos) is alleen te gebruiken met een Steelseries account (bv Sonar).
Het geluid van de headset is vrij neutraal, beetje vlak en kan eigenlijk wel wat tweaken gebruiken van de EQ. Aangezien de software verschrikkelijk is en het geluid voor mij goed genoeg is heb ik Steelseries GG er af geknikkerd.
Verder is de headset vrij licht (226 gram) en zit mede door de elastieken band erg comfortabel. De oorschelpen zijn van zachte stof dus geen zweterig PU/nepleer. Nadeel is wel dat de schelpen vrij klein zijn. Ik heb absoluut geen grote oren (waarschijnlijk zeer gemiddeld qua maat) en die passen er nét in.
De verstelbaarheid is ook een dingetje want ik heb óók geen groot hoofd maar moet de headset op de maximale stand zetten. Dus heb je een groot hoofd of oren, kijk verder!
Voor mij geen probleem dus pluspunten voor comfort.
Mocht je de groene accenten toch lelijk vinden of, zoals ik, bang zijn dat het in de toekomst gaat lubberen....er zijn op Aliexpress voor een paar euro vervangende banden te vinden
De bouwkwaliteit is tot nu toe goed, vrijwel volledig kunststof maar gewoon helemaal geen gepiep of kraak zoals bij mijn G935 wel het geval was. Alles loopt soepel en de knoppen klikken duidelijk en lekker!
Wel een puntje van zorg maar misschien ook niet. Het materiaal voelt iets rubberachtig aan, hopelijk is dit niet zo'n coating waarvan ik over 2 jaar kom aanvullen dat het een plakzooi geworden is.
Het volumewiel is niet perfect deze en past bij mij niet het 'master volume' aan maar de range van 0 tot max waar het volume van de PC op staat.
De 4X variant heeft ook nog een wiel waarmee je teamspeak en geluid qua balans kunt aanpakken, de 4 en 4P hebben dit geloof ik niet.
Het bereik is gewoon goed, ik heb geen harde cijfers maar waar ik met mijn G935 de keuken niet red zonder storing red ik dat nu gewoon wel. Effectief kan ik de complete verdieping van een gemiddelde rijtjes woning rondlopen zonder problemen. Let wel, de ontvanger steekt bij mij boven de PC behuizing uit en zit niet weggestopt. Wel 2 wandjes tussen de keuken en de PC.
Accuduur heb ik ook geen harde cijfers van maar een aantal avonden gamen lukt met gemak. Ik denk dat ik hem afgelopen 2 maanden 2x geladen heb. Tijdens het laden kun je de headset blijven gebruiken.
Al met al ben ik na bijna een jaar gebruik er positief over. Zou ik hem direct aanraden aan iemand, dat is een lastige aangezien de Razer Baracuda voor een vergelijkbare prijs en met meer features ook te koop is en daar veel lovende dingen over te vinden zijn.
Dus ja aanrader voor de prijs die ik er voor betaald heb, ca €80 en als je ent als ik geen fan bent van Razer. Voor veel meer zou ik toch de Razer ook eens goed bekijken of de Arctis 7 die dan erg in de buurt komt qua prijs
Ter referentie op het moment van publiceren (18-12-2024) heb ik de headset iets meer dan een jaar in gebruik.