Mensen die net als mij uit of rondom de jaren 80 komen, hebben vast wel een keer de film RoboCop van Nederlandse regisseur “Paul Verhoeven” gezien hebben. Dat die film een kaskraker was en zelfs op de dag van vandaag nog geliefd is onder deze mensen, is natuurlijk niet gek. Zo dachten de mensen bij Teyon en Nacon er blijkbaar ook over, want zij hebben in 2023 het spel RoboCop: Rogue City uitgebracht, deze precies de stijl en uiterlijk van de eerste RoboCop films heeft. Maar weten hun dit ook goed neer te zetten en is het een beetje leuk? In deze review vertel ik jullie daar graag wat over.
Om meteen maar te beginnen met de vraag, is de game gebaseerd op de films, daar moet ik antwoorden met ja en nee. De reden dat ik ja en nee zeg heeft ermee te maken dat het spel zich tussen de 2de en 3de film afspeelt. Er worden namelijk fragmenten en elementen verteld en gebruikt uit de eerste 2 films, en richting het einde komt de aanloop naar de 3de film ook redelijk goed naar voren. Maar ondanks dat het tussen de films afspeelt, is Rogue City toch een verhaal op zich zelf, maar wel zo gemaakt dat het perfect past.
Om het spel zo passend mogelijk te maken, hebben ze veel elementen uit de films erin geplaatst, zo herken je veel stukken, zoals de bekende fabriek uit de eerste film, heel snel terug in het spel. Tijdens het verhaal krijg je ook bepaalde flash backs of stukjes verhaal die te maken hebben met de eerste 2 films. Ook als je tijdens het spelen goed oplet, herken je vaak toch wel iets van een bepaalde film. Ik kan wel bepaalde dingen opnoemen, maar ik wil ook niet te veel spoilen. Wat ik ook een sterk punt van deze game vind, is dat ze de originele cast van de films gebruikt hebben. Niet alleen op het uiterlijk, maar ook door ze de stemmen te laten doen. Zo is Peter Weller weer aanwezig als Robocop en Nancy Allen als Anne Lewis. Robert DoQui die bekend was Sergeant Warren Reed is wel in de game, echter heeft iemand die zijn stem redelijk goed kon nadoen het voor hem ingesproken, helaas is deze goede man in 2008 overleden.
Maar goed, hoe is het verhaal zelf? Het verhaal speelt zich af in de stad Detroit, zoals in alle films, in het jaar 2029. Het epicentrum van criminaliteit en corruptie is nog steeds op volle toeren, en het is aan jou om de rust en vrede te handhaven. Je hebt te maken met een meester slechterik, bekend als de New Guy. Iedere slechterik wilt graag voor hem werken, en daar maakt hij goed gebruik van. Het is aan jou om deze gast te stoppen, maar tegelijktijdig loopt RoboCop ook tegen dingen aan. Wat dat precies is kan ik zeggen, maar dan verraad ik een belangrijk deel uit het spel, en dat doe ik dan ook bij deze liever niet. Ik moet zeggen ondanks dat het natuurlijk om de actie gaat, houd het verhaal je toch goed bezig en spannend tot het einde van de game.
Mensen die net als mij Terminator Resistance hebben gespeeld, herkennen de stijl van de makers een beetje, maar mocht dat niet het geval zijn, dan is dat zeker niet erg. De stijl met stukken tijdelijke open wereld vind ik heel leuk aan de game. Dit geeft je de ruimte om ook lekker wat te verkennen, maar maakt ook ruimte voor heel wat Collectibles and side Questen. De Side Questen zijn bijvoorbeeld overtredingen zoeken, zoals foutparkeerders, of mensen die zich niet aan de regels houden. Bij mensen die zich niet aan de regels houden, krijg je vaak ook de optie om een keuze te maken, denk hierbij aan een waarschuwing of een boeten.
Er zijn gelukkig ook genoeg Side Questen die bepaalde elementen uit het verhaal een stuk uitgebreider uitleggen of naar voren laten komen. Dit maakt het spel een stuk langer, maar persoonlijk ook een stuk diepgaander dan slechts slechteriken neer schieten. De Side Questen zijn niet verplicht, maar wel handig om te doen, want zo krijg je weer XP punten, deze je weer kunt gebruiken om RoboCop sterker te maken. Denk hierbij aan dat je bijvoorbeeld meer schade kunt verdragen, of meer healt packs kunt dragen. Ja je leest het goed, RoboCop heeft een levenspower balk, deze zich niet vanzelf vult als je even in cover gaat, je moet dus echt healt packs vinden.
Je kunt op een gegeven moment ook Chips vinden, deze je weer op bepaalde moederborden kunt plaatsen. Met deze Chips kun je bepaalde skills toepassen, zoals extra slow motion, extra schild of bijvoorbeeld dat je je main gun niet meer hoeft te herladen. Elk moederbord heeft een bepaalde eigenschap en het is aan jou om een keuze te maken en deze in te delen naar je eigen smaak.
De gameplay zelf is misschien voor de jeugdige gamers onder ons niet het beste, vooral voor die gamers die van shooters houden waarin snelheid en vrijheid een must is. RoboCop is in de films een traag personage, mede omdat het een Robot is, en deze stijl hebben ze precies zo in game gehouden. Dus ja RoboCop beweegt traag en lomp, plus zoals ik het al noemde word hier gebruik gemaakt van healt packs. Ik zelf vind deze gameplay wel lekker wegspelen, wel miste ik het springen soms, want helaas kan RoboCop ook niet springen, maar voor de rest vond ik het een hele fijne gameplay, met een overzichtelijke kaart en menu. Soms had ik wel even het idee dat er kleine foutjes aanwezig waren in de gameplay, en ik merkte dit soms bij wapens met een scoop. Ja je kunt namelijk ook 1 andere wapen oppakken en gebruiken naast je main gun, zoals bijvoorbeeld een uzi, bazooka of een sniper. Maar goed, soms als ik de sniper gebruikte, dan bleef de scoop een paar tellen grijs. Dit doet hij niet elke keer, dus het lijkt me meer een kleine bug, het is geen groot minpunt, maar het kan heel af en toe wel een beetje vervelend zijn. Verder vind ik de gameplay prima in orde, maar zoals gezegd is dit niet een game die iedereen leuk zal vinden.
Als ik naar het grafische gedeelte kijk, dan lijkt het een wat verouderde game, maar het is toch echt een game uit 2023. Ondanks dat het wat verouderd uitziet, oogt hij toch mooi, en misschien moet ik dat even uitleggen. Ja hij oogt meer als een game die 6 jaar geleden is uitgekomen, maar het heeft echt een uitstraling van wat je van een RoboCop film mag verwachten. De details van de game brengt echt dat RoboCop gevoel goed naar voren. Als ik kijk naar de personages, dan zie je wel dat ze genoeg moeite hebben gestoken om deze zo goed mogelijk na te maken. Ook de kleine details uit de films zijn erg goed nagemaakt. Ook de gesprekken komen erg mooi naar voren en past perfect in de stijl van deze game, echter moet ik er wel eerlijk bij zeggen dat de lippen niet altijd gelijk lopen met de spraak, iets dat me vaker was opgevallen.
Als ik dan nog even kijk naar de performance, dan loopt deze game prima op mijn Xbox Series X, ik heb eigenlijk nergens een moment gehad dat hij ging stortteren of dat ik las kreeg van een slowdown. De game liep voor mijn gevoel prima op 60 Frames.
De muziek is zeker iets waar ik het even moet hebben, de game heeft niet alleen sterke muziek van zichzelf, maar ook de bekende muziek uit de films. Deze muziek is zowel in zijn klassieke vorm als in een modernere versie van zichzelf aanwezig. Als je net als mij een liefhebber bent van de originele films, dan vind je deze muziek eens zo tof. Zoals ik vaker in mijn reviews vermeld, muziek is iets dat je moet horen, en daarom plaats ik graag een van de tofste liefjes uit de game hier erbij voor jullie.
Ik heb tijdens het spelen van deze game de livestream meerdere malen aangezet, echter zijn niet alle streams op Twitch verschenen om een of andere reden. Gelukkig is me toch een livestream gelukt om als herhaling naar Youtube om te zetten, deze deel ik dan ook graag met jullie om zo een beeld van deze game te geven. LET OP: Video kan spoilers bevatten.
Ik heb deze game van mijn vrouw voor de kerst fysiek gekregen, daar heb ik voor de fun een soort van mini unboxing gemaakt. Hij is niet heel bijzonder dat weet ik, maar wil hem toch graag met jullie delen, vooral omdat er nog altijd liefhebbers zijn die graag willen zien hoe een fysieke game uitziet en wat er eventueel allemaal bij zit.
Dan de vraag natuurlijk, heeft deze game een replay waarde? Dat antwoord is een dikke ja. Ik vind de game heel vermakelijk en het speelde lekker weg. Tegelijkertijd heeft de game ook een nostalgisch gevoel voor mij, zeker omdat ik ben opgegroeid met de originele films. Een paar dagen voor ik aan deze review begon, hebben ze ook de New Game+ mode aangekondigd en uitgebracht. Zo kan ik de game opnieuw spelen, maar de skills die ik al heb behaald houden, en dat wil ik zeker op kort termijn nog eens gaan proberen. Ik heb er ongeveer 17 uur over gedaan om alle main en sub-missies te doen, en dat lijkt misschien wat kort, maar voor een gemiddelde first-person Shooter is het dat zeker niet.
Op moment van schrijven bezit ik 22 van de 27 achievements, maar ik wil heel graag proberen de game op 100% te krijgen. De meeste zijn heel goed te doen, maar 1tje vraagt wel iets meer oefening, maar uiteindelijk zal dat vast en zeker ook wel te doen zijn. Hoe dan ook, in mijn 2de playthrough ga ik proberen deze laatste 5 ook te halen.
Ik ben even heel eerlijk, toen ik de eerste teaser van RoboCop: Rouge City zag, moest ik direct denken aan de Rambo: The Game, en toen wilde ik eigenlijk niks van deze game weten. Bij de latere trailers was het duidelijk dat het om een first-person Shooter ging en niet om een Arcade Shooter. De stijl heeft wat weg van de game Terminator: Resistance en daar was ik persoonlijk wel blij om, want die game vond ik lekker weg spelen. RoboCop: Rouge City weet een goede balans te maken tussen een leuke gameplay en toch eer te houden aan de films. Als je soms gewoon even naar de kleine dingen kijkt, dan zie je hoeveel kleine herkenbare details ze in het spel hebben gestopt, en dat geeft duidelijk aan dat ze deze game met veel liefde hebben gemaakt. Grafisch oogt hij wat verouderd en de Gameplay is misschien niet voor iedereen, maar ik heb me er goed mee vermaakt. Ik raad deze game zeker aan als je een liefhebber bent van de originele films, en je van een wat rustigere Gameplay kunt genieten.