:strip_exif()/m/215060/1RrUbevZsd8YQ0pmQW5IV4qoJFI1GL7zcTUBeiMrjYa9R2FYmx.jpeg?f=620xauto)
Palworld
Palworld is een spel dat volgens veel mensen een Pokémon lookalike met guns zou moeten zijn en werd daarom al vrij snel na de eerste trailer niet echt serieus genomen, bij ons thuis hadden we eerlijk gezegd precies dezelfde reactie! Ondanks ik wel realistisch bleef in het feit dat dit de eerste keer is sinds ik een Xbox console bezit, dat er een spel zo dichtbij Pokémon komt. En wat blijkt? Palworld breekt record na record en is op Steam nummer 1 en 8 Miljoen keer verkocht in 6 dagen tijd, dan hebben ze nog geen eens de mensen meegerekend die gratis kunnen spelen via Gamepass.
De makers zijn van dit spel zijn zover mij bekend is geen grote ontwikkelaars en bestaan pas sinds 2015, dan is het toch knap om zoiets succesvol neer te zetten. Doet me ergens een beetje denken aan de studio Asobo Studio die toen doorbrak met het succes van A Plague Tale.

Het verhaal:
In Palworld blijkt dat het verhaal te gaan over stropers die in het land van Palwereld rondlopen en de wilde pals bedreigen. Spelers zullen deze potentiële stropers moeten dwarsbomen, dit geeft speler automatisch een vijand om tegen te vechten en hun vrienden te verzamelen. Om het verhaal uit te spelen moet de speler naar 4 verschillende grote torens gaan waar hij/zij een raid gevecht kan starten tegen een sterke strooper en zijn pal die ontzettend veel leven heeft, deze raid kan je alleen doen maar ook met z'n vieren. Wat het natuurlijk gelijk alweer een stuk makkelijker maakt, maar het verhaal is alleen uit te spelen wanneer je alle torens hebt verslagen en geloof mij dat het zeker geen makkelijke opgave zal gaan zijn want ik ben ook hard weggerend toen ik de levensbalk en het level zag bij de tweede toren.

De open vrije wereld met wilde pals:
De wereldmap is ongeveer 16 vierkante kilometer groot die bestaat uit veel verschillende locaties waaronder: actieve vulkanen, mystieke ijsgrotten, uitgestrekte bosgebieden en ons zelfs in staat stellen om onderweg oude beschavingsdelen van Palworld op te pikken. Het is goed mogelijk dat Palpagos Island verder uitbreidt zal worden naarmate er meer inhoud wordt toegevoegd, de wereldmap bestaat momenteel uit 8 verschillende regio's (Windswept Hills, Marsh Island, Groene Beek, Vergeten eiland, Mount Obsidian, Uitgedroogde Woestijn, Geheime mijnschacht, Crystal Ice Cave) waar veel valt te zien en te doen! Elk hoekje loopt wel een wilde pal waarmee je kan vechten, gelukkig is er de mogelijkheid om zadels te maken. Zodat je uiteindelijk op he eigen pal kan rijden of vliegen, waardoor het verkennen van deze open wereld echt een heel stuk makkelijker word. Het vliegen en rijden op je pal kost natuurlijk wel stamina en daardoor kan je niet zomaar uren rond gaan rijden of vliegen, je moet bij het vliegen echt wel goed opletten dat je ergens kan landen om je Stamina weer op te laden. Anders heb je de kans dat je op een ongelukkige plek naar beneden komt en in gevecht raakt met stropers of een andere vijandige pal, waar je dan helemaal niks tegen kan doen aangezien je pal uit zijn stanima is.
Er zijn meer dan 100 verschillende pals om te ontdekken / vangen en tegen te vechten!

Vangen en vechten van wilde Pals:
Tijdens het ontdekken van de vrije open wereld zie je echt overal pals rondlopen in verschillende vormen, levels en grotes tot zelfs shinies. Tegen deze kan je vechten om ze te verzwakken en vervolgens te vangen om zo deze pal van jou te maken voor in je team of in je basis aan het werk te zetten, de keus is helemaal aan jezelf. Maar je hebt daarnaast ook de keus om de pal te doden zodat deze loot laat vallen, wat je ook nodig hebt om bepaalde dingen te craften. Want dingen zoals leer kan je alleen maar vinden wanneer je specifieke pals verslaat, daarom is de keus soms ook behoorlijk lastig van wat doe je.
Om de pals te vangen heb je wel eerst Pal Spheres (zie het als een soort Pokébal) nodig en deze komen in verschillende soorten en maten: Normale Sphere, Mega Sphere, Giga Sphere, Hyper Sphere, Ultra Sphere en dan heb je ook nog een Legendary Sphere. Elke sphere heeft zijn eigen catch rate, vaak bij hogere level pals kan je beter ook een hogere sphere gooien. Gelukkig krijg je de mogelijkheid om elke sphere te craften bij een werkbank, waar je dan wel over de benodigde materialen moet beschikken.
Sommige pals zijn gevangen genomen door de stropers en zitten dan gevangen in een klein kamp, die je dan op verschillende manieren kan bevrijden. Want je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om het gevecht aan te gaan en eerst alle stropers uit te schakelen of je kiest voor de wat meer stille manier en gaat stilletjes hun kamp binnen en bevrijd de gevangen pal. Er is ook nog een derde slimme manier die ik zelf ook via mijn zwager hoorde, want je kan ook je pal op de stroopers af sturen als afleiding en zo ongezien naar de gevangen pal gaan en bevrijden.

Handelaren:
Gevangen pals kan je zoals ik al eerder zei in je party of basis doen, maar dat is niet alles wat je ermee kan doen want er is ook nog een zwarte markt, dwalende handelaar en een pal handelaar die je in de wereld kan tegenkomen. Bij deze mensen kan jij je gevangen pals verkopen voor geld en met dat geld kan je weer nieuwe items of zelfs nieuwe zeldzame pals kopen die natuurlijk niet goedkoop zullen zijn. Maar het vangen van wilde alpha/baas pals zullen je snel rijk maken vroeg in het spel, alleen loop je dan als speler tegen het probleem aan dat je vroeg in het spel het level er nog niet voor hebt.

Bouwen en upgraden van je basis:
Al direct nadat je als speler in de wereld van Palworld aangespoeld op het strand en wakker word met meerdere pals die naar je kijken, leer je via een tutorial hoe je moet craften. Via het craften kan jij als speler je eigen basis bouwen, deze basis word je eigen warme thuis waar je ook je eigen gevangen pals kan loslaten die vervolgens weer voor je gaan werken. Dit hebben de ontwikkelaars expres gedaan zodat de speler niet constant bezig is met het verzamelen van allerlei materialen, maar de tijd kan steken in het ontdekken van de grote open wereld.
Alle resources die de pals verzamelen worden verzameld door de loslopende pals, die het vervolgens in kistjes doen waar al hetzelfde materiaal in zit. Alle gevulde kisten die binnen het gebied van je gebouwde basis vallen worden direct gekoppeld aan alle werkbanken, ovens en andere machines, dit is een hele handige feature waardoor jij als speler nooit meer een kist hoeft leeg te halen als je iets moois wil maken.
Ik verwacht dat mensen echt met gigantische basissen gaan komen in de loop van de tijd, wij hebben het zelf simpel gehouden maar wel direct goed gedaan.

Verdedigen van je basis:
Je hebt een basis en het een en anders aan pals gevangen, maar dit betekend niet dat je automatisch veilig ben. Want je basis kan worden aangevallen door de stroopers die natuurlijk boos op je zijn, maar naast de stroopers die aanvallen kunnen ook losgeslagen wilde pals je basis komen aanvallen. Daarom is het niet alleen belangrijk om goede werkers in je basis te hebben, maar ook pals die je basis goed kunnen verdedigen.

Conclusie:
Palworld is alleen al bij ons thuis een groot succes, want als je in een weekend (zonder de Zaterdag meegerekend) 18 uur weet weg te spelen. Af en toe dan raak ik binnen no time mijn controller kwijt aan mijn vriendin omdat zij ook heel graag wil spelen!

De open wereld zit erg goed in elkaar en het bevechten + vangen van de wilde pals werkt in de game preview nog niet altijd even soepel, aangezien je pal er soms bij staat te kijken en niks uitvoert, terwijl je hem hebt opgeroepen om de wilde pal te verzwakken. Maar naast die kleine bugs werkt het allemaal erg soepel en speelt het spel erg ontspannen weg, voor een game preview werkt het spel verrassend goed dus ik ben nu al heel nieuwsgierig naar de volledige release!