TP-Link TL-PA7017P Kit Review
10 december 2023, laatste update op 10 december 2023, 1.615 views
Rapporteer
Product gekocht
Pluspunten
- Redelijk stabiele verbinding
- Niet heel dure oplossing
Minpunten
- Haalt bij lange na niet de aangegeven snelheid
- Zeer gevoelig voor aantal en kwaliteit connectors op de kabel
- Kennis van elektra vereist
Voor mijn zoontje had ik uit wat bestaande/nieuwe en 2e hands onderdelen een leuke gaming pc in elkaar gezet. Er zit een klein mobo in met wel 2 pcie sloten, maar er is mede door de gtx1060 videokaart geen plek meer voor andere dingen.
Het andere euvel is dat wij een bestaande woning hebben gekocht zonder inspraak waar de loze leidingen zouden moeten komen... en je raad het al, net in de kamer van mijn zoontje geen loze leiding te vinden.
Aanvankelijk dacht ik het probleem op te kunnen lossen met een goede usb 3.0 wifi dongel, maar helaas blijkt usb 3.0 op het mobo niet meer te werken (asmedia chip die niet meer wordt ondersteund, internet staat er vol mee)... gelukkig zit er nog wel een gigabit netwerkkaart onboard, dus dacht ik aan een powerline adapter.
Helaas hebben wij hier wel 3 fasen (vandaar dat ik aangeef dat kennis van elektra handig is!), en elke verdieping zit op een andere fase gecombineerd met zware verbruikers opverschillende groepen. Ik heb dus in de meterkast voor de stoppenkast de draden voor de groep "slaapkamers 1e verdieping" los getrokken en een afsplitsing moeten maken (extra stopcontact) waar de powerline adapter dan weer op komt. Opzich een vrij ideale oplossing, de adapters zitten zo beide op dezelfde fase & groep voor de zekering. Ajeto!
Is het dan helemaal ideaal... nee, helaas. Wij hebben hier een ziggo 500/50 abbo en met mijn lenovo legion (intel ac1300 wifi) haal ik die data snelheden wel met een ping net onder de 20... de eerste test die ik deed was vanuit de werkkamer met powerline (het is allemaal nog geheim/ een kerstkado voor hem) en een latere test heb ik even vanuit zijn kamer gedaan, en daar blijkt uit hoe ontzettend belangrijk het aantal en kwaliteit gebruikte connectoren is.
In de werkkamer (1 connector meer en een meter of 6 kabel verder) was de ping best ok, rond de 20, maar de data kwam ik niet hoger dan 45 up en 75 down. De test vanuit zijn kamer was een ping 10 (heel constant) up 50, down 110, nadat ik alle connectoren heb vervangen voor nieuwe.
Er kan nu in ieder geval stabiel gegamed worden, maar echte superspeed is t niet