Ubiquiti Next-Gen Gateway Lite Review

Feroxz
23 november 2023, laatste update op 23 november 2023, 3.825 views Product gekocht

Ubiquiti Next-Gen Gateway Lite

Ter vervanging van mijn USG heb ik deze UXG kunnen bemachtigen via de EU store van Ubiquiti. Installatie deed me weer denken aan de goeie ouwe tijd met USG en CK G1.

Simpel kastje, doet wat het moet doen, en is snel met IDS/IPS aan. USB-C is een voordeel omdat het universeler te voorzien is van stroom. En van de USG was de voeding nog wel eens een dingetje.

Het stroomverbruik schijnt minder te zijn. Het uiterlijk is wat basic en moet je van houden. De USG oogde professioneler. Dit design is wel erg 1 op 1 met Apple's Airport mini van een aantal jaar terug.

Pluspunten

• Compact
  • Snel met IDS/IPS aan
  • USB C adapter
  • Nieuwe "Lite" Design

Minpunten

• Installatie weer even een "dingetje"
  • Slechts 1x 1Gbit WAN en 1x 1Gbit LAN
  • Nieuwe "Lite" Design
  • Toch ook wel prijzig, maar je betaalt voor UniFi gemak zonder licenties

Reden van aanschaf:
In de doos:
De UXG, en een Ubiquiti specifieke USB-C lader.
Aansluitingen:
USB-C voor power, 1Gbit WAN poort, aangeduid met een wereldbolletje (Apple much?) en een Gbit LAN poort. Weinig bijzonders te vertellen.
Uitdaging met installeren:
Ik heb een PPPoE verbinging en een ander subnet dan het standaard 192.168.1.1. Ik installeer zo'n 5 a 15 UniFi installaties per jaar en UDM/PRO/SE/UDR is eigenlijk allemaal vrij makkelijk met de App voor elkaar te krijgen. Een enkele uitzondering met moeilijke PPPoE/Vast IP daargelaten ben je in zo'n 30-60 seconden up and running. De USG vervangen bleek meer moeite te kosten. Uiteindelijk moet kun je het beste toch de app gebruiken en eerst subnet matchen met bestaande Cloud Key om het smooth te laten verlopen. Eenmaal op het juiste subnet kon ik de PPPoE instellen en internet verkrijgen. Met m'n laptop lokaal ingelogd kon ik uiteindelijk de USX adopten in de Cloud Key G2+. Allerlei andere dingen geprobeerd op voorhand, maar die combinaties werkte niet. Heb je een nieuwe cloud key of UniFi server draaien, of zit je op het standaard subnet, zal het wel makkelijker zijn.
Snelheid
De UXG is snel met IDS/IPS aan.
Speedtest zonder IDS/IPS was 898 down en 925 up.
Met IDS/IPS aan en adblock actief kwam ik op 917 down en 690 up. Beiden getest uiteraard met PPPoE op glasvezel via Fiber Operator.
Overdenkingen:

Het stroomverbruik schijnt lager te zijn. Het uiterlijk is wat basic en moet je van houden. De USG oogde professioneler. Dit design is wel erg 1 op 1 met Apple's Airport mini van een aantal jaar terug.
Ik hoop dat er nog een keer iets tussen de UXG en een UXG-PRO komt. Ik draai meerdere sites op mijn Cloud Key en kan dus niet makkelijk migreren naar het Dream portfolio. Verder zit alles prima in de 10" patchkast en voor 19" apparatuur heb ik niet echt ruimte. Een extra WAN en LAN port of een SFP ingang zouden echter wel prettig zijn.
Aanschafadvies:
Heb je een simpel thuisnetwerk, is IDS/IPS minder spannend en wil je gewoon met een "router" een een extra Acces Point klaar zijn? Eventueel nog een of twee camera's er bij? Dan zou ik voor een UDR gaan. Zoek je een beetje redelijke upgrade voor je USG en heb je al een setup met Cloud Key, dan is dit op zich een goede. Je moet alleen geen redundancy willen, of dat via 4G doen met de LTE optie van UniFi.

Heb jij ook een Ubiquiti Next-Gen Gateway Lite?

Vraag & Aanbod

Beste Feroxz,

Kun je aangeven wat de temperatuur van de gateway lite is. eerder producten werden nogal warm en was een geforceerde ventilatie aan te raden.

mvg Bas
Hoi Bas, in de UniFi app zie ik geen temperatuur vermeld worden van de USX. Die zie ik bijvoorbeeld wel bij m'n 8 poorts 150watt PoE switch en voor dat ding heb ik sowieso een grote fan draaien boven op m'n patchkast.

Als ik er aan toe kom meer ik een keer met een hand thermometer. Maar ik weet niet of het helemaal representatief is ivm dat hij in een patchkast zit met 2 switches en een 4 bay NAS.
Tipje: je kunt deze router ook voeden uit een normale usb voeding.
Ik heb een Anker Powerport hangen, in de buurt, vanwege wat raspberry pi's, en er waren nog poorten vrij.
Met een eenvoudig usb a-c kabeltje is de gateway nu gevoed.

Je zou hem ook wel kunnen voeden uit de usb-poort van je nas, of cloudkey.
Het verbruik van de gateway is ~4 watt, dus 1A op usb moet voldoende zijn.
Scheelt weer een stekker.

[Reactie gewijzigd door sircampalot op 22 juli 2024 15:16]

Goede review. Thanx. Ook mooie setup. Zou je de stukken (patch Rack,…) kunnen oplijsten?
Ik heb nu een Edgerouter X, en zou eigenlijk wel alles binnen unifi willen beheren (heb ook een unifi access point met unifi server). Zou dit een goed alternatief zijn?
Ja en nee, je kunt uiteraard de UniFi Next Gen Gateway beheren in de UniFi Controller. Als je die al hebt draaien is dat vrij makkelijk met adopten. Wel heb je maar één WAN en één LAN poort en geen PoE. Dus let er wel op dat je iets van een switch nodig gaat hebben. Met een beperkte hoeveelheid poorten is er een betaalbare 5 poorts non-PoE switch van UniFi beschikbaar.

Heb je een heel simpele setup met maximaal 4 extra apparaten dan kun je ook de UniFi Express overwegen. Erg gelimiteerd in de mogelijkheden, maar kan een UniFi Controller draaien en dan maximaal 4 andere apparaten managen. Heb je dus bijvoorbeeld nog een switch en 2 Access Points zit je daar goed mee. Leuke plus is het schermpje en ingebouwde WiFi 6 AP, bang for buck voor een kleine thuissetup zou ik voor die gaan. Iets meer functionaliteit heb je met een UniFi Dream Router (ook met controller, access point, maar met meer poorten en iets meer processing power). Deze UXG is goed te gebruiken als je bijvoorbeeld al een Cloud Key hebt, of wat meer processing power voor IDS/IPS wilt hebben. Of veel meer apparaten wilt kunnen managen.
Ik heb maar beperkt aantal apparaten en de erx voldoet prima, maar die kan niet gemanaged worden in unifi network. En ik is lui en vind het onhandig om mijn netwerk op meerdere plekken te managen. Schermpje op de express is leuk, maar ding staat in de meterkast dus zie ik nooit en ips/ids is wel een handige feature. Extra ap is dan wel weer handig maar niet noodzakelijk. Zal eens kijken en denken wat handig is. Dank voor de input
Hoi een vraagje. Is voor gebruik van IDS/IPS een abonnement of iets nodig om het up-to-date te houden?

Thanks!