€ 319,- bij Amac

Apple HomePod (2023) Wit Review

11 augustus 2023, laatste update op 11 augustus 2023, 895 views Rapporteer

Blikken toetertje met mega subwoofer.

Pluspunten

• Subwoofer zeer goed
  • Simpele installatie

Minpunten

• Blikken toetertjes geluid
  • Schakelt vaak de Apple TV (en TV) aan alleen om muziek te spelen

1 van 5 sterren (Waardeloos)
Installatie is, zoals meestal bij Apple zeer simpel. iPhone in de buurt houden, en gaan. De speaker meet ook de kamertemperatuur en luchtvochtigheid, en integreert uiteraard zeer goed met andere Apple apparaten.

Geluidskwaliteit valt enorm tegen, zeker voor zoveel geld. De subwoofer kan extreem lage frequenties weergeven, wat leuk is bij actiefilms.

Echter bij muziekweergave schiet het ding ernstig tekort. Het valt vooral op bij klassieke muziek, maar ook piano of zang klinkt dun en metalig.
Men was blijkbaar zo gefocust op de lage frequenties van de subwoofer, dat de middenfrequenties (~150Hz - 500Hz) er bekaaid vanaf komen.

Verder probeert de speaker een soort stereo geluid na te bootsen door de tweeters verschillend aan te sturen voor het linker- en het rechter kanaal (Er zitten 5 tweeters in). Dit werkt enigszins, maar alleen als de omgeving van de speaker symmetrisch is ingericht. Als hij bijvoorbeeld vlak naast de TV staat, werkt het niet, omdat een kant anders reflecteert dan de andere kant.

Al met al als gadget een leuk ding maar voor goede muziekweergave eigenlijk ongeschikt.

Heb jij ook een Apple HomePod (2023) Wit?

Voor een smart speaker vind ik de HomePod zeer goed geluid hebben. Zet 'm naast een Google/Nest of Amazon Alexa ding en het goede geluid valt op! Dus wat dat betreft herken ik je kritiek niet.

Maar wat Apple, Google, Amazon en Sonos ook beloven, ik vind het allemaal geen vervanger van een goede stereo of surround receiver met 2 tot 6 echte speakers. Niet voor films, niet voor (echte) muziek.

Het gemiddelde DJ-deuntje, wat dynamiekloos op maximaal geluid is gemixt klinkt misschien aardig, maar "betere" muziek klinkt voor geen meter uit een smart speakertje.

Koop een echte audioset van een echte audiofabrikant!

[Reactie gewijzigd door ikweethetbeter op 23 juli 2024 21:54]

Ik ben opgeleid in de geluidstechniek, en ik kan wat sneller en preciezer de vinger op de zere plek leggen, maar ik vind niet dat je de lat lager moet leggen omdat andere producten ook slecht of nog slechter zijn. De functie van dit ding is muziek weergeven en dat doet hij, ondanks de hoogdravende verhalen van Apple over subwoofer excitation en stereo spreading, gewoon niet erg goed. De diepe bas valt op, als dat is wat je met goed geluid bedoelt. Dat doet het ook altijd goed in winkels. Maar de rest is bepaald niet geweldig. Speel gewoon eens een tweede deel van een Beethoven of Mozart symfonie en je hoort het dunne, metalige geluid meteen. Dan heeft de subwoofer namelijk vrijwel niks te doen en dan valt het apparaat door de mand.
Je review wijkt op geluidskwaliteit wel heel erg af van onderstaande:

Hebben zij het compleet fout en jij goed? Ben serieus geïnteresseerd in je antwoord om mijn keuze tot aanschaf te maken.
Ik weet niet of de censuur hier het toelaat, maar ik vind het nogal een bullshit artikel. Het gaat zoals eerder gezegd over subwoofer excitation en tweeters en andere gimmicks. Als je echter kijkt naar hun muziek keus, dan vallen ze nogal door de mand. Voor klassieke muziek komen ze met Arvo Pärt. De andere stukken zijn nogal overgeproduceerde, grotendeels electronisch vervaardigde stukken. Daar kun je echt geen luidspreker op beoordelen, behalve natuurlijk weer die subwoofer. En die is inderdaad wel goed. Heb je de reactie onder het artikel trouwens gelezen?
Wat betreft jouw aanschafkeuze: Je moet vooral niet mij geloven, maar zelf gaan luisteren. Liefst met je eigen muziekkeuze.
Dank voor de reactie!
En ja ik wil zeker even goed gaan luisteren ergens voordat ik €700 uit geef aan een stereo setup.
Goede luister ruimtes bij HiFi zaken voeren volgens mij echter geen Apple audio maar ik ga even goed kijken... :)
Ik ben het volledig met @msnarf eens, ik heb ook een (korte) review achtergelaten van een stereopaar Homepods van de 2e generatie en hoewel ik wist dat het deels marketing was en ik op zoek was/ben naar een acceptabele vervanging van mijn 2 vloerstaande speakers, moet ik erkennen dat ook ik het een bullshit artikel vind.

Ze benoemen bij de nadelen niks over het geluid behalve dat sommige concurrenten een directer geluid geven. Hun eerste pro is "Natural, solid and energetic sound". Nou, als er iets is wat ik dit geluid NIET toedicht dan is het wel deze 3 woorden.

Het is bass-gericht, bij sommige bronnen klinkt het acceptabel, maar nooit ruimtelijk, nooit energiek en zeker nooit natuurlijk. Het klinkt heel erg digitaal als je dan snapt wat ik bedoel. Ik ben overigens geen specialist op audio gebied, maar noem mezelf wel audiofiel in die zin dat ik wel het gehoor voor de fijnere audiosystemen heb. Zo hoor ik ook duidelijk (met de juiste speakers of hoofdtelefoon) verschil tussen streaming audio kwaliteiten met wat zowel Spotify als Apple Music standaard bieden en daar tegenover de lossless variant die Apple ook in hetzelfde abo biedt. Dat verschil hoor ik niet op de Homepods wat duidelijk aangeeft dat deze erg beperkend zijn in hun vermogen om een rijkelijk audiobeeld te produceren.

Ik weet dat je niet teveel mag verwachten van €350 kostende speakers (€700 in paar), inmiddels ben ik er ook achter dat praktisch alle soundbars mij niet aanstaan en ik het geluid allemaal erg bedroevend vind, dus mijn conclusie is dat ik mijn vloerstaande speakers toch ga houden. En dat terwijl legio websites soundbars van Sonos, Samsung, Sony, LG en Sennheiser (die laatste heb ik zelf niet getest, de rest wel) soms met 5 sterren beoordelen. Het zal dus wel aan de perceptie liggen en meer beoordeeld worden vanuit het oogpunt dat je van niks (lees: je tv speakers) komt of een oudere soundbar.

Edit: als laatste nog even over WhatHifi: vroeger had ik ze voor mijn gevoel hoog aangeschreven staan, maar ik ben in de loop der jaren van hun reviews afgestapt, zeker op audio gebied. Ik vind er niks van kloppen en het lijkt (ik kan het niet hard maken) erop dat ze betaald worden voor goede reviews of dat er gewoon niet al te deskundige/kritische mensen de producten reviewen.

[Reactie gewijzigd door MooDyBLueS op 23 juli 2024 21:54]

Wat betreft je punt over de Apple TV en tv zelf aanzetten bij audio afspelen: dat heb ik ook ervaren en ligt volgens mij aan het feit dat je ze alleen via de Apple TV als stereo paar kan koppelen en dan wordt je Apple TV feitelijk je AirPlay bron, omdat die de logica doet van het bundelen van de HomePods als stereo paar en het geluid naar ze doorstuurt.

Dat je tv er dan ook bij inschakelt is puur de HDMI-CEC bijkomstigheid. Als je een universele afstandsbediening gebruikt of gewoon met allerlei losse werkt, kan je de HDMI-CEC van je tv desnoods uitschakelen. Mijn Sony tv heeft overigens een speciale knop op de afstandsbediening om het beeld uit te schakelen. Alles blijft dan actief: audio, HDMI, Wi-Fi, AirPlay ook als je die van de TV zou gebruiken, alleen het beeld wordt uitgezet. Perfect voor muziek natuurlijk, je ziet op je iPhone toch al wat je op je Apple TV afspeelt en kan je prima bedienen zonder de tv aan te hoeven hebben.

Ik heb de HomePods echter geretourneerd en zit nog steeds met mijn Apple TV, receiver en vloerstaande luidsprekers. Ook dan zet HDMI-CEC mijn receiver en tv aan als ik AirPlay naar de Apple TV, maar ik gebruik dan de knop van de Sony afstandsbediening om die uit te zetten.
Hoi @msnarf

Ik ben geluidstechnicus en in het bezit van 2 HomePods die ik gebruik als stereo paar.

als je 'minder lage tonen' aanzet in de woning app klinken de HomePods een stuk beter. ik dacht ook eerst "wat is dit nou?!" toen ik ze voor het eerst beluisterde. die 4" woofer klinkt dan ook een stuk beter.

Standaard staat 'Lossless-audio' uit in de woning App, dit kun je vinden onder het kopje Apple Music als dit aan zet maakt dit een behoorlijk verschil zeker met klassieke muziek.

Moet zeggen dat het stereo beeld met 2 HomePods goed klinkt, ben het ook niet met Apple eens dat je met 1 speaker een goed stereo beeld kunt krijgen. 2 speakers die wat verder uit elkaar staan klinken veel beter.

Ik heb zelf ook Dolby Atmos uitgezet voor Muziek (Apple Music). doorgaans is mijn ervaring dat bij een Atmos mix er vooral veel extra galm wordt bij gemixt maar daardoor raak je heel veel details kwijt, waardoor het 1 brei van geluid wordt.

[Reactie gewijzigd door LexVe1997 op 23 juli 2024 21:54]

in de woning app is er een instelling om de bas te verminderen anders is het inderdaad een een blikkerige subwoofer ;) . ik heb zelf ook Dolby Atmos uitstaan voor Apple Music; ik vind surround eigenlijk vaak niks toevoegen aan de muziek ervaring, vaak klinkt het zelfs slechter door de hoeveelheid extra galm.