Lenovo IdeaPad 5 Chrome 16IAU7 (82V8000PMH) Review

Rhannie Testpanel
6 augustus 2023, laatste update op 6 augustus 2023, 4.556 views Testpanel

Lenovo IdeaPad 5 Chrome 16IAU7 (82V8000PMH)

Pluspunten

• Mooi, helder scherm met een goede resolutie, refreshrate en kleurweergave
  • Degelijk RGB verlicht toetsenbord zonder ghosting
  • Stevige behuizing in een unieke kleur
  • SSD opslag in plaats van eMMC

Minpunten

• Geen fysieke netwerkpoort
  • Touchpad zit erg ver naar links in vergelijking met andere laptops
  • Ondersteuning voor Android games kan stukken beter

Inleiding

Voor een Tweakers testpanel heb ik de Lenovo Ideapad 5 Chrome Gaming laptop mogen testen, dus in deze review zal ik mijn ervaringen met jullie delen.

ChromeOS is al enige tijd in opkomst als een gaming platform. Enerzijds voor gebruik in combinatie met cloud streaming diensten en anderzijds met de opkomst van Steam op Chromebooks, ook wel bekend als Borealis. Geforce Now, een van de grootste cloud streaming diensten, biedt sinds een tijd een abonnement aan voor cloud streaming op 1600p met 120 FPS. Lenovo is hierop ingesprongen en heeft een laptop ontwikkeld die hier perfect bij aan sluit. Uiteraard is de laptop niet alleen geschikt voor cloud gaming, maar productiviteitstaken, media consumptie en ouderwets internetten kunnen hier ook prima op uitgevoerd worden.

Hardware

Specificaties
  • CPU: Intel Core i3-1215u
  • Geheugen: 8 GB LPDDR4x-4266 (niet uitbreidbaar)
  • Opslag: 256 GB NVME PCI-e 4.0 SSD (uitbreidbaar)
  • Scherm: 16 inch, 2560x1600, 120 hz refreshrate, 100% SRGB, 350 nits helderheid
  • RGB toetsenbord met 4 zones, een numpad en anti-ghosting
  • Vier 2 watt speakers
  • 71 Wh accu, goed voor tussen de 7 en 8 uur accuduur
  • 45 watt USB-C power adapter
Je kan hier de volledige specs vinden: https://psref.lenovo.com/...6IAU7_Gaming?M=82V8000PMH
Uiterlijk
De Lenovo Ideapad 5 Chrome Gaming laptop is een 16" clamshell laptop die in totaal 1,95 kilo weegt. De bottom cover en topcover zijn van stevig plastic gemaakt. De deksel, waar ook het scherm in zit, is van geanodiseerd aluminium gemaakt. De laptop heeft een blauwgrijze kleur en op de deksel zit een lichter getinte strook met een patroon van stippen en diagonale strepen. Op de deksel zijn tevens het Chrombook logo en het Lenovo logo aanwezig. De blauwgrijze tint is lastig te zien als je de laptop in het echt ziet, maar als je andere laptops ernaast legt, zie je het verschil goed.

Aan de binnenkant bevinden zich een groot touchpad, een RGB toetsenbord met zwarte toetsen en een rooster waar de speakers zich achter bebinden. Het 16" scherm is omringt door een zwarte bezel. Boven het scherm zit de webcam. De webcam is voorzien van een privacysluiter.

Aan de onderkant van de laptop bevonden zich 2 rubberen stroken die als voeten fungeren en hier is tevens een rooster aanwezig waar de laptop zijn koele lucht vandaan haalt.

Al met al heeft de laptop een behoorlijk tam uiterlijk voor een gaming laptop en het uiterlijk past ook prima in een zakelijke setting.
Aansluitingen
De aansluitingen van de laptop bevinden zich aan de linker- en rechterzijde van de laptop.

Aan de linkerkant zijn USB-C 3.2 gen2, USB 3.2 gen1 en 3,5mm jack aansluitingen en een MicroSD card reader aanwezig.
Aan de rechterkant zijn USB-C 3.2 gen2 en een kensington lock aansluiting aanwezig.

Beide USB-C poorten kunnen gebruikt worden om de laptop op te laden en beide poorten ondersteunen ook DP-alt mode, waardoor je ze kunt gebruiken in combinatie met een dockingstation, om zo externe monitoren en bedieningsapparatuur te gebruiken. ChromeOS ondersteunt MST, dus meerdere externe monitoren aansturen via 1 USB-C kabel is geen probleem. De USB-C poorten ondersteunen geen thunderbolt.

Ondanks dat de laptop wordt geadverteerd als een cloud gaming laptop, is er geen fysieke netwerkpoort aanwezig. Waarom deze poort achterwege is gelaten is nagevraagd bij een medewerker van Lenovo en dit zou komen doordat de laptop hiervoor te dun is. Ik heb de Lenovo laptop vergeleken met een HP Probook 440 G8, welke wel voorzien is van een fysieke netwerkpoort, en de HP Probook is 1 milimeter dunner, dus aan de dikte ligt het niet. Later in de review licht ik toe of het gebrek aan een fysieke netwerkpoort echt uit maakt of niet tijdens het gamen.
Het scherm
Lenovo heeft de laptop een mat 16" scherm gegeven met een resolutie van 2560x1600 pixels. Dit is een 16:10 verhouding, waardoor het scherm iets hoger is dan de meeste laptopschermen. Het scherm heeft een refreshrate van 120hz, kan 100% van het SRGB spectrum van kleuren weergeven en heeft een helderheid van 350 nits. Ik heb geen ghosting of tearing kunnen waarnemen tijdens het gamen op de laptop, dus dat is ook dik in orde.

Ongeacht of je de laptop wil gaan gebruiken voor gamen of niet, het is een heel fijn scherm dat er fantastisch uit ziet en het is absoluut een hoogtepunt van deze laptop.
Bediening
De laptop is voorzien van een touchpad en een toetsenbord.

Het toetsenbord is een RGB toetsenbord dat naast de gebruikelijke laptoptoetsen ook een numpad gedeelte heeft. Het toetsenbord is fijn om op te typen en is stevig. Je hebt tijdens het typen niet het idee dat je het toetsenbord zelf naar beneden duwt, wat bij goedkopere laptops nog wel eens het geval wil zijn, dus dat is prima in orde. De aan-knop van de laptop zit ook in het toetsenbord verwerkt en deze knop zit boven de backspace. Volgens de specs van Lenovo is het toetsenbord voorzien van anti-ghosting, wat betekent dat het indrukken van een of meerdere toetsen en niet voor zorgt dat andere toetsaanslagen niet geregistreerd worden. Ik heb dit getest en dit klopt, dus voor gaming doeleinden is dit een fijne eigenschap. Verder is het toetsenbord voorzien van de standaard US QWERTY ChromeOS layout.

De RGB verlichting is verdeeld in 4 verschillende zones. De RGB verlichting is niet zo fel als het gemiddelde mechanische gaming toetsenbord, maar valt wel op in een donkerdere ruimte. Op dit moment kan je in ChromeOS kiezen uit een aantal presets, waaronder een accentkleur uit je wallpaper, een aantal vaste kleuren en een "regenboog"-stand. Bij de laatste stand wordt elke zone een andere kleur. Dit is tevens de enige stand die iets doet met de verschillende RGB zones. Google is echter bezig om hier meer opties voor beschikbaar te maken. Zie hiervoor ook de volgende link: https://chromeunboxed.com...k-custom-rgb-color-zones/. De toetsenbordverlichting ondersteunt alleen statische kleuren, dus je kan geen bewegende effecten weergeven die je in gaming PC's of op andere gaming hardware ziet. Als je de laptop interessant vindt, maar geen trek hebt in de RGB, kan je dus ook een neutrale kleur kiezen voor de verlichting.

Hiernaast is er een groot touchpad aanwezig. Het is een standaard plastic touchpad zonder force touch-achtige functies. Het touchpad is responsief en werkt goed. Ook de gestures van ChromeOS kunnen er prima mee gebruikt worden zonder dat er een probleem is met de registratie van de gestures. Het touchpad zit, in vergelijking met andere laptops, wel een paar centimeter meer naar links dan gebruikelijk. Het touchpad zit zo ver naar links dat je met je handpalm het touchpad aanraakt als je een shooter speelt met de standaard WSAD controls. Het touchpad heeft goeie palmdetectie en registreert deze aanrakingen tijdens het gamen niet. Als je de touchpad echter te ver indrukt en "klikt", dan wordt de klik wel geregistreerd. Ik heb een paar uur Counter-Strike gespeeld en ik heb heb hier verder geen problemen mee ondervonden, maar afhankelijk van hoe je je pols/handpalm op de laptop plaatst, kan dit een probleem zijn.
Warmte en geluid
De laptop is voorzien van een Intel i3 processor. De CPU produceert niet heel veel warmte en er is een ventilator aanwezig om overtollige warmte af te voeren. De CPU bevindt zich in de buurt van de 345 en ERT toetsen van het toetsenbord en deze plek warmt tijdens gebruik ook op, maar dit is niet meer dan een paar graden verschil met de rest van de laptop. De laptop wordt nooit zo warm dat het onprettig wordt om te gebruiken.

De laptop is daarnaast stil. De meeste tijd draait de ventilator helemaal niet. Bij iets intensievere taken gaat de ventilator zachtjes draaien, maar is dan nog steeds bijna onhoorbaar. Bij een hogere belasting gaat de ventilator nog een tandje harder draaien. De ventilator is dan wel goed te horen, maar is niet storend luid. De gemiddelde gaming laptop maakt aanzienlijk meer geluid dan deze laptop.
Speakers
Ik ben geen audiofiel, maar ik vond de speakers van de laptop prima klinken voor wat het is. De laptop heeft vier 2 watt speakers die zich achter de grill boven het toetsenbord bevinden. Midden en hoge tonen klinken okee, maar lage tonen zijn bijna niet aanwezig. De speakers kunnen daarnaast enorm hard gezet worden. Als je de speakers voluit zet, gaat alles wel heel schel klinken, dus dit zou ik niet aanraden. Voor youtube video's en podcasts is het geluid meer dan prima, maar voor muziek kan je beter een koptelefoon opdoen of een losse set speakers aansluiten.

Software

ChromeOS en algemene prestaties
De laptop is voorzien van ChromeOS, wat het cloud first besturingssysteem van Google is. ChromeOS biedt goede integratie met Google's andere diensten en dat is iets dat je direct merkt als je de laptop voor het eerst aan zet. Als je al eerder Google Chrome met een Google account of ChromeOS hebt gebruikt, dan krijg je na de eerste keer inloggen gelijk al je instellingen, bookmarks, wachtwoorden, apps, addons, je thema en bestanden terug. Je kan dus een paar minuten na het uitpakken al aan de slag. De laptop bevat geen bloatware of anderzijds ongewenste programma's zoals we dit kennen van de meeste Windows laptops.

De laptop heeft een i3, 8 GB ram en een SSD aan boord. Deze combinatie van specificaties zorgt ervoor dat de laptop snel reageert en vloeiend werkt. Zelfs als je de laptop zwaarder belast, blijft alles nog goed werken. Ik heb de Lenovo laptop vergeleken met een andere Chromebook die een Celeron, 4 GB ram en eMMC opslag heeft en het is een verschil van dag en nacht. Een beetje extra CPU kracht, RAM en snellere opslag maakt een groot verschil en maakt het aanzienlijk prettiger om de laptop te gebruiken. De laptop is hiernaast ook voorzien van de standaard ChromeOS security features, zoals een hardwarematige security chip en softwarematige oplossingen zoals sandboxing en full disk encryption.

De laptop krijgt ChromeOS updates tot 19 augustus 2028. Google is op dit moment echter bezig met Lacros, wat de browser updates los gaat trekken van de OS updates. Straks kan je dus nog steeds browser updates krijgen, ondanks dat de support op het OS zelf verlopen is. Hierdoor kan je de laptop toch nog wat langer veilig blijven gebruiken. Zie de volgende link voor meer informatie: https://chromeunboxed.com...browser-chrome-os-lacros/.
Cloud gaming
De laptop is in de markt gezet als cloud gaming laptop. Ik heb de laptop getest met het hoogste Geforce Now abonnement, waardoor je de beschikking hebt tot cloud gaming in een 1600p resolutie met 120 fps, wat perfect past bij de specs van de laptop.

De laptop presteert prima in cloud gaming. Door het scherm ziet het er allemaal strak uit en waar je met de lagere abonnementen van Geforce now nog wel eens van streaming artifacts kan zien, is dat met het hoogste abonnement totaal niet aanwezig.

Eerder in de review heb ik opgemerkt dat de laptop geen fysieke netwerkpoort heeft. Ik heb de laptop getest met en zonder bedrade netwerkaansluiting en ik heb geen verschil gemerkt. Ik heb zelf het goedkoopste Ziggo abonnement en de ping naar Geforce Now zit rond de 11 a 12 ms via zowel wifi als bedraad. Met wifi heb je wel iets meer jitter (inconsistentie in pingtijd tussen verschillende pings), maar na een paar uur Counter-Strike te hebben gespeeld, vind ik het verschil met een bedrade verbinding verwaarloosbaar. Wifi zal niet je avondje gamen verpesten in ieder geval.

De pro gamers onder ons zullen het verschil waarschijnlijk wel merken, maar als je op dat niveau spelletjes speelt, ga je waarschijnlijk voor een dikke gaming laptop of een gaming PC in plaats van een cloud gaming machine.
Lokale gaming
Naast cloud gaming is de laptop ook geschikt voor Steam en Android games. Helaas is dit een beetje hit and miss.

Steam werkt over het algemeen prima. Spellen met een Linux versie kunnen direct geinstalleerd worden. Alle games die geen Linux versie hebben, kunnen gespeeld worden met Proton. Dankzij Valve en de Steamdeck heeft Proton de laatste jaren enorme vooruitgangen geboekt. Een hoop games werken goed, maar er zijn er ook een aantal waarbij het toch niet lekker werkt. De Intel Iris XE is voor geintegreerde GPU begrippen absoluut niet langzaam, maar je gaat geen Ark op 1600p/120 hz mee spelen op deze laptop. Games met minder geavanceerde graphics werken over het algemeen wel goed.

Android gaming is helaas niet best. De laptop zelf is wel voorzien van Android 11, wat de nieuwste Android versie is die beschikbaar is voor Chromebooks, maar een hoop spellen zijn gewoon niet geoptimaliseerd voor een Chromebook. Ik heb een aantal spellen getest en dit zijn mijn bevindingen:
  • Arknights: De eerste keer dat je het spel start, moet er een update binnen gehaald worden. Het spel crasht gegarandeerd tijdens het updaten, maar gaat de volgende keer dat je het start wel verder waar die gebleven is. Na genoeg pogingen slaagt de update wel en kom je terecht op het loginscherm. Het loginscherm heeft het probleem dat de input van de username en de inlogcode niet lekker werken. Als je het venster een paar keer resized, krijg je uiteindelijk wel het onscreen toetsenbord tevoorschijn, waardoor je in kan loggen. Als je na het inloggen in het spel zit, werkt alles wel prima.
  • Muse Dash: Dit spel start op zoals het hoort en je kan er doorheen navigeren met de muis. Als je eenmaal een potje start, heb je echter echt een touchscreen nodig, omdat je zowel tegelijk de linkerkant als de rechterkant van het venster aan moet kunnen tikken, wat met maar 1 muiswijzer niet gaat lukken. Het spel heeft ook geen ondersteuning voor een toetsenbord of een controller en is hierdoor onspeelbaar op een Chromebook zonder touchscreen.
  • Terraria: Werkt goed, zowel met toetsenbord en muis als met een controller.
  • Stardew Valley: Werkt goed, zowel met toetsenbord en muis als met een controller.
Als je de laptop wil gaan gebruiken voor Android games, zou ik aanraden om eerst in de Play store te kijken of het spel dat je wil spelen geoptimaliseerd is voor Chromebooks. Tegenwoordig staat dit erbij op de productpagina's in de Play store.

Tot slot

De vergelijking met een echte gaming laptop
Omdat dit een cloud gaming machine is en cloud gaming vrij nieuw en onbekend is, zal dit waarschijnlijk een vergelijking zijn die snel naar voren komt. Om deze reden heb ik de laptop ook vergeleken met mijn gaming laptop: Een HP Omen 16.1. Hoewel de HP Omen niet heel veel dikker is dan de Lenovo laptop, weegt 'ie wel aanzienlijk meer. Ook de adapter is komisch groot in vergelijking met de Lenovo adapter. Tijdens het gamen klinkt de HP Omen ook als een straaljager, terwijl de Lenovo heerlijk stil is. Uiteraard kan je met een cloud gaming laptop ook aanzienlijk langer gamen op de accu dan met een gaming laptop.

Daarnaast is er ook de prijs. Een beetje een gaming laptop is al gauw 2,5 tot 3 keer zo duur als een Chromebook. Een jaartje Geforce Now Ultimate (het hoogste abonnement) kost 200 euro. Als je genoegen neemt met 1080p gaming, dan kan je Geforce Now voor 10 euro per maand krijgen. Als alternatief is er ook nog XBox Gamepass Ultimate, waar al een heel assortiment aan games bij de prijs inbegrepen zit. Als je dan de berekening maakt, kan je aardig wat jaartjes Geforce Now of XBox Game Pass afnemen voor de prijs van een gaming laptop. (En het bespaart je rug tijdens het meenemen van de laptop).

Als je je echt geen enkele vertraging in je spel kan veroorloven, zoals bij twitch shooters als Call of Duty, maar je wel mobiel wil zijn, dan zou ik je aanraden om naar een echte gaming laptop te kijken. Als je gewoon wat spelletjes wil spelen en reactietijd niet het belangrijkste aspect voor je is, dan kan je prima uit de voeten met een cloud gaming laptop als deze Lenovo.
Algemene beoordeling
Op het moment van schrijven kost de laptop 649 euro. Als je een laptop zoekt voor cloud gaming of voor gewone media consumptie, dan is dit voor deze prijs een aanrader. Het scherm is geweldig en in combinatie met de andere specs is de laptop zeer prettig om te gebruiken. Ondanks dat het een gaming laptop is, zit je niet verplicht vast aan een gaming uiterlijk en kan je de regenboog verlichting ook uitzetten via de instellingen. Er zijn voldoende aansluitingen op de laptop en de USB-C poorten aan beide kanten zijn erg welkom. Je kan via beide kanten opladen en docking stations kunnen ook aan beide kanten aangesloten worden.

Als je toch voor een andere Chromebook gaat kijken, raad ik je in ieder geval aan om er een te nemen met minimaal een i3 of een Ryzen en 8 GB ram. Het verschil in ervaring met de goedkopere Chromebooks is dermate groot dat ik afraad om daar op te besparen. En als je de machine wil voor Android apps/games, dan kan je helaas beter kijken naar een Android tablet in plaats van een Chromebook.

Heb jij ook een Lenovo IdeaPad 5 Chrome 16IAU7 (82V8000PMH)?

Apart dat Lenovo in NL de i3 van een nvme drive voorziet. Ik heb een refurbished [3 maanden oud] US versie met eMMC. Deze boot echter niet vanaf nvme. Ik wacht nu op een SuziQ debug kabel om deze hardware configuratiebeperking te kunnen wijzigen.

Irritant van deze chromebook vind ik de lag die ik zo nu en dan ondervind met de touchpad. Hopelijk te verhelpen met een firmware upgrade en niets te maken met de input lag van Alderlakes icm DDR4.
Als je dat probleem ondervindt met de laptop, lijkt het dan alsof de muiswijzer aan een elastiekje zit en werken multitouch gestures dan ook niet?
Heb ik niet geprobeerd. Duurt maar een paar seconden als het gebeurt. Wat ik wel heb is dat soms bewegingen op de touchpad vertaald worden naar gigantische zoomacties van het scherm. Nooit gehad met een laptop.

[Reactie gewijzigd door 4myra op 23 juli 2024 18:49]

Dan heb jij waarschijnlijk niet hetzelfde issue dat ik eerder gezien heb.

Ik heb het probleem dat ik beschreef met een andere Chromebook (de donkergrijze die in een van de foto's te zien is). Het gebeurt niet altijd en als het optreedt is het maar voor een paar minuten. Dat is trouwens ook een Lenovo, dus misschien zijn touchpad problemen iets dat Lenovo specifiek is? Ik heb maar 1 Chromebook, dus helaas kan ik dat zelf niet testen.

Het probleem dat jij beschrijft heb ik niet gezien op andere Chromebooks. Ook niet op degene uit de review, maar misschien is dat iets dat pas gebeurt na een paar maanden gebruikt te zijn. Je zou de laptop een keer kunnen powerwashen als je dat nog niet gedaan hebt, maar ik betwijfel of dat het probleem oplost.