Philips 190X6FB (19", 8ms, D-sub/DVI-D) Review

Anoniem: 64665
11 augustus 2007, laatste update op 11 augustus 2007, 3.601 views

Philips 190X6FB (19", 8ms, D-sub/DVI-D)

Na een tijd met een 19”Hitachi CRT monitor gewerkt te hebben was deze echt aan vervanging toe. Omdat de CRT erg lomp was bij slepen naar LAN’s en omdat het minder ruimte inneemt ging mijn voorkeur uit naar een 19” TFT monitor. Een zoektocht later kwam ik uit bij de Philips 190X6, die vooral mijn voorkeur genoot vanwege het mooie design en de pixelgarantie. Featureset De specificaties voor de Philips 190X6: - Responsetijd: 8 MS - Maximale Resolutie: 1280 x 1024 @75hz - Contrastverhouding: 700:1 - Schermgrootte: 19”/48cm - Kijkhoek (h/v): 160*/160* - Lightframe functie (aparte knop die de instellingen van de monitor wijzigt naar bijvoorbeeld meer contrast om foto’s beter uit te...

Pluspunten

• Beeldformaat
  • Design
  • Minimale ghosting
  • Natuurgetrouwe kleuren (zonder Lightframe)
  • Features

Minpunten

• Geen DVI Kabel meegeleverd.
  • Backlight lekkage.
  • Zwart-weergave.

Featureset
De specificaties voor de Philips 190X6:
- Responsetijd: 8 MS
- Maximale Resolutie: 1280 x 1024 @75hz
- Contrastverhouding: 700:1
- Schermgrootte: 19”/48cm
- Kijkhoek (h/v): 160*/160*
meer contrast om foto’s beter uit te laten komen)
- Voldoet aan ISO 13406-2 Class I, display zonder defecte pixels.

De monitor beschikt over 2 speakers, een USB 2.0 uit- en ingang, een koptelefoonuitgang, een DVI-D en een VGA ingang. In de doos tref je naast de monitor ook de voedingskabel, audiokabel, USB-kabel, VGA kabel (helaas geen DVI), de handleiding en een CD-rom met drivers aan. Voor meer informatie kan je even in de brochure kijken.

Features als Lightframe en de USB ingang gebruik ik bijna nooit, maar ik kan me voorstellen dat iemand anders dit helemaal te gek vind. Het geluid dat uit de 3 watt speakertjes komt is uiteraard niet prachtig, maar aangezien ik koptelefoons zoveel mogelijk vermijd zijn deze speakertjes wel handig op bijvoorbeeld LAN party’s. Over dingen als response tijd en resolutie heb ik eigelijk niet veel te zeggen, als deze mij niet bevielen had ik deze monitor niet gekocht. Verder is er geen feature die ik echt ‘mis’ aan deze monitor.

Kleurweergave
Ik mist de extra kleurendiepte die de CRT had wel een beetje in het begin, maar inmiddels ben ik eraan gewend. De kleurweergave zelf vind ik erg goed, ook in vergelijking met andere TFT’s die ik gezien heb vind ik de kleuren natuurgetrouw overkomen (al ben ik geen professional op dat gebied). Voor het instellen heb ik gebruik gemaakt van zo’n colour calibration apparaatje (Is het color of colour? Beide kom ik vaak tegen). Het handmatig instellen via de verschrikkelijk kleine knopjes aan de zijkant is trouwens echt verschrikkelijk.
De feature ‘Lightframe’ verandert de instellingen zodat het zogenaamd de weergave van foto’s of video verbetert. Gevolg is onnatuurlijke kleuren en veel te veel contrast. Je kan deze presets ook zelf instellen geloof ik, maar ik vind het erg vreemd om voor iedere toepassing een andere instelling te gebruiken. Persoonlijk vind ik dit dus niet echt een geweldige feature en gebruik deze dan ook niet.

Contrast en helderheid
Als er volledig zwart beeld wordt weergegeven dan lijkt er in de onderste helft van de monitor een soort van groene gloed te verschijnen (hier een voorbeeld van dit effect, versterkt door een lange sluitertijd). Dit verschijnsel is grotendeels weg als ik van onder naar de monitor kijk, maar dat is vanuit praktisch opzicht geen optie. Ook is er boven en onderin de monitor flinke backlight lekkage, deze is zelfs zichtbaar met brightness ‘0’. Toen ik gebruik maakte van de VGA aansluiting dacht ik dat de monitor gewoon gaar was en heb hem teruggestuurd naar Philips. De nieuwe monitor had exact hetzelfde ‘probleem’, toen pas ben ik overgeschakeld naar de DVI ingang (...Had dat dan eerst geprobeerd |:( ), dat hielp een beetje. Ik ben er nog steeds niet tevreden over, maar zo vaak heb nou ook weer geen volledig zwart scherm. De helderheid en contrast in combinatie met kleuren is verder goed.

Ghosting en Pixeldefecten
Ghosting heb ik niet gezien, ook niet tijdens bijvoorbeeld Unreal Tournament op hoge snelheid of scrollen. Voor pixeldefecten geld hetzelfde: niet aanwezig, ondanks dat ik goed gecontroleerd heb toen ik de monitor pas had. Was er trouwens toch een dooie pixel geweest, dan was er nog altijd de Perfect Panel garantie van Philips die bij een dode of kapotte pixel recht geeft op vervanging of reparatie.

Bouwkwaliteit en afwerking
De monitor is grotendeels van glad, vingervlek-gevoelig, zwart plastic. Aan de achterkant van het scherm bevind zich een plastic paneel dat over de aansluitingen van de monitor komt te zitten. De afwerking is over het algemeen dik in orde; de onderdelen zijn goed afgewerkt, de voet voelt zeer stevig aan en de functies zoals de USB poort en de speakers doen het prima (voor zover die speakertjes prima kunnen functioneren dan ;) ). Het enige minpunt is dat het gebruikte plastic een beetje goedkoop overkomt, dit merk je vooral aan het losse achterpaneel.

Vormgeving
Over smaak valt te twisten, maar wat mij betrefd: een meesterwerk! De monitor oogt strak, modern en stijlvol, dat is wel even iets anders dan die lelijke standaard TFT look. Daarbij komt dat de zwart/grijze kleuren ook nog eens perfect staan bij mijn zwart/grijze toetsenbord, muis en case. De knoppen op de voorkant vind ik echt een speciale vermelding waard; dit zijn knoppen die alleen zichtbaar door middel van iconen en reageren op aanraking… Fantastisch :D !
Wel moet ik zeggen dat de plaats en gebruik van de knopjes om het instellingenmenu te besturen niet echt om over naar huis te schrijven is. Deze knopjes bevinden zich aan de rechter zijkant en werken wat mij betreft totaal niet intuïtief. Zoals ik al bij bouwkwaliteit en afwerking schreef vind ik het gebruikte plastic ook niet helemaal top notch. Niet dat het slecht is (ik zet het dan ook niet bij de negatieve eigenschappen), het had alleen wat beter gekund.

Prijs en conclusie
Toen ik deze monitor kocht kostte hij geloof ik rond de 350 euro. Er waren goedkopere alternatieven, maar hij ziet er dan wel erg goed uit en biedt erg goede prestaties (met uitzondering op de treurige zwartweergave, maar hier heb ik in de praktijk niet veel last van). Achteraf ben ik toch blij dat ik voor een TFT scherm gekozen heb.

Link naar de Philips 190X6 in de pricewatch.

Heb jij ook een Philips 190X6FB (19", 8ms, D-sub/DVI-D)?

Anoniem: 183814 26 augustus 2006 13:15
Goed review; heb reeds enkele maanden dezelfde monitor en ben dik tevreden!
Anoniem: 142271 28 februari 2007 19:29
Ik heb ook een van Oktober, ook zeer tevreden.
Ziet er strak uit.
"(Is het color of colour? Beide kom ik vaak tegen)"

Color is de Amerikaanse spelling, colour de Britse ;)
Anoniem: 64665 8 maart 2007 18:57
Goed dan ga ik vanaf nu af aan colour schrijven :)
Foto's ! Voor de rest puike review! :)