€ 24,95 bij HomeWizard

HomeWizard Wi-Fi P1 Meter Review

22 mei 2023, laatste update op 22 mei 2023, 6.384 views Rapporteer

Leuk product, kan wat het moet doen.
Het leest keurig de meter uit, zowel gas als elektra. Van elektra is precies te zien wat je nu gebruikt en dus kun je zien hoeveel het verbruik verandert als je bepaalde apparaten uit of aan zet. Gas één maal per kwartier maar dat komt vooral omdat die meters niet vaken synchroniseren.
De WIFI van dit apparaatje is prima, hij hang hier relatief ver van het eerste accespoint en toch gewoon een stabiele verbinding.

Pluspunten

• WIFI
  • Doet het gewoon
  • Realtime stroom

Minpunten

• App blijft basis
  • een maand bestaat uit dagen, niet uit weken!!!
  • Wisselende energieprijzen niet ondersteunt

3 van 5 sterren (Voldoende)
Leuk product, kan wat het moet doen.

De app is eigenlijk het meest belangrijke deel van het systeem want daar kun je alle resultaten in zien.
Zomaar wat bevindingen:
Totaalgrafiek met verbruik/teruglevering geeft een superduidelijk beeld van wat er gebeurt.
Met een extra meter op de zonnepanelen berekent de app zelf hoeveel je werkelijke stroomverbruik was, los van terugleveren of niet.
Een maand is een aantal weken en niet gewoon in dagen (reuze irritant!!!)
Vergelijken tussen maanden of jaren is er niet.
Geen wisselende prijzen, alle bedragen worden berekend met de huidige prijs. dus ook de periodes met andere prijzen. En dan heb ik het over de gewone kwh prijzen en nog niet eens over dynamische prijzen.

Conclusie: Leuk voor basisinfo. Wil je er serieus iets mee qua prijzen of verbruik (vergelijken) dan even doorzoeken. Enelogic valt dan ook af want die zijn uberhaupt gestopt met nieuwe ontwikkeling en liggen al zeker vier jaar stil qua vernieuwing.
Nog even los van de vereiste voor een ethernetkabel.

Heb jij ook een HomeWizard Wi-Fi P1 Meter?

Bij mij wil de app vaak niet starten. Dat is ook niet echt erg want ik gebruik hem in home assistant.
App start bij mij altijd. Nog nooit issues mee gehad. Ok, een vorige versie had af en toe dat bepaalde grafieken niet altijd laadden. Dat is verholpen.
WIl je wat meer gedetailleerd inzicht en heb je een 24/7 lokaal device (RPI, NAS, ...) dan kan ik je [DSMR reader](https://github.com/dsmrreader/dsmr-reader) aanraden. Ook geen cloud nodig en lokale opslag.
Voor de home wizard p1 heb je ook geen cloud nodig hoor. Als je de app afsluit voordat die het koppelen wil afronden wordt er gewoon data lokaal doorgeven aan home assistant maar de dongle staat niet in je app. Je kan natuurlijk ook het internet/dns blokkeren.
Dan is het een is het vooral een basic P1 dongle met WIFI. De meerwaarde van Home Wizard vind ik juist de plug & play oplossing. Ik raad het in de vriendenkring dan ook altijd aan als men meer inzicht wil hebben en ik er geen werk mee wil hebben :)
Tot voor kort erg tevreden maar recentelijk is dit veranderd.

Mijn P1 meter is defect geraakt en ik dacht dit op te lossen door een nieuwe te kopen.
Helaas bleek na de installatie van de nieuwe P1 meter dat al mijn historische data verdwenen was.
Juist om de data te behouden had ik daarvoor eerder een abonnement bij Home Wizzard afgesloten.

Bij contact met hun helpdesk kreeg ik te horen dat de data gekoppeld is aan de P1 meter en niet aan mij persoonlijk.
Volgens hun is het niet mogelijk om de historische data over te zetten naar de nieuwe P1 meter aangezien deze data bij hun in de cloud staat opgeslagen.

Dit is natuurlijk een broodje aap verhaal en heeft alles te maken met onwil en niet met de technische mogelijkheden.
Samengevat betaal ik maandelijks voor een abonnement waarvoor ik uiteindelijk niet terugkrijg.

Als minimale dienstverlening zou Home Wizzard op hun website kunnen vermelden dat er geen enkele garantie gegeven wordt op de blijvende beschikbaarheid van de opgebouwde data als er iets met de P1 meter mocht gebeuren, ook niet als daar een abonnement voor is afgesloten.

:( :( :( :( :(
Nasty! ik heb ook al jaren een enelogic abonnement dat de meter van afstand uitleest. daarmee heb ik de historie veilig gesteld. Daar kan je ook exports van maken etc.
Maar jou bevinding is wel echt heel vervelend want dan heb je een enorme breuk die niet te herstellen is.
Wat is er defect aan ? Losse verbinding moederboard en p1 aansluiting ?
Dat is bij mij het geval, lekker vooruitzicht.

[Reactie gewijzigd door WVSint op 23 juli 2024 08:58]