€ 339,- bij bol Plaza
  2. Gebruikersreviews

Sony PlayStation VR2 Review

Yzord
23 februari 2023, laatste update op 14 maart 2023, 8.090 views Product gekocht

Sony PlayStation VR2

LET OP: De eerste LIVE PSVR2 review op Tweakers. Ik zal deze de gehele introductieweek updaten en mijn bevindingen plaatsen.

Is het de hype waard? Komen ze er mee weg met een closed source omgeving? En is het de bril van de toekomst? Je leest dit alles in een live review van de PSVR2. Van unboxing tot motion sickness, ik probeer je de komende dagen een beetje up to daten. Het kan dus een rommelige review worden, maar het is allemaal live. Geniet ervan.

Pluspunten

• Voelt licht aan
  • Kleine verpakking
  • Fijne en lichte controllers
  • Easy setup
  • Hangt een prettige geur om de bril
  • Graphics van de bril is bij juiste setup wel heel mooi

Minpunten

• Controllers zijn leeg bij aankomst
  • 4K is geen 4K zoals een TV
  • 1 oplaadkabel voor 2 controllers
  • Handtracking niet optimaal
  • Niet compatible met PCVR
  • Niet compatible met PSVR games
  • Customer support is slecht bereikbaar

14-03-2023

Even een kleine update over de PSVR2. Op dit moment is een team druk bezig de bril te reverse engineeren zoals dat mag heten. Zelfs met de hulp van Sony, sort off. Dus wellicht is deze bril soon in de PCVR market te gebruiken :)

06-03-2023

Inmiddels mijn Super License gehaald in GT7 en mijn felbegeerde R8 v10 mogen ontvangen. Ben zelf Audi fanaat (SQ5 ABT, RS5 & R8 v8) dus ik was verrast toen ik de v10 kreeg na het behalen van mijn Super License :) alsof het Universum me in de gaten heeft haha. Rijden met de PSVR2 op is gewoonweg geniaal. Ik heb het ook geprobeerd in 2D, maar dan lukt het me allemaal niet. Racen met de bril op is zo intens, gewoon kicken.

Maarja, bij deze game heb ik de controllers niet nodig lol

04-03-2023

Pavlov is uit!! En uiteraard meteen gescoord en geinstalleerd. Maar hmm, handtracking werkt toch echt niet lekker bij mij. Mijn gun gaat alle kanten op, ik blijf mijn magazijnen eruit halen terwijl de bedoeling is dat ik mijn rifle steady probeer te houden. Omdat ik regelbare HUE spots heb in mijn mancave heb ik alle standen geprobeerd. Van heel erg fel wit licht tot aan dimmend geel licht, maar het maakt geen verschil. En toch zijn er mensen die er geen last van hebben met hun PSVR2. Maar waar het aan ligt? Met mijn Index controllers kan ik in de donkerte of helder licht gewoon mijn ding doen. Ben ik te verwend daardoor? Ik ga het binnenkort nog eens proberen in een andere ruimte, want dat anderen er geen last van hebben zou dus betekenen dat er bij mij iets fout gaat, maar wat?

Voor de rest blijft GT7 mij weer doen lachen. Geniaal spel en echt, dankzij die game heb ik de PSVR2 nog :)

02-03-2023

Final verdict PSVR2

Hiermee komt een einde aan deze LIVE review van de PSVR2. En even stond ik op het punt om mijn review eindoordeel op uitstekend te zetten. Maar na een paar dagen intensief op de VR bezig te zijn geweest laat ik mijn oordeel toch staan op goed, al is dat wellicht ook net iets te veel van het goede. Waarom? Er zijn toch wel een paar puntjes wat aangehaald moet worden en wat op zeker toekomstige kopers moeten weten.

Ps, mocht je deze review als leuk of informatief hebben ervaren dan zou ik het leuk vinden als je hem wilt waarderen. Een reactie is ook leuk :)

Photo by Amelia Holowaty Krales / The Verge

Laat ik eerst voorop stellen dat als je de bril leert kennen en de juiste sweetspot hebt gevonden voor het ultieme beeld dan is het een genot om te mogen ervaren. Veel hangt ook af van hoe de game ontwikkelaars jou de graphics willen tonen. Zo vind ik geanimeerde games niet leuk om te ervaren. Maar spellen als Gran Turismo 7 en Horizon CotM tonen aan wat de capaciteiten zijn van wat de bril in de toekomst kan brengen. Je wordt echt meegezogen in de virtuele realiteit en Sony brengt het mooi met deze oled lenzen.

Probleem is wel dat je elke keer weer op zoek bent naar de juiste sweetspot. Ook lijkt eyetracking niet altijd optimaal te werken en wordt het beeld scherper wanneer je je hoofd beweegt ipv je ogen. Ik weet niet waar dat aan ligt, maar ik vind het vervelend omdat het lijkt alsof eyetracking niet goed werkt. Ook na het opnieuw calibreren, wat elke keer gewoon goed lijkt te gaan, houd ik deze irritatie. Wellicht doe ik iets fout, maar zodra ik een oplossing heb gevonden zal ik deze review bijwerken.

Aanschaf

Maar ik heb ook wat kritische puntjes welke ik wil adresseren. En toch vooral van belang voor toekomstige kopers. Laat ik beginnen met de bereikbaarheid van de PSVR2. Vooralsnog is deze alleen te bestellen via Sony zelf. Dat zou geen probleem moeten zijn, ware het niet dat preorderen van dit product totaal onzinnig was. Zo waren er mensen die in November dit product preorderd hadden welke hem later in huis kregen dan iemand die op 16 februari nog snel even zijn order plaatste. Nu zal dit voor toekomstige kopers niks uitmaken, ware het niet dat Sony je de mogelijkheid geeft om een express verzending te kiezen welke geen express verzending is. Of ze moeten het woordje 'niet' zijn vergeten te plaatsen tussen express en verzending lol. Om dan nog maar niet te spreken over de support afdeling. Of misschien kan je beter zeggen dat die er amper is. Ja, de chatbot is altijd aanwezig, maar je hebt er geen hol aan. Je zult hemel en aarde moeten bewegen om iemand aan de lijn te krijgen voor je support. Dat doet mijn wenkbrauwen fronsen in het geval als je een garantie wilt claimen. Neemt niet weg dat als je eindelijk iemand aan de lijn hebt en je hebt gekozen voor express verzending terwijl ze hem pas na een week versturen dat je je 11 euro terug kan krijgen.

Kwaliteit van de VR bril

Afijn, terug naar de bril. Want daar is toch ook wel wat mee. Want ondanks dat de bril zeer licht aanvoelt, voelt het toch best goedkoop, maar ook fragiel aan. Zo vind ik de usb-c kabel, welke vast zit aan de bril, behoorlijk dun, maar wederom ook aardig fragiel en ik kan mij voorstellen dat de nodige issues kunnen ontstaan in de toekomst. Waarom? Omdat deze kabel vatbaar is om op te gaan staan. En de aansluiting op de bril zelf oogt niet echt robuust daartegen. Dus nu kan je wel een KIWI kabelsysteem aanschaffen, maar de aansluiting op de bril wijst naar beneden. En dan krijg ik weer een deja-vu naar de 3.5mm jacks van koptelefoons welke op den duur beginnen te kraken omdat er teveel aan getrokken werd in een bepaalde hoek. Een aantal tips (weggejoespt uit een artikel van The Verge:
  • Zet je PS5 op de grond. Je wilt niet op je kabel gaan staan en dan per ongeluk je PS5 naar beneden trekken.
  • Draag sokken of speel op blote voeten. Zo voel je eerder dat je op de kabel gaat staan
  • Speel met je rug van je PS5 af. De aansluiting van de kabel zit achter op de bril. Zo blijft deze meer uit je bewegingsveld
Heb je alsnog issues met je kabel. Weet dan gerust. Het is gemakkelijk zelf te vervangen. Omdat de bril gemakkelijk uit elkaar te halen is, voorzie ik dat menig tweaker het in de toekomst wel zelf kan repareren.

De meegeleverde oortjes zijn van eenzelfde kwaliteit als wat je vroeger bij je iPhone of Samsung mee kreeg. Ze voldoen en zijn eigenlijk best praktisch, omdat ze zo mooi 'meebewegen' met je bril. Wil je toch meer sensatie uit je geluid halen, neem dan hun Pulse 3D koptelefoon of gebruik er eentje die je al had. Heb je deze niet en vindt je dat je al genoeg hebt uitgegeven, dan zijn de meegeleverde oortjes prima genoeg.

Kwaliteit van de controllers

LET OP: Ik haal hier nogal vaak de Index controllers (IC's) aan ter vergelijking!

Laat ik eerst voorop stellen dat ik positief verrast was toen ik ze uit de doos haalde. Ze zijn licht. Ze wegen 170gr per stuk en dat leek mij 'lekker'. De IC's zijn 195gr per stuk, alleen voelen die wel een stuk solider aan dan die van de PSVR2. Bij die van de PSVR2 heb ik het idee dat deze fragieler zijn en makkelijk barsten als je ze ergens tegen aan ramt. Dit komt voornamelijk door de ring, waarin IR leds zitten, welke weinig zal meebewegen als deze een hit krijgt. En omdat de controllers ook een stuk lichter zijn vind ik ze gevoelsmatig fragieler. Het plastic lijkt dunner dan die van de IC's en de overall build vind ik losjes aanvoelen ipv de IC's waarvan ik de build van het plastig compacter vind aanvoelen.

Wat ik ook enorm jammer vind is dat deze controllers uit je handen vallen als je ze los laat. Je verbindt ze dan wel aan je pols zodat ze niet vallen, maar omdat je ze de hele tijd moet vasthouden is dat toch een stuk vermoeiender dan die van de IC's. Want deze hebben een 'koord' welke je vast trekt aan de rug van je hand. Dus laat je de controller los, dan blijft deze gewoon in je hand zitten. Daar is over nagedacht en persoonlijk mis ik dat heel erg.

De handtracking van ik matig tot ok. In GT7 heb je daar geen last van want de controllers worden niet eens ondersteund. Maar in Horizon Cotm merk ik dat de handtracking soms niet helemaal jofel gaat. Bij de IC's komt dat omdat er bijv. iemand voor de sensor(en) (base stations) staat welke de sight of view verstoort. Vergelijk ik dat met de PSVR2 dan vermoed ik dat de twee onderste camera's in de bril iets teveel naar boven staan. Dus kijk je met de bril omhoog dan kan ik mij dus voorstellen dat de bril niet meer de controllers in zijn sight of view heeft en dan vliegt bijv. je handboog in Horizon CotM alle kanten op. Ik snap dat Sony consessies moet doen, maar ik had dan persoonlijk de twee onderste camera's wat meer naar de bodem van de voorkant van de bril verplaatst of 6 tot 8 camera's verwerkt in de bril.

Desalniettemin voelen de controllers natuursgetrouw aan en zijn de knoppen instinctief te noemen als je een controller gewend bent. Ze zijn in ieder geval beter dan de controllers van de PSVR.

Installatie

Ja, daar kan ik heel duidelijk over zijn. Top notch! Het is echt letterlijk plug and play. USB-C kabel in de PS5 en gaan met die banaan. Installeer je het voor de eerste keer, dan wordt je zeer gemoedelijk door de setup heen geloodst. Werkelijk binnen 5 minuten heb je alles geconfigureerd en ben je klaar om te gaan gamen.

De passthrough knop op de bril is een verademing. Je hoeft de bril niet af te zetten om je omgeving te kunnen zien. Druk op de knop en je krijgt, welliswaar in zwart/wit, het beeld van je kamer en omgeving te zien. Super handig en dit zorgt er voor dat als je je sweetspot hebt gevonden deze niet elke keer verliest als je even iets anders moet doen. Ik vind dat een hele pluspunt en goed over nagedacht. Komende van de Index is dit voor mij toch wel een positieve toevoeging aan mijn VR experience.

Nee, ondanks dat er een kabel aan zit is de bril lekker grijpbaar. Je hoeft niet eerst de hele boel aan de kant te schuiven, kabels connecten etc. Het is gewoon bril pakken en knallen. Zittend zijn de meeste games te spelen en dat is voor veel mensen toch wel prettig ivm motion sickness.

Games

Helaas is de PSVR2 alleen te spelen met PS5 spellen. En dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, ware het niet dat er tijdens de release niet heel veel spellen beschikbaar waren. Misschien ben ik wel te verwend dankzij de Steam store, maar er waren niet veel games die mij op het eerste gezicht konden boeien. Uiteraard is dat persoonlijk en hoeft dat niet voor iedereen te zijn. Een gemis is dat PS4 VR games niet compatible zijn met de PSVR2. Ik snap dat niet, want zo zorg je weer voor een nieuwe lading klanten voor oudere spellen. Maar Sony heeft er voor gekozen ze niet compatible te maken en daar zullen ze hun redenen wel voor hebben. Welke dat zijn, schiet mij maar lek.

Horizon Call of the Mountain is de AAA game die Sony beschouwt als de knaller zoals Alyx voor de Valve Index was. En ja, het is een mooie game welke de mogelijkheden van de PSVR2 goed blootleggen. Graphics heel erg mooi. Alleen kan de game mij niet echt bekoren. Dino's als robots vind ik meh. Had dan 'echte' dino's genomen. Dan denk ik dat ik veel eerder de game weer op zou pakken al is het alleen maar om de dino's te aanschouwen.
Je moet veel te veel klauteren, wat ik persoonlijk geen hol aan vind. Maar nogmaals, dat is persoonlijk en ik adviseer je toch echt zelf de game te spelen, want het is opzeker geen slecht spel.

Gran Turismo is toch wel het spel welke mij heeft overgehaald de PSVR2 niet te retourneren. Hence, heb er zelfs een racesim setup voor gekocht. Het spel is gewoonweg geniaal en ook al hou je niet van racen, geloof mij, dan wel. Dit is wat VR behoort te zijn. Met een mix van 2D en 3D beelden begeleidt het je door de wereld van auto's. Van oldtimers tot de wel gewilde lambo. Het leert je de geschiedenis van al deze auto's, maar ook hoe je ze kan besturen. En geloof mij, het besturen ervan komt toch een stuk dichter bij de realiteit dan ik ooit heb mogen ondervinden met racespellen. Het is werkelijk een plaatje om te zien en je kijkt je ogen uit als je in een cockpit belandt van welke merk auto dan ook. Zo gedetailleerd dat het bijna werkelijkheid lijkt. De uren vliegen voorbij en deze game is voor mij toch wel de winnaar als het gaat om het blootleggen van de mogelijkheden van de bril. Een racesim setup is toch echt wel aan te bevelen, want dit is hoe VR racen behoort te zijn.

Men adviseerde me ook Kayak VR te kopen en ondanks dat het mij helemaal niet trekt heb ik hem toch gekocht omdat het een Nederlandse ontwikkelaar is welke ik graag ondersteun. En eenmaal opgestart is het wederom een plaatje om van te genieten mits je van stilte en rust houdt. Je kan zelfs het Noorderlicht aanschouwen. Ja, je kan 'racen' met je Kayak, maar pff, nee, dat is niet aan mij besteedt. Kayak VR is gewoon zo'n spel welke je in een rustige setting (in bed bijv.) kan doen en het showt je de prachtige omgevingen die moeder Aarde bezit.

Zo heb ik ook nog andere games geprobeerd, zoals Pistol Whip, Star Trek, Cactus Cowboy en Tetris. Allemaal heel leuk om te spelen, maar niet mijn genre helaas. Ik wacht gespannen af op Pavlov al had ik liever gezien dat Onward naar de PSVR2 zou komen. Maar helaas heeft Meta de boel overgekocht en het ziet er niet naar uit dat deze naar de PSVR2 komt.

Tot slot

Bijna had ik deze bril geretourneerd. De game Horizon CotM is niet de game welke mij dusdanig grijpt als wat Alyx deed met de Index. Maar GT7 deed het hem voor mij. Het is een plaatje om deze game te mogen spelen en ja, daar heb je gewoon goed beeld voor nodig. En dat doet Sony toch wel goed, ondanks de fresnel lenzen. Maar icm de oled schermen en eyetracking heeft Sony een betaalbare '4K' VR bril op de markt gezet. En ja, je hebt er wel een PS5 voor nodig, maar een goeie shopper kan voor minder dan 1000 euro al klaar zijn. Terwijl een andere 4K bril toch vaak ook weer een dikke pc nodig heeft met een RTX kaart of soortgelijks erin. En dan praten wij al snel over duizenden euro's.

Desondanks ben je wel afhankelijk van het aanbod uit de PS store. En die is momenteel nog maar karig. Ik geloof best dat dit op den duur wel aantrekt, maar het was fijner geweest als de PS4 VR games ook af te spelen waren ondanks hun mindere specificaties. Maar aan de andere kant geeft het je toch ook weer de tijd om de huidige games daadwerkelijk te spelen ipv game naar game te hoppen. Er is van beide wat te zeggen.
Ik weet wel dat het voor mij een blijvertje is en wacht in spanning af welke AAA games er op ons pad landen. Want ondanks dat de Steam store vol staat met VR games, echt veel AAA games zijn er niet en hopelijk richt Sony toch wel zijn pijlen daarop zodat het alsnog de juiste keuze is geweest om een PSVR2 aan te schaffen.

26-02-2023

Final review GT7

Conclusie even vooraf: Gaaf, echt heel erg gaaf. Het is echt next level gaming voor mij. Het was even zoeken hoe het spel opgebouwd werd want ik was veel te ongeduldig en teleurgesteld in het begin, maar na wat terechtwijzingen op het forum toch het boetekleed aangetrokken en me nederig opgesteld. En voorlopige eindconclusie is toch wel dat dit wel heel erg gaaf is hoor. Zodra je in de auto zit, of het nu in de showroom is of op de baan, je kijkt je ogen uit en wordt helemaal meegezogen in wat het je te bieden heeft. Zeiken om 4k resolutie of duikbril effect valt totaal weg en vanaf moment 1 ben je bezig jezelf te verbeteren. Het is TOTAAL anders dan 2D racen en de 'schommelingen' in je lichaam doen je echt wanen alsof je daadwerkelijk in de auto zit. Ik heb er even geen andere woorden voor dan: yes, eindelijk weer een nieuwe innovatie in gaming. Dit lijkt mij een game die me weer pakt en waarin ik menig uurtjes/dagen in ga stoppen.

Gedragingen van de bril

Nadat ik de tijd had genomen om flink wat settings door te nemen en ook de tijd te nemen om de bril goed te positioneren op mijn gezicht kan ik niets anders meer zeggen dat Sony hier toch wel een nieuwe standaard heeft neergezet in samenwerking met de makers van GT7. Horizon CotM was redelijk gaaf vergeleken met wat je in deze game te zien en te voelen krijgt. Je moet er gewoon echt voor gaan zitten en je mee laten voeren door het verhaal. Zorg dat cinema mode op full staat zodat je ook echt, wanneer het 2D is, het gevoel krijgt dat de bril wel degelijk een hoogstandje is voor deze tijd die dus relatief gezien helemaal niet zo duur blijkt te zijn. Ja, hij kost meer dan de PS5, maar grafisch geeft het je toch echt veel meer dan de PS5.

Ik heb toch echt minimaal 2 uur aan een stuk met de bril opgezeten en me eigenlijk geen moment gestoord aan iets behalve dan de kabel die me soms in de weg zat. Je moet je mee laten voeren met hetgeen wat het te bieden heeft.

En dan nu 'het verhaal haha.

Nadat ik eindelijk GT7 had gescoord en na 110GB aan update naar binnen had getrokken was het dan eindelijk zover. Na vele verhalen en YT filmpjes zou ik dan eindelijk mee mogen maken wat anderen voornamelijk riepen en dat was dat het echt heel gaaf was. Ok, here we go. Ik kruip achter mijn stuur, zet de bril op en begin aan de vele configuraties die ik inmiddels wel kan dromen van het zien van al die YT filmpjes. Cinema mode op full, 120Hz aan en HDR mode op on etc. etc. (zie filmpje die ik eerder hier heb geplaatst). En dan nu opstarten die handel. Het begon imo meteen met de aftiteling (uh what???) en dan ook nog eentje die ik niet kon skippen. Dus ik raakte een beetje geirriteerd (ja ben van nature beetje ongeduldig). Dus eindelijk was dat afgelopen, na duizend keer alle knoppen ingedrukt te hebben. En toen volgde er een filmpje die ik, uiteraard, ook niet kon skippen (GRRRR). Na inmiddels alle tekens van mijn knoppen eraf gewreven te hebben van het geklik erop was dan eindelijk het filmpje ook klaar. Tering jantje, hoe kan je iemand frustreren lol.

Ik 'mocht' op World map klikken en toen werd ik begroet door een dame. En die zei, dus jij bent Yzord, welkom bladiebladiebla. Hup, next, next, next...je kent het wel. En toen zei ze, ga nu naar Used cars. Ik denk, whattuh? Hoezo used cars? Geef me me lambo, nonde......maar nee, ik was een rookie en kon alleen maar kiezen uit drie used cars. Nou vooruit, show me. En toen kreeg ik 3 boodschappenautootjes voorgeschoteld waaronder eentje een Toyota Aqua was die ik maar koos want die had de meeste pk's en punten. Vraag me niet welke de andere twee waren, want ik wilde er niet dood in gevonden worden haha.

En ja, bij deze mijn excuses voor mijn snob gedrag. Het slaat helemaal nergens op, maar mijn kookpunt was nog steeds aan het borrelen want ik wilde zien wat andere me al dagen voor schotelden. Dus hevig geirriteerd kreeg ik mijn tweedehandse boodschappenwagen te zien met daaronder een knop VR showroom. Ik denk, nou vooruit, show me the shizzle. En echt waar, beste lezers, top notch wat je te zien krijgt. Alsof je daadwerkelijk in de showroom naar je eerste autootje staat te kijken nadat je je rijbewijs hebt gehaald. Maar dan zonder deuken of krassen, maar shiny as hell. De poetsjongens hadden serieus werk afgeleverd om deze sjaggerijn enigszins nog te plezieren. En plots drukte ik op het vierkantje (nadat ik eigenlijk op zoek was naar het rondje) en nondejalle, ik belande ineens in de cockpit en geloof mij, je vergeet alle negativiteit die je hebt gelezen in alle reviews over ghosting, shading, duikbrilling, resolutie en andere vage afkortingen en benamingen (dat ik soms dacht, praat nederlands met me). Het is gewoonweg een parel om naar te kijken. Zoveel detail, kleur, maar vooral het gevoel wat je krijgt als je in de cockpit zit voor de eerste keer. Ik wilde bijna roepen: ja, strik eromheen en meenemen die handel, totdat ik besefte dat het maar een spelletje was haha. Nadat ik klaar was met mij te vergapen aan al die pracht en praal, nam het ongeduld het weer over en besloot dat het klaar was met dat inpalmen en dat er gestampt moest worden.

Dus ik weer terug naar de World map druk zoekende naar de Race knop. Ja, mooi niet dus. Er was wel een knop dat ik met 20 anderen kon gaan racen, dus ik dacht, die moek hebben, dah. Dus ik druk erop en kon kiezen uit meerdere mogelijkheden, maar verdomd, ik moest er weer voor betalen. 10000 pietermannen vroegen ze er voor. Maar die had ik niet meer, want ik had die boodschappenwagen gekocht |:( dus mijn irritatielevel was inmiddels weer in het rood geslagen en ramde frusty op de PS knop. Tijd om advies te gaan vragen op het forum.

Eenmaal daar mijn gal gedumpt werd ik al snel terecht gewezen op mijn ongeduld en op mijn niet zo lange neus. Of ik ff verder wilde kijken dan mijn gok lol. Ik dacht, ok, ligt het dan echt aan mij? Dus nederig mijn frustratie maar ingeslikt, even tot 10000 geteld en de gok maar weer genomen. Dus ik druk op de World map en zie dat er ook een nieuwe locatie was toegevoegd waarvan ik dacht dat ik die al had bezichtigd. En dat was My Garage. Want ik had toch al mijn auto bezichtigd? Maar dat bleek dus nog steeds in de Used cars locatie te zijn geweest. Ja, weet ik veel, best mensen haha. Meestal als je een race game zoekt sta je binnen twee minuten op de racebaan met je lambo. Niet mijn schuld dus ;)

Dus deze nieuwe locatie bezocht en ik moet jullie even schuldig blijven wat ik daar heb mogen aanschouwen. Maar na het bezoek ervan werden er meerde locaties toegevoegd op de World map en yes, ook de mogelijkheid om eens de baan op te gaan met mijn boodschappenwagen. En toen was het moment daar. Ik stond in de rij voor de start en het aftellen begon. Eerste waar ik aan dacht na het rondkijken was, hoe de neuk moet ik winnen met deze auto van al die anderen?? Er zaten al aardige wagens tussen. Maar schijnbaar met nog grotere noobs achter het stuur dan mij haha. Want het licht ging op groen en als rookie hoef je eigenlijk niet veel meer te doen dan de lijn te volgen en te sturen. Het gas ging er eindelijk op en nadat ik het idee had mijn motor op te blazen en een bepaalde vorm van schommelingen in mijn lijf te voelen door de realiteit die je ervaart, reed ik al snel 160km/h de bochten in en verschalkte ik al die andere noobs met mijn Toyota Aqua. Ik zeg, hoe dan??? Ik had mijn eerste pietermannen binnen en mijn harrie stond weer pontificaal omhoog van al het pracht en praal wat ik zojuist had ervaren. Want dit is next level gamen, beste lezers. Dit is de shit voor nu. Ik game al sinds de 286, 386, 486 met turboknop en heb de eerste Voodoo3D kaart in mijn Pentium pc gehad welke mij deed verbazen over de techniek, maar vandaag was er weer eentje om in mijn geheugen op te slaan en op na te kijken in de toekomst. Man man, wat is dit gaaf zeg. je vergeet echt alle negatieve dingen die je maar kan vinden. Mijn game plezier is weer toegenomen en ik kan niet wachten om mijn lambo te innen haha (ja sorry).

Dus maar even pauze om deze review te schrijven. Ik zet mijn bril af en kijk in de spiegel. Mijn ogen zijn rood doorlopen, een afdruk van de bril op mijn gezicht en mijn haren die alle kanten op staan. Ja Yzord, dat wordt knallen de komende weken hahahaha. En ondanks dat ik nu 3 frikandellenauto's in mijn bezit heb kan ik niet wachten om er mee te gaan racen. Hoe kan je je weer kind voelen haha. Het is werkelijk waar een nieuw hoofdstuk in mijn gaming boek. Dat ik zowat 2k euro heb uitgegeven om dit te mogen ervaren ben ik al heel snel vergeten en een nieuw tijdperk vwb gamen in mijn leven heeft zich doen melden. Ik ben dankbaar, maar vooral ook nederig. Het getoonde gedrag in het begin sloeg nergens op en vergalde haast mijn eigen plezier. Een wijze les om uit te leren.

Eerder vandaag

Zijn we weer :) vandaag dus Gran Turismo 7 day. De PSVR2 is binnen. De racesim is in elkaar gezet en het enige wat ik hoef te doen is om 12 uur GT7 op de halen bij GameMania. Afijn, ik naar de winkel waar ik hem gereserveerd had en ja hoor, ze hebben hun inventaris niet op orde 8)7 dus niet op voorraad. Mocht ik weer naar een andere stad knallen, zucht. Maar goed, ik heb hem nu en hij is bezig met installeren.

Vannacht ook nog even Gran Turismo Sport VR geprobeerd op de PS5, maar helaas. Het werkt echt niet met de PSVR2. Beetje jammer.

Maar laten we de dag beginnen met wat je kan doen om het beeld van je PSVR2 zo scherp mogelijk te krijgen. Daarvoor vond ik dit YT filmpje in de PSVR2 forum topic.

Ook kwam ik deze tip tegen

Te bestellen bij de Ikea

25-02-2023

Mijn excuses, ik zou vandaag GT7 reviewen, maar er kwam teveel op mijn pad. Moest vanalles regelen voor de racesim en mijn vrouw komt morgen thuis van tripje Rome, dus ik moet ook nog eens de keet op orde maken en dat is niet zo mijn ding lol. Maar ik kan morgen bij GameMania GT7 ophalen dus verwacht dan een review van mij.

Zo, daar ben ik weer. Was me een dagje wel. Bij Coolblue op 'advies' van mede tweakers een racesim set gekocht, komen er natuurlijk na het bestellen de 'professionals' dat ik een ander stuur had moeten nemen. Dus ja hoor, de autist bel werd weer getriggerd en heb dus uren in de wacht gestaan bij CB om de Logitech te vervangen voor de Thrustmaster t300 nogwattes. Met als resultaat dat het niet gelukt is (joh). Dus alsnog alles laten leveren door de postbode, stuur in mijn raket geschoven en dan maar fysiek omwisselen in de winkel op zaterdag. Nou, dan weet je het wel. Pokkedruk, geen parkeerplekken etc. etc. `maar afijn, de set/buit is binnen en dit is hem dan

Let niet op de rommel. Tis een mancave. Daar wordt niet opgeruimd, maar gewoon mannen dingen gedaan. Dus nu heb ik alles, behalve GT7 lol.

24-02-2023

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. De jacht op een racesim set is begonnen. Wil GT7 ervaren en beschrijven in deze review. Dus duim met me mee op zoek naar een lekkere set.

In ieder geval de volgende tip voor de GT7 racers

Nou, na een dag diggen is dit het geworden.

Morgen reviewen we verder 👍

23-02-2023

Overall conclusie na een middag flink in de weer te zijn geweest:

Sony zet hier de nieuwe standaard neer voor wat betreft graphics. Het is smullend om te zien hoe er op vooruit is gegaan. Het is echt een plaatje om te kijken, mits je maar in je achterhoofd houdt dat het niet de 4K is welke je gewend bent van een TV. Maar Sony laat ook steken vallen. En eigenlijk best wel flinke steken. Zo is de fingertracking niet goed. Ondanks hun IR ledjes in de controllers krijgen ze het toch niet goed voor elkaar om het redelijk vloeiend over te laten komen. Bij de Valve Index heb ik totaal geen problemen met bijv. een middelvinger opsteken. Bij de PSVR2 komen nog steeds de Oculus Beta (welke ik 10 jaar geleden heb gehad) gevoelens naar boven. Het voelt amateuristisch en in het spel Horizon CotM vliegt mijn bow and arrow soms alle kanten op. Misschien dat het te maken heeft met invallend licht of geen/wel licht in de ruimte ofzo, maar bij de Index heb ik daar nooit moeilijk over hoeven doen. Het is een beetje jammer, want de bril is top, maar de controllers gaan niet mee in die sfeer.

Review

Dit is een live review welke in de release week geupdate wordt. Je kan je vragen stellen hieronder en dan kijk ik of ik er een antwoord op kan vinden.

Voor nu, de unboxing. De doos werd gebracht door mijn favo UPS bezorger.

Eenmaal binnen, meteen de doos open gegooid. Ik had een grotere doos verwacht, maar het is best klein allemaal.

Nette staat geleverd. Weinig piepschuim of iets dergelijks. Way to go Sony.

De bril zelf. Op de weegschaal kom ik op 590gr uit. Moet te doen zijn en in vergelijking met mijn Index voelt deze een stuk lichter.

De controllers komen zowat leeg aan, dus ik heb deze meteen aan mijn juiceblok gehangen. Hopelijk zijn ze snel vol. Ze zijn 170gr per stuk en voelen best natuurlijk aan.

Uiteraard nu even snel de code ingewisseld voor Horizon CotM en hopelijk kunnen we over een uurtje beginnen.

Ondertussen heb ik even de headset op gehad. Ik ben een Valve index gewend en deze headset is duidelijk lichter dan de Index. Maar er is een maar. Ik voel meteen een druk op mijn neus bij deze bril. Heel vreemd. Bij de Index had ik daar geen last van. Ik vermoed dat het de lenzen zijn die teveel naar het midden zitten, maar dat ga ik dus testen. Hopelijk krijg ik dat wel voor elkaar want dat is het eerste wat ik op merkte terwijl deze bril stukken lichter is dan de Index.

De headset plug je in de USB-C poort. Vervolgens zet je hem aan met de aan/uit knop op de bril en de PS5 wilt dan een nieuwe firmware installeren. Na de installatie kom je uit op het setup scherm van de bril.

Eerst vraagt het je de oordopjes, die meegeleverd wordt, te connecten aan de bril. Dit gaat eenvoudig via de 3.5mm poort en klik je vast aan de bril. Dan moet je je controllers verbinden met de PS5 via de usb kabel. Sony levert er maar eentje in de wetenschap dat je bij de PS5 er ook eentje hebt gekregen. Eerst de rechter controller en dan de linker (duh).

Nadat de controllers gekoppeld zijn is de headset aan de beurt. Je krijgt een waarschuwingsscherm te zien waarin allerlei ziektes worden voorspelt dankzij het gebruik van de bril. En bedankt zullen we maar zeggen. Druk op next.

Dan gaan we nu de kamer inrichten. Ik heb een vrij grote mancave welke al ingericht was voor de Index. De Index heeft een easy setup via SteamVR. Eens zien op de PSVR2 ook zo easy is. Na wat paniek berichten over de verlichting en zonlicht moet ik nu de bril oppakken om de brightness van de kamer te controleren. Here we go. Ok, dat was easy. En dan gaan we nu de bril configureren. Tot zo.

10min later. De setup van de headset verliep moeiteloos. Eerste indruk van de lenzen is dat het zeker een upgrade is als je een Index gewend bent, maar het is geen 4K kwaliteit als dat we gewend zijn. Je hebt nog steeds blurry moments en het is zoeken naar de juiste sweetspot voor wat betreft de lenzen en bril afstelling. De druk op mijn neus is er niet meer al vind ik persoonlijk dat de Index fijner aanvoelt dan de PSVR2.
Het afbakenen van je ruimte is ook super easy en vernuftig gedaan door Sony. Ik krijg er als privacy criticus wel een beetje de kriebels van dat het je hele ruimte af scant en weet dan dus ook niet of er informatie de kant van Sony op vliegt. Laat ik maar even positief blijven haha.

De controllers voelen natuurlijk aan alsmede de knoppen die je tot je beschikking hebt. Het is even friemelen als je door de passthrough de controllers om moet doen want het lijkt alsof je scheel kijkt ofzo. Maar het is te doen en zeker een dikke upgrade die passthrough. Ik ga nu even de tips af die in deze video worden gegeven.

Belangrijkste tips:

- Zet je power savings voor je controllers op 10 minuten. Als je dan een keer naar de toilet moet of iets dan trekt het niet meteen je accu leeg als het lang duurt.
- Zet tracking support aan voor nog betere support op tracking (dah).

Andere settings zijn meer naar je eigen smaak. De bovenste twee lijken me vooralsnog vrij relevant voor iedereen voor optimaal genot. En dan nu de game Horizon Call of the Mountain. De game is 46GB om te downloaden en dat was met mijn 1Gbit lijntje binnen een half uurtje binnen. Ik start hem nu op en laat het weten wat ik er van vind. En later op de dag zal ik eens kijken wat de headset doet als deze aangesloten wordt op Windows icm SteamVR. Denk dat we allemaal het antwoord wel weten, maar toch leuk om het te bevestigen :)

Eerste indruk ingame. Jazeker dat de graphics er op vooruit zijn gegaan. Het is zeker niet vlijmscherp, maar het is echt wel een beauty om naar te kijken in de game Horizon CotM. Alleen heb ik een issue hoe ik mij moet voortbewegen in het spel. Normaliter (en gevoelsgetrouw) pak ik daarvoor de linker thumbstick, maar er gebeurt niks. Dacht even dat mijn controller stuk is, maar in een ander menu werkt deze stick wel. Dus ik moet even uitzoeken hoe ik mij kan voortbewegen in de game lol.

Ok, uitgevonden hoe ik mij kan voortbewegen. In de settings kan je verschillende manieren vinden hoe je je voortbeweegt en ik had schijnbaar de moeilijkste gekozen. Terug naar basic dus lol. Heb dus een half uurtje Horizon CotM gespeeld en dit is wat ik er van kan zeggen. De graphics is mooi en zeker een upgrade als je een Index of iets dergelijks gewend bent. Je kijkt je ogen uit. Hand tracking daarin tegen ben ik niet zo kapot van. Dat heeft Valve toch stukken beter voor elkaar. Het voelt allemaal wat raar aan en het volgt ook slecht je vingers. Bij de Valve Index wordt dit toch opzeker beter geregistreerd door de sensoren dan bij de PSVR2. Het is echt wennen voor me en vooral in de game Horizon CotM. Misschien moet ik wat finetunen in het menu ofzo, maar vooralsnog ben ik er niet kapot van.

Ook een plus punt. De bril heeft een prettige geur ofzo. Het ruikt verfrissend als je hem op zet. Heel apart. De geur moet van de bril afkomen, want ik heb niet zo'n typisch geurtje in mijn mancave haha.

En dan nu over naar wat er gebeurt als je hem aansluit op een Windows pc. Nou, daar kan ik vrij duidelijk over zijn. Windows herkent wel iets, maar heeft er geen driver voor.

Ok, waarom T.net plaatjes zo raar afknipt is mij een raadsel, maar het is ff niet anders.

Want nu is er een dood moment aangebroken. Bij de Valve index kan je nog lekker door de winkel heen scrollen voor indie VR games welke voor een schappelijke prijs aan te schaffen zijn. Maar bij de PSVR2 heb ik voor nu alleen nog maar Horizon CotM. En wil ik meer, dan zal ik toch echt dieper in mijn buidel moeten graven. GT7 staat zeker op mijn lijst, maar dan wil ik ook een stuur hebben enzo. Dus ik ga vanavond maar even spelen met demo's uit de PS store, maar ik mis nu al de 'vrijheid' van de Steam store waarin je zoveel meer VR games hebt voor verschillende prijzen. Bij de PS store weet je al van te voren, dat wordt dokken.

Heb jij ook een Sony PlayStation VR2?

Vraag & Aanbod

Meer advertenties

Hierbij de bescheiden bevindingen van een ouwe (69) gebruiker :-)
Om met de deur in huis te vallen, wat de professionele reviewers mankeert waarvan ik zowel Engelstalige als Nederlandse reviews heb gelezen weet ik niet maar deze bril werd door allen de hemel in geprezen.
Daar ben ik het dus beslist niet mee eens! Ik had in eerste instantie zelfs het idee dat er iets aan de bril mankeerde.

Als eerste de beeldkwaliteit die zo geweldig zou zijn, ik vind deze zwaar tegenvallen t.o.v. de genoemde reviews en vergeleken met de vorige VR bril van Sony. Zeker met de instellings menu's zijn sommige regels keihard onscherp en ja ik heb van alles gedaan om de sweetspot zo goed mogelijk te krijgen. Eenmaal in Horizon wordt het wel een stuk beter maar echt niet wat ik gehoopt had. Natuurlijk zit je met je neus vlak op de lenzen , maar kom op waarom wordt het dan zo opgehemeld? Voor mij is de realiteit dat de beeldkwaliteit gewoon behoorlijk tegen valt. Wellicht waren mijn verwachtingen te hoog gespannen, op gejut door de vroege reviews ;-)

Verder het draagcomfort, ik heb de vorige bril ook en de nieuwe en de oude naast elkaar vergeleken en de oude zit gewoon op je voorhoofd veel beter, een groter zacht stuk. Wellicht heeft het met de vorm van je hoofd te maken en ik hoor niemand over het draagcomfort maar voor mij persoonlijk is dat duidelijk slechter vergeleken met de eerste, de bril drukt overal tegenaan hoe je hem ook instelt. Ben je eenmaal bezig dan heb je het wat minder in de gaten maar als je stopt ben je toch blij dat de bril af kan.

Is het dan allemaal slecht, nee absoluut niet, het grote voordeel dat je maar 1 kabel hebt is geweldig. Je bergt de bril zo weer op in de kast waar de PS staat en geen geklooi met kabels en aansluitingen.
Ook vind ik de eyetracking iets wat fantastisch is. Het is natuurlijk super dat je naar een knop kijkt en die dan aan/uit kunt doen.

Installatie is een fluitje van een cent, dat werkt perfect.

De controllers zijn fijn en liggen goed in de hand, uiteraard even wennen waar de knopjes zitten maar ze voelen goed en natuurlijk aan.
Al met al is het een (dure) maar redelijk mooie VR bril maar zoals deze in de media verschijnt en opgehemeld wordt is toch een vreemde zaak. Mijn vorige bril gaat voor een tweede leven naar mijn kleinzoon inclusief de VR games. Ik heb trouwens met deze bril wel last van motion sickness dat had ik met de vorige nooit. Wellicht is dit een teken dat alles toch wel veel werkelijker overkomt zoals dieptes e.d.
Erg leuk om de allereerste reviews te lezen en te zien dat er gebruikers zijn die voor bepaalde zaken hetzelfde ervaren als ikzelf.
Iedereen veel plezier gewenst met deze gadget!

[Reactie gewijzigd door H Terpstra op 22 juli 2024 23:48]

Dank je (mag wel je zeggen toch?) voor de bijdrage en leuk om te zien dat er mensen met hogere leeftijd allereerst ook op T.net zitten, maar ook de stap naar VR hebben gezet. Ik denk dat jouw mening gestaafd is op wat feiten zijn. De previewers roepen 4k omdat ze de pixel opgave gewoon bij elkaar optellen, maar jij en ik wisten van te voren toch wel dat ze dat never nooit niet gingen halen. Dus persoonlijk til ik niet al te zwaar over het feit dat het niet net zo scherp is als dat we van 4k gewend zijn. De Index was ook een leuke pixelopgave toen het werd aangekondigd en ik kon mijn geluk ook niet op eerst, maar al snel werd duidelijk dat we toch nog wel in een groeifase zitten.

Over de controllers heb ik nog mijn twijfels, maar daar ga ik zeker nog mee verder qua instellingen en de warmte van mijn Hue spots. Wellicht dat deze invloed hebben op de tracking.

Nogmaals dank voor uw bijdrage. Hopelijk wilt men je een +2 of meer geven. Ik kan het helaas niet meer :-)
Dankjewel voor jouw leuke reactie, VR zit inderdaad nog in de groeifase maar het is eigenlijk toch fantastisch dat je zoiets gewoon thuis kan beleven en inderdaad de scherpte, je hebt gelijk niet al te zwaar aan tillen het is sowieso een stap vooruit.

Goed weekend,

Vr grt

Hans
Heb de de rest van jouw review met veel plezier gelezen. Je hebt een hele leuke en heldere manier van schrijven. Ik zag nu ook waar ik je 'punten' kan geven, jahaa ik leer het wel ;-) en heb de 3 aangeklikt. Bedankt voor jouw leuke en zeer herkenbare zienswijze van het eerste gebruik van deze VR2 bril.
Dank je wel. Zo zijn er mensen die mijn review beknopt vinden haha...hoe dan?
Ik had datzelfde gevoel. De PSVR1 zat echt lekkerder op mijn hoofd. Kon ook makkelijker een wat langere speelsessie doen zonder last te krijgen. Nu staat er een rand in mijn voorhoofd van de bril na een half uurtje spelen :(
Precies, blij dat ik niet de enige ben, nou ja blij.... ;-)
Dan heb je of een geromantiseerd beeld van de VR1 of je doet iets niet goed met de VR2 of je lenzen zijn vuil of je hebt een slecht exemplaar... Het beeld is bij mij echt overduidelijk veel beter dan de VR1, vooral wat betreft scherpte en helderheid, ook het screendoor effect valt me niet meer op, alleen het mura effect zie ik soms maar vergeet dat meestal al weer snel en dan valt het ook niet meer op.
Ik heb inmiddels ontdekt dat ik beter mijn auto bril (voor afstand) kan opzetten daarmee wordt het sowieso een stuk beter maar zoals sommige reviews schrijven ' haarscherp van rand tot rand' daar geloof ik inmiddels niet meer in en in die zin is het voor mij een stevige tegenvaller, vooral tekst is duidelijk zeer slecht en je blijft schuiven met de bril om dat scherper te krijgen.
Welke bril gebruik je dan anders ? Hopelijk toch geen leesbril of zo.
De optische afstand bij een VR-bril is een paar meter, dus je moet eigenlijk de bril gebruiken die je anders ook zou gebruiken om een paar meter ver te kijken. Met bvb een leesbril ga je dus gegarandeerd problemen hebben.
EDIT: hiermee besef ik dat bvb mijn eigen multifocale glazen ook al problematisch gaan zijn, omdat het onderste stuk echt bedoeld is voor dichtbij (bvb lezen) en dingen op 2m afstand bvb al behoorlijk wazig zijn.

[Reactie gewijzigd door Twixie op 22 juli 2024 23:48]

zoals ik schreef inderdaad een bril voor afstand die ik alleen in de auto gebruik..., multifocaal lijkt me inderdaad niet zo handig. Misschien een goedkope veraf bril bij Hans Anders?
De eerste minuten met de PSVR2 waren een reality check. Zo gek gemaakt door alle zogenaamde reviews van alle youtubers die dat ding gratis kregen. Zelfs bright, xgn, etc..ze laten je geloven dat het net zo scherp is als een LG Oled. Realiteit: ik dacht een defect exemplaar te hebben gehad. Na de eerste 30 minuten toch maar eens gaan googlen op psvr2 blurry. Tot mijn geluk of verontwaardiging (wtf) bleken er heel veel mensen hetzelfde te ondervinden. Geen last van motion sickness, dus wel doorgegaan met gamen. GT7 het meest. Ik moet eerlijk zeggen, dat het uiteindelijk toch bizar gaaf is. Ondanks dat mijn verwachtingen veeeel hoger waren. Toch geen enkele spijt van aanschaffen. Op voorhand al RE Village/no mans sky/tentacular en kayak aangeschaft. Na deze avond wat races te hebben gedaan, toch wel thrilled om morgen met de rest aan de gang te gaan. Dus mixed feelings. Mijn gevoel: psvr1 kreeg rapportcijfer 5,4. Ik dacht dat psvr2 zou worden (door al die onzin reviews voor release) minimaal 9,0. Uiteindelijk na de eerste 30 minuten dacht ik: een 6,4. Inmiddels na aantal races in gt7 en een enkel bezichtiging van een auto in de showroom (das echt gaaf) zit ik op een 6,9. Ik hoop dat door updates en nog veel super gave games mijn rating hopelijk richting die 9,0 kan gaan. Maar dan moet erg nog wel wat gebeuren. Voor nu ben ik na mijn reality check best tevreden.

P. S. Gt7 wel icm playseat en g29.

[Reactie gewijzigd door whatever101 op 22 juli 2024 23:48]

Ja ik was al een beetje voorbereid dat de graphics echt geen 4k zou zijn. Maar in het begin bij de setup schrok ik even en dacht dat idd mijn bril niet ok zou zijn. Eenmaal in Horizon werd het stukken beter en ook mooier, maar 4k scherpte? No way.

Vraag me ook af of dat uberhaupt wel gaat. Je zit er met je oog zo dicht op de lens. Als ik dat bij mijn 4k oled tv doe dan gaat er ook iets niet jofel haha. Denk dat we dan richting 16k moeten om echt van scherpte te kunnen spreken.

Dus ik heb me vwb graphics al overgegeven en dan valt het reuze mee. Het is de fingertracking waar ik echt geshockeerd van ben 😳
Anoniem: 1486766 @Yzord24 februari 2023 09:37
Wat ik niet begrijp is dat je deze vergelijking vaak hoort over dicht op je tv zitten ziet er ook niet uit. Maar de 4k op de VR is toch op een zeer klein scherm en de pixels zijn dus veel kleiner? Is het echt de resolutie die het wat minder maakt of zijn het de andere mankementen? (Geen VR ervaring hier)
Vanaf welke resolutie denk je dat het genoeg is voor VR?
Wat jij zegt klopt inderdaad, het is niet te vergelijken met het dicht op je tv zitten, want de paneeltjes die je voor je ogen hebt in de VR-bril zijn kleine schermpjes met wel diezelfde resolutie. In het geval van de PSVR2 zijn het overigens twee schermen, een per oog, met per stuk een resolutie van 2000x2040. We kunnen dus sowieso discussiëren of het wel 4K is. Als ik met een oog naar een 1440P scherm kijk, dan is dat nog steeds 1440P, waarom zou 2x 2K scherm dan 4K moeten zijn? Leuk voor de marketing.

Mijn ervaring is overigens dat de resolutie echt wel snor zit. Screen door effect is iets dat vrijwel niet meer bestaat, je kan pixels enkel zien als je echt echt echt graag wilt. Het verschilt per game heel erg hoe scherp het is. Ik ben blown away bij Resident Evil 8, nog nooit een VR-game gespeeld die in sommige scènes zo echt voelt. Horizon is ook erg mooi, maar je merkt daar heel erg het verschil tussen het "hoofd" level en de "background" van het level. Alles wat direct om je heen zit is goed uitgewerkt, de lucht en bossen/watervallen in de verte hebben een lichtelijk foggy effect. Niet echt blurry, maar meer een lagere resolutie of iets. Lijkt mij overigens meer een engine ding.

Finger tracking is trouwens niet zo vreemd, hij tracked namelijk niet echt je vingers, maar je touch. Hij voelt dus met een aantal knoppen of je hand er bijna en volledig op zit. Dit zorgt voor een springende animatie tussen wel of niet. Er is dus geen tracking, maar touch detection. Beetje een gemiste kans, maar geen huge deal voor mij.
Dat hoorde ik ook al bij Digital Foundry over scherpte van dichtbij. Ze gaven aan dat in Horizon de plaatsen die compacter waren meer indruk maakte daardoor.

Wat is jouw verwachting wanneer de eerste weken voorbij zijn. Ga je veel aan de VR2 of toch meer een geval van een keertje per week.
Gimmick of vaste hap.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1486766 op 22 juli 2024 23:48]

Ik ben van plan ook nog een review er over te schrijven op Tweakers, maar ben meer van de videos.

Ik heb de eerste echt veel gebruikt. Het is best een lastige vraag haha. Voor nu denk ik dat ik echt de games nog mis en dat het dus een wekelijks gebruik is. Ik vind VR sowieso geen gimmick, als je maar de juiste games hebt. Ik weet dat Firewall bijvoorbeeld echt mijn tijd gaat slurpen, zin in, maar daar is nog geen releasedatum voor. Ik snap echt niet dat Sony nog geen goed kijkje in de toekomst gegeven heeft, we weten vrij weinig over wat er komen gaat...
De pixels zijn veel kleiner, maar er zit wel een lens voor die ervoor zorgt dat dat klein schermpje je wel een 110° breed beeld geeft. Op die manier worden de pixels toch weer wel behoorlijk uitgerokken. Dus de vergelijking met vlak voor je TV zitten is eigenlijk nog zo gek niet.
Beetje jammer dat iemand me meteen een 0 geeft. Ik probeer een live review te doen zodat mensen vragen kunnen stellen. De review is dus nog niet af. Ik doe het voor jullie :)
Laat je niet kisten. Op andere fora krijgen mensen met kritische blik ook meteen bagger over zich heen. Volgens mij playstation fanboys die geeneens een psvr2 hebben of gaan hebben. Tja, wat is de definitie van een ps fanboy. Ik weet het niet. Ik heb altijd playstations gehad, maar nooit de behoefte gehad om xbox te dissen of eerlijke ps reviewers dwars te zitten. Ik kan me in ieder geval goed vinden in je lopende review en denk dat veel mensen er wat aan zullen hebben.
Dank je. Kijk, ik wil ook dat dit product slaagt. Ik zit al in VR sinds de eerste beta van Oculus en heb sindsdien mij eigen kapot geirriteerd aan de graphics. Met de koop van de Index werd ik redelijk verwend. De graphics waren redelijk tot ok te noemen voor die tijd. En ondertussen raakte ik verwend door hun fingertracking. Niet wetende dat het schijnbaar voor andere partijen moeilijk is om dat te evenaren.

De bril van de PSVR2 is echt waar voor mij een upgrade van de Index. Je moet zoeken naar de goede setup en niet al te kritisch zijn. Dan is het beeld gewoonweg fenominaal. Gewoonweg stunning voor deze tijd, zeg maar. Maar shit hey, de fingertracking, wat ongelofelijk zonde dat dat de overall experience eigenlijk een beetje verpest. Geef mij de graphics van deze bril en de fingertracking van de Index en het is voorlopig voor mij wel af.

Maar de closed source qua games en dus de fingertracking doet mij dus nu twijfelen of ik dat ding niet gewoon terug moet sturen. Ik denk dat ik hem uiteindelijk wel ga houden, omdat ik stiekum toch de hoop heb dat er een hacker komt die hem beschikbaar gaat maken voor PCVR. En wellicht kan ik dan zelfs de controllers van de Index gebruiken. Wie weet. Maar op dit moment moet ik gewoon even kritisch zijn en Sony er op afrekenen dat ze niet 100% hun best hebben gedaan om de controllers te laten matchen met de kwaliteit van de bril.
Zou het nog met updates te verbeteren zijn?

Hier ga ik ook beginnen met een verbeterslag. Mijn HT ruimte is een Batcave. Dus zwarte tegels, zwart systeem plafond, zwart behang.
De tracking heeft het er moeilijk mee. In de passthrough mode zie je, ook al staan de lichten op fel, nog steeds een beetje sneeuw.

Vandaag komen er 2 IR schijnwerpers die voor beveiligingscamera's zijn gemaakt. Hopelijk lijkt het straks erop alsof de zon in de batcave schijnt. Ook een 2 meter lange extensie kabel komt binnen samen met een KIWI kabelmgt systeem.
Oh, hou ons op de hoogte. Wilde ook IR testen met mijn IR850, maar als jij eerder bent 👍🏻

Ook de kabelverlenging aub 😅
De lampen zijn goed te zien in passtrough. Alsof er twee schijnwerpers aanstaan.
Maar de tracking problemen zijn nog niet verholpen helaas.

Nog even verder opzoek.
Hoe is de felheid van je kamerlamp? Ik heb Hue spots en als ik deze op de felste brightness zet dan lijkt het beter te gaan dan wanneer ik sfeerlicht gebruik.

En heb je de usb kabel al geprobeerd? Zover ik heb gelezen moet het werken mits het een kwalitatief goede kabel is.

Die KIWI kabelmanagement heb ik nog liggen hier. Ooit gekocht voor mijn Index maar nooit gebruikt, misschien ook maar eens een usb verlenging kopen samen met die KIWI al is de verbinding op de bril wel naar de grond gericht dus dat kan op den duur misschien problemen opleveren, net als bij een 3.5mm jack van een koptelefoon. Misschien iets om rekening mee te houden.
De kabel komt morgen pas binnen. Had het toch niet gered voor vandaag.

Ik ben er wel inmiddels achter dat vooral Moss tracking problemen heeft. Andere spellen is het niet zo extreem.

Hopelijk komt er binnenkort de eerste firmware update :p. Zal morgen wel posten of de kabel werkt.
Anoniem: 1486766 @Yzord24 februari 2023 17:35
Slaat inderdaad helemaal nergens op. Misschien zijn ze het niet met je eens maar om het als irrelevant te bestempelen slaat helemaal nergens op.
Bedankt voor het delen van je ervaring! Deze en andere hebben mij geholpen om een redelijk beeld te krijgen van de VR2 in hoeverre dat gaat zonder een hands-on.
Voor nu ga ik nog niet over tot aanschaf. :)
Tsja, fanboys. Bedankt voor de uitgebreide review! Ben benieuwd wat je er nu van vindt nadat je GT hebt geprobeerd.

Zelf had ik een pre-order staan die ik toch maar heb geannuleerd. Vooral vanwege een combinatie van hoge prijs en weinig triple-A games. Horizon spreekt mij niet aan, dan blijft er momenteel alleen GT en RE over. Daar ga ik geen 600 voor lappen :P

Hopelijk komen de games er, en dan vooral met de kwaliteit a la Halflife Alyx.
Het klopt dat het een beetje over hyped is maar wat bij mij scheelde was 1 leren hoe dat ding af te stellen voor de sweetspot. 2 de volgende settings deden ook ten goede van de kwaliteit van de games:

-Zet resolutie op 4k en niet auto
-Dwing HDR aan. (Kan zijn dat deze al aan staat)
-Zet 120hz uit
- Zet game pref op kwaliteit en niet performance (dit doe je bij settings en dan bij save)

Hierna ben ik after the fall gaan spelen en wauw groot verschil en ja niet zoals de previews van betaalde mensen maar zeker wel beter dan net uit de box met default ps5 settings! Probeer het.
Vergeet niet je lenzen schoon te maken met bijvoorbeeld zo zacht brillen doekje. En vergeet ook niet je bril en of lenzen :-)

Heel tof!
Bedankt voor deze tips ga ik ook proberen
Je kan beetje spelen met die 120hz dat is meer voor je motion sickness als je daar gevoelig voor bent. Volgens mij draait hij standaard 60/90Hz dat is voor mij prima.
Hoe soepeler het scherm hoe minder last je heb van motion sickness wordt verteld maar die 120hz werkte bij mij averechts. Dus dat zal meer een persoonlijk dingetje zijn. De rest van de settings hebben echt invloed op de kwaliteit :-) En dat merkte ik goed. Maar wel die sweetspot iedere sessie is echt van belang! Het kan zelfs per game schelen of als je een active shooter ben dan kan het zelfs zo zijn dat je mid game weer even moet fine tunen maar dat heb je snel genoeg onder de knie :-) En dan heb je wel waar voor je geld! Prachtig is het.
Ik ben er inmiddels achter gekomen dat ik mijn bril voor autorijden (veraf), in dit geval bij GT7 ha ha er bij op moet zetten. Je blikveld ligt vaak toch iets verderop en inderdaad dat scheelde in mijn geval wel zo'n 30% extra scherpte, dus een hele stap extra.
Verder ga ik de eyetracking nu weer een keer instellen wellicht dat het met de bril wat anders is geworden. En inderdaad zoals je aangeeft voor die sweetspot echt even de tijd nemen, alle beetjes helpen!
Je kan ook eens hier naar kijken. Zit er zelf ook aan te denken om het aan te schaffen.
Dat is inderdaad een heel goed idee, de prijs is gezien de prijs van de herle bril niet extreem.
Zou het te doen zijn de lenzen zelf te plaatsen?
Ik ga het eens uitproberen. Thx
Een tip. Ja, Horizon ziet er mooi uit maar voor het wow effect moet je toch resident evil village of GT 7. Vooral GT7 heeft mij positief verrast. Ik ben totaal geen racer maar dat gaat wel het spel worden die hier het meest gespeelt gaat worden. Met een T300 stuur 💪

Bedankt voor je leuk te lezen review.
Ja maar RE7 is spooky shit en daar hou ik niet van. Ben grote jongen, maar die shit hoef ik niet op 0,5cm van me af te hebben haha. Schrik me al een hoedje in VRchat soms 😂
Heb jij dat filmpje in dit topic gezien waar die man e.e.a voordoet met de instelling van GT7 voor de zitpositie? Het beeld wat ik daar zie ziet er gelikt uit. Ik heb die game nog niet maar klopt dat beeld met jouw ervaring van GT7? Als ik het filmpje vergelijk met Horizon wat ik wel heb is Horizon stukken minder. Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaring. Vr grt Hans
Hi,

Ik durf wel te zeggen dat GT7 er wel echt zo uitziet als de filmpjes. Het is echt een hele gave ervaring om met bv een f1 auto over een circuit te racen. Ikzelf kon de game voor €25,- op marktplaats kopen. Je kan dan met een normale controller spelen maar met een stuur met force feedback is echt een totaal andere ervaring. Een aanrader als instapmodel is eventueel de trustmaster T150. Deze zijn 2e hands voor ongeveer 75 euro te koop. Maar ik zou zeggen, voor €25 a €30 euro ben je zeker niet veel uit voor een AAA game ervaring op de psvr2. Het stuurtje kan er altijd nog wel bij.

Ik zelf heb wel al redelijk veel ervaring met vr. Mijn vrouw daarentegen niet. Die heeft zeer snel last van motion sickness. Na 1 minuut was ze al misselijk 🤭
Hey,

Dankjewel voor de reactie, stuur en pedalen heb ik dus ik kan zo instappen:-) Nu op zoek naar GT7.

Ik had de vorige VR bril al nooit misselijk maar bij deze nieuwe na een half uur toch een wat vaag gevoel, ik denk gewoon iedere dag spelen en dan wen ik er vanzelf wel aan.
Ik heb GT7 vandaag voor 4 tientjes bij Gamemania gereserveerd (wel tweedehands, maar dat boeit mij niet). Kan ik morgen ophalen en eindelijk aan de slag.
Mooi man! Veel plezier ermee.! Laat weten wat je er van vindt.

Als eerst moet je de licenties halen. Dit is even doorbijten om die te halen. Wel een goede training. Hoe hoger de licenties hoe sneller de auto's worden.

De eerste 3 licenties heb ik zonder vr gedaan. De laatste licentie mag je een hele ronde rijden. Dan wordt het leuk.

Start eerst het spel op, intro de eerste keer duurt erg lang.

Veel plezier!
Lees even mijn reactie hierboven over het spel starten en spelen.

[Reactie gewijzigd door m_ark op 22 juli 2024 23:48]

Ik heb GT7 alweer een paar dagen op de ps5 staan. Ik probeer me door het begin heen te worstelen maar hier gaat de leeftijd mij waarschijnlijk parten spelen ha ha, ik ben een ontzettende kluns hiermee maar tot nu toe is het gaaf om te zien. Of ik het ooit haal om licenties te verdienen betwijfel ik 😂😂maar op mijn manier heb ik er veel plezier mee 👍
Gaaf he!

Ik heb die licenties dus gewoon op mijn tv gehaald. Vooral eerst veel doelstellingen halen in het cafe. Succes!
Leuke review!!
Ikzelf heb m nu ook n paar dagen en inmiddels 7 games verder. Echt top ding.

Wat mij wel opvalt is dat in iedere review iets niet vermeld wordt. Ik gou onwijs veel van achtbaanfilmpjes en natuuromgevingen in 360. Maar dat kan je er niet mee afspelen. Er is dus geen youtube vr wat je bij de 1ste bril wel hebt.

Als ik dat van te voren had geweten dan had ik zeker nog gewacht in de hoop dat er wel zo'n app komt. Anders kan je het enkel voor games gebruiken.

Dus ben benieuwd of youtube het gaat ondersteunen. Fingers crossed. Anders vrees ik dat die gauw op mp staat na een paar maanden. De 1ste bril heb ik verkocht.

Verder een hele nieuwe ervaring wat wel naar een nieuw level getilt wordt!
Maar je kan yt toch in cinematic mode afspelen via de ps5 browser?
Dat klopt maar dan is plat zoals een bioscoop schem. Maar vr beeld is het niet. Dus bijvoorbeeld het 360 filmpje van de baron in de efteling zie je plat en niet zoals je er echt in zit. En dat had je bij de 1ste bril dus wel. Als je dan naar youtube ging kreeg je 2 opties. Normale youtube of youtube vr

[Reactie gewijzigd door Daashaasmartijn op 22 juli 2024 23:48]

Leuk om te volgen, bijna het idee dat ik erbij ben tijdens het openen en instellen!
Haha dank je, daar doe ik het voor
Toffe review.
Leest ook gemakkelijk weg.
Nog veel test genot gewenst.
"Hangt een prettige geur om de bril"
Beetje gek pluspunt :+ maar verder mooie review hoor. Veel plezier ermee :)
Ja maar het is echt zo. Er hangt een bloemige geur om de bril als je hem op hebt.
Ha, nice one. Mooie review! Die eerste foto met blij gezicht. Mooi man. :D
Das de bezorger, moet je nagaan :)