Doel
Kan dankzij deze RX6650XT oud(er) systeem, weer actief gebruikt worden om op 1440p resolutie te gamen?
Volgens de minimum vereisten op de doos van de RX6650XT, moet je systeem beschikken over minimaal:
- PCIe x16
- 500W Power supply
- 8GB system memory
- Scherm met HDMI of Displayport
- Windows (7/10/11) of Linux OS
Deze configuratie is niet overdreven, en kan dus inderdaad gebruikt worden om een ouder systeem nieuw leven in te blazen. Deze kaart kan je ten tijde van het schrijven van deze review, afhankelijk van je hardware leverancier aankopen voor zo'n €352 wat in vergelijking met de investering voor een nieuwe game PC, een relatief beperkt budget is. En hoe vergelijkt dit systeem zich met bvb. een Apple Mini of Apple Air met M1 soc.
Pre-Install
Dit systeem was een beetje in ongebruik geraakt, de geïnstalleerde R9 270 2G voldeed al een paar jaar niet meer om zelfs het gewoon het scherm een beetje deftig aan te sturen. Laat staan om te gamen.
De 270 kan namelijk niet alles uit een modern scherm halen, zeker gezien de resolutie bleef steken op 2560x1440 in plaats van de maximale 3440x1440 die deze Red Eagle aankan. Hierdoor was dit systeem (zeker voor professioneel gebruik) dan ook vervangen door een Apple Mini M1.
Los daarvan kan je onder windows 11, de juiste radeon driver voor de R9 niet meer installeren, de reden is relatief simpel, deze kaart is inderdaad ongeveer 10 jaar oud en moet het dus doen met een legacy driver…
Installatie
De RX6650XT is een grote kaart (L=282 B=115 H=50 mm), zeker in vergelijking met de R9 270 (260x129x38mm). Eigenlijk is er niet voldoende plaats in de Antec One, maar door de HDD kooi, strategisch wat te verkleinen*, past de kaart net. (En ik bedoel dan ook op de mm)
*Op het einde van de HDD kooi is er een omgeplooide rand, door deze met een dremel netjes weg te werken, heb je exact... 283mm. Dit werkt echter alleen maar omdat de Gigabyte kaart voorzien is van Pass-Through cooling (Screen Cooling volgens de website van Gigabyte) waardoor de Air-flow in de kast behouden blijft.
Gelukkig had de PSU de juiste aansluiting, en kan de kaart op de correcte manier van genoeg vermogen voorzien worden. De Gigabyte kaart is voorzien van een Power Indicator (een witte led op de PCB - die best wel veel licht geeft) en deze geeft aan dat de GPU voldoende stroom ontvangt van de voeding.
Het enige wat ik jammer vond aan de setup van Gigabyte, is dat de bijgeleverde documentatie & software in de doos, redelijk summier was. (1 papiertje met een quick install hoe je een GPU moet installeren).
Voor de rest zat de kaart goed beschermd in de doos, en ziet ze er echt gelikt uit. Ook de weg naar de AURUS software (nodig voor de aansturing van de RGB, en met betere overclock features dan de standaard AMD toolkit) moet je zelf maar weten te vinden.
Post Install
Na de installatie, gaan we nu kijken of dit 10-jaar oude systeem zijn potentieel terug kan waarmaken door wel de volledige resolutie van het iiyama scherm gebruiken.
<Spoiler> En jawel de 3440x1440 is beschikbaar, samen met de FreeSync Premium</Spoiler>
Prestaties
Eerste Benchmarks:
UserBenchmark:
Op UserBenchmark haalt deze setup 73% op gaming en op Desktop, en 57% op workstation
De GPU haalt met 108% een "outstanding bench" maar een lichte onderprestatie tov. vergelijkbare systemen. Dit was te verwachten gezien de leeftijd van de rest van het systeem.
In UserBenchmark is te zien dat, ondanks de oudere hardware, het systeem nog steeds in staat is om deze GPU goed te benutten. In de meeste game tests die volgen is te zien dat de CPU zelden de bottleneck blijkt te zijn, maar eerder de 7200rpm HDD.
3D Mark TimeSpy:
Op 3D mark timespy haalt het systeem een grafische score van 9895, wat tot mij verbazing, een boven de gemiddelde score is voor een RX 6650 XT, de overal score wordt natuurlijk (zwaar) naar beneden getrokken door de 10-jaar oude cpu.
Games
Beeldkwaliteit
Op Genshin Impact (3440x1440, Max settings)
valt vooral op hoe scherp de beelden zijn, zeker en hoeveel meer detail er zichtbaar is, in vergelijking met de M1.
M1:
Met alle grafische opties op maximum, perst de GPU er op zijn sokken er een constante (maximum ingestelde) 60 fps uit, met een frame time van 16,66ms.
RX6650:
Op World Of Warships (Max Settings, 3440x1440) moet de GPU echt aan het werk, de load stijgt tot 98%, en hoewel de FPS om een of andere reden niet zichtbaar zijn in Radeon tool, maar in de game interface is te zien dat er nog steeds een mooie 90fps gehaald worden.
Je hoort wel dat het systeem echt aan de bak moet.
Bij EVE-Online (Max Settings, 3440x1440), wordt er weer een stevige 100 FPS gehaald, met kleine framedrops tot 57 bij gaten of warpen maar wordt er wel steeds een solide frametime van 10ms behouden. Hier zien we dat de GPU op dat ogenblik 58% wordt benut.
Overklokbaarheid
Dankzij Gigabytes Aorus Engine, kan je deze kaart relatief eenvoudig overklocken. Ook de RGB settings van de kaart kan je hier aanpassen.
Echter alle screen schots en metingen zijn gedaan met de standaard waarden.
Ook kan je AMD Fidelity aanzetten, maar gezien alle games ruim boven de 60fps kwamen zonder, heb ik dit nog niet verder uitgetest.
Geluidsproductie
Een goede koeling maakt geluid.
Deze kaart is uitgerust met een windforce 3 koeling oplossing, deze is zeker hoorbaar als de kaart zwaarder belast wordt.
Warmteproductie
Tijdens een stevig potje gamen op 1440p, met alle grafische toeters en bellen aan, en een redelijk constante belasting van 97% op de GPU, kwam de kaart niet hoger dan 67°C zonder een dat ik een daling in de framerates opmerkte. Dit was voor mij het bewijs dat Gigabyte de koeling netjes op orde heeft.
Besluit
Deze kaart geeft absoluut de mogelijkheid om echt te gamen op 3440x1440 (zelfs op een oudere gaming PC). De framerates en frametimes zijn goed tot zeer goed te noemen afhankelijk van de game.
Ik was persoonlijk vooral onder de indruk van de scherpte van het beeld, en de hoeveelheid detail die mogelijk gemaakt werden door de RX6650 XT.