Reeds een half jaar geleden heb ik de HD 595 aangeschaft, lang genoeg om er het een en ander over te kunnen vertellen.
Reden voor aanschaf
Ik was enkele jaren tevreden met mijn Sennheiser HD-201, een koptelefoon die beduidend goedkoper is. Ik had echter nooit te klagen over de geluidskwaliteit, naar mijn idee kon alleen het mid-laag wel een extra zetje gebruiken maar dat was geen motivatie om een nieuwe te kopen. Ik had op het moment van aanschaf echter mijn koptelefoon vaak dagen achter elkaar 5 tot 6 uur per dag op en dat was niet erg comfortabel te noemen, dit deed pijn aan de oren en ging 'zweten'.
Met deze gegevens kwam ik tot de conclusie dat ik een open koptelefoon moest hebben, omdat die nu eenmaal een beetje lucht doorlaten. Daar komt nog eens bij dat ik me met een gesloten koptelefoon vaak te afgesloten voel en daardoor iets denk te missen, de telefoon bijvoorbeeld. Ook daar zou een open koptelefoon hulp moeten bieden.
Misschien wel handig om dit verhaal in perspectief te kunnen zetten, qua muzieksmaak ben ik van alle markten thuis, maar ik luister voornamelijk hardrock/metal en klassieke muziek. Verder heb ik wat trance, jazz en pop in mijn collectie, dat luister ik ook regelmatig. De koptelefoon in kwestie moest dat dus ook allemaal weer kunnen geven
De zoektocht naar een nieuwe koptelefoon
Ik was er onderhand achtergekomen dat je comfort, wat voor mij dus absoluut het belangrijkste was in de keuze, niet in reviews kunt beoordelen. Ik ben daarop winkels afgegaan om koptelefoons te proberen en natuurlijk te luisteren. Als eerste heb ik de
Grado SR60i geprobeerd, mede omdat hij op het internet bejubeld werd. (en ik hem in de buurt kon beluisteren) Hoewel de kwaliteit, geloof ik, geweldig was, was deze koptelefoon zo mogelijk nog oncomfortabeler dan wat ik al had omdat er weinig scharniertjes in zitten, en viel dus af.
Daarop heb ik nog wat meer winkels aangedaan, maar steeds had ik het idee dat er toch te weinig keuze was en het allemaal maar moeilijk te vergelijken was. Ik meen me te herinneren ergens een keer een HD-555/595 geprobeerd te hebben, maar dat ik die toch niet comfortabel vond. Ik wil ook nog even uitlichten dat een verkoper mij de
Dr. Dre Studio liet horen, hoewel dat eigenlijk buiten mijn budget was. Hoewel de trance en pop heel lekker klonk en de metal ook wel aardig viel deze koptelefoon volledig door de mand op een orgelsymfonie, het leek wel alsof men op bierflesjes aan het blazen was in plaats van een orgel! Ik neem aan dat de 'geluidsverbeterende' hardware in de koptelefoon toch niet gemaakt is voor klassieke muziek, dus ook deze viel af. Daarbij vreesde ik ook dat het comfort niet was geweest wat ik zocht.
Uiteindelijk vond ik het maar wat proberen genoeg geweest en pakte ik de auto naar een winkel met echt uitzoek. Ter plekke heb ik meer dan 20 koptelefoons uitgeprobeerd. Het is alweer even geleden, maar wat ik me nog goed herinnerde is dat er Pioneer was die echt goed klonk maar absoluut niet lekker zat en dat ik in eerste instantie erg gecharmeerd was van de
Shure 440. Vooral de detaillering, vreemd genoeg, zoiets had ik nog nooit gehoord. Ik heb toen gevraagd of ik hem even een half uurtje zou mogen uitproberen. Uiteindelijk dacht ik na 20 minuten dat het toch niet het comfort was wat ik zocht. Helaas, want het geluid stond me wel heel erg aan.
Tenslotte, na nog een hoop koptelefoons, probeerde ik de HD 595 nog maar eens. Ik had mijn HD 201 ook bij me en was ervan overtuigd dat er weinig verschil tussen zat. Dat, gecombineerd met de Shure die ik net gehoord had en het prijskaartje van de 595 hebben me toch wel even flink doen twijfelen. Uiteindelijk, omdat comfort toch bovenaan mijn prioriteitenlijst stond, heb ik voor de 595 gekozen, op dat moment nog ernstig twijfelend of dat wel zo'n goede keus was. Omdat ik het wel zo netjes vind het apparaat te kopen bij de winkel waar je er zoveel hebt mogen luisteren, heb ik wel wat meer betaald dan de prijzen hier op tweakers, maar dat betaal je voor de service.
De pasvorm
Een dikke week later kwam hij aan, mijn nieuwe hoofddeksel. Hij mag zo genoemd worden, want het is echt een gigantische koptelefoon. Dit komt omdat hij om het oor heen ligt. Hoewel er wel meer 'circumaural' koptelefoons zijn is deze dat in een extreem: zelfs bij mijn redelijk grote oren ligt hij er helemaal omheen en is de schelp zo diep dat mijn oor nergens de koptelefoon aanraakt. De koptelefoon rust enkel met de band bovenop mijn hoofd en met de kussens rondom mijn oren. Hij is erg ver verstelbaar, waar normale koptelefoons vaak maar net (of net niet) op mijn hoofd passen is deze zowaar nog 2 standen verder te verstellen.
De eerste weken met de HD 595
Ik ben deze direct intensief gaan gebruiken en kwam tot de onprettige conclusie dat de koptelefoon toch wel erg hard op mijn hoofd drukte, na enkele uren tot pijnlijk aan toe. Dit kwam omdat ik gewend ben koptelefoons op hun uiterste stand te zetten vanwege mijn grote hoofd, maar hij moet bij deze juist 1 of 2 standen terug. Dat heeft grotendeels het probleem opgelost, samen met het min of meer indragen van de koptelefoon. Dit staat echter niet in verhouding met de HD 201, die ik zomers na een uur toch echt een kwartier af moest zetten omdat het ondraaglijk warm en pijnlijk werd. Misschien heb ik gewoon gevoelige oren, de Grado kon ik ook al zo slecht hebben.
Gewenning aan de HD 595: luxeprobleem
De HD 595 heeft helaas mij helaas met een groot aantal luxeproblemen opgezadeld: het geluid is echt veel beter dan wat ik tot dan toe gewend was. In de winkel was ik er nog van overtuigd dat mijn goede oude HD 201 niet onderdeed voor de HD 595, dat zie ik nu totaal anders. Doordat ik nu de luxe gewend ben draag ik de HD 201 niet meer om het geluid en al helemaal niet om de pasvorm. Ik vraag me serieus af hoe ik daar zoveel mee heb kunnen luisteren.
Hoewel het natuurlijk vooral de eerste weken erg spannend is, je hoort allerlei nieuwe dingen in de muziek die je al jaren luistert, zorgt het er ook voor dat je veel eerder dingen als compressie en de 'YouTube-sound' hoort en je daar dus aan gaat ergeren. Nu nog steeds, heb ik het idee dat mijn muziek een tikje 'mooier, enerverender' is met deze koptelefoon, maar het zorgt er wel voor dat ik minder snel genoegen neem met minder. Een schoolvoorbeeld van een luxeprobleem dus. Mocht je de aanschaf overwegen: wees gewaarschuwd!
Het geluid is, voor zover ik gewend bent, uitstekend. Zelfs het diep-laag is uitstekend aanwezig. Het enige wat ik mis (niet zo gek met een koptelefoon) is het sub-20Hz geluid, dus dat wat je niet hoort maar voelt. Hoewel dit in de popmuziek niet zoveel gebruikt wordt is er vooral in de klassieke muziek (orgelmuziek bijvoorbeeld) wel wat geluid dat zo laag gaat. Zoals op elke koptelefoon is het stereobeeld van opnames (die normaal gesproken voor speakers worden gemaakt) niet helemaal lekker, maar dat is eerder een tekortkoming van 'de koptelefoon' in het algemeen dan dit model specifiek.
Bouwkwaliteit
Omdat ik mijn HD 201 al redelijk mishandeld had en er nooit wat verkeerd ging had ik ook hoge verwachtingen van deze HD 595. Ik neem hem af en toe in mijn tas mee, wat er redelijk ruig aan toe gaat. Tot nu toe geen enkel probleem. Na een half jaar intensief gebruik nog geen enkel spoor van slijtage.
De kabel is te vervangen, maar daar moet wel het een en ander voor worden open geschroeft. Het is een nogal stevige kabel, die niet afsplitst maar bij de linkeroorschelp naar binnen gaat en vervolgens door de hoofdband naar rechts. Dit vind ik erg fijn, ik laat de kabel altijd over mijn rug rechtsachterom lopen omdat de poort in mijn computer rechts zit. De plug aan het uiteinde is 6,3mm, en in tegenstelling tot andere koptelefoons is het geen 3,5 waar een 6,3mm plug op kan worden geschroeft. Waarschijnlijk heeft men dit gedaan voor de stevigheid, maar het is niet altijd even praktisch. Er wordt een verloopstukje meegeleverd, maar als je dat in de 3,5mm poort van je computer hangt is dat erg veel gewicht.
Om dat probleem op te lossen heb ik een 3,5mm jack verlengkabeltje genomen (ongeveer 40cm lang) dat ik in mijn computer steek, en aan het einde van die kabel het verloopstukje gezet. De kabel wordt daardoor wel erg lang, maar ik heb al eens eerder de geluidspoort van een computer gesloopt en daar was ik niet erg blij mee. Wat betreft de kwaliteit van de kabel, hij is lekker dik (ik rijd er nog wel eens over heen met mijn bureaustoel, helaas) maar krult daardoor wel erg graag. Ik moet zeker twee keer per week even de kabel loshalen en van boven naar beneden 'gladstrijken'. Hierdoor verdwijnen de krullen vanzelf. Het is 10 seconden werk, maar het moet wel steeds even gebeuren, helaas.
Lage impedantie – hoog volume!
In het algemeen is het zo dat een kwaliteitskoptelefoon meer vermogen vraagt uit een geluidskaart of portable en je daarom dus een koptelefoonversterker nodig hebt. Niets is minder waar bij dit apparaat. Deze is zelfs duidelijk veel luider dan mijn HD 201. Als ik het volume op mijn laptop helemaal opendraai is dat meer dan voldoende en ik denk op lange termijn zelfs voldoende voor gehoorbeschadiging, iets wat ik van tevoren absoluut niet verwacht had.
Open versus gesloten, een kwestie van smaak
Bij een speurtocht op het internet komt men al er al snel achter dat er zowel felle voor- als tegenstanders van het open principe van koptelefoons zijn. De nadelen zijn dat op een beetje hoog volume, iedereen in de buurt mee kan luisteren en dat een open koptelefoon weinig omgevingsgeluid dempt. Ik kan zeggen dat in het geval van de HD 595 het zelfs zo erg is dat je nauwelijks verschil hoort als je hem, niet ingeplugd, op je hoofd zet. Er is dus vrijwel geen demping van omgevingsgeluid. Dit was echter, zoals ik al zei, een van de redenen om hem te kopen: zo ben ik niet helemaal afgesloten van de buitenwereld, dus ieder nadeel heeft zijn voordeel.
Ik luister regelmatig probleemloos klassieke muziek op dit apparaat op een redelijk normaal volume en aangezien de meeste niet-klassieke muziek in zekere mate compressie over zich heen krijgt zou je van omgevingsgeluid niet zo'n last moeten hebben, maar goed, dat is naar ieders smaak natuurlijk. Als je echt niets van buiten wilt horen moet je het volume goed hard zetten of een gesloten koptelefoon kopen.
Er zijn ook voordelen, namelijk dat open koptelefoons, naar men zegt, beter geluid geven, of het in ieder geval makkelijker maken om een kwaliteitskoptelefoon te ontwerpen voor niet al te veel geld. Daarnaast 'ademt' het nog een beetje, wat het comfort zeker ten goede komt.
Ook handig: inhoud van de doos
Hoewel dat eigenlijk niet net voor de conclusie hoort, vind ik het hier niet zo belangrijk. De doos opzich is al een kunstwerkje, ik heb er hier expres geen foto's van, laat je verrassen zou ik zeggen

In de doos zit de koptelefoon, de papiertjes zoals het garantiebewijs, een verloopstukje van 3,5mm male naar 6,3mm female (andersom dan de meeste koptelefoon dus) en een handige houder die past op elk bureau tussen de 0 en de 36mm.
Zo, ik wist niet dat er zoveel te vertellen viel over een product zonder knopjes, lampjes en software

Ik ben zeer tevreden met mijn aankoop, hoewel het mij wel met wat luxeproblemen heeft opgezadeld. Ik kan nu probleemloos een uur of 3 a 4 mijn koptelefoon op hebben zonder dat ik er last van krijgt. Sterker nog, ik zet nu eerder mijn koptelefoon af omdat ik “wel weer even genoeg heb gehoord”. Mijn doel 'comfort' is dus zeer zeker gehaald, met de fijne bijkomstigheid dat het geluid dat eruit komt ook dik in orde is.