Kinesis Advantage 360 professional Review
22 januari 2023, laatste update op 22 januari 2023, 265 views
Rapporteer
Product gekocht
Fijnste ergo toetsenbord die ik ken. Komt wel met een leercurve en prijskaartje.
Pluspunten
- Erg prettige vorm
- Robust
- Programmeerbaar zonder software te installeren
Minpunten
- Duurt lang om aan te wennen
Wat een beest van een toetsenbord. Letterlijk en figuurlijk. De twee helfden voelen stevig aan. En er zijn weinig toetsenborden die zo'n vorm hebben en zo programmeerbaar zijn.
Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen dit toetsenbord en een standaard model van Logitech oid. Ten eerste zijn alle toetsen mechanisch, dus voelen minder wiebelig. Ten tweede zijn een aantal toetsen verplaatst naar je duimen. Dit zijn relatief krachtige vingers waar je met een normaal toetsenbord alleen de spatie mee bediend. Nu is dat links backspace en delete en rechts enter en gewoon spatie.
Dan de vorm. In tegenstelling tot veel andere toetsenborden leg je je polsen op een plateau en hangen je vingers in een kom van toetsen. Dit betekend dat je met kleine vinger bewegingen overal bij kan. Perfect als je veel moet typen. En het verschil met de Advantage 2 is dat dit toetsenbord uit 2 helfden bestaat zodat je de precies zo kunt neerzetten als je zelf wilt. Bijvoorbeeld verder uit elkaar zodat je armen en schouders minder naar binnen hoeven te draaien. Door de anti-slip onderkant blijven de helfden stevig liggen waar je ze wilt.
Klinkt allemaal leuk, maar hoe voelt het in praktijk? Mijn handen zijn iets groter dan gemiddeld, maar mijn pink kan niet lekker bij alle toetsen aan de zijkant. Dus de letter P pak ik met mijn rechter ringvinger, en de modifier keys links (esc zit waar tab normaal zit, en tab waar capslock normaal zit) gaat na 3 nog steeds niet altijd foutloos. Ook de thumbclusters hadden iets anders gemogen: de twee grote toetsen zijn makkelijk te vinden, maar de pgup en pgdown zal ik waarschijnlijk nooit lekker bij kunnen.
Zou ik dit toetsenbord zomaar aanraden aan een willekeurige collega? Zeker niet, er is een beste leercurve om weer alles te kunnen zonder nadenken, hij is duur, en je bureau ziet er opeens uit als een cockpit van een ruimte schip. Zou ik dit toetsenbord aanraden aan iemand die last heeft van RSI of dat voor wilt zijn? Zeker weten. De kosten van niet normaal kunnen werken zijn zo veel hoger dan dit toetsenbord, en het is voor mij nog steeds elke dag een plezier om te typen in die kommetjes van toetsen. Ik ga nooit meer terug. Ook al ben ik na 3 maanden nog steeds niet 100% gewend aan de locatie van alle toetsen.
Tip: Als je programmeerd in een taal met veel curly braces e.d. weet dat je elke toets kunt herprogrammeren, zelfs tot aan de duur van het inhouden van de toets, door middel van ZMK. Ik heb zelf weinig toetsen die me echt storen, maar weet dat dit kan (met de pro versie, de normale adv 360 kan alleen toetsen omwisselen)