Kingston NV2 2TB

Prijs
€ 94,90
Specificaties M.2 80mm • 3d v-nand (QLC) • PCI-e 4.0 x4 - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering

Kingston NV2 2TB Review

keuringsdienst 7 januari 2023, laatste update op 8 januari 2023, 1.976 views Product gekocht

Kingston NV2 2TB

Een goed betaalbare en snelle NVMe SSD. Voor 99 euro heb je 2TB aan snelle opslag. Hij heeft weinig last van hitte problemen dus ik gebruik er geen thirdparty heatshield voor. Er zijn meerdere types in omloop. Sommigen met TLC geheugen en anderen met QLC geheugen.

Pluspunten

• 2800 MB/s snel schrijven
  • 3200 MB/s snel lezen
  • 99 euro per 2TB / 5 cent per GB
  • geen hitte problemen

Minpunten

• TLC of QLC onbekend
  • hierdoor kloppen de specs niet
  • beperkte 3 jaar garantie
  • de prijs loopt weer op met 15 procent

Dit is een prima 2TB M.2 SSD met NVMe interface. Hij is erg snel met snelheden rond de 3000 MB/s.
Een nadeel is dat je nooit weet of je een exemplaar koopt met QLC of TLC geheugen.
Volgens sommige mensen heb ik een QLC exemplaar omdat ik hem in december 2022 kocht.
Dat zou kunnen maar ik merk weinig van een langzame snelheid, dus de invloed van QLC blijft beperkt.

Ik heb 400GB aaneengesloten kunnen kopiëren naar de NV2 met een gemiddelde snelheid van 2100MB/s.
Dat ging om een combinatie van grote en kleine bestanden. Meer data had ik niet om te kopiëren.
Deze resultaten zijn veel sneller dan zijn voorganger de NV1 die na zijn pseudoSLC cache nog maar met 80 MB/s schrijft.

Doordat er sprake is van meerdere versies onder dezelfde typenaam kloppen de fabrikant specs niet meer.
Volgens bronnen bij techpowerup zou je daarom zelfs een collectieve zaak kunnen aanspannen.
Ik zie daar geen reden toe omdat deze SSD voor mij snel genoeg is.
Het kan misschien nog wat sneller maar voor dit bedrag is het allemaal niet zo spannend.

Hij komt in een eenvoudige blisterverpakking op een karton dat makkelijk te openen is.

Deze foto komt van tweakers zelf.

De installatie is redelijk eenvoudig maar vereist wel een schroefje voor het M.2 slot.
Ik ga er vanuit dat ik niet de enige ben die altijd die schroefjes kwijt raakt.
Het zou leuk zijn wanneer er een extra schroefje in de verpakking zou zitten, dat zijn de kosten niet.

Hij zit hier geïnstalleerd op een PCIe 3 slot terwijl hij geschikt is voor PCIe 4 sloten.
Ik merk hier geen vertraging van.

Er is geen extra heat shield op geplakt maar ik merk tot dusver niets van hitte problemen.

De garantie is beperkt met maximaal 3 jaar maar ik hoop deze uiteraard nooit nodig te hebben.
Ik weet niet waarom de prijs nu weer met 15 procent omhoog is gegaan?

Tot dusver is het een geslaagde aanschaf geweest met snelle praktijk resultaten.

Hieronder een Crystaldiskmark test met standaard instellingen.

Hieronder een Crystaldiskmark test met real world instellingen.

De NV2 unboxed:

Foto tweakers.

Heb jij ook een Kingston NV2 2TB?

Ik bewaar de schroefjes altijd in een zakje en leg ze in de pc kast.
Ik weet niet hoe het met die hitte zit maar bij mij is ie standaard rond de 44°. En bij belasting loopt dat op tot over de 50°.
Mijn oude Adata, fijne schijven ook, was cooler. Rond de 37° en bij belasting richting de 46°.
Verder, ik heb die Kingstone 2Tb nu een kleine 2 maanden, ben ik er erg tevreden over.
Ik vind het ook irritant dat ik nu niet precies weet wat ik gekocht heb, maar als het maar snel en goed blijft werken dan klagen we niet. Zou niet eens weten hoe ik dat trouwens checken moet.

[Reactie gewijzigd door MrMarcie op 1 februari 2023 01:08]

Temperaturen tussen de 40 en 50 graden zijn heel laag.
Pas boven de 75 graden moet je echt gaan koelen.
Je kan via het TPU linkje info over jouw SSD vinden.
Ik weet niet precies wat je met TPU linkje bedoeld.

Ik kan wel via Linux dit vinden maar zegt me weinig:
$ sudo nvme id-ctrl /dev/nvme0n1 -H
rwt:3 rwl:3 idle_power:- active_power:-
ps 4 : mp:1.50W non-operational enlat:20000 exlat:70000 rrt:4 rrl:4
rwt:4 rwl:4 idle_power:- active_power:-
active_power_workload:-
Het enige blauw onderstreepte linkje uit de review, hieronder dan maar even in de herhaling.

Wanneer je daar zoekt in de commentaren zou duidelijk moeten worden welke jij hebt.
Dat gaat je wel redelijk wat tijd kosten en veel zal het niet opleveren.
N.B. Spoiler alert: het maakt niet veel uit, soms is QLC sneller en soms TLC. :)
Ach, zo. Ik dacht dat het een programma moest zijn.

Dat forum is wel leuk (en die gast heeft gelijk):
Honest curiosity: Why does it matter to a consumer who has no emotional attachment to a particular technology or an equally emotional stance against one? In the machine I'm currently using I have two Intel 660p 1TB drives - those horrible, life destroying, first generation QLC drives, universally hated and warned against by the "enthusiast" tribe. Even more horrifyingly, one of them is an OS drive with some games on it, the other has mixed data, with both being more than 80% utilized. If the tribe is half-correct, by this time my cat should be dead, my wife pregnant with another man and I should have no less than two more debilitating diseases than I have now.
In other words: Would changing to proper, five times more expensive, community-accepted, "enthusiast" devices make my life better? Or, at least, make my OS boot significantly faster than 15 seconds it takes now, games load instantly, browser start in less than a second it takes currently? Would I actually see any difference outside of synthetic benchmarks which I dare not to spend my whole days running?

I believe SSDs are far into the realm of rapidly diminishing results. Even in this test differences between cheapest and most expensive drives are imperceptible to anyone other than obsessive types running benchmarks in a loop since the moment they open their eyes.
Anyway, ik heb de betere/ TLC versie. Maar dat idee had ik al want met testen werkte het razendsnel.

[Reactie gewijzigd door MrMarcie op 1 februari 2023 19:01]

Bij deze NV2 SSD's is QLC soms nog veel sneller dan TLC. ;)

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren