AVM FRITZ!Box 7590 AX v2 (internationaal model) Review
4 oktober 2022, laatste update op 10 oktober 2022, 1.117 views
Rapporteer
Product gekocht
Samenvatting
Met de combinatie van een Fritzbox 7590v1 als mesh master beneden en een 7590AX v2 op de eerste verdieping als Mesh repeater heb ik de aankomende jaren een prima netwerk liggen. De snelheid past bij mijn 200Mbit glasvezel verbinding.
Pluspunten
- Snelheid
- Mesh functie met meerdere AVM Fritzboxen en Repeaters
- Design en robuustheid
- automatische AVM updates
Minpunten
- Prijzig / duur in relatie tot de extra functionaliteit
Samenvatting
Met de combinatie van een Fritzbox 7590v1 als Mesh Master in de meterkast en een 7590AX v2 op de eerste verdieping als Mesh Repeater heb ik de aankomende jaren een prima netwerk liggen. De snelheid past bij mijn 200Mbit glasvezel verbinding.
Oude situatie
In de oude situatie had ik twee AVM Fritzboxen 7590v1 (firmware 7.29) in een mesh opstelling draaien (wifi 5).
Via de Dect ule interface op de master worden een aantal AVM lampen/ AVM thermostaatkranen aangestuurd en zijn een aantal FritzFon's gekoppeld.
Nieuwe situatie
Om te anticiperen op Wifi 6 heb ik één box ('Mesh Repeater) vervangen door een AX versie met firmware 7.31. Het vervangen van alle boxen door AX vond ik te prijzig. Daarnaast vond ik de recensies over de AX versie niet echt overtuigend om de hele boel te vervangen. Daarom 1 fritz!box vervangen.
De Fritzboxen heb ik via een 1Gbit netwerk direct bedraad met elkaar verbonden en geconfigureerd in een Mesh opstelling. Het WiFi AX netwerk geeft nu een max snelheid aan van 1,2Gbit.
De installatie
Het fysieke formaat van de 7590 box is identiek aan de vorige, dus ophangen is een piece of cake. De stekker is niet meer langwerpig, maar een vierkante knots geworden. De stekkervoeding past prima en goed in een dubbel stopcontact. De ISDN aansluiting op de nieuwe box is verdwenen.
Omdat ik één Fritz!box (de "Mesh repeater") heb vervangen (dus niet de master) was de installatie eenvoudig. Na de fysieke netwerkconnectie via de gele poorten de WPS knop op beide boxen indrukken. Voila. Hiermee komt de mesh tot stand en worden de instellingen van de master overgenomen. Je hebt dus niks met back-up/restore van configuraties te maken. Dect telefoons, ule devices en VPN's hoeven niet te worden geconfigureerd omdat deze instellingen op de master blijven staan.
De PC's met WiFi netwerkverbindingen herkenden niet allemaal automatisch de nieuwe WiFi6 standaard. Ze bleven gewoon op WiFi 5 staan. Op een aantal apparaten heb ik de netwerkinstellingen verwijderd en opnieuw gedefinieerd. Daarna werd WiFi 6 (AX) en WPS3 herkent.
In gebruik
De router verbruikt in rust en in gebruik meer energie (10W tov 16w). Daarnaast geeft de hoofdprocessor een behoorlijke werklast aan. In bijna rust geeft het nog steeds +40% actueel energieverbruik aan / box zonder AX rond de 25%). Dat merk je goed in de warmte ontwikkeling. Het apparaat geeft voelbaar meer warmte af. Daarnaast heb ik het idee dat er een soort van 'gate' functie in de WiFi zit. Bij het opzetten van de verbinding gaat het enorm traag. Maar als de verbinding er eenmaal is gaat het als een speer. De verbindingen zijn stabiel / latency is gelijk aan de opzet met het vorige model. Het WiFi bereik (reikwijdte) is iets minder dan de versie zonder AX (5 a10%).
Zou je met de ervaringen tot nu toe de AX aangeschaft hebben?
Alles overwegende kom ik voor mezelf tot de conclusie dat ik de toegevoegde waarde van WiFi 6 te gering vind om deze investering te rechtvaardigen. Qua configuratie van mogelijkheden op de Fritzbox ga je er amper iets op vooruit. Je zult het vooral van de WiFi 6 snelheid moeten hebben (videovergaderen, youtuben en gamen).
Ga je de box retourneren ?
Nee, ik ga de AX box gewoon houden. Videovergaderingen en games gaan beter en geven een soepeler beeld.
Ik ga sparen voor een 2e AX, maar die staat niet hoog op mijn wensenlijstje.