HP iPAQ hx4700 Review

Velvet
5 maart 2008, laatste update op 17 november 2015, 15.065 views

HP iPAQ hx4700

Update 26 april Kozhura is back in the game! Draadje De HX4700 blijft maar actueel! Update 5 maart 2008 Kozhura is gestopt met het maken van HX4700-ROM's. Dat is erg jammer, maar hij heeft erg veel betekend voor het herleven van de kracht van deze PDA (die zijn tijd eigenlijk vooruit was). Zijn laatste versies, WM6 v.3 en v.4, zijn het meest stabiel en hebben vrijwel geen problemen meer. Als je liever een ROM-upgrade hebt die nog wel wordt onderhouden, kun je terecht bij de PDAViet-ROM. Deze is er ook al in een WM6-versie. HIer zitten wat meer programma's al standaard in,...

Pluspunten

• Geweldig scherm
  • Veelzijdig
  • Mooi afgewerkt en stevig
  • Veel uitbreidingsmogelijkheden

Minpunten

• Prijs
  • De upgrade naar Windows Mobile 5 verliep nogal stroef (met de laatste update is dit weer goedgemaakt! Zie bovenaan deze review)
  • Aan de grote kant (maar daardoor dus wel een heerlijk groot scherm)

Update 26 april
Kozhura is back in the game!
Draadje
De HX4700 blijft maar actueel!

Update 5 maart 2008

Deze is er ook al in een WM6-versie. HIer zitten wat meer programma's al standaard in, waar de versie van Kozhura zoveel mogelijk uitgekleed was.

Mijn voorlopige conclusie is, dat de HX4700 nog steeds op kan tegen diverse PDA's die nu gemaakt worden, en dat het dus de moeite kan lonen om hem ergens tweedehands op de kop te tikken en te upgraden naar WM6. Je hebt dan een dedicated high-end PDA die lekker up-to-date is en waar je nog wel een paar jaar plezier van zou kunnen hebben!

Update 3 september 2007

Kozhura, degene die ook de geweldige WM5-update heeft geproduceerd voor de HX4700, heeft nu ook een WM6-ROM gemaakt! Kijk hier voor meer informatie. Ook kun je daar een link vinden naar een Bootloader, waarmee je je HX4700 nog makkelijker kunt flashen, onderstaand stappenplan lijkt namelijk niet altijd perfect te werken.
WM6 is nog sneller dan de laatste WM5-versie. Wel zijn er nog wat probleempjes, zoals:
- WiFi werkt alleen bij WEP, niet bij WPA
- Nog steeds loopt je batterij leeg als je je HX4700 niet gebruikt (ook al bij WM5 3.5.2)
In de al genoemde thread vind je meer info hierover.

Update 9 juli 2007

Er is weer nieuws op HX4700-gebied!
Na de laatste ROM-upgrade was het nog behelpen met fixes en andere hulpmiddelen om WM5 toch enigszins acceptabel te laten draaien.
Maar nu is er een Russische groep, die een nieuwe ROM-update heeft geproduceerd voor de HX4700, de AKU 3.5! Tot nu toe was de nieuwste versie 1.1.
Aangezien HP zelf niet meer actief updates voor onze PDA produceert, is dit, hoewel het geen officiële update is, toch een grote aanrader. De expert Werner Ruotsalainen (Menneisyys), jullie misschien wel bekend van een aantal handige andere updates voor de HX4700, heeft de update getest en is laaiend enthousiast. De PDA wordt weer sneller, werkt efficiënter en presteert op alle vlakken beter dan de vorige ROM-versie.
Daarnet heb ik de update geïnstalleerd, en ik moet zeggen dat ik het tot nu toe met hem eens ben, de PDA reageert veel sneller dan voorheen, een verademing! Volgens mij heeft hij zelfs onder WM2003SE niet zo snel en vloeiend gewerkt!

Hier is wat je moet doen:
(Dit kan tot nu toe alleen onder XP, niet onder Vista! Het schijnt ook te werken vanaf WM2003SE.)

1) Download de nieuwe ROM-update hier, en pak deze uit (RAR). Hernoem het bestand CEOS_AKU3_52.nbf tot CEOS_UPD.nbf.
2) Download de vorige ROM-update, 2.01, hier
3) Start de oude ROM-update. Deze pakt zichzelf uit naar c:\iPAQ\SP33318\. Ga door met de update tot aan het scherm waar je "update" moet aanklikken
4) Vervang in de map c:\iPAQ\SP33318\ het bestand CEOS_UPD.nbf door de nieuwe versie.
5) Nu kun je op "update" klikken. De nieuwe ROM wordt op je HX4700 gezet.
6) Als de update klaar is, klik je op "finished". De HX4700 laat nu het startscherm zien (dat je ook ziet wanneer je een reset doet.
7) Voer een reset uit (druk op de contacts- en de messaging-knoppen, en duw tegelijk je stylus in het reset-gaatje. Bevestig de reset met de calendar-knop.

Je HX4700 zal nu herstarten en als het goed is is nu de performance een stuk verbeterd!

Voor A2DP-functionaliteit moet je ook nog even dit bestand installeren.

Kijk ook even naar Werners artikel voor nog wat aanvullingen!

Update 30-7-2006

Er is een nieuwe ROM-upgrade beschikbaar voor de HX4700 met Windows Mobile 5. Deze is te downloaden vanaf hier! De problemen met de CF-kaart worden hiermee opgelost, daarnaast wordt de performance verbeterd. Ik vind dat de iPAQ werkelijk een stuk sneller is geworden, een verademing met hiervoor. Dit is al meer vergelijkbaar met WM2003SE! Nog geen echte problemen tegengekomen, al moest ik hem nog een keer hard resetten na de upgrade om weer goed te kunnen syncen. Daarna werkte alles weer perfect. Het wordt nu toch de moeite waard om over te stappen naar WM5 lijkt het!

[img=620]Xt7jqDdq[/img]

In maart 2006 heb ik de HP iPAQ HX4700 aangeschaft. Ik was al langer op zoek naar een goede PDA waar ik ook TomTom op zou kunnen draaien. Eigenlijk was ik al meteen verliefd op de HX4700, met name vanwege het fantastische VGA-scherm. Ik gebruik de iPAQ meest voor navigatie en als zakagenda.

Featureset

Deze PDA is supercompleet. Voor externe communicatie kun je kiezen voor zowel Bluetooth, WiFi als infrarood, en via de cradle is er ook een USB-aansluiting te gebruiken. Je kunt het apparaat uitbreiden met zowel een SD-kaart als een CF-kaart, voor extra veel opslagruimte. Het eigen geheugen is 192 MB groot.
Deze PDA heeft een touchpad, uniek voor de PPC, dat praktisch is voor normaal gebruik, maar voor het gamen te wensen overlaat. Gamers zijn dan ook niet de doelgroep van dit model.
Het allermooiste in mijn ogen is het VGA-scherm dat een resolutie aankan van 640x480 pixels. Haarscherp en prachtig van kleur.
Helaas wordt het door de meeste software nog niet ondersteund, dus krijg je opgeblazen Q-VGA. De hoge resolutie is met name handig als je e-books wilt lezen, ik zet dan met behulp van ozVGA de PDA op VGA-modus en dan past er opeens veel meer tekst op het scherm. Het is wel erg klein, maar haarscherp.

In mijn geval is de featureset nog iets uitgebreider, want ik heb een combinatiepakket gekocht met TomTom 5. Dit werkt prima, geen problemen mee gehad. Je moet wel zorgen dat je de nieuwste versie van zowel WM2003SE als TomTom hebt. Oudere versies liepen nog wel eens vast naar het schijnt.

[img=620]zpVkgMFw[/img]

De HX4700 wordt standaard geleverd met Windows Mobile 2003 SE, in het Engels. Dit is misschien voor sommigen een klein minpuntje. Ondertussen is ook Windows Mobile 5 te verkrijgen voor de HX4700, ook in het Engels. Ik heb het aangeschaft en ben daarover niet onverdeeld positief. De PDA werd direct een stuk trager, maar met de nodige tweaks die ik onder andere hier heb gevonden zijn de prestaties weer naar behoren.

Pluspunt van WM5 is dat het geheugen niet meer gedeeld wordt. Onder WM2003SE werd de 192 MB verdeeld tussen ROM en RAM. Hierdoor kon je de batterij niet helemaal opgebruiken, omdat dan al je gegevens verloren gingen. Nu kun je gerust de batterij laten leeglopen zonder dat dat leidt tot een hard reset en het verlies van al je data.
HP komt tot nu toe echter zelf niet met oplossingen voor de diverse problemen (CF-kaart wordt niet herkend, zeer traag opstarten, enzovoorts), dus ik zou nieuwe kopers aanraden om het nog even met 2003SE te doen en pas later WM5 aan te schaffen.
Update: Zie helemaal bovenaan, er is nu een upgrade voor WM5 te downloaden bij HP, die de meeste problemen lijkt op te lossen! WM5 is nu gewoon net zo snel als WM2003SE, en ook de problemen met de CF-kaart zijn verholpen. Het lijkt dus goed te komen met de combinatie HX4700 en WM5!

Prestaties

Met zijn 624MHz processor is de HX4700 een snelle onder de PDA's. De prestaties zijn goed te noemen (met name onder Windows Mobile 2003SE), het is echt een snelle PDA.
Sommigen hebben last van kraakjes in de hoofdtelefoonuitgang, ik niet, dat is waarschijnlijk een slechte serie en niet een algemeen kenmerk van deze PDA.
WiFi werkt erg goed, is ook handig als je op de trein zit te wachten. Bluetooth en infrarood gebruik ik niet, dus daarover kan ik geen oordeel geven.
Synchroniseren met de PC gaat vlotjes, al hangt ook dat weer een beetje af van de versie van het besturingssysteem in combinatie met ActiveSync.
Soms wordt de PDA vrij warm, maar dit leidt niet tot problemen. Mensen die door de hitte vastlopers kregen hebben dit als het goed is kunnen oplossen met een update.

[img=620]MLRJkq9K[/img]

Beeldkwaliteit

In een woord, geweldig. Het VGA-scherm is, zeker als je het naast een Q-VGA-scherm houdt, zeer helder, kleurecht en goed leesbaar. Ook op 640x480 zijn de letters erg scherp en als je foto's bekijkt zien die er ook gewoon goed uit. Je kunt met een handig tooltje, SeVGA, de PDA instellen op Q-VGA en VGA. Onder WM5 kun je daarvoor ozVGA gebruiken. Het scherm is ook nog eens erg groot (4 inch), waardoor je ook redelijk goed e-books kunt lezen op deze PDA. Browsen gaat hierdoor ook een stuk prettiger dan op andere PDA's. Je hoeft niet de hele tijd alle kanten meer op te scrollen.
Natuurlijk kun je het HP niet aanrekenen dat allerlei software nog niet is ingesteld op VGA-schermen, dat moet met de tijd gaan komen. Het is al lang mooi dat de mogelijkheid er nu is.

Bouwkwaliteit en afwerking

De HX4700 heeft een behuizing die gemaakt is van magnesium. Dit materiaal is zowel erg sterk als licht, waardoor de PDA niet zo zwaar is als je door zijn grootte zou verwachten. Ik heb als bescherming een magnesium case aangeschaft die voor deze PDA gemaakt is en die beschermt hem inderdaad goed. Ik heb hem al twee keer laten vallen en hij heeft nog geen krasje. Ook geen andere gekke dingen zoals loszittende onderdelen. Natuurlijk gaan ze ook bij HP uit van normaal gebruik, dus dat je er voorzichtig mee omgaat, met name met het scherm. Doe je dat, dan blijft hij werkelijk als nieuw.

Ergonomie

Het touchscreen werkt prima. Ook het touchpad doet het goed. Toch gebruik ik dat niet zoveel, ik gebruik meestal gewoon mijn stylus. Het touchpad is ook te gebruiken als knoppen en dat gaat ook, al is het wel iets anders dan andere PDA's. Het is niet echt geschikt voor spellen. Dingen als MahJongg of Age of Empires zijn prima te doen, maar je moet niet willen racen ofzo. Het virtuele toetsenbord is ok.
De HX4700 is vrij groot, geen broekzakmodel. Als je een mooi klein PDA-tje zoekt moet je nog even verder kijken.

Uitbreidbaarheid en veelzijdigheid

Zoals ik al onder Features vermeldde kun je de HX4700 uitbreiden met zowel een SD- als een CF-kaart. Aangezien deze kaarten gigabytes aan informatie kunnen opslaan hoef je aan ruimte geen gebrek te hebben. Je HX4700 kan dus ook prima dienst doen als MP3-speler en je kunt er ook makkelijk foto's op opslaan om aan je vrienden te laten zien.
Ook kun je als je wilt een cameraatje aansluiten op je PDA.
Door Bluetooth kun je via je telefoon internetten op je iPAQ. De verbinding is niet snel, maar er verschijnen steeds meer kleine, voor PDA's geschikte sites, waarbij dat geen probleem is.
Met TomTom kun je de PDA ook gebruiken als navigatiesysteem. Dit werkt prima, het beeld is scherp en de stem is goed te horen door de eigen luidspreker van de PDA. De luidspreker klinkt uiteraard wel een beetje blikkerig.
Met behulp van diverse software kun je nog veel meer met je PDA. Ik gebruik hem onder andere ook als metronoom en stemapparaat!

[img=620]5VGTlC1w[/img]

Mobiliteit en accuduur

De PDA is vrij groot, dat moet je willen. Je steekt hem niet even gemakkelijk in je broekzak. Wel is het apparaat licht, dus dat valt weer mee. De batterij gaat best lang mee, afhankelijk van wat je doet. Bij af en toe raadplegen van je agenda, contacts en het uitvoeren van wat applicaties kun je hem uren gebruiken zonder op te laden. Gebruik je echter veel Bluetooth/WiFi, dan gaat je batterij een stuk sneller leeg, want dat kost veel energie. Ik heb nog nooit het probleem gehad dat na een dag werken de batterij leeg was, en de accuduur gaat ook nog niet achteruit. Onder WM5 gaat de batterij wel sneller leeg dan onder WM2003SE.

Prijs

Deze PDA heeft veel te bieden, en dat kost dan ook wat. Hij is al twee jaar oud, maar komt nog goed mee met wat er aan nieuwe PDA's op de markt is verschenen. In combinatie met TomTom bij bijvoorbeeld de PDA-shop is hij toch wel aantrekkelijk geprijsd. Het is natuurlijk geen budget-PDA, maar als je voor kwaliteit gaat is dit zeker een goede keuze.

Heb jij ook een HP iPAQ hx4700?

Is er al bekend of er een opvolger is/komt?
Vooral VGA, Navigatie, WiFi en CF spreken mij erg aan... en dat heeft eigenlijk alleen deze, maar die productie stopt. Dus ik zou eigenlijk de nieuwe willen ....
Er komt geen nieuwe, zeker niet in deze vorm. Wordt allemaal combi met telefoon. Dus als je een highend PDA wil hebben, is het nu de tijd om er een aan te schaffen. Straks kan het niet meer.
Anoniem: 19465 31 juli 2006 11:05
Mooi apparaat is het zeker, jammergenoeg is HP gestopt met de productie.
Dat wel, maar hij is nog volop te verkrijgen... Ook heeft HP gelukkig de support nog niet gestopt, aangezien de HX4700 meegenomen werd in de upgrade naar WM5. Dat hij verouderd is kun je dus nog niet zeggen, het blijft nog even het paradepaardje van HP tot ze een nieuw topmodel op de markt brengen.
Blij te horen dat er weer updates voor de hx4700 zijn.
Helaas niet van HP maar toch.
Goed dat je het hier meld!
Anoniem: 226143 12 juli 2007 18:34
Even een vraagje:

Ik heb ook een hx4700 en dacht dit eens even te proberen.
Dit is dus slecht uitgepakt, want vanaf het moment dat ik de oude ROM-update wilde installeren (dus nog voor die "update" naar de nieuwe) zegt de pc dat hij het device niet herkent.
Nu, het probleem is dat met mijn pda niks meer aan te vallen valt! (zelfs niet na hard reset?!?)
Hij blijft een schermpje geven met het HP logo op en de connectie die ik maak (serial of usb), maar meer niet.

Al voorgehad ? En hoe los ik dit op ?
Want op één of andere manier moet er terug windows op komen (of hij moet tenminste toch al zeker reactie geven)

Graag snel antwoord, want ik heb dat ding regelmatig nodig.

Alvast bedankt,

Mike
Ik heb ondertussen de update uitgevoerd zonder enig probleem.
Heb je stap 7 wel uitgevoerd?
Zo ja volg dan even de onderstaande link http://www.pocketpcmag.co...=1&c=1&tb=1&pb=1#more2046

daar staan wat tips en handleidingen.

Succes.
Anoniem: 226143 16 juli 2007 08:32
Dat is nu net het probleem.
Ik ben maar tot stap 5 geraakt.
Stap 7 (soft/hard reset) heb ik al tientallen keren uitgevoerd omdat het ding niet meer reageert.
Ik vrees dat hij in zijn installatiemodus (rom-update) blijft hangen, want halverwege de installatie brak hij ineens de setup af met als gevolg dat ik nu op mijn pda enkel het witte scherm met HP-logo te zien krijg (+ aanduiding van het soort aansluiting: usb/serial) en niet meer kan synchroniseren met de PC aangezien ik niet in windows mobile geraak.

Is er geen manier om de rom terug op default (of vorige versie) te zetten?
Of deze nog eens te overschrijven of zo...
Ik heb al eens geprobeerd met het (rom-) batterijtje op het moederbordje eruit te halen en er terug in te steken, maar ook tevergeefs.
Want dat moet toch kunnen zonder synchroniseren? Windows hebben ze er toch ook op één of andere manier opgezet dacht ik zo :-)

Alvast bedankt!
Anoniem: 229937 17 augustus 2007 10:28
Hallo,
Ik heb ook een ipaq 4700 en daarop heb ik de nieuwe update (Aku3.5) geinstalleerd. Werkt goed maar blijf met het probeem zitten van 'lekstroom' (na 2 dagen niet gebruiken is accu leeg). Daar moet toch wel iets aan te doen zijn??. Verder een vraagje wat A2DP funtionaliteit inhoud.

Groet,
Jaap
A2DP is voor de aansluiting van Bluetooth.
Ik heb af en toe ook last van die batterij die leeg loopt, schijnt al een bekend probleem te zijn, dus hopelijk heeft Kozhura snel een fix klaar. Dit probleem treedt zowel op bij WM5 v. 3.5.2 als bij WM6.
@MikeyNoedel: het klinkt alsof je HX4700 in BootLoader-mode staat. Ga eens kijken in deze thread, daar staat ergens een linkje naar een bootloadertooltje waarmee je ROMs kunt installeren. Succes!
Wel geweldig he, dat onze "ouwe" HX4700 zo weer een tweede leven krijgt!
Tot nu heb ik de sprong niet durven maken om naar WM5 over te gaan. Onder WM2003SE draait mijn HX4700 wel lekker. Ik gebruik hem vooral voor agenda (Outlook) met sync op mijn werk. Ook voor muziek, foto en video's (windows media). Tenslotte heb ik TomTom Navigator 5 die met mijn Adapt 750 bluetooth goed functioneert.
Gebruik CF 4GB Scandisk Extreme en Dane Electric SD 1 GB zonder problemen.

Als ik nu overstap op WM6 loop ik dan een groot risico dat met de genoemde programma's er problemen gaan ontstaan. Wat mij aantrekt in de update naar WM 6 is de genoemde snelheid. dat speelt nogal eens parten bij bepaalde videos.
Op mijn PC heb ik Windows Vista.
Als het goed is, hoef je hierbij geen problemen te verwachten. Ik draai ook nog steeds TomTom 5 onder WM6 en dat gaat prima. Draai zelf Kozhura WM6, v.3 en heb geen problemen. Eventueel kun je natuurlijk altijd terugflashen naar WM2003SE!

[Reactie gewijzigd door Velvet op 23 juli 2024 00:05]