€ 84,99 bij NBB.com

Logitech MX Master 3S Grafiet Review

South_Styler Testpanel
27 juli 2022, laatste update op 27 juli 2022, 575 views Testpanel

Logitech MX Master 3S Grafiet

Een absolute aanrader! Het wordt daadwerkelijk een verlengstuk van je arm zoals een muis bedoeld is. Ik wil niet meer terug.

Pluspunten

• Look & feel
  • werkt op elke ondergrond
  • Easy switch

Minpunten

• Easy switch werkt op 1 computer alleen met de logibolt
  • duur
  • .

Reden voor aanmelding & usecase
Via een testpanel werd ik uitgekozen om dit MX setje uit te proberen, iets waar ik zeer dankbaar voor ben. De reden dat ik me had aangemeld was het feit dat ik een nieuwe MX muis en toetsenbord wilde gaan halen. Ik had notabene twee weken eerder een MX Keys voor mijn oude baas gekocht die voor zichzelf wilde beginnen met de MX Master 3. Toen ik die voor hem aan het installeren was merkte ik op hoe fijn de ervaring was en wilde ik die zelf ook gaan aanschaffen. Het moge duidelijk zijn hoe blij ik was toen bleek dat ik werd gekozen voor het testpanel!
De usecase: ik werk met drie computers. Allereerst is daar de Mac Mini M1 die ik gebruik voor mijn dagelijkse zaken, naast een Windows Surface Book 2 voor wanneer ik een spel wil spelen. Als derde heb ik dan mijn werklaptop. Met flow zou ik in staat moeten zijn makkelijk te switchen tussen alle drie, dus dat ga ik dan ook zeker uitproberen!
MX Master 3S
Unboxing, ergonomie, vormgeving en ondersteuning
Nadat ik de muis uit de verpakking had gehaald vielen me twee zaken op. Als eerste ligt de muis vrijwel perfect in de hand. Het voelt zeer fijn en alle knopjes hoor je maar weinig (op het indrukken van het bovenste scrollwiel na). Het tweede was het textuuroppervlak van de muis met de ribbels. Het ziet er stijlvol uit en voelt heerlijk aan. Qua vormgeving is het dus echt een feest.
Dat euforische gevoel kwam wel enigszins abrupt tot een eind toen de muis, in tegenstelling tot het toetsenbord, het niet meteen deed. De bolt moest daar wel als eerste worden aangesloten op de Mini en pas daarna deed die het in het docking station. De linker en rechterknop en het scrollen werkte uit de box, de overige functionaliteiten met de knoppen niet. Tot op heden heb ik die extra knoppen ook nog niet daadwerkelijk hoeven in te zetten, al zijn ze absoluut fijn om te hebben.
Functionaliteiten
Behalve de extra knoppen komt de muis met een DPI van 8.000. Het eerste wat ik dus deed was die DPI direct op 8.000 zetten. Het gevolg was dat ik heel erg snel van het ene naar het andere scherm ging. Ik hoefde mijn pols in feite nauwelijks te bewegen. Iets wat zeker handig is, totdat je in Word, in het lint een bepaalde functionaliteit wilt gebruiken dan is het gewoonweg niet meer praktisch. Althans, mij is het niet gelukt tot dusver al zal ik in de nabije toekomst een nieuwe poging gaan wagen. Ik heb de DPI uiteindelijk weer ingesteld op waar die oorspronkelijk stond: 4.000.
Vervolgens heb ik de muis op verschillende ondergronden gebruikt en op allen was dat geen probleem. Ik heb tot dusver nog geen enkele muis gehad die op dik, doorzichtig plastic zijn werk goed kon doen. De 3S wel. Zonder moeite. Op een glazen tafel? Geen moeite. Op de beddensprei, geen moeite. Eigenlijk praktisch elk oppervlak, de muis deed het. In een woord: gewoon fantastisch.
Algemene beoordeling Master 3S & prijs
In dagelijks gebruik merk je al heel snel niet meer dat je met de muis bezig bent. Het werkt als een trein en is vooral heel erg stil. Iets wat niet direct opvalt, totdat je een andere muis gebruikt die meer geluid produceert. De soepelheid van de muis, de ergonomie, de stilte, het is ongelooflijk hoeveel dat bijdraagt als je de vergelijking dan maakt met een reguliere muis. Die voelen dan ineens lomp aan. Ik vind het dan ook een groots compliment dat ik kan opmerken dat ik de 3S gewoon gebruik en eigenlijk vergeet dat hij er is zo natuurlijk voelt het aan. Het is een extensie van mijn arm op de manier zoals een muis zo moeten zijn.
Kijk ik dan naar de prijs dan wordt er 100+ euro gevraagd voor de muis. In tegenstelling tot het toetsenbord moet ik hier wel eerlijk zeggen dat ik het dit bedrag waard vind door de manier waarop het integreert. Het verschil met andere muizen is dusdanig groot en de gebruikerservaring zo fijn dat ik eigenlijk niet meer terug wil. Dat mag een prijs hebben, al had een paar tientjes lager (tegen de 80 euro bijvoorbeeld) gevoelsmatig een betere prijs zijn geweest.
Software: Logi Options+
Het eerste wat opvalt is hoe clean het programma is. Ik had in eerste instantie niet in de gaten dat ik kon drukken op de plaatjes (waarschijnlijk te snel weggeklikt in de onboarding) maar toen ik dat eenmaal herontdekte was het heel erg logisch.
De eerste indruk die ik kreeg was overigens dat ik vrij weinig kon instellen. Althans, dat was mijn eerste gevoel. De algemene instellingen bevatten geen verrassingen, je kunt er wat meldingen inschakelen en een thema instellen.
Zoom je in op één van beide producten dan komen de mogelijkheden aan bod qua instellingen. Bij het toetsenbord worden er links vier thema’s uitgelicht en links onderin wordt het batterijpercentage getoond.
Die vier thema’s zijn:
- Toetsen: hier krijg je de mogelijkheid om zelf toetsen toe te kennen. Hier heb ik nog weinig mee gespeeld en zal ik later verder toevoegen in deze review. De usecase ontbreekt momenteel ook nog heel erg.
- Verlichting: hier kun je de diverse lichteffecten instellingen met een hoog gimmick gehalte.
- Easy switch: bij deze instellingen kun je zien aan welke computers het toetsenbord is verbonden.
- Instellingen: wat algemene instellingen zoals updates (er was daadwerkelijk ook één update voor het toetsenbord) en batterijbesparing.

Bij de muis worden vijf thema’s getoond:
- Knoppen: hier kun je instellen wat je met elke knop doet
- Aanwijzen en scrollen: hier vind je onder andere de DPI instellingen
- Easy-switch
- Flow: hiermee kun je o.a. bestanden van de ene computer naar de andere computer overbrengen. Momenteel werkt dat bij mij niet wanneer ik van de Mini naar de Surface wil gaan, ik moet nog gaan troubleshooten of dat te maken heeft met de verkeerde instellingen of dat het gewoonweg niet mogelijk is om uit te wisselen tussen twee verschillende OS’en.
- Instellingen: net als bij het toetsenbord wat algemene instellingen
Al met al doet de software wat het moet doen al had ik gehoopt op meer customisatie als ik heel eerlijk ben. Bijvoorbeeld, binnen een applicatie echt de knoppen andere functies geven. Bijvoorbeeld: in Excel bepaalde formules achter de F-toetsen stoppen die ik dan kan gebruiken. Een ietwat onzinnig voorbeeld, maar ik hoop dat de bedoeling duidelijk is. Bovenalles is de interface zeer overzichtelijk en clean. In vergelijking met hoe ik vroeger een Logitech muis moest instellen via hun software en Options+ zit toch een wereld van verschil. Conclusie: redelijk oppervlakkige instellingen, zeker voor hun topmodellen, maar daardoor wel overzichtelijk en een goede en overzichtelijke UI.
Easy switch
Een van de selling points is het makkelijk kunnen switchen tussen drie computers. Gezien de usecase wilde ik hier heel erg graag gebruik van maken. Het goede nieuws is dat het echt seamlessly werkt. Dat is erg mooi en al snel wil je ook niet meer anders. Wat ik dan wel irritant vind is dat ik één van de computers niet kan instellen met bluetooth, maar dat ik dat moet doen met de logi bolt. Hierdoor moet je een poort opofferen en dat vind ik zonde. Wat dan extra frustreert is dat diezelfde logi bolt niet voor zowel het toetsenbord als de muis schijnen te werken. Althans, mij is het nog niet gelukt en dat vind ik wel zonde. Het gevolg was dan ook dat ik de logi bolt maar in het dockingstation duwde en vanuit daar dus het toetsenbord aanstuurde. Hiermee gebruikte ik dus de easy switch functionaliteit van het toetsenbord niet. Bij de muis deed ik dat wel doordat ik de easy bolt netjes in mijn werkcomputer stak waar ik gelukkig niets mee hoef te doen. Ik voorzie wel een probleem in de nabije toekomst als er geen USAB-C variant van de bolt komt aangezien steeds meer laptops hierop overgaan en sommige, ik kijk naar Apple, al bijna 100% hier op inzetten.
Algemene conclusie
Een muis en een toetsenbord reviewen is nog niet zo makkelijk. Je gebruikt het dagelijks en op een bepaald moment is het zo gewoon dat – in mijn geval – ik er niet meer naar om kijk en er gewoon op tik. Nu, met voor het eerst een nieuw mobo en muis merk ik dat de voorgaande opmerking wel deels moet inslikken. Er is wel degelijk verschil, met name bij muizen.
Zowel het toetsenbord als de muis zijn uitermate fijn om mee te werken. Het werkt allemaal heel erg smooth en tot dusver kom ik maar weinig zaken tegen waar ik tegenaan loop ondanks de extra functionaliteit. Prijstechnisch vind ik beide te hoog ingeschaald, met name het toetsenbord en dan kijk ik nog niet naar de lay-out. Die lay-out is echt wel een dingetje, net als wanneer je voor het eerst een mechanisch toetsenbord in gebruik neemt. Het is echt wel een ander soort toetsenbord en je moet ervan houden. Zelf ben ik niet heel erg blij met het geluid, terwijl ik de toetsaanslag juist net wel fijn vind. Het is des te meer jammer dat sommige toetsen enigszins wiebelen al merk je hier in de praktijk niets van.
Zou ik beide in een woord moeten beschrijven dan blijft een woord over: degelijk. Het zijn deugdelijke producten waar je na aanschaf absoluut lange tijd mee vooruit kan.

Heb jij ook een Logitech MX Master 3S Grafiet?

Vraag & Aanbod

Net die 3S aangeschaft. Omdat de 2S ermee ophield. Bekend probleem met de duimknop, maar heeft 5 jaar gewerkt. Die Bolt receiver is een onding want kan nu geen andere muizen/toetsenborden aansluiten omdat die die unifier receiver gebruiken en dat werkt niet samen. Dat vind ik wel een nadeel, wist ik niet en niet verwacht maar mee geconfronteerd na aankoop. Iets om rekening mee te houden dus.