€ 163,53 bij Amazon.nl Marketplace

AVM FRITZ!Box 5530 Fiber AON Review

Louw Post
14 mei 2022, laatste update op 30 maart 2023, 2.069 views Product gekocht

AVM FRITZ!Box 5530 Fiber AON

Snelle router en te gebruiken op het eigen netwerk van T-Mobile. Moest alleen even de juist glasvezel kabel bestellen. Prijzig, maar weinig alternatieven met glasvezel poort met deze prijs.

Pluspunten

• Direct aangesloten aan het glas
  • Snelle Wi-Fi
  • Provider profiel instellen en het werkt
  • Makkelijk in te stellen
  • 2,5Gbit poort
  • 945Mbit up en down

Minpunten

• Standaard in het Duits
  • 5Ghz range heb ik beter gezien
  • LAN 3 uitgeschakeld bij T-Mobile Thuis profiel (gefixed in Lab versie)

In contact geweest met AVM betreffende de uitgeschakelde poort (LAN 3) bij het instellen van het T-Mobile Thuis profiel. Ze gaven aan dat ze dit gaan oplossen in een toekomstige update.

Edit: in de laatste firmware van FRITZ! Lab werkt LAN poort 3 nu ook gewoon. Gaat om:
Version: 7.39-102667
Date: 31 January 2023

Heb jij ook een AVM FRITZ!Box 5530 Fiber AON?

Vraag & Aanbod

Werkt deze ook met Online.nl Glasvezel? Zo ja, waar zou men de instellingen kunnen instellen, of is het een Wizzard? :)
Lijkt er wel op dat ze Online.nl ook ondersteunen als ik hier kijk:

Het is inderdaad een wizard. In mijn geval moest ik dezelfde stappen uitvoeren als in de link hierboven. Dus provider kiezen, wizard doorlopen en het werkt. :)

Het enige is dan even checken of glasvezel van Online.nl ook een AON verbinding is. Dat weet ik namelijk niet. Dat is misschien wel op het Tweakers forum te vinden.
Bij T-Mobile in Zwolle werkt de AON niet. Even contact gehad met de help-desk van Fritz, en binnen twee dagen een PON module ontvangen. Daarna werkt het prima.
Overigens erg blij dat je aangeeft dat de derde Lan-poort niet werkte, daar kwam ik gisteren pas achter. Dacht al dat fritz defect is. Dat is best wel vervelend, er zijn al relatief weinig uitgangen.

* kleine tekstuele wijziging*

[Reactie gewijzigd door Jan-Remco op 23 juli 2024 06:18]

Heeft mij ook aardig wat tijd gekost om daar achter te komen dat LAN3 niet werkt. Al helemaal omdat ik eerst alles aangesloten had en dat het toen werkte, maar als ik dan het T-Mobile profiel selecteerde werkte het opeens niet meer. Ik had er zelf niet snel achter kunnen komen dat het aan het profiel ligt.

Ze gaven aan dat ze het op gaan pakken en dat ik de volgende pagina maar even in de gaten moet houden:
Tot nu toe echter nog geen gerelateerde update gezien.

Ik vind het ook wel vervelend, kwam voor mij precies uit die 3 aansluitingen, maar nu moest ik er maar een switch tussen hangen. Verder wel erg tevreden met de router. :)
De Pon module was het een andere type SFP of een losse kastje dat zich als een soort media converter gedraagt ?
De pon module is de module die in de Frtizbox kan worden geschoven of er al inzit.

Bij mij was dat een AON, deze is (makkelijk) te vervangen door een PON module. Fritzbox zou een handleiding maken voor als je deze nodig hebt, dan is nu nog niet gedaan (10 okt 2022, https://nl.avm.de/service...an-t-mobile-configureren/)
Hierin mis ik nogal wat specifiek voor de 5530, zoals dat LAN3 niet werkt, en dat er twee mogelijke modules zijn.
Bedankt voor deze informatie. helder :)
De LAN3 is even goed om te weten. ik ben al een tijdje aan het kijken wat de beste vervanging kan zijn voor mijn Drytek wat ik standaard via T-mobile heb gekregen. dat ding is helaas niet meer echt bij de tijd te noemen.

Ik ga er mee aan de slag, dank nogmaals voor je info.
Ah intersant dus zo ver ik kan inschatten hoef je hierbij door deze wizards te volgen ook niet meer het VLAN nummer en dergelijke te weten? Ze hebben dit allemaal "geprept" in een Profiel?
Ja, klopt. Je hoeft alleen het juiste profiel te selecteren en dan werkt het.

Wat betreft je andere vraag, het is inderdaad een ander type SFP. Deze module kun je eruit halen en dan een andere voor in de plaats erin stoppen. Op deze afbeelding is het wel te zien:
Dank voor de informatie, ik ben opzoek namelijk om de oude Drytek router te vervangen bij mijn T-mobile Thuis verbinding. Dit lijkt me een goede alternatief :)
Hoi,

Je zegt dat je

945Mbit up en down haalt..

Zit daar nog iets van een 1Gbit switch tussen? Of Ethernet kabel op een van de 1Gbit ethernet poorten aangesloten?
Dat is met een ethernet kabel direct op één van de ethernet poorten van de router inderdaad (zowel de 2,5Gbit als 1Gbit poort haalt het).

Kan eventueel met eens switch ertussen testen als je wil, maar ik ga ervanuit dat ik met m'n gigabit switch bijna dezelfde resultaten haal.
Valt dan wel tegen als dit een directe verbinding is.
Oh maar dat is een goed resultaat hoor. Zoals verwacht. Precies 1Gbit ga je nooit halen, omdat er altijd overhead is op een netwerk verbinding. Tenzij je natuurlijk een internetverbinding en hardware hebt die sneller dan 1Gbit gaat. :)
Bij ziggo ging ik er zelfs nog beetje over heen met een 2,5Gbit op 2,5 Gbit connectie.

Kpn heeft altijd zulke mooie beloftes, maar uitvoering ..

[Reactie gewijzigd door Robin4 op 23 juli 2024 06:18]