Introductie
Het is het een fijn en handzaam toestel. Het grootste verkoopargument is zeer zeker de 1 inch sensor, met 5× zoom. Er zitten verder wel wat mindere kanten aan, maar het is een volwaardige professionele camera. Hierbij een review, alhoewel ik het zo niet meteen zou noemen; meer een lijst met opmerkingen op basis van mijn ervaringen.
Allereerst is het erg van belang om te weten voor wie dit toestel geschikt is. En als je hem overweegt, ook vooral
waaróm. Ik zou drie doelgroepen onderscheiden:
De amateur
Dit toestel is ten eerste een goede keuze voor de leek die gewoon mooie foto's wil kunnen maken met een los toestel. Maar hiermee kun je niet alleen op een prettige manier vakantiekiekjes schieten. Het is ook een volwaardige professionele camera. Je voelt je zeker een beetje een echte fotograaf met dit toestel in je handen. Foto's nemen met een echte camera is gewoon iets anders dan een foto schieten met je smartphone. De neiging is groter om serieuzer te proberen iets mooi op de gevoelige plaat te krijgen. Als je het toestel tevoorschijn haalt in het bijzijn van anderen heb je ook meteen de aandacht, wat soms best handig is, en soms ook niet.
De beginner
Daarmee is het zeker ook voor de beginnend fotograaf geschikt, een tweede doelgroep, die een alles in één toestel wil zonder meteen al te ingewikkeld te beginnen met een losse body en aparte lenzen, met voortdurend de vraag welke te moeten nemen. Meestal is er toch maar budget voor één of twee lenzen, dus deze compactcamera met aardige zoom is een perfecte oplossing.
De professional
De derde categorie is de professional die er een compact toestel bij wil hebben. Zo'n beetje alle functies van de professionele EOS toestellen zitten hier ook op, dus het is geen afgeslankte versie o.i.d. De firmware is gewoon hetzelfde als op de high-end toestellen.
Ikzelf val in de eerste categorie en een beetje in de tweede. Zeker niet in de derde, want ik ben ook maar een leek, dus kijk vooral ergens anders als je een serieuze review wilt op fotografisch-technisch gebied. Er staan al genoeg professionele en gebruikersreviews op het internet, dus alleen enkele opmerkingen van mij en nog wat uitgebreidere zaken die ik nergens anders tegenkwam, zonder in te gaan op de fotografiekanten. Hopelijk is het nuttig voor wie deze camera overweegt.
Korte opmerkingen
Het grootste verkoopargument is de 1 inch sensor, met 5× zoom. Ik heb maar weinig vergelijkingsmateriaal, maar het valt me op dat ik vergeleken met mijn telefoon in donkere ruimtes veel mooiere foto's kan maken.
De
viewfinder is best handig voor in de zon, maar ik moet zeggen dat ik het weinig gebruik. Dat komt ook een beetje omdat je met twee handelingen het ding pas uit het toestel krijgt, en zonder motor. Niet zo mooi als bij Sony, waarbij het één knop is waarmee de zoeker automatisch uit de behuizing tevoorschijn komt.
Het scherm is behoorlijk helder. Kantelbaarheid is erg behulpzaam, en niet alleen voor selfies. Ook handig als je foto's van de uiterste hoek van een kamer wilt nemen bijvoorbeeld, of een foto van het plafond of de (sterren)hemel.
Autofocus is misschien wel mijn grootste gemis. Er zit geen
phase autofocus op, wat dus langzame en soms lastige autofocus betekent. Soms, bij bepaalde helderheden krijg je helemaal geen focus. Eigenlijk kan dit niet meer anno nu, maar goed, het ding is nu ook al een paar jaar oud. Er valt in ieder geval wel mee te leven. En je hebt altijd nog de handmatige focus (al werkt dat wel wat omslachtig).
De flits werkt prima. Je krijgt er doorgaans zeer mooie kleuren mee. In de specs staat dat er een HF-DC2 flits op zit. Deze kost bij Canon meer dan € 150, zie hier bijv.:
https://store.canon.co.uk...igh-power-flash/5189B001/. Ik weet niet of dat echt dezelfde soort flits is als op het toestel, maar ik zou het kunnen geloven. Het toestel maakt werkelijk zeer mooi verlichte foto's die niet te onderscheiden zijn van een toegewijde flits.
Er zit een fragiel plastic wieltje om de lens waar je best vaak aan moet draaien om zaken in te stellen. Had wel iets beter gemogen. Het zou me niet verbazen als het op een gegeven moment dienst weigert.
Qua functies is het allemaal ok. Wel wat vreemd dat er geen HDR op zit. Maar je kunt het wel handmatig doen in de nabewerking, gebruik makende van
exposure bracketing, een aanrader. Er zit trouwens wel een functie HDR
backlight op. Dat is in principe iets soortgelijks, maar alleen bedoeld voor tegenlicht-foto's. Het werkt prima, waardoor ik me afvraag waarom ze dit niet gewoon ook gemaakt zouden kunnen hebben voor normale HDR foto's (vooral bij nacht een mooie techniek). Het blijft gewoon het combineren van foto's met verschillende belichting.
Gebruik als webcam
Dit werkt prima. Je installeert software op je PC en het werkt meteen als USB-camera. Wel wil je hiermee ook dat je USB-poort voorzien is van Power Delivery. (Zie ook onder bij USB, en verder ook hier:
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2044646.) Je kunt er verder een statiefje voor kopen, of zoals ik deed, een klem voor een fototoestel, bevestigd aan een kast, samen met een
quick release houder
https://www.aliexpress.com/item/4000405739520.html en een
mini quick release plate https://www.aliexpress.com/item/1005001438148641.html, welke je er gewoon op laat zitten.
Oververhitting
Wat me tegenviel is dat ik meerdere keren heb gehad dat de camera oververhit raakt. Toegegeven, dan zette ik het toestel ook wel behoorlijk aan het werk. Bijv. tijdens de 4K videomodus. Je hoeft dan niet eens daadwerkelijk te filmen; het vele scherpstellen zorgt er al voor dat het ding uitgaat op een warme dag. Zo ben ik het nog vaker tegengekomen. De oorzaak is waarschijnlijk te zoeken in wat eigenlijk het potentiële pluspunt is van Canon, wat tegelijk om deze reden dus een pijnpunt is: de chips worden
in-house gemaakt. Canon heeft zijn eigen fab, maar zit wel nog op een minder geavanceerde node.
Hoesje
Uit China kun je prima een speciaal ervoor gemaakt hoesje bestellen. Ik heb de nepleren versie die er mooi omheen past. De onderkant zit er permanent opgeschroefd, waarbij het statiefschroefgat doorgevoerd wordt, en deze is dus nog steeds bruikbaar. Het andere deel dat je erbij kunt kopen is de kap over de bovenkant en lens van het toestel: het is wel een beetje een onhandig geval. Je gaat dat niet elke keer erop en eraf halen elke keer als je een foto wilt maken. Het kan dan ook niet blijven hangen of zo tijdens het fotograferen. Dit had wel iets slimmer gemogen van de Chinezen. Het draagkoordje dat erbij zit moet je een beetje improviseren, want hoe het vast moet is niet helemaal duidelijk.
Er is nu ook een siliconenhoesje op de markt, wat alle kanten van de camera afdekt. Ik zou nu denk ik daarvoor gaan. Het zit er alleen niet zo mooi uit als die ik nu heb.
:strip_exif()/m/297892/1NCpS91OfAOzlThsa3yep93dlBOeoCHZ9kLX000fWMZcgHTVo3.jpeg?f=620xauto)
USB-connector
Aan de ene kant een driewerf hoera voor het hebben van een USB-C-connector. Aan de andere kant kun je zien dat het nog een beetje werk in uitvoering is. Neem alleen al de specificatiepagina: er wordt nog steeds melding gemaakt van een micro-USB-aansluiting (
https://www.canon.nl/came...x-mark-ii/specifications/). Je zou er namelijk de kabel Canon IFC-600PCU voor moeten hebben, wat gewoon een belachelijk dure micro USB-kabel is. Maar uiteraard past dat niet en moet je een USB-C-kabel hebben. Als je Canon daar dan over mailt, dan snappen ze niet wat je bedoelt.

Als referentie, dit staat er (in voetnoot 12):
"Voor opladen via USB is interfacekabel IFC-600PCU (afzonderlijk verkrijgbaar) vereist. Er kan ook een vergelijkbare kabel met aansluitingen voor USB Micro-B naar USB type-A worden gebruikt. De oplaadtijd is afhankelijk van de resterende acculading."
Een andere rare tekortkoming is dat opladen alleen kan via USB Power Delivery (PD). Je hebt er dus een moderne oplader voor nodig, anders werkt het niet. Dat betekent ook dat hij meestal niet oplaadt als je hem via USB op je PC aansluit, want die USB-poorten hebben vooralsnog zelden PD. Een oplossing kun je hier vinden:
Overigens, een nog groter gemis is dat de USB-snelheid slechts USB 2.0 is, geen 3.0, ondanks de USB-C poort: de extra pinnen in de connector worden dus niet gebruikt. Toch is het fijn om een USB-C te hebben, aangezien het gewoon een fijnere stekker is dan een (micro-)B-aansluiting.
CR3 en ondersteuning
De G5X is een van de eerste camera's die Canons CR3 rawformaat gebruikt. Dat heeft natuurlijk gevolgen voor de ondersteuning, waar alle camera's mee worstelen natuurlijk met die wildgroei aan rawformaten. Canon levert een programma "Digital Photo Professional" welke natuurlijk ondersteuning biedt hiervoor. Maar bij derden is iets wat CR3 kan lezen ver te zoeken. De nieuwste versies van Adobe Lightroom ondersteunen het inmiddels, maar dat komt alleen maar omdat zij direct met Canon afspraken gemaakt hebben hierover en dus direct samenwerken aan deze ondersteuning.
Wil je in plaats van in Adobe-software met bijvoorbeeld RawTherapee werken, dan heb je een lensprofiel nodig met de juiste parameters voor je lens. Dat moet iemand dan gemaakt hebben, of je kunt het zelf doen (is wel iets voor experts geloof ik). Het interessante is dat Adobe-software geen lensprofiel nodig heeft, omdat het de parameters gebruikt die in het CR3-bestand zelf zitten. RawTherapee kan die niet lezen want het is Canon-proprietary (alleen gedeeld met Adobe en wie er nog meer betaalt vermoedelijk). Vandaar dat je met Lightroom een goed resultaat krijgt, zelfs zonder daar een lensprofiel bij te gebruiken.
Een lichtpuntje is dat Adobes DNG converter ook al ondersteuning heeft voor CR3. Dus je kunt al je CR3's omzetten in DNG's en dan kun je ze in ieder geval openen. Echter, je hebt dan nog steeds een lensprofiel nodig, want DNG converter doet uiteraard niks met de ingebouwde lensparameters, want het blijft een rawbestand. Tenzij je dus weer Adobe-software gebruikt, want die leest de lensparameters wel uit de DNG, omdat de converter die blijkbaar wel overneemt.
Ook de picture style (Canons benaming) of
colour profiles (Adobes benaming) zijn specifiek voor deze camera/lens ontwikkeld door Canon. Ze geven doorgaans een aardig resultaat. Maar die profielen zijn helaas niet te downloaden ergens in een formaat dat je aan andere programma's kunt koppelen. In de nieuwste versie van Lightroom staan ze wel. En dus kun je daarmee (net als met Digital Photo Professional) precies dezelfde JPG maken als die uit de camera zelf komen rollen.
Maar als je die specifieke kleurprofielen niet hebt is dat eigenlijk helemaal geen probleem. Het omzetten van de lensdata direct vanaf het Bayerfilter is en blijft meer een kunst. Het interpreteren van licht is toch een beetje de artistieke en creatieve taak van de fotograaf. Dat is ook waarom Canon het '
picture styles' noemt en niet kleurprofiel. Je kunt gewoon een stijl kiezen die je mooi vindt. (Anders dan bijvoorbeeld kleurprofielen voor correcte weergave op je scherm, of voor je printer om het daarna correct op papier te krijgen.)
Software
Camera's zijn anno 2022 toch echt toe aan naadloze integratie met je netwerk. Het zit er allemaal wel op, maar het is wat mij betreft allemaal wat klungelig. Even snel een foto overzetten is er niet bij. Maar goed dat zal bij de pro-cameras, EOS e.d., niet beter zijn. Desondanks lijkt het tijd voor een wat krachtiger CPU en een directe netwerkverbinding op het toestel (i.p.v. alleen maar Wi-Fi en Bluetooth die alleen maar dienen om met je telefoon te verbinden).
Opmerkingen of verbeteringen van deze review welkom!