€ 205,- bij Amazon.nl

AVM FRITZ!Box 7590 AX v2 (internationaal model) Review

3 april 2022, laatste update op 3 april 2022, 7.014 views Rapporteer

De 7590AX gekocht samen met een 7530AX om het hele netwerk toekomstklaar te maken. Stabiliteit en snelheid omhoog in één Mesh netwerk.

Pluspunten

• snelheid
  • gebruiksgemak / software
  • toekomstklaar
  • mesh netwerk met meerdere Fritzboxen
  • design en robuustheid

Minpunten

• niet de allergoedkoopste oplossing

De samenvatting:

Met een combinatie van een Fritzbox 7590AX beneden en een 7530AX op de eerste verdieping in mesh heb ik de aankomende jaren een state of the art netwerk liggen. De snelheid past bij mijn 500Mbit glasvezel toegang en mijn Synology NAS is via alle apparaten snel te bereiken. In een WiFi vol huis (2 kids en volledige Hue verlichting beneden) en veel hybride thuiswerken is dit een mooie oplossing.

De oude situatie:

Bij de start van corona zagen we al snel de beperkingen van ons netwerk. De Fritzbox 4040 direct beneden achter de Experiabox trok onze Teams meetings tegelijk niet meer. Dus toen de snelheid verhoogd en een Fritzbox 7590 gehuurd, de 4040 boven gezet. Boven ontstond er een netwerk van circa max 800Mbit en beneden was dit in praktijk vergelijkbaar door de ongunstige ligging van de kelderkast en de woonkamer. Op zolder was er ook een beter netwerk ontstaan maar volgens de kids nog steeds niet snel genoeg. ;)

De huidige situatie:

Het huren van de 7590 met service kost €7,50 per maand, voor langere termijn eigenlijk niet handig. Het was even wachten op de 7590AX maar die is nu echt goed verkrijgbaar.
  • Begane grond: 7590AX "direct" op de glasvezel
  • Eerste verdieping: 7530AX voor de twee thuiswerkplekken
  • Zolder: de 4040 voor de kids
Alle Fritzboxen zijn via het 1Gbit netwerk bedraad verbonden en zitten in een mesh opstelling. WiFi netwerk geeft nu een max snelheid aan van 1,1Gbit. Met WiFi6 ben ik klaar voor de toekomst, alle nieuwere apparaten in huis maken nu gebruik van die verbinding.

Wat vragen en afwegingen:

Was het nodig?
De Fritzbox 7590 was snel genoeg dus echt nodig was het niet. Toch wilde ik van de maandelijkse huur af en gelijk toekomst klaar zijn met twee WiFi6 routers.

Was de installatie moeilijk?
Eerst een backup van de oude 7590 gemaakt en die vrij simpel weer terug gezet op de nieuwe 7590AX. Uitbreiden van het netwerk en alles in mesh krijgen is heel eenvoudig. Dect telefoons opnieuw moeten koppelen maar ze behielden de oude naam. VPN en alle andere speciale instellingen worden gewoon overgenomen zonder extra handelingen.

Andere samenstellingen overwogen?
Met twee 7530AX routers was ik goedkoper uit maar miste ik één utp poort beneden, zou ik dan een switch uitbreiding moeten kopen. De extra snelheid beneden is ook wel fijn.
Een repeater op de eerste verdieping was ook iets goedkoper geweest, je mist dan ook een utp poort voor de printer op de werkkamer. De 7530AX kan ook als backup dienen als de 7590AX onverhoopt kapot gaat.

Hoe lang gaat dit mee?
Mijn 4040 heb ik al flink wat jaren en die heeft nog steeds goede software ondersteuning van AVM. Ik denk dat ik voor de aankomende 10 jaar een prima netwerk heb waar ik weinig aan hoef te veranderen. Met de vrije modem keuze is de 7590AX een uitstekende basis, ook als ik over zou stappen van provider.

Heb jij ook een AVM FRITZ!Box 7590 AX v2 (internationaal model)?

Damn, dat is niet fijn Catchingfire! Even een berichtje naar AVM of de KPN supportdesk om jouw specifieke situate te doorgronden en je verder te helpen.
Een paar punten waar ik aan denk: Een IP adres conflict. Zijn beide routers ingesteld als DNS server? Heb je wellicht een kopie gemaakt van de instellingen van de ene en die naar de andere gezet? Ondanks het feit dat je de ene als mesh repeater aangeeft blijven dan ongewild andere opties actief. Probeer de 7530AX dan helemaal te resetten en zet echt alles uit qua server. Vergeet dan ook je DECT niet uit te zetten op de 7530AX.
Heel veel succes, balen als het niet werkt. Herken ik van andere situaties, zeer frustrerend.
Dank voor je betrokkenheid! Wil je review niet hijacken, maar voor m'n gevoel is dit even de enige plek waar ik wat feedback kan krijgen.

Heb zojuist het glasvezelmodem en de 7590AX ge-power-cycled. No diff.
Heb een iPad (@5GHz) en Pixel6 (@2.4GHz) langs elkaar liggen, beiden verbonden met de 7590AX volgens de Fritz GUI: iPad doet in speedtest 85-90mbit, Pixel 2-3mbit.

Ga straks de 7530AX uit het netwerk halen en kijken wat dat doet.
DECT van deze staat uit, en volgens mij staat ie niet te DNS'en :?
Internet -> Toegangsgegevens -> DNSv4 server: Door de internetaanbieder toegewezen DNSv4-server gebruiken (aanbevolen)

Heb nog een paar dagen vakantie om te debuggen, daarna begint thuiswerken weer dus moet het echt fatsoenlijk werken. Heb echter ook enkele pubers in huis waarvoor WiFi de eerste levensbehoefte is, dus als de verbinding er 3s uitligt, is er al grote paniek.

EDIT: 7530AX unplugged: iPad haalt nog steeds 85-90mbit. Pixel 5-10mbit, win laptop 5-10mbit. Lijkt dus niet echt aan de 7530AX te liggen. Maar hoe kan de iPad het probleemloos doen?
Pixel6 gereboot: maakt automatisch geen verbinding met de wifi, als ik dit forceer zegt hij "Signaalsterkte goed, beperkte verbinding". Verbinding verbreken en weer verbinden, dan verbindt ie wel. Speedtest: 2mbit down. Begin een beetje radeloos te worden.

Beste radeloze Catchingfire,
Damn, kan mij je frustratie voorstellen. Heb je al een test laten uitvoeren door de KPN Fritzbox helpdesk, die mensen weten echt heel veel en hebben mij ook een keer verder geholpen. Wat zeggen de logbestanden (menu system --> gebeurtenissen)? Het zou ook zomaar een verbindingsprobleem kunnen zijn tussen de 7590AX en KPN. Krijg je bedraad wel gewoon de juiste Speedtest snelheden?
Zijn al je opgegeven snelheden op basis van Speedtest? Wat zeggen de verbinding snelheden in het Mesh overzicht van de Fritzbox?
En dan nog een hele andere check die impact kan hebben: heb je zowel IPv4 als IPv6 aanstaan? Het zou wel moeten en deels is dat ook de verklaring voor je IPad en de non WiFi6 apparaten, check alle tabs bij toeganggegevens.
Als laatste. Doe alles uit, vooral ook je glasvezelkastje voor 2 minuten en dan vanaf de bron alles weer stuk voor stuk aan met een wachttijd van 1 minuut.
Ben benieuwd naar je resultaten. En die pubers....... ach die wachten even of gaan naar een vriendje om daar online te zijn totdat jij het hebt gefixed :)
Die Fritzbox support van KPN is volgens mij bij een ServicePlus abo? Dat heb ik niet, ik heb gewoon zelf een Fritzbox gekocht.

IPv4 en IPv6 lijken beiden aan te staan.

Ik heb één wired computer, die haalt ~90mbit up/down, dus qua verbinding KPN<->glasvezelmodem<->7590AX lijkt prima te zijn. De crux zit hem in de wifi lijkt.

De iPad (wifi5) en Pixel6 (wifi6) doen momenteel op dezelfde plek als voorheen respectievelijk 9mbit en 10mbit down. De wifi throughput lijkt totale willekeur.
Een lastige casus zo op afstand. Even wat WiFi checks om te te helpen:
WPA versleuteling op "WPA2 + WPA3", anders werkt WiFi6 niet
kanaalkeuze op automatisch, hoe zit je in de verstoringen?
Zijn beide banden actief en aangevinkt (onderin bij WiFi netwerk)?

En hulp ter plaatse van een slimme vriend?
Ik ben de slimste vriend haha, erg hè :)

Ben iets verder.
Ondertussen ook de beveiliging op WPA2+WPA3 gezet.

Aangezien wired prima werkt is er dus niks mis met KPN-glasvezelmodel->fritz verbinding. Heb nogal wat SONOS spullen in huis en vond deze post: https://forum.kpn.com/thu...ostid=1099823#post1099823
Heb het advies daaruit verwerkt (de wifi van de enige wired aangesloten SONOS speaker uitgezet) en dit lijkt de zaak wat te verbeteren qua throughput op verschillende devices.

To be continued.

EDIT: te vroeg gejuigd. Zit weer op speeds <5mbit/s op devices.

[Reactie gewijzigd door catchingfire op 22 juli 2024 22:55]

Wat me opvalt dat er velen de 7590AX + 7530AX combi kiezen ipv de 7590AX + 6000 combi.
Behalve dat de 6000 wat poorten mist en dat de 7530AX goedkoper is, waarom 7530AX >> 6000?

Hi Catchingfire,
Goede vraag. De prijs is natuurlijk een belangrijk punt, €135 of €195. De 6000 ziet er mooier uit en echt een compacte AP. Maar met de 7530AX krijg je meer poorten en je kunt hem inzetten als vervanger als je 7590AX onverhoopt stuk gaat. Op papier is de 6000 iets sneller met 2400Mbit voor WiFi 6, net zo snel als de 7590AX. Als er weer een mooie setprijs voor de 7590AX en de 6000 komt dan zullen mensen ze eerder samen kopen i.p.v. de losse 7590AX met de 7530AX.
Ben benieuwd wat jouw keuze gaat worden en hoe het bevalt.
7590AX + 7530AX gekocht en het begint al dramatisch.

Setup 7590AX leek vlot te verlopen. SSID + wachtwoord verandert. So far so good. Toen wilde ie een firmware update naar ik geloof 7.31 doen. Dat leek ook goed te gaan. En toen moest ik weer opnieuw verbinden maar blijkbaar heeft ie nu opeens een ander wifi wachtwoord. Verbinden lukt niet meer.

En hoe kom je er dan nog in? Hoe reset je het de 7590AX uberhaupt zonder ermee verbonden te zijn, kan niet in fritz.box. Er lijkt nergens een reset-knopje aan de buitenkant te zitten...

Bekabeld aansluiten en dan surfen naar 169.254.1.1
Gelukt.... en de 7530AX na wat struggles als mesh repeater aan de gang gekregen.
Top, goed om te horen Catchingfire! Snelle en fijne reactie @mad-dog, bekabeld is bij de setup altijd aan te raden. Er zijn meerdere manieren om de Fritzbox te resetten maar een hardware matige beperkt zich door een analoge telefoon aan te sluiten en dan een nummer te bellen.
Heel veel succes met je mesh netwerk, komt er een review?
Na een halve dag ben ik er nog niet bepaald enthousiast over. Had me dit iets anders voorgesteld en heb spijt dat ik niet voor 100euro wat KPN superwifi punten door het huis heb geplaatst.

7590AX als main mesh unit op begane grond in woonkamer, 7530AX als mesh repeater twee verdiepingen hoger op zolder. Dit met als doel: groter bereik, beter wifi signaal en hogere snelheden op de wireless devices.
Ongeveer 40 connected devices in huis, welgeteld 1 ervan connect met de 7530 op zolder, de rest zit allemaal op de main mesh unit. Loop ik vanuit beneden naar de zolder dan zie ik dat een device blijft hangen op de 7590 en niet switched naar de 7530. Met speedtest, als uberhaupt ik al iets kan, dan haal ik 0.x mbit/sec (op een 100 mbit glasvezel verbinding). Devices zijn veelal "connected" met ogenschijnlijk qua signaal prima wifi, throughput is echter 0 of superlaag.

Wifi aan/uit schakelen helpt soms een verbinding te krijgen die wel "iets" doet, haal dan 1...3 mbit/s met speedtest.

In de fritz interface zie ik verbinding overall stokken op 10mbit down en 3mbit up. De Fritz-spullen lijken wel verstopte trechters.

EDIT: 7530AX van zolder naar 1e verdieping verplaatst. Even zien wat dat doet, eerste indruk is "weinig". Speedtest op http://scope.avm.de/zack3g/zack.html een paar meter van de 7590AX geeft tussen de 0.1 en 5 mbit/s down :'(, waar ik met de Experiabox eenvoudig op 80-90 mbit/s uitkwam.

Wie weet... :)

Eens zien of ik met deze setup weg kom of dat er nog een extra mesh point nodig is.
Dag Smart John,

Ook zit tegen een verhuizing aan en las jouw review. Ik ga dus ook voor de Fritzbox 7590AX maar wilde het daarbij laten. Een woning gebouwd in 1974 zou volledig dekking moeten geven vanwege ander soort binnenbouw dan huidig. Nu twijfel ik na het lezen van je stuk, dus ik denk ook dat er een 7530AX bijkomt om toch op zolder puike signalen te hebben. Nu de vraag.

Er draait ook een Sonos systeem, die heeft eigen netwerk opbouw. Ervaring is dat zodra een 2e netwerk aanwezig is, Sonos uit elkaar wordt getrokken en boxen die een ander netwerk zoeken geen verbinding meer hebben. Dat is ook de reden dat ik een Fritz repeater niet kon inzetten omdat de box in ons paviljoen verbinding bleef maken via deze repeater. Zou dit conflict weer ontstaan als ik kies voor jouw configuratie?
Mijn provider word "Freedom" zodra we die woning hebben betrokken. Zoals ik al las, KPN is echt een zooitje, ook hier het nodige beleeft met die lui.
Groet,
Hans
Hi Hans (longstelts),
Dank voor je reactie. Mijn woning komt uit 1930 maar dan nog merk je dat een zolder vanaf de begane grond lastig te bereiken is qua WiFi. Goede keuze om versterkers te plaatsen of twee Fritzboxen.

Ik ben geen Sonos expert maar heb even onderzoek voor je gedaan, vandaar de iets latere reactie. Als ik het goed interpreteer heeft Sonos last van meerdere netwerknamen en het eventueel switchen daartussen, een telefoon doet dat vrijwel naadloos. Dus je zou netwerk "Hans" en "Hans-Repeater" hebben qua namen.

Maar waarom zou je je repeater of tweede Fritzbox een andere netwerknaam willen geven? De kracht van Fritzbox is juist het Mesh netwerk! Hiermee heb je net als in zakelijke omgevingen één netwerknaam en meerdere toegangpunten. Ook boven op zolder naast je repaeter zit je op hetzelfde netwerk "Hans" en kun je zelfs vanuit daar je Sonos in de huiskamer bedienen (je kids kunnen dat dus ook ;)).

Heel veel succes en plezier met je nieuwe snelle netwerk en vooral met je nieuwe huis!

[Reactie gewijzigd door Smart-John op 22 juli 2024 22:55]

Ik krijg donderdag (fingers crossed, vind de commumicatie van uit KPN erg warrig, ik krijg twee monteurs op bezoek, eentje van KPN Wholesale en een van XS4ALL zelf.... ze hebben mij nog niet kunnen uitleggen wat ze allebei komen doen, de lijn is al doorgemeten hier, moet alleen nog een MTU en PON krijgen).

Domme vraag misschien, maar moet je iets doen om van VDSL naar glas te gaan ? VDSL eruit en kabel tussen de PON en WAN poort ? Is het zo simpel ?

Een 7530AX in mesh is een interessant oplossing. Ik ben van het weekend met 1200AX en de 6000 repeater bezig geweest, maar de 6000 kan mij niet echt overtuigen. Bedraad werkt ie prima. de 6000 moet nog steeds een beetje "LOS" (line of sight) hebben met de 7590AX om fatsoenlijke bandbreedte te halen, ondanks dat ie meerdere antenne's heeft.

De range van de 1200AX is inderdaad minder dan de 2400, zoals ook in meerdere reviews genoemd werd.
Thanks voor je reactie @loekf2
- En, werkt alles na het bezoek van de monteurs?
- Het omzetten naar glas is iets complexer maar als je eindkast hangt dan prik je daar eenvoudig een utp kabel in richting je Fritzbox.
- De oplossing van een 7530AX is prijstechnisch op dit moment een hele mooie. Het verschil met een repeater is klein maar het geeft je veel meer toepassingsmogelijkheden.

Ook na een paar dagen merk ik in praktijk dat het netwerk sneller reageert en dat op meerdere plekken uitstekend bereik is. Mijn 1Gbps netwerk op glas laat in praktijk draadloos in bijna heel het huis Speedtest waardes zien van boven de 700Mbps.
Ja, alles werkt. Omzetten naar FTH was simpel via de wizard.

KPN blijft een zooitje. Ik had ze zelf gebeld nadat ze in dit appartementen complex de lijnen hadden doorgemeten. Maar ik kon nog steeds niet over naar glasvezel. Iemand bij KPN Netwerk heeft toen mijn lijn/adres afgemeld, waardoor XS4ALL wel verder kon.

De buren willen het nu ook, maar hun huisnummers staan nog steeds op “nog niet voltooid”. Het was voor mij beetje een gok (zijn hier zeker 4 groepen monteurs bezig geweest), maar ik was toch echt gepatched in een wijkkast.

Of ze willen alles pas afmelden nadat iedereen is doorgemeten (waren mensen niet thuis) of ze zijn het gewoon vergeten.

Mensen hier snappen ook vaak niet dat je niet automatisch naar glas wordt overgezet.

(ik haal hier trouwens 500 Mbps, wat XS4ALL ook aanbiedt, de monteur vertelde mij dat de PON snelheden aan kan tot 5 Gbps)

[Reactie gewijzigd door loekf2 op 22 juli 2024 22:55]

Als je bij xs4all zit dan moet je de klantenservice bellen, dan zetten ze je kosteloos om naar gigabit. Waarom ze dit niet doen bij alle klanten is mij een groot vraag.
Ik ben natuurlijk overgezet naar KPN inmiddels (of de "techniek van KPN"). Geloof dat XS4ALL oorspronkelijk Gigabit niet kon/mocht aanbieden. Als je bent overgezet kan het ineens wel. Dus ik heb nu ook Gigabit glasvezel. Echter je moet daar zelf achter aan.

(je kunt dat zien in de KPN app, als je abbo aanpassen selecteert, dus kan evt ook zelf)

[Reactie gewijzigd door loekf2 op 22 juli 2024 22:55]

Ik heb deze recent besteld via Amazon Prime aanbieding (EUR 170,-). Ik stap dus van een 7590 over naar een 7590AX. Jouw recensie heeft daar wel bijgeholpen. Dus dank. Ik heb nog een XS4All/KPN internet abbo en heb een 3000 en een 6000 staan. In feite was de wifi altijd prima, maar ik kon het toch niet laten om meer gebruik te gaan maken van de wifi 6-voordelen. Ik ben heel benieuwd of ik alles zo over kan krijgen of dat ik alles toch weer opnieuw moet aanmelden.
Hi Emos,
Dank voor je reactie en fijn dat ik heb kunnen helpen, en wat een goede aanbieding zeg. Na het updaten van de nieuwe 7590AX Fritzbox zet je de eerder gemaakte backup van de 7590 probleemloos over. De €2,50 huur kun je dan direct opzeggen, de service plus helpdesk zou ik nog even aanhouden totdat alles perfect werkt (hoe dan ook is die helpdesk super qua kennis en weten ze echt wat service is). Op de een of andere manier heb ik mijn 7590 mogen houden ;)
Tip: Als jij die 7590 ook als extra accesspoint inzet dan is mijn ervaring dat de handigste manier is om hem helemaal te resetten. In eerste instantie had ik hem slechts als mesh slave ingesteld. De dect telefooninstellingen en DNS server bleven toch semi actief en zorgde voor conflicten.
Rest mij nog om je heel veel succes en plezier te wensen!
Hi Smart-John, dank voor jouw reactie. Leuk. Ik krijg hem overmorgen, maar in verband met een reis wordt hij bij een vriend bezorgd. Dus ik moet heel even geduld hebben. Ik zal je zeggen, ik huur de 7590 niet. Die kwam enkele jaren geleden toen ik mijn abbo verlengde. Ik ga die 7590 zeker opnemen in mijn mesh netwerk. Ik denk in de schuur van de tuin. Ik ga er vanuit dat ze hem niet terugnemen. Ik zal hem dan t.z.t. resetten en via wps opnemen in mijn mesh als slaaf.

Groet.
Ik zit precies voor dezelfde keuze, ik heb nu de 7590 en 2 x 6000ax points, ik ga morgen maar bellen of ze de ax kunnen leveren en anders bestel ik hem zelf wel zoals jij ook gedaan heb.
Leuk vooruitzicht Roger!
Ben benieuwd naar je ervaringen qua installeren en snelheid. Zelf regelen is uiteindelijk goedkoper, zeker als er een mooie aanbieding ergens is.

*sry voor de late reactie maar ben wat verder weg op vakantie en de WiFi is uitermate beperkt. Gelukkig wel VPN aangezet op de Fritzbox zodat ik veel meer kan (bepaalde sites en protocollen staan uit in Cuba).
Ik heb inderdaad het zelf geregeld, heb nu de 7590ax er tussen. Nu even alles instellen en dan klaar.
Vraag me af hoe dit inmiddels is afgelopen.
Ik ervaar namelijk een behoorlijke speed drop met wifi6, de experiabox v12 900/900 terwijl de fritsbox alleen op deze iMac m1 500/700 haal. AVM kan ook niets vinden.
Gekke is dat 2 andere laptops wel de maximale snelheid halen 900/900. zelfde plaats zelfde setting andere modem. dus waar ligt het dan aan ;-(

[Reactie gewijzigd door merlin1201 op 22 juli 2024 22:55]