Ervaring/mening na een jaar Tado in huis gehad te hebben (1 thermostaat, 6 radiatorknoppen; vloerverwarming begane grond, radiatoren op overige verdiepingen).
De componenten
De componenten stralen kwaliteit uit. Apple-esque; (afge)ronde vormen, minimalistisch wit, niet te goot en soepel mechaniek. Alternatieven zijn vaak groter en grover in uitstraling.
De bridge, die de koppeling vormt tussen de verschillende componenten en het internet. De bridge is een noodzakelijk onderdeel van de setup, zonder zijn de onderdelen niet te bedienen.
Het is een langwerpig kastje met de afmeting van een forse aansteker die met een netwerkkabel in de router of switch geprikt moet worden. Stroom krijgt het apparaat via een losse adapter.
Er is geen muurmontage bijgeleverd, waardoor het standaard wat slordig naast de router bungelt en niet altijd het beste resultaat geeft qua ontvangst (het systeem is Zigbee gebaseerd). Eerst ben ik wat met dubbelzijdig tape in de weer geweest om de bridge aan de wand te monteren. Maar als je een 3D printer hebt zijn er online (
Thingiverse) modellen te vinden voor een houdertje dat aan de muur bevestigd kan worden, wat het geheel toch een iets wat nettere uitstraling geeft, minder kans op schade aan de bridge en bovendien mogelijk maakt dat de bridge qua ontvangst op een betere lokatie gehangen kan worden.
Thermostaatknoppen zijn naar mijn mening de 'mooiste' die er op de markt zijn en hebben de doorslag gegeven om Tado aan te schaffen. Er worden veel koppelstukjes meegeleverd, waardoor ze zonder al teveel werk op de meeste thermostaatkranen aangesloten kunnen worden. Ze werken op 2 (meegeleverde) batterijen die bij mij al een jaar meegaan en nog steeds de status 'goed' in de app hebben. De ingebouwde motor maakt toch wel wat geluid wanneer ze open en dicht gaan, wat via de leidingen door het hele huis te horen is. Dit levert soms een 'orkest' van openende en sluitende kranen op.
/m/94513/1NuMNxCfFHp577DwgvBjy0CqtWdJbnOVR87RXbGxowHo7SrWhK.png?f=620xauto)
Gewenste temperatuur is op de knop alleen per hele graad in te stellen, voor halve graden zal de app erbij gepakt moeten worden. Het valt mij op dat ook na een jaar 'leren' de temperatuur nog vaak ongeveer een graad doorschiet tijdens verwarmen.
De
kamerthermostaat ondersteunt OpenTherm en zal het grootste deel van de tijd niet meer zijn dan een wit vierkant paneeltje aan de muur. Ingestelde temperatuur is alleen kort zichtbaar na druk op de knop, of wanneer deze wordt gewijzigd in de app. Deze thermostaat unit bevat een batterij en neemt niet direct stroom af van de bekabeling naar de CV ketel, waardoor er waarschijnlijk zorgvuldig met de stroom omgegaan moet worden en niet altijd de huidige/ingestelde temperatuur laat zien.
De
Tado app oogt fris, is stabiel en ingericht per kamer.
Naast dat de app nodig is tijdens installatie van de diverse componenten, is deze ook nodig om de fijnregeling van de temperatuur (per halve graad) te doen. Gebruik het voor beheren van een schema per kamer en levert het een historisch overzicht van temperatuur en luchtvochtigheid.
Ook alle waarschuwingen, zoals wanneer er een open raam is gedetecteerd, komen via de app binnen.
Android en iOS versies leveren voor zover ik kan ontdekken dezelfde functionaliteit.
Mocht je een Auto-Assist abonnement hebben afgesloten, dan worden de diverse extra's via de app ingesteld en met je gecommuniceerd. Om de geolocatie functionaliteit (automatisch uit bij afwezigheid, aan wanneer je in de buurt van huis komt) goed te laten werken moet de app geinstalleerd zijn op de telefoons van alle personen in het huishouden.
Smart?
De zogenoemde
smart functionaliteit en vooral besparing die ermee behaald kan worden vind ik na huidig gebruik voldoende, maar niet spectaculair. Toegegeven, over wat de term 'smart' precies in moet houden valt te twisten, maar voor mij is een hippe afstandsbediening in de vorm van een app niet per definitie smart-makend.
Je krijgt zonder het maandelijkse abonnement de mogelijkheid een schema in te stellen per kamer (met tado-apparaat) en je wordt gewaarschuwd wanneer de temperatuur plots sterk daalt, wat kan wijzen op een raam dat open staat. Vervolgens kun je kiezen om de verwarmining in die ruimte uit te schakelen (of niet).
Aan het einde van de maand krijg je een indicatie in percentages van wat het gebruik van Tado je heeft bespaard. Ik zie de door de app gerapporteerde besparing helaas niet terug in mijn maandgebruik en ook niet in de gegevens die ik direct van de CV en gasmeter verzamel.
Onderaan de streep meende ik zelfs iets meer verbruik te zien wanneer Tado mijn kamertemperatuur volledig regelde. Mogelijk door overshoot van de kamertemperatuur ten opzichte van de gewenste temperatuur. De is vaak ruim een graad. Iets wat mijn originele Remeha thermostaat veel minder last van had.
Het zou heel goed kunnen dat de functionaliteit die je krijgt door het Auto-Assist abonnement af te sluiten andere resultaten geeft, maar voorals is mijn mening dat Tado 'an sich' geen schokkende besparingen in de energie rekening tot gevolg heeft.
Tenzij je natuurlijk in een huishouden leeft dat erg onzorgvuldig is met deuren open laten staan, of het gemak wilt hebben dat Auto-Assist de temperatuur terug draait als
iedereen met een Tado app het huis verlaten heeft. Dat komt wel met een maandelijks terugkerende kosten, die je moet zien te besparen om voordeel te hebben.
Geen bediening CV instellingen
Het gebrek aan configuratiemogelijkheden voor algemene CV instellingen (via OpenTherm standaard) vind ik een gemis. (Tap)watertemperatuur aanpassen (zomer/winter) moet nu ofwel op de CV zelf, via een parallel aangesloten originele thermostaat, of via iets als een OpenTherm Gateway gebeuren. Een systeem in dit segment zou hier naar mijn mening ondersteuning voor moeten bieden.
Vloerverwarming
Vorig jaar na een verbouwing overgestapt op vloerverwarming op de begane grond met PVC vloer. Hier waren eigenlijk geen aanpassingen aan de Tado-zijde voor nodig.
Omdat ik een combinatie van radiatoren boven en vloerverwarming beneden heb, is mijn watertemperatuur te hoog ingesteld om direct de vloerverwarming in te voeren. Er zit dus een bekende verdeler tussen met een eigen thermostaat. De Tado radiatorknoppen zijn hier niet geschikt voor aangezien ze een beperkte instelmogelijkheid hebben voor watertemperatuur.
Richting de zomer zal er geleidelijk moeten worden afgekoeld en in de winter opgewarmd. Dit kan door de temperatuur op de thermostaatknop van de vloerverwarming met intervallen aan te passen. Ik zou graag zien dat Tado een thermostaatknop/klep in het assortiment zou hebben met breed instelbare temperatuur en bediening via de app. Mogelijk zelfs met automatisch opwarm/afkoel programma.
Smart home integratie
Diverse Tado updates hebben sommige functionaliteit weggenomen of vereenvoudigd, zoals het fijn instellen van de temperatuur. Mijn huis wordt aangestuurd door Home Assistant en mijn Tado installatie is daar dan ook mee geintegreerd (Homekit).
Deze integratie opent veel meer mogelijkheden om daarwerkelijk slim gebruik te maken van het Tado systeem, zonder verplicht het maandelijkse Tado Auto-Assist abonnement af te nemen.
Hoewel het niet mogelijk is om instellingen van de CV ketel aan te passen, rapporteert Tado wel de modulatie van de verwarming in percentages. Dit is beschikbaar via een sensor van de kamerthermostaat:
'sensor.woonkamer_heating'. Door een smartplug te gebruiken icm met de pomp van de vloerverwarming, kan ik deze na enige tijd uitschakelen als de CV 0% actief is en automatisch inschakelen zodra deze aan het werk gaat.
Ook kun je denken aan zaken als "
Temperatuur lager na verlaten huis", "
Niet 's ochtends inschakelen als er een ochtendvullend agendaitem buiten de deur is", "
Temperatuur in slaapkamer verlagen als er langere tijd geen beweging is", etc.
Dit levert functionaliteit dat zelfs met Auto-Assist niet beschikbaar komt en geeft de mogelijkheid daadwerkelijk slim (=geautomatiseerd) energie te besparen. Uiteraard vereist dat wat kennis en tijdinvestering in Home Assistant, maar geeft uiteindelijk wel het gemak waar
ik naar op zoek ben.
Over het algemeen ben ik tevreden met wat Tado me biedt. Het is een prettig ogend minimalistisch design en de app werkt intuitief en tot nu toe zonder problemen. De prijs is wat fors, maar dat is met name een probleem als je dit als investering ziet om op stookkosten te kunnen besparen. Afhankelijk van de geldende energieprijzen zal het even duren voordat je de aanschaf hebt terugverdiend.
Featureset bestempel ik als voldoende, maar dat is voornamelijk omdat er een aantal nuttige functies achter een maandelijks abonnement verstopt zitten. Anders had het een Goed geweest. Dit is jammer maar aan de andere kant ook niet ongewoon als ik naar de directe concurrenten kijk.
Gelukkig heeft Tado een API beschikbaar, waar diverse home automation platforms gebruik van maken. Hierdoor kun je veel besparende smart functionaliteit zelf inbouwen.
Sterk punt is dat de temperatuur altijd via de kamerthermostaat of thermostaatknop zelf in te stellen is en je dus niet altijd de app hoeft te gebruiken, wel zou het fijn zijn als deze instelling per halve graad gedaan kan worden en niet per hele graad zoals nu het geval is.
Overige wensen? De kamerthermostaat had wellicht een aanwezigheidsdetectie mogen hebben en ik hoop dat Tado in de toekomst een thermostaatknop speciaal voor vloerverwarmingen in het assortiment opneemt.