€ 385,- bij HelloTV

Denon Home Sound Bar 550 Review

DerOllie Testpanel
23 februari 2022, laatste update op 23 februari 2022, 1.674 views Testpanel

Denon Home Sound Bar 550

De Denon Home Sound Bar 550 biedt als soundbar voor een stevige prijs een mooi vol stereo geluid aan voor in je kamer, maar verwacht niet direct een hele andere geluidsbeleving als van je TV. Wel is het een kwalitatieve en mooie soundbar en wordt compleet geleverd met goede ondersteuning!

Pluspunten

• Plug-and-play (kabels incl.)
  • Bouwkwaliteit
  • Formaat
  • Connectiviteitopties

Minpunten

• Hoge prijs
  • Geluidsbeleving

3 van 5 sterren (Voldoende)
Als onderdeel van het Tweakers Testpanel kreeg ik de mogelijkheid deze Denon Home Sound Bar 550 uit te proberen. Toevallig zaten we net in een fase waar we zelf naar een nieuwe TV zaten te kijken, en ook aan het kijken waren of we er een soundbar bij willen hebben. Hieronder mijn review van de Denon Home Sound Bar 550.

Algemene beoordeling

Denon staat bij mij bekend als een hoogwaardig audio merk en dat levert bij de unboxing meteen een goede eerste indruk. Je krijgt direct het gevoel dat je iets niet zo groots maar wel verfijnd in handen hebt. De doos bevat naast de soundbar zelf een optische kabel, HDMI kabel, afstandsbediening, stroomkabel, montagebeugels voor aan de muur plus instructie om dat precies uit te tekenen, wat literatuur in de vorm van een snelstartgids en veiligheidsinstructies. Bij het eruit pakken van de soundbar valt op dat uiterlijk de soundbar er goed uit ziet, en/maar niet te opvallend is, bij een donkere tv past de soundbar goed. Dat is een goede start!

Featureset

Maakt haast niet uit waar je hem op aan wilt sluiten, alles kan. Draadloos en bedraad, met of zonder HDMI. Op een USB stick, of streaming vanaf een ander apparaat. Ik heb hem getest met de HDMI aansluiting middels een (e)ARC verbinding in combinatie met een TV en game console, wat denk ik voor de meeste mensen de standaard zal zijn.

Erg prettig vond ik de draadloze Spotify connect feature, waardoor ik zonder dat ik iets hoefde te connecten (afgezien van wifi) direct Spotify muziek kon afspelen vanaf mijn PC of telefoon. Mooie naadloze integratie blijft dat! De afstandsbediening heb ik zelf bijna niet nodig gehad omdat ik de HEOS app gebruikte. Deze app levert meer functies dan alleen de afstandsbediening, en heb je toch sneller voor handen.

Geluidskwaliteit

Gelukkig is de geluidskwaliteit instelbaar, want in kleine ruimte klikt het snel erg vol met een vrij zware bass. Omhoog draaien van de treble wordt het stuk beter, maar in de kleinere slaapkamer met een 40 inch tv waar ik hem heb geprobeerd, was het geluid bij een zachte stand niet beter dan de tv. Pas als je de volume omhoog zet, dan verneem je de potentie van de soundbar en stijgt de kwaliteitsbeleving van het geluid.

Ook de verschillende geluid settings (Stereo, “Dolby Audio – Dolby Surround”, “DTS Virtual:X” of Pure) maakte het geluid wat beter. De Dolby en DTS opties klinken inderdaad iets beter dan de stereo, maar erg anders was het niet. Ik moet toegeven dat ik bij dit soort dingen niet altijd een verfijnd oor in heb maar stereo klinkt dan erg standaard, en Pure geeft voor mijn gevoel een flets geluid, niet wat je verwacht als je een soundbar gebruikt. Wellicht voor de purist is Pure de optie voor hem.

Ik vermoed dat het aankoppelen van meerdere satelliet speakers en aparte subwoofer de beleving en geluidskwaliteit zeer zeker doen verhogen, echter had ik deze tijdens mijn test niet voor handen.

Als extra test heb ik de Denon ook aan een andere tv aangesloten in de woonkamer, waarbij hij onder de TV kon staan. Doordat er meer ruimte in de woonkamer zit dan de andere kamer, kon je merken dat het geluid beter zijn weg kon vinden. Desalniettemin, heb je je geluid op een normaal niveau, dan vond ik het soms lastig te onderscheiden of het geluid uit TV of de soundbar kwam. Eigenlijk dezelfde conclusie als ik in de andere setup ook had; het geluid was goed, maar qua beleving niet direct anders.

Gebruiksgemak

Eerste setup was makkelijk via HDMI, alles aansluiten, tv aanzetten en het geluid komt uit de soundbar in plaats van de tv. Daarna heb ik de HEOS app geïnstalleerd op mijn telefoon en deze verbonden met de soundbar. Zoals bij dit soort connected devices was er direct een grote update, die ik toch maar eerst geïnstalleerd heb. Dat duurde wel vrij lang helaas, ik dacht dat het wel een 30 minuten duurde.

De bijgeleverde Quick start handleiding was erg kort door de bocht, en legde niet eens uit hoe je bedraad het apparaat aan moest sluiten behalve stroom. Ik heb de volledige handleiding op de DENON website gevonden, en die was beter. Als beginner in dit segment, had ik dat wel even nodig om goed alles te begrijpen en de mogelijkheden te snappen.

Tijdens het gebruik verder tijdens de testperiode heb ik ondervonden dat de Denon Home 550 snel weer opstart uit snelstartmodus; je zet de tv weer aan, of andere bron, en hij speelt het geluid af. Er is ook een diepe standby stand, waarbij de Denon praktisch uit staat, en bij opstarten minimaal 40 seconden nodig heeft om alles gereed te hebben en connectie met de wifi te hebben. Niet erg, in mijn ervaring doe je dit niet vaak, en is snelstartmodus prima.

Het enige waar ik mee worstelde is wanneer je Spotify afspeelt, en je daarmee wilt stoppen en je naar een andere bron wilt luisteren. De app blijft denken dat je Spotify wilt afspelen, en toont de interface daarvoor. Ik kreeg geen optie aangeboden om te switchen naar de TV input. Dit heb ik uiteindelijk opgelost door op de afstandsbediening de TV bron te kiezen, toen kreeg ik weer geluid van TV. Hierna switchte te app wel naar instellingen voor de TV bron. Het was me niet duidelijk of ik het nu niet begreep, of dat er geen andere manier is.

Bouwkwaliteit en afwerking

De Denon Home 550 voelt goed aan. Ik vind mooi dat het stoffen gedeelte niet bovenlangs loopt, maar dat bovenop het een dichte plaat is. Op deze manier nestelt zich geen stof bovenop het apparaat. Ronde hoeken staan goed bij audio setup. Het logo van Denon gelukkig niet te groot op apparaat, en ook direct geen knoppen zichtbaar. De toetsen die er zijn, komen alleen tevoorschijn als je je handen erbij houdt, maar die ben je haast niet nodig als je de app of de afstandsbediening gebruikt. Gebruikte plastics zijn prima, en afwerking verder is naadloos.

Design

Het design kenmerkt zich allereerst doordat de soundbar klein en compact (65 cm lengte) is en niet te opvallend gelukkig. Niet een opvallende kleur wit, en niet te glanzend. Weinig weerspiegeling van de TV, alleen waar de responsieve knoppen zitten een beetje vernam ik tijdens gamen. Kabels zitten mooi aan de binnenkant weg gewerkt waardoor je de soundsbar makkelijk ergens voor kan zetten. Ook dat er geen scherpe hoeken aan de soundbar zit, komt het design ten goede.

Prijs

Er wordt een vrij stevige prijs gevraagd voor een kleine 65 cm soundbar, op moment van reviewen tussen 500-550 euro minimaal. Gezien het geluid wat in mijn gevoel niet zoveel beter is dan de TV bij normaal TV kijken, én ik verwacht dat je met een 5.1 set meer beleving zal hebben, zou ik eerder daar naar kijken. Je kan ook hier Denon geluidboxen op aansluiten, ook draadloos geloof ik, en dat zal het geluid verrijken, maar wel tegen een flink hogere prijs. Alles met alles vind ik de Denon momenteel te duur voor mijn smaak, en levert niet het verschil in geluid wat ik had verwacht.

Heb jij ook een Denon Home Sound Bar 550?