€ 399,96 bij Amazon.nl

Denon Home Sound Bar 550 Review

14 februari 2022, laatste update op 14 februari 2022, 1.728 views Rapporteer
Testpanel +2

Robuste, compact sound bar met vol geluid waar bij de HEOS HS de bas te aanwezig was.

Pluspunten

• Vol geluid ervaring
  • Goed afgewerkt

Minpunten

• prijs
  • display wordt vaak geactiveerd
  • Geen Chromecast/Airply

Algemene beoordeling

Ik kreeg, als lid van het tweakers testpaneel, de mogelijkheid om deze Denon soundbar te testen in mijn huis.
Als een lange termijn gebruiker van producten van de D+M Group, was ik benieuwd gezien mijn positieve ervaringen met de versterkers en hoofdtelefoons, maar tegenvallend ervaringen met de Heos HS serie.

Ik zal vergelijkingen en verschillen trekken met;
  • een simpele Samsung Samsung HW-J355
  • een AVR Marantz NR1508 + Jamo A 102 hcs speakers
Algemene beoordeling;
een goede geluidservaring, echter voor deze prijsklasse wil ik meer dan standaard connectiviteit

Bouwkwaliteit, afwerking en design

• AC-stroomkabel,
  • wandmontage guide

Compact en afgerond design
Slechts 65cm breed echter wel stuk dieper dan bemiddelde soundbar 12cm
aangezien ik een LG OLED55GX6LA aan de muur heb hangen is dit wel een stuk dieper en mijn center speaker is ongeveer 9 cm
zou dit op termijn opvallen, ik denk het niet maar het valt in eerste opzicht wel op
en zou mij tegenhouden om hem op te hangen

Het ophangen is wel een aanwezige feature en wordt mogelijkgemaakt door 2 bevestigings ringen in de muur te schroeven, waaraan de speaker opgehangen kan worden.
En Denon heeft het makkelijk gemaakt om dit goed te doen, door een template mee te leveren welke het uitlijnen en de gaatjes aftekenen een stuk makkelijker maakt
Denk er wel aan, mocht je voor het ophangen kiezen, de speaker weegt 3,5KG, wat wel nodig spanning opgeleverd bij bijv oude muren of gipswanden (m.a.w. kies de juiste plug)!

De speaker is voor de rest mooi afgewerkt met een stoffen, niet verwijderbare, kap rondom.
Ervaring leert dat dit weleens stof kan aantrekken.

Echter heeft Denon voor een antraciete afwerking gekozen zodat dit waarschijnlijk minder zal opvallen, maar ik heb dit model te kort ingebruik om dit te bevestigingen noch te ontkrachten.

Bij schuin invallend licht lijkt er wat spanning op het kunststof te staan (dit is geen vettigheid)
echter bij normaal is dit niet te zien

Featureset

Feature, positive sandwich, list
Standaard lijstje van Denon
  • Dolby Atmos & DTS:X 3D Audio
  • HDMI Throughput met 4K, Dolby Vision, HDR10
  • HEOS multiroom - Koppelen van Denon producten
  • Draadloos muziek streamen via app of bluetooth
  • Compatibel met HEOS-ingebouwde producten, dus ook marantz
  • Bedien met de HEOS app of TV-afstandsbediening
Missende features
  • Chromecast / Airplay support
  • Denon wordt out-of-the-box ondersteund door Home Assistant
Ik ga even door deze feature lijst in de gebruiksgemak

Gebruiksgemak

ik kreeg 's avonds uit het niets een UPS aanmelding van een pakket.
verwachtte ik iets dacht ik bij mijzelf en bij wat deductief denken kwam ik steeds terug op deze soundbar
en jawel de dag erna kwam er een grote bruine doos binnen
dus als gadget man dacht ik even snel openen en bekijken
(en uiteraard even luisteren)

mmmm jammer dacht ik dus toen maar even naar de Bluetooth connectie, deze werkte direct
whoehoe !!

Toen moest ik helaas verder met andere dingen bezig.
de dag erop heb ik hem aangesloten aan mijn TV en de setup gedaan volgens de app van HEOS
LET OP dit kan alleen via de app dus niet op de TV via de E-ARC aansluiting met de afstandbediening zover ik zie (maar dit kan ook een foutje van mij zijn)

na het doorlopen van de setup, incl het toevoegen van de WLan verbinding
werd ik geattendeerd op een beschikbare update (firmware 1.583.530) voor de Soundbar, dus geaccepteerd en tijd voor koffie, want dat duurde een luttele 20 min, maar toen was deze ook klaar voor gebruik

(insert minaturen van app screenshot)

tijdens het gebruik heeft denon op de afstandsbediening een aantal preset modussen
Movie, pure en music, deze kun je naar hartelust aanpassen naar je eigen voorkeuren is mijn ervaring
Echter deed ik dit vooral via de app aangezien de AB niet heel lekker reageerde.

dat de AB niet helemaal lekker werkte is waarschijnlijk iets persoonlijks want het is een simpel kleine AB
welke wordt voorzien van stroom dmv een CR2025 knoopcel
deze heb ik echter niet thuis liggen en had hier ook liever een dikkere CR2032 gezien, maar deze zal ik er niet in forceren om dit te testen

Een mooie feature is dat HEOS ook ondersteund wordt binnen HomeAssistant en waarschijnlijk voor andere domotica platforms
en werd direct toegevoegd en was ook te besturen (lees, volume, play/pauze en volgende track)

deze besturingstools zitten ook op de speaker UI
op de speaker zitten een zelf dimmende UI standaard play/pauze en volume knoppen
echter merkte ik bij mij dat deze wel eens werd geactiveerd terwijl ik niet in de buurt was (lees; ik zat op de bank)
dus ik weet niet of dit door stof werd veroorzaakt, de eigen bass of veranderen van de aansturing door de tv / mibox

Geluidskwaliteit

Voor een all-one package is dit een mooie oplossing
zeker in vergelijk met een veel eenvoudiger Samsung soundbar als ik de subwoofer afkoppel
als ik bij de samsung de sub aansluit dan wordt het verschil al kleiner
maar het blijft de HS Bar 550 toch de betere.
Echter als je hem weggaat zetten tegen een 5.1 set marantz + Jamo met dezelfde instellingen
dan gaat mijn voorkeur naar het volle en het omringende geluid van de 5.1 set.
ook als ik 2.1 forceer op de versterker, dan ervaar ik het geluid van de avr als beter.

Prijs, beschikbaarheid en eindoordeel

Prijs rond publicatie 525,- op bol plaza en amazon en bij Klubben of Apollo 50e meer
maar vaak niet direct beschikbaar (is het een re-release van vorig jaar ?? )

de hamvraag is deze 500 euro gerechtvaardigd
het simpele soundbar op m'n kantoor was 100euro
mijn versterker met speakers kosten rond de 600 euro

qua kwaliteit hangt deze heel dicht tegen mijn versterker setup echter dan wel compacter
en zou het gerechtvaardigd vinden

echter de feature set valt mij wat tegen en dan mis is vooral de missende chromecast/airplay feature (deze heb ik bijna in elk apparaat thuis)
en deze kostenbesparing snap ik dus ook niet, want mijn versterker heeft het en zelfs mijn kleine speakers van mijn JBL Link music van 100e al (incl vol geluid, vervanger voor mijn HEOS one) of mi speaker van 50 (met minder geluid)

en dan zeg ik dat deze speaker helaas zijn geld niet waard is op basis van mijn eigen materiaal
als ik vervolgens verder op tweakers kijk

dan bied Denon zelf DHT-S216 aan voor een derde van de prijs deze is verder uitgekleed maar ben benieuwd of het geluid dusdanig minder is
daarnaast in dezelfde prijsklasse is er de
Bose Smart Soundbar 300
welke 100e goedkoper is en de missende features wel heeft (Chromecast en airplay)

Eindconclusie

Zwart-witte; buy or don't buy
don't buy

Heb jij ook een Denon Home Sound Bar 550?

Je bent een van de weinige Reviewers die ook het prijs aspect voldoende onder de loep neemt. (y)

Veel reviewers noemen de prijs niet eens maar gaan alleen uitgebreid in op de features.
Dat betreft dan altijd maar een deel van het verhaal. Je doet dit dus veel beter dan je conculega's. !
"dus ik dacht het snelst dat in mij opkwam was ik druk er een aux kabel in, echter helaas pindakaas geen input."

Geef je hiermee aan dat er geen Aux input op de soundbar zit? in de foto die volgt kun je zien dat er een AUX in poort op zit...
Er zit wel degelijk een aux poort op, maar deze kreeg geen input voordat ik de setup was doorlopen
Dus out of the box, zonder setup, werkt alleen de bluetooth direct
Nu me wel duidelijk! Bedankt!