Op Youtube plaatste ik deze Nederlandstalige videoreview, met beelden van de Flitsmeister Two in gebruik in de auto:
De Flitsmeister Two is een bluetooth apparaat dat is verbonden met de Flitsmeister app op je smartphone. Het apparaat helpt om waarschuwingen van de Flitsmeister app door te geven, met icons op het display en piepjes.
De Flitsmeister Two is de opvolger van de
Flitsmeister One, die geen schermpje had, maar lichtsignalen. De verbeteringen komen wel met een hogere prijs, en een abonnement is verplicht. Maar dat heb je er snel uit, als je er een boete meer voorkomt.
Hoe ik de Flitsmeister Two gebruik
De Flitsmeister Two heb ik getest met een iPhone 12 Pro Max waarop de Flitsmeister app draait. Ik heb een oudere auto, waardoor ik alleen mijn telefoon voor spraakverbindingen kan koppelen via bluetooth met mijn auto, maar geen Carplay of muziekverbinding heb. Het geluid van de iPhone en de Flitsmeister app hoor ik dus niet op mijn auto luidsprekers.
Unboxing
In het doosje vind je het Flitsmeister Two apparaatje. Met twee bevestigingshouders en dubbelzijdige 3M plaktape. Verder ook een handleiding. Handig om die even te lezen, bijvoorbeeld welke icoontjes je te zien kunt krijgen.
Het Flitsmeister Two apparaat voelt wat steviger aan dan zijn voorganger. Eigenlijk doet het apparaatje maar weinig: het is meer een draadloze pieper met een scherm en twee toetsen voor het bevestigen of ontkennen van meldingen van flitsers en gevaarlijke situaties. Of – en dat is nieuw in de Flitsmeister Two – het zelf melden van nieuwe flitsers en gevaarlijke situaties.
Alle intelligentie, inclusief plaatsbepaling en flitsupdates komt uit de Flitsmeister app op je telefoon. Die app inclusief de bluetooth verbinding moet je dus altijd aan laten staan. Dat kan ook op de achtergrond.
Voor 79 euro is zo’n 'piep+plaatje apparaatje' dus eigenlijk best veel geld. En je hebt ook nog eens een abonnement op Flitsmeister Pro nodig van 1,49 per maand. Dus 18 euro per jaar. Maar je krijgt het abonnement het eerste jaar gratis, en ik vind de Flitsmeister Two nog steeds een welkome aanvulling op het gebruiksgemak.
Gebruiksgemak
Het hoge gebruiksgemak merk je al meteen bij het koppelen. Dat gaat snel in de Flitsmeister app.
De Flitsmeister Two geeft verschillende combinaties van iconen en en lichtsignalen bij verschillende meldingen. Zo zijn er aparte meldingen voor snelheidscontroles, gevaarlijke situaties, vertragingen, en aankomende hulpvoertuigen.
Door de icoontjes op het scherm kun je snel zien om wat voor soort melding het gaat. Wat de maximum snelheid bij een flitser is, maar ook wat voor soort gevaarlijke situatie het is. Dat is een flinke verbetering ten opzichte van de Flitsmeister One.
Met de twee knoppen kun je een snelheidscontrole of gevaarlijke situatie bevestigen of ontkennen.
Het melden van nieuwe flitsers en gevaarlijke situaties kan nu ook, door twee keer op de desbetreffende knop te drukken.
De piepjes zijn in de app uit te zetten. Dat kan handig zijn, bijvoorbeeld als er kleine kinderen op de achterbank liggen te slapen. Je moet sowieso je reisgenoten even waarschuwen voor de geluidssignalen die het appraat plotseling kan maken.
Automatisch opstarten
Het gebruiksgemak in combinatie met de app maakt het apparaatje handig.
Het apparaat gaat vanzelf aan als je met je iPhone in de buurt komt van je auto. Toch is het apparaat ook weer niet zo gevoelig dat hij steeds aangaat als je je auto voor je voordeur parkeert.
Automatisch opstarten van de Flitsmeister app schijnt overigens ook te kunnen zonder de Flistmeister TWO, met de Opdrachten app op de iPhone, maar dat moet je dan zelf instellen. Verder begreep ik in de fora op internet, dat je je iPhone dan wel steeds moet ontgrendelen. Dat is met dit apparaat niet nodig. De iPhone kan gewoon in je broekzak blijven zitten.
Ik heb de Flitsmeister Two vooral gekocht voor als ik mijn iPhone gewoon in mijn broekzak laat zitten, want dan vergeet ik vaak Flitsmeister aan te zetten. Zo heb ik een paar keer een boete opgelopen op zo’n rondweg die op een rijksweg lijkt, maar waar dan opeens een 50 km/u limiet geldt.
Als je nooit vergeet zelf de Flitsmeister app aan te zetten, en je je telefoon altijd op je dashboard zet, dan is de Flitsmeister Two waarschijnlijk overbodig.
Flitsmeister gebruiken naast (bijvoorbeeld) TomTom
Het heeft in het geval dat je je iPhone op je dashboard zet wel weer toegevoegde waarde, wanneer je Flitsmeister wil gebruiken naast je favoriete Navigatie app op je iPhone. Zo gebruik ik zelf op langere ritten vaak TomTom, dat ik beter vind voor navigatie, maar wat slechter voor mobiele flitsers en gevaarlijke situaties.
Maar ik gebruik hem dus vooral, met mijn iPhone in mijn broekzak. De Flitsmeister app, doet zijn werk dan op de achtergrond, en de Flitsmeister Two laat het me weten als ik ergens op moet letten. Ik gebruik overigens niet de meegeleverde houder, maar een telefoon klem, die ik op de ventilatopening kan schuiven (zie foto's hieronder).
Batterij
De Flitsmeister Two heeft een oplaadbare batterij, die je via micro usb kunt opladen. Dat lijkt een voordeel ten opzichte van de Flitsmeister One, die een verwisselbare batterij heeft. Maar de batterij in de Flitsmeister One gaat lang mee. Die van mij doet het nu al 2 jaar. De oplaadbare batterij in de Flitsmeister Two moet je – door het schermpje – veel vaker opladen.
Prijs aanschaf & verplicht abonnement
Het verplichte Flitsmeister Pro abonnement is het eerste jaar inbegrepen, maar kost daarna 1,50 per maand, dus 18 euro per jaar. Dat zijn de prijzen op dit moment (december 2021).
Met het verplichte Flitsmeister Pro abonnement word je Flitsmeister app reclamevrij, kun je een focus mode aanzetten, kun je icons kiezen voor app en auto, kun je terugzoeken in flitshistorie, en kun je boetes aanvechten.
Verwar het Flitsmeister Pro abonnement niet met het ritregistratie abonnement, dat kost 4,50 euro extra per maand, en is vooral bedoeld voor mensen die hun auto (ook) zakelijk rijden.
Flinke prijzen dus. En ook flinke prijsverhogingen ten opzichte van de Flitsmeister One, die 49 euro kost, en overigens in december 2021 volgens de website nog steeds verkrijgbaar is (maar tijdelijk uitverkocht). Voor de Flitsmeister One lijkt geen Flitsmeister Pro abonnement nodig. De Flitsmeister Two is dus met zijn 79 – naast het abonnement – 30 euro duurder in de aanschaf van het apparaat.
Ondanks prijs de moeite waard
Is het dan wel de moeite waard? Ik vind van wel. Dat komt omdat ik een oudere auto heb uit 2010, zonder carplay, en die ook niet automatisch met de geluiden van mijn iPhone koppelt. Ik heb het over voor het gebruiksgemak, want ik vergeet te vaak om de Flitsmeister app handmatig aan te zetten of mijn iPhone zichtbaar neer te zetten.
De rare bussiness case van de Flitsmeister TWO is, dat je hem er snel uithebt, wanneer je 1 of 2 boetes mist. Verder zijn de waarschuwingen voor gevaarlijke situaties, werkzaamheden en ambulances ook echt handig.
Mocht je de 79 euro en het abonnement te duur vinden, dan kun je ook de Flitsmeister One van 49 euro overwegen. Daar heb je geen abonnement voor nodig.
Samenvatting in 3 pluspunten & 3 aandachtspunten
Dan zijn we toegekomen aan de samenvatting, met 3 pluspunten van de Flitsmeister One, en 3 aandachtspunten.
Top
1. Handig, precies wat ik nodig heb omdat Flitsmeister automatisch wordt opgestart op het moment dat ik in de auto stap, ook al zit mijn telefoon nog in mijn broekzak, en ik dan desondanks duidelijke meldingen ontvang.
2. Op deze manier kan ik ook makkelijk gebruik blijven maken van mijn favoriete navigatie programma op mijn telefoon
3. Gebruiksgemak, je laat hem gewoon in de auto liggen. De icoontjes op het scherm zijn een welkome aanvulling omdat ze veel duidelijker zijn dan alleen gekleurde lichtjes van de Flitsmeister One.
Tip
1. De prijs. Die is nogal fors, en nog hoger dan die van de Flitsmeister One.
2. Een abonnement, dat weliswaar het eerste jaar gratis is, maar daarna 1,50 per maand kost. En dat is weer een abonnement erbij.
3. De oplaadbare batterij. Goed dat hij is op te laden, maar gaat stuk minder lang mee dan die van de Flitsmeister One.
Al met al vind ik het voor mijzelf een prima aankoop. De icoontjes geven ook duidelijk files en gevaarlijke situaties aan. En inderdaad het kost het nodige, maar veiligheid is ook wat waard, en boetes zijn snel duurder. Het zou eigenlijk ook gek zijn wanneer het allemaal gratis zou zijn. Want zoals ze zeggen: “If you’re not paying for the product; You are the product”. In die gevallen dat alles helemaal gratis is, wordt er dan aan je verdiend door het vertonen van advertenties of – erger nog – door het doorverkopen van je locatiedata.
Dus ik ben er ondanks de stevige aanschafprijs, en het benodigde abonnement blij mee.
Wat ik nog graag zou willen zien, is dat de geldende maximum snelheid permanent in beeld staat (in plaats van de groene smiley), en niet alleen bij een flitser. Hopelijk kan dat in de toekomst met een software update alsnog worden toegevoegd.
P.S.
- koppelen werkt in de praktijk niet altijd even automatisch, ligt volgens leverancier aan iOS 15.2, maar beta tester ziet bij 15.3 Beta nog geen verbetering
- paar foto’s toegvoegd, nav. vraag of de FM Two ook aan de dakhemel te bevestigen is (dat is hij, mits dakhemel vlak is)