Na twee jaar met veel plezier de Apple Watch Series 5 gebruikt te hebben, begon het weer te kriebelen. Wordt de nieuwe Series 7 vernieuwend genoeg om weer overstag te gaan? Vrij snel na de aankondiging in september was ik er wel uit; nog dunnere schermranden, bloedsaturatiemeter, de nieuwe kleur en een snellaadfunctie. Genoegd nieuws onder de zon om na de verkoop van mijn Series 5 voor de Series 7 te gaan. Bij deze mijn review na 2 maanden gebruik, waarbij ik de ‘standaard specificaties’ laat voor wat ze zijn: die lees je al in elke andere review. In plaats daarvan deel ik zoveel mogelijk van mijn ervaringen.
Voor wie op zoek is naar de meest uitgebreide plek vol met specificaties en details, vind ik zelf altijd de Apple Watch pagina van
MacRumors een aanrader. Voor de anderen; bij deze mijn ervaringen.
Hardware: wat is er nieuw?
Design en scherm; de moeite waard?
Het grotere scherm is natuurlijk de meest opvallende nieuwe feature, en het heeft mij positief verrast dat ook na 2 maanden me het grotere scherm blijft opvallen. Deze randdikte is echt veel natuurlijker en voor diverse apps valt op dat de leesbaarheid verbeterd is of er juist meer tekst op het scherm past. Zo is de chat app/whatsapp reactie een stuk uitgebreider geworden. Nieuw is ook een full size minitoetsenborden om te swypen, maar dat vind ik zelf een vrij onzinnige feature. Na 1x priegelen op zo'n klein schermpje heb je dat snel afgeleerd. Ik blijf het houden bij dicteren van mijn berichten via Siri. Maar: het aflezen van chats is wel echt een stuk prettiger geworden. Daarnaast is de schermhelderheid weer wat verbeterd. Wie nu voor het eerst een Apple Watch koopt raad ik dan ook aan direct voor een Series 7 te gaan in plaats van een Series 6 uit de "budgetbak". Een SE of Series 3 zit in een andere prijscategorie, en dan is het natuurlijk meer een persoonlijke keuze of je deze meerprijs ervoor uit kan en wil geven. Zelf zou ik zeggen dat de ECG van de series 7 een gimmick is die je niet gebruikt, maar de bloedsaturariemeter en het grotere scherm dat altijd aan is vind ik samen de meerprijs waard. Wie daar minder aan hecht zal aan de SE een goede koop hebben.
Ook na langer gebruik blijft het duidelijk grotere scherm prettig opvallen
Een ander voordeel is de degelijkheid; na 2 jaar gebruik zat op mijn Series 5 nauwelijks een krasje en 2 maanden gebruik bij de Series 7 laat hetzelfde beeld zien. Ik vertrouw de Apple Watch inmiddels genoeg om er geen hoesje of screen protector omheen te doen bij normaal gebruik; een tikje tegen een deurklink of niet al te ruwe muur gaat doorgaans goed. Ik blijf de dikte van het klokje echter een nadeel vinden; doordat de hartslagsensor bol is aan de onderkant sluit het horloge niet echt goed aan op je pols. Voor wie dit de eerste Apple Watch is zal wel opvallen hoe mooi en gedetailleerd het design van het kastje verder is: het is en blijft ondanks de dikte een sieraad om de pols. Ook de verpakking weet Apple nog steeds in stijl te doen; uitpakken blijft een beleving op zich. Ik raad iedereen aan goed over het bijgeleverde bandje na te denken nu Apple hierin veel keuzes biedt; je hebt doorgaans lang plezier van een keus die bij je past. Na jarenlang gebruik valt mij toch op dat de Apple Watch bandjes in veel gevallen niet of nauwelijks slijten; de AliExpress (of amazon) bandjes houden het altijd beduidend minder lang uit, ook als ze wat duurder zijn dan een paar euro of tientjes. Een negatieve uitzondering van Apple zelf zijn trouwens de Leather Link bandjes; na pakweg een jaar dragen is veel van de bruine leerverf daar wel af.
Over kleur gesproken: de nieuwe kleuren van de kast bleken tot veel discussie te leiden; geen Space Grey meer?!? Reddit ontplofte en ik ging zelf ook enigszins teleurgesteld richting de Apple Store op launch day. Even kijken en waarschijnlijk maar inruilen want: te blauw. Tot mijn verbazing echter is Midnight gewoon eigenlijk bijna pikzwart blauw en precies dat wat ik altijd al wilde hebben; voor het oog een zwarte kast. De titanium of RVS uitvoeringen waren mij te duur, maar o wat vond ik dat zwart mooi ten opzichte van Space Grey. Met deze Midnight Blue heeft Apple voor het oog die kleur echter binnen de voor mij betaalbare €429 prijsrange gebracht. Een onverwachte meevaller dus, waardoor ik nu extra tevreden ben

De bolling die nodig is voor de hartslagmeter blijft jammer, maar o wat mooi zwart is Midnight BlueWat zit er om je pols?
Sensoren; hoe meer, hoe beter?
Apple blijft zich bij de Apple Watch voor een belangrijk deel op het verbeteren van gezondheidsmonitoring richten, en het plaatje werd vooralsnog elk jaar completer. Hardwarematig is de laatste vernieuwing de bloedsaturatiemeter in de Series 6 en zijn er dus geen vernieuwingen bij de Series 7. De hartslagsensor, aanwezig sinds de allereerste Apple Watch, doet zijn werk nog steeds prima en biedt een bijna wetenschappelijk verantwoorde hartslagmeting, blijkt uit diverse tests en vergelijkingen. Voor wie wil weten wat je er verder mee kan: cardioconditiemeting, ECG om te controleren op boezemfibrilleren, snelheids- en hoogtemetingen via GPS en accelerometer en tot slot bloedsaturatiemetingen zijn de belangrijkste van de mogelijkheden die de sensoren bieden. Softwarematig is de gezondheidsmeting echter een behoorlijk stuk fijner geworden; de scheiding tussen al je sportprestaties in de Conditie app, slaaptracking in de Klok app, gezondheid in de Gezondheidsapp en qua instellingen de Watch app op je iPhone is steeds beter en logischer geworden de afgelopen jaren.
De gezondheidsapp wordt steeds gebruiksvriendelijker in je op hoofdlijnen informeren over je gezondheid
Wat zijn dan de zaken die nog missen? Geruchten over een
bloedsuikermeter gaan al lang, maar de grote ándere ontbrekende sensor die wel snel kan worden uitgebracht is wat mij betreft een temperatuurmeter van de huid. Ook al is dit geen betrouwbare maat voor lichaamstemperatuur: Microsoft experimenteerde hier al in 2014 mee met de Microsoft Band die ik ook een tijdje gedragen heb. Met behulp van AI konden ze dingen als verkoudheid en/of griep voorspellen. Het stond toen nog in de kinderschoenen maar inmiddels moet er toch meer mogelijk zijn, zeker omdat het perfect in Apple’s doel van gezondheidstracking valt. Denk eens in wat daarmee in het licht van COVID mogelijk zou kunnen zijn…
Accuduur, dat blijft toch jammer
Sinds de Series 4 is de Apple Watch snel genoeg om zonder laadbalkjes alle apps vloeiend te laden, dus die elk jaar snellere processor valt sindsdien eigenlijk niet meer op. Op mijn Series 2, maar ook op de al redelijk snelle Series 3 zag je laadbalkjes nog regelmatig voorbijkomen. Scrollen door de menu's gaat nu echter vloeiend en ik merk ook geen vertragingen in zwaardere apps. Dit komt echter wel met een prijs: de accuduur. Mijn Series 2 hield het zo'n 40 uur uit. 's Ochtends op dag één van de lader, 's avonds de volgende dag weer aan de netstroom: dat was het patroon van mijn Series 2. Daarbij inbegrepen was elke dag een stukje met de GPS fietsen of hardlopen. Met de Series 4 zat ik aan het eind van dag 2 toch wel met een dode batterij, en helaas; de Series 7 moet gewoon echt elke dag aan de lader. Natuurlijk ligt dit aan het
always-on scherm en de steeds uitgebreidere smartwatch features; het heeft allemaal stroom nodig. Jammer is het wel. Ik zou het persoonlijk erg fijn vinden als Apple er tijd in zou steken de chip niet sneller, maar apps accuvriendelijker te maken zodat een dag of 3 gebruik zonder opnieuw te laden mogelijk zou zijn. We snappen allemaal dat het lastig is, want liever meer nieuwe features, maar puur feitelijk bekeken blijft het echt jammer dat het (nog) niet mogelijk is. Voor wie sleep tracking, mogelijk sinds watchOS 7, belangrijk vindt is het wellicht fijn om te weten dat dat prima gaat door ’s avonds rond 20:00u de watch aan de lader te doen zodat hij rond 22:00u wel vol is. Een nadeel daarbij is wel dat de waarschuwing dat je de batterij op tijd moet opladen voor je gaat slapen, voor mij altijd ruim te laat komt; pakweg een half uur voor ik mijn bed in ga. Daarmee kom je niet je bed in met een 100% opgeladen smartwatch. Op tijd op de lader leggen moet je dus zelf scherp in de gaten houden. Jammer, want dat zou softwarematig handiger moeten kunnen.
Slaap bijhouden werkt makkelijk en intuïtief via de Klok app waarin je bedtijden opgeeftSoftware: watchOS 8.3
Wat heb je eigenlijk aan zo'n smartwatch?
Naast het tracken van de gezondheid die hierboven al beschreven wordt is de Apple Watch ook een concurrent voor sporthorloges; hierover later meer. Echt uitblinken ten opzichte van deze sporthorloges doet de Watch natuurlijk als smartwatch. Er zijn van steeds meer diensten apps te vinden, maar mijn eigen ervaring is toch dat vooral de door Apple zelf ingebouwde apps het fijnst werken. Voor iedereen die nog geen Apple Watch heeft is het fijn te weten dat watchOS 8 inmiddels standaard wordt voorzien van een legio aan goede apps die Apple meelevert. Zelf gebruik ik vooral de Herinneringen, Agenda, Weer, Aandelen, Wallet en Work-Out app veelvuldig. Ik licht een paar van de belangrijkste eruit.
Work-out: voor serieuze amateurs
Tot watchOS 4 bleef de Work-out app toch vooral voor de pleziersporter. Het opnemen van de tijd en de hartslag kon, maar geavanceerdere functies waren nog niet van de partij. Daar heeft Apple gelukkig een aantal belangrijke stappen gezet, hoewel echte sporthorloges (=Garmin) toch wel echt fijner blijven voor de echte fanatiekelingen. Ik zwem, fiets en hardloop, dus ik zal in deze review even dieper op deze sporten ingaan met de Apple Watch.
Automatisch wordt gedetecteerd of je aan het sporten bent en wil de Apple Watch de Workout App starten, dit was vooralsnog alleen bij hardlopen of wandelen, maar is sinds dit jaar ook bij fietsen. De cijfers in beeld zijn prima; je ziet bij hardlopen stanaardwaarden als je gemiddelde en actuele tempo, tijd en hartslag in beeld. Dit is overigens per sport naar wensen aan te passen. Voor serieuze sporters is het belangrijk om op een stabiel tempo te blijven lopen en is het fijn dat je tegenwoordig automatisch waarschuwingen kan krijgen als je te snel of juist te langzaam loopt. Ik heb er nu een paar keer mee getraind en het werkt prima. Ook prettig is dat sinds dit jaar rondetijden zijn bij te houden hoewel dat nu niet echt lekker gebruiksvriendelijk werkt want 2x met 2 vingers op je scherm tikken terwijl je juist met je snelste ronde ooit bezig bent combineert niet echt lekker

tijd, afstand, hartslag, gemiddeld tempo: een mooi compleet overzicht
Hardlopers en wandelaars zullen wel blij zijn dat je het op een volle accu ruim 6 uur uit kan houden met GPS; dat betekent dat de marathon of lange wandelroutes in 1x met een Apple Watch om de pols te meten is. Voorheen was dat nog niet zo, dus dit is een fijne verbetering en Apple maakt de belofte ook waar kan ik na een paar stevige wandelsessies inmiddels concluderen. De batterij houdt het tijdens sporten dus lekker lang uit. Minder fijn is dat nattigheid tijdens een work-out, zoals regen en natuurlijk zweet, er nog steeds voor zorgt dat bij de start de hartslag niet altijd goed worden opgenomen. Dit is sinds de Series 4 steeds verbeterd, maar helemaal perfect gaat het nog niet. Met name de eerste kilometer(s) zul je tijdens je sportrondje in de regen het dus zonder hartslagmeting moeten doen. Qua fietsen en zwemmen werkt de app net zo fijn en voor fietsen is er eigenlijk weinig meer te melden ten opzichte van de hardloopervaringen van hierboven. Voor zwemmen geldt dat dit prima gaat, en is het wel fijn om te weten dat de slag waarmee je zwemt, en hoeveel baantjes je gezwommen hebt, foutloos worden gedetecteerd in een binnenbad. Dit gaat in plaats van afstandsmeting via GPS en werkt verbazingwekkend fijn.
Samenvattend is de Work-out app dus prima voor de meeste amateurs, maar zal de echt fanatieke sporter nog steeds naar alternatieve apps (of ander horloge) willen zoeken. Voorgeprogrammeerde ntervaltraining biedt Apple bijvoorbeeld ook nog niet, hoewel dit wel op te lossen is met de iSmoothRun app. Hier heb ik zelf geen ervaring mee, maar ik hoor er goede verhalen over, en ook andere third party apps kunnen hier wellicht een oplossing zijn voor mensen die dit belangrijk vinden.
Apple Pay: eindelijk in Nederland én om je pols
Apple Pay. Alleen hierom al zou ik als er geen had direct een Apple Watch kopen. Juist op de Apple Watch biedt Apple Pay namelijk een enorm betaalgemak; álle Nederlandse draadloze terminals ondersteunen ook Apple Pay. En eigenlijk geldt dit binnen heel Europa is mijn ervaring. Ik draag al ruim drie jaar geen portemonnee meer bij me en overal gaat dat verbazingwekkend genoeg goed, maar zeker in Nederland kom je nooit plekken tegen waar je níet met je horloge kan betalen. Met een iPhone zie ik niet veel voordeel van Apple Pay ten opzichte van een gewone draadloze pinpas omdat je die toch uit je zak moet halen en met face/touchID moet activeren. Maar met je horloge is het 2x klikken op de rechterknop en je pols voor de terminal houden… het blijft heerlijk ook al mis ik de verbaasde blikken van cassieres of omstanders die ik 3 jaar geleden zag af en toe nog wel

.Het lijkt dus een kleine feature maar betekent dat een dagelijks meerdere malen terugkerende handeling ineens een stuk gebruiksvriendelijker wordt. Van het betalen van je koffie tot tanken tot een paar nieuwe sokken op de markt: overal merk ik het betaalgemak van Apple Pay omdat het zoeken naar de pinpas en regelmatig de pincode invullen bij betalingen boven de €25 voorgoed verleden tijd zijn.
Siri, hoort u mij?
Wie nog wel verbaasde blikken van omstanders wil komt uit bij een andere bekende feature van Apple, die wat mij betreft echter nog steeds opvallend weinig gebruikt wordt: Siri. Deze zit door allerlei apps verweven, en voegt om je pols echt veel gebruiksgemak toe. Ik merk dat in de praktijk korte, kleine commando's heel fijn werkt. "Maak een herinnering", "Zet bridgen op dinsdagavond 20:00 in de agenda", "verwarm de huiskamer naar 21 graden" zijn hier door mij veel gebruikte voorbeelden van. Standaardritueel is inmiddels al "welterusten" zeggen tegen de apple watch, waarna alle lampen en verwarming in huis automatisch uitschakelen vanuit bed. Dit werkt dus prima. Langere ingewikkelde commando's en zinnen is wel waar het soms lastig wordt, maar ook voor het inspreken van Berichten of reageren op een inkomende WhatApp bevalt dit mij tegenwoordig prima. Met name bij dit laatste valt op dat de tekstherkenning sinds mijn Watch Series 5 duidelijker verbeterd is. Ik vind het dus heerlijk gebruiksvriendelijk sinds ik zelf een beetje in de gaten heb welke commando's wel en niet werken. Zolang je je daar aan aanpast, heb je er een heel fijne assistent mee en kun je nog heerlijk de tech-nerd zijn en verbaasde blikken van mensen naast je in de trein oogsten. Een handige tip is om eens
online te kijken welke soort commando's er allemaal zijn, dan ontdek je al snel een aantal dingen die je zelf vaak doet en dus via Siri handiger te regelen zijn.
Even snel herinneringen maken gaat het makkelijkst via SiriApps van andere makers
Naast de apps van Apple zelf vind ik al sinds mijn Series 2 dat er bar weinig apps zijn die echt nuttig zijn. Het lijkt allemaal leuk, maar in de praktijk merk ik dat op een smartwatch vooral het passief doorgeven van informatie handig is in de vorm van meldingen en complicaties (de extra informatie op je hoofscherm naast de tijd). Ik zei al eerder de rekenmachine niet schokkend te vinden; voor alles waarbij ik zelf actief input moet geven werkt het gewoon sneller de iPhone er bij te pakken. Hoewel het voor de toekomst fijn is dat de Apple Watch steeds meer standalone functioneert, gebruik ik de nieuw toegevoegde App Store dus ook niet op de Watch.
Third party apps die ik wél gebruik zijn er letterlijk maar drie. Stocard werkt erg fijn en snel om je klantenkaarten op de pols te hebben. Heerlijk om bij de kassa van de Albert Heijn 1x te klikken om Stocard te openen en de bonuskaart te scannen, en daarna 2x te klikken om met Apple Pay af te rekenen. Zeker toen Apple Pay net in Nederland actief was leverde dit behoorlijk vaak verbaasde gezichten op bij de kassa. Daarnaast werkt de Authenticator van Microsoft ook erg makkelijk om op je horloge een melding te krijgen zodra je met twee-factor authenticatie ergens moet inloggen. Geen gezeur meer met een zes-cijferige code maar gewoon even op "accepteer" klikken en je logt in. Authenticatie dat jij het bent gebeurt immers al biometrisch. En tot slot de Deezer app; net even fijner muziek afspelen; maar bij deze app geldt natuurlijk vooral bij welke streamingdienst je abonnement loopt.
Met Stocard altijd al je klantenpassen bij de hand(letterlijk en figuurlijk
)Conclusie
Is dit €429 waard?
Al met al is denk ik alleen al aan de lengte van de review te zien dat de Apple Watch Series 7 erg volwassen is. Gezondheidsmeting, sporten, Siri, Apple Pay en alle automatische gezondheidsmetingen maken de smartwatch een echt volwassen product dat zijn nut volop bewijst. Voor wie al tijden twijfelt en nog steeds geen Apple Watch heeft denk ik dat de conclusie simpel is. Je zal er zeker geen spijt van hebben. De vernieuwingen zijn de laatste jaren wat minder schokkend; het echte pionieren is er bij de Apple Watch wel vanaf. Maar voor iedereen die een Series 3 of 4 heeft, denk ik dat er voldoende nieuws onder de zon is om blij te worden van een upgrade. Vanaf mijn Series 5 is de upgrade minder groot, maar mij valt toch op dat ik het hoe langer ik hem gebruik, hoe meer ik het het geld alsnog waard vind.
Concluderend zie ik een mooie smartwatch die zowel op gebied van hardware als software niet teleur stelt. Gezien de combinatie van smartwatch, health- en sporttracking koop je nog steeds een behoorlijk compleet, maar ook uniek product. Er zijn eigenlijk geen concurrenten die een smartwatch bieden die ook alle drie deze terreinen bedient. Een goed GPS hardloop horloge van Garmin kost ook snel rond de €300 en die heeft natuurlijk voordelen voor hardlopers, maar mist ook een hoop smartwatch-functies. Voor hartpatiënten is ongetwijfeld betere apparatuur te vinden, maar voor deze prijs en met deze extra features? De Series 7 blijft, net als destijds de Series 5, niet het perfecte gps horloge voor hardlopers en niet de beste hartslagmeter voor hartpatiënten, maar wel de beste combinatie van beide. Tel daarbij op dat watchOS 8 een gebruiksvriendelijk besturingssysteem is voor iedereen, de gezondheidstracking steeds serieuzer wordt genomen door gezondheidswetenschappers en je hebt een winnaar te pakken.
geschreven op basis van twee maanden ervaring met watchOS 8.3 geïnstalleerd
Voor wie meer uit zijn watch wil halen, hier onder een aantal sites met veel goede tips & tricks.
TomsGuide: Heeft een handig overzichtje geschreven om snel de basics te leren. Handig voor wie nieuw is met de Apple Watch!
Appletips archief: dit is vooral een compleet archief met howto's. Nederlandstalig!
Apple Support Youtube kanaal: het officiële kanaal van Apple met korte filmpjes
to get things done.
Computerworld Siri list: Een lijst met 142 Siri commando's. Niet alles werk ook op Apple Watch, maar met trial & error kun je een hoop handige commando's vinden...
Apple Watch Reddit: de plek vol met gebruikerservaringen en vragen. Zeker als je nog niet eerder een Apple Watch had een bron vol handige ervaringen.