Naar aanleiding van mijn aanmelding bij het Tweakers.net Testpanel ontving ik een e-mail waarin stond dat er nog 1 plekje vrij was om de LG CineBeam PF610P beamer uit te proberen. Hier had ik wel oren naar aangezien we al een geruime tijd overwegen om een beamer aan te schaffen voor de echte bioscoopervaring.
Om de review zo volledig mogelijk te laten verlopen heb ik Tweakers.net verzocht om ook een projectiescherm mee te sturen. Dit verzoek werd ingewilligd door een Elite Screens ProAV T120UWH van 120" mee te leveren. Helaas matched de Pricewatch dit scherm niet correct, maar het betreft wel degelijk een 16:9 projectiescherm. De beamer staat op zo'n 2.5 meter afstand van het projectiescherm en geeft daarmee bijna een beeldvullend plaatje. Om nu niet direct heel mijn receiver los te moeten koppelen en mijn speakers en bedrading opnieuw te plaatsen heb ik ervoor gekozen om tijdelijk een Logitech Z5500 te installeren en deze via S/PDIF (ofwel optisch) aan te sluiten. Ook een rondslingerende Nvidia Shield Pro bespaarde me een hoop gedoe met kabels. Handig want ik had juist deze apparaten afgekoppeld om mijn overkapping winterklaar te maken.
Voor het schrijven van deze review krijg ik overigens een waardebon van 50 euro van Tweakers.net. Vanzelfsprekend had ik liever de beamer zelf als beloning gehad, maar het kan niet altijd feest zijn. Dit maakt voor mijn objectiviteit echter niet uit hoewel een userreview natuurlijk altijd subjectief blijft.
De CineBeam PF610P is een vrij compacte beamer. Met een hoogte van slechts 69mm, een breedte van 225mm en een diepte van 192mm mag het apparaat zichzelf echt mobiel noemen. Toch bewijst de aansluiting voor een draadstang onderaan het toestel dat je deze kan ophangen of aan een statief kan bevestigen. Dit maakt dat je de beamer in elke situatie kan gebruiken wat het apparaat best wel veelzijdig maakt. Het betreft een DLP projector ondersteund door LED verlichting en heeft in tegenstelling tot wat Pricewatch zegt wel degelijk beschikking over een Wi-Fi verbinding. Door het ingebakken WebOS kan je daardoor zonder al teveel poespas gebruik maken van streaming diensten en zelfs je mobiel verbinden. Ideaal dus als mobiele beamer, maar is het ook wat voor een vaste thuissituatie?
De CineBeam PF610P heeft een hele hoop specificaties. Deze kun je eenvoudig online vinden in bijvoorbeeld je vertrouwde
Pricewatch, maar ook op de
LG website. Toch ga ik ze hier nog een keer behandelen en probeer ik wat dieper in te gaan op sommige aspecten en tracht ze eventueel te beoordelen. Zo weten we waarover we praten en dat kan handig zijn om een weloverwogen oordeel te vormen over deze LG CineBeam. Het is wel een lap tekst dus wil je echt puur de specs zien klik dan op 1 van bovenstaande links. Weet je echter niet waar XPR, FRC en dergelijke voor staan dan kan je wellicht nog iets bijleren. Door zo diep in te gaan op de specificaties kan het zijn dat ik bepaalde aspecten van de beamer in deze review dubbel behandel. Mijn excuses hiervoor.
Beeld:
Het beeld van de CineBeam PF610P heeft een
resolutie van
1920x1080 ofwel
Full-HD. Volgens de specificaties op de website van LG wordt er gebruik gemaakt van
XPR-technologie. XPR is een pixel-shifting technologie van Texas Instruments die normaliter gebruikt wordt om 8.3 miljoen afzonderlijke pixels te genereren ook al kan de DMD-chip (Digital Mirror Device) deze resolutie helemaal niet aan. Het is daarom maar gokken waarom LG deze technologie vermeldt. Wellicht is de DMD-chip van de CineBeam beperkt tot 720p en wordt Full-HD door pixel-shifting bereikt. Dit is echter maar een aanname. Standaard projecteert de CineBeam met een ratio van
16:9, maar softwarematig kan de beamer met gemak ook
4:3 beelden tevoorschijn toveren. Desgewenst kan je ook
pannen of het beeld
zoomen. Daarnaast beschikt deze beamer over
upscaling zodat content die in lagere resoluties aangeboden wordt toch in Full-HD getoond wordt. De
optische zoom is gefixeerd wat wilt zeggen dat je deze niet kan veranderen. Dit maakt dat je gebonden bent aan ideale afstanden tussen projector en beamer.
Met een
kleurdiepte van slechts
6 bit vertoont de CineBeam maar 0.26 miljoen kleuren. Dit is natuurlijk veel te laag voor een waarheidsgetrouwe weergave daarom wordt er frame rate control (
FRC) toegepast waardoor er
toch 8 bit ofwel
16.7 miljoen kleuren bereikt worden. FRC moet je zien als een tijdelijke dithering. Ieder frame krijgt een iets andere schakering van de kleur die bereikt moet worden en door de snelheid van de frames achter elkaar wordt dus een bepaalde kleurschakering bereikt dan wel gesimuleerd. De LG CineBeam is dus technisch gezien slechts een 6 bit beamer, maar je kijkt voor je gevoel wel naar een 8 bit beeld. Dit lijkt een smerige truc en je zou er daardoor voor kunnen kiezen de LG CineBeam links te laten liggen, maar men doet dit natuurlijk niet zonder reden. Een DLP-projector gebruikt namelijk een kleurenwiel om de gewenste kleur te bereiken. Dit wiel draait met hoge snelheid rond. Hoe meer bits je wilt bereiken hoe harder dit wiel moet draaien en dit heeft gevolgen voor de geluidsproductie, warmteproductie en levensduur van het wiel. Door het toepassen van FRC moet dit wiel dus een stuk minder hard draaien en bespaar je op heel veel vlakken terwijl je middels de dithering toch 8 bit bereikt. Zie 6 bit in combinatie met FRS dus als de ideale compromis en vergeet niet dat deze techniek in iets afwijkende vorm al jaren toegepast wordt op onder andere tv's en monitors.
De CineBeam weet volgens de specs om te gaan met
HDR in verschillende smaken. Zo wordt de open standaard
HDR10 (dus zonder metadata) ondersteunt, maar daarnaast biedt de open
Hybrid Log-Gamma (HLG) standaard ook ondersteuning voor Tv-uitzendingen van de BBC en NHK. Vreemde eend in de bijt is de ondersteuning van
Technicolor HDR. Sinds 2020 is LG gestopt met het implementeren van de advanced variant in hun line-up. Hoewel LG samen met Technicolor deze HDR-technologie ontwikkelt hebben heeft LG hierdoor in 2020 de technologie de das om gedaan. Er is dus geen content die hier gebruik van maakt dus waarom de CineBeam dan wel ondersteuning biedt is vrij opmerkelijk.
Als
lichtbron vermeldt de LG website een
4-kanaals LED. Ook hier moet ik maar raden wat dit betekent. Mijn beste gok is dat ze hier doelen op het kleurenwiel waar het LED-licht doorheen schijnt. Met 4-kanaals zouden ze dan doelen op R(ood)G(groen)B(lauw)W(it). De werking van RGB spreekt voor zich en het wit is dan bedoel om zuiver licht door te laten waardoor je een hogere lichtopbrengst krijgt. Nogmaals dit is een gok. De beamer weet daarbij
1000 lumen voor elkaar te toveren wat niet erg veel lijkt, maar door de aanname van het RGBW-kleurenwiel in de praktijk zeker voldoende blijkt. De
contrastratio is op de specsheet van LG een stuk hoger dan op de specsheet van T.net. Respectievelijk
150.000:1 tegenover 780:1. Natuurlijk hangt deze contrastratio volledig af van hoe verlicht de ruimte is, maar 780:1 is natuurlijk wel erg laag. Als ik van een minimum gewenste ratio van 15000:1 uitga dan neig ik om eerder de ratio die LG opgeeft te geloven.
Projectie:
De gebruikte projectie techniek is
DLP. DLP is een afkorting voor Digital Light Processing en is ooit door Texas Instruments uitgebracht. Het werkt met heel veel kleine spiegeltjes die kunnen kantelen. Ze kunnen naar het licht toe kantelen en zo het licht weerkaatsen, maar ook van het licht wegkantelen waardoor er geen licht wordt doorgegeven. Normaliter is er voor iedere pixel een spiegeltje, maar door technieken zoals XPR is dat niet altijd vanzelfsprekend. De chip waarop de spiegeltjes zitten heet overigens de DMD (Digital Mirror Device) en is al eerder besproken bij de beeldspecificaties. Zo'n spiegeltje op de DMD klapt soms wel meer dan duizenden keren per seconde omhoog of omlaag. Voor de kleuren wordt gebruik gemaakt van een snel draaiend kleurenwiel. Dit wiel is vanzelfsprekend transparant en je vind daarop de primaire kleuren (RGB). Soms, en vermoedelijk ook bij de CineBeam, zit er naast de primaire kleuren ook nog eens een volledig transparante kleur op (wit) zodat de lichtopbrengst vergroot wordt. Dit wordt later in de review uitvoerig besproken bij de beeldkwaliteit. Er kleeft namelijk een nadeel aan deze techniek. DLP geniet bij velen de voorkeur vanwege het hogere contrast.
De CineBeam moet op zijn
minst 1.59 meter van het projectiescherm afstaan en resulteert dan in een
beeldgrootte van 60 inch ofwel een
diagonaal van 152.4 cm. De
maximale afstand tussen het projectorscherm en de beamer is
3.18 meter waarmee je
120 inch bereikt. Dat is omgerekend een
schermdiagonaal van maar liefst 304.8 cm. De
throwratio wordt door LG op
1,195 gespecificeerd. De throwratio vertelt ons niets anders dan hoe groot het beeld wordt bij een bepaalde afstand tussen beamer en scherm. De formule is {Throwratio=Throwdistance/Image Width} wat handig kan zijn als je wilt bepalen waar een beamer in je kamer komt te staan en hoe groot je het beeld wilt hebben op je projectiescherm. De
focus is daarnaast
handmatig. Je doet dit door middels een schuifknop aan de bovenkant van de projector, waarbij enige precisie wel gewenst is.
Lamp, Energieverbruik en Geluidsproductie:
De LG CineBeam PF610P gebruikt een
enkele LED-lamp met een
levensduur die door LG wordt begroot op
30.000 uur. Met een gemiddelde levensduur van LED-lampen van 50.000 uur lijkt dit nogal karig, maar ook LED-licht kent een vorm van degradatie in intensiteit. In de praktijk zul je dus langer dan deze 30.000 met de lamp kunnen doen maar de lichtintensiteit wordt dan niet gegarandeerd. Door de gebruikte LED-lamp is het
stroomverbruik met
100 watt aan de zuinige kant. Staat het apparaat op
standby dan trekt deze
0.5 watt uit het net. Ook deze LED-lamp moet gekoeld worden en dat gebeurd door een ventilator die
gemiddeld 26dB produceert. Dit kan je terugbrengen naar
24dB op Ecostand en op de
hoogste helderheid blijft volgens LG de geluidsmeter steken op
29dB.
Verbindingen:
Qua aansluitingen kan je met de CineBeam alle kanten op. Zo beschikt hij over
2 HDMI 2.0 poorten met ondersteuning voor
HDCP 2.2. Volgens LG kan je deze overigens ook gebruiken als audio-out, maar dit heb ik niet getest. Verder beschikt het apparaat over een
S/PDIF uitgang (ofwel een optische uitgang) en een
3.5" jack. Middels
bluetooth kan je ook een
hoofdtelefoon aansluiten, maar in de praktijk kan je in plaats daarvan ook i
edere bluetooth speaker gebruiken. Omdat er wat vertraging door gebruik van het bluetooth-protocol kan ontstaan kan je middels
AV-synch het geluid met het beeld op elkaar afstemmen zodat je geen vertraging ervaar.
Twee USB 2.0 aansluitingen zorgen ervoor dat je een
flashdrive of USB-drive kan aansluiten voor je media. Je kan ze echter ook inzetten om een
HID ofwel toestsenbord/muis aan te sluiten. Met een
RJ45 sluit je de CineBeam aan op je netwerk met
maximaal 100mbit , maar je kan ook gebruik maken van de
ingebouwde Wi-Fi (waar ik geen specs van kon vinden). Is het apparaat verbonden met je Wi-Fi netwerk dan heb je beschikking over
DLNA, Miracast op Android en Windows en Apple Airplay en tevens IPv6 connectiviteit als je netwerk dit ondersteunt.
WebOS
Een LG zou geen LG wezen zonder WebOS. Het betreft hier
WebOS 5.0 met ondersteuning voor oa.
Amazon Prime, Disney+, Youtube en Apple TV. In de LG Appstore is echter
geen Netflix te bekennen wat op zich vreemd is aangezien het wel op andere devices met WebOS 5.0 ondersteund wordt. Daarnaast kan je Tweakers.net bekijken op een 120 inch projectie middels de
ingebouwde webbrowser. Je navigeert door WebOS met pijltjes-toetsen. Er is dus geen ondersteuning voor point & click ofwel de Magic Remote.
Afmetingen:
Met een
hoogte van
62mm, een
breedte van
225mm en een
diepte van
192mm is het toestel in
wit aardig mobiel te noemen. Het totale gewicht van
1.7kg bevestigd dit. Toch is er een
draadstang aansluiting om de projector op te hangen of te bevestigen op een statief.
De LG CineBeam PF610P tovert met slechts 1000 lumen een overtuigend beeld op het projectorscherm. Als leek was ik altijd van mening dat je veel hogere waarden nodig had, maar een film kijk je natuurlijk voornamelijk in het donker. Toch is opvallend dat we met sfeerverlichting aan in de vorm van wat gedimde Philips Hue lampen geen last hadden van invloed op de beeldkwaliteit. Helemaal in het donker zitten is dus niet nodig, maar overdag kijken wordt lastig. In sommige reviews wordt dit als een minpunt genoemd, maar het is een beamer en over een voetbal is men meestal ook niet negatief dat deze rond is.
Op een projectie van 120 inch terwijl je er enkele meters vandaan zit kan je zo nu en dan wel duidelijk pixels zien. Het betreft dan ook een Full-HD projector en 120 inch op 2 meter afstand vanaf de kijkpositie is duidelijk iets te dichtbij. Toch is het niet zo dat je continue pixels kan tellen, maar zit je net zo dichtbij als ik dan is het wellicht een goed idee om een 4k projector te overwegen.
Qua contrast is de beamer niet te vergelijken met een televisie. Het licht van een televisie komt immers uit de OLED's of vanaf een LED paneel achter de pixels. Dat geeft een hele andere ervaring. Zo lijkt het bij de beamer, maar dit is vermoedelijk subjectief, alsof het beeld een heel stuk zachter voor je ogen is. Het 'voelt' daarbij allemaal iets donkerder aan, maar niet van die aard dat je bepaalde objecten in een film niet kan zien. Ik zou het bijna omschrijven als 'het bioscoopeffect', want daar word je ook niet verblind zoals bij sommige televisies tegenwoordig wel het geval is.
De beamer heeft het HDR10 predicaat gekregen en ondersteunt daarnaast HLG en Technicolor HDR. Net zoals je de laatste jaren bij heel veel monitors ziet biedt dit echter in mijn optiek nauwelijks meerwaarde. Technisch gezien lijkt me dit met slechts 1000 lumen en 6 bit kleurendiepte ook niet mogelijk, alhoewel de frame rate control in het toestel deze diepte wel omhoog doet schalen. Om dit te testen heb ik wat filmpjes geschoten met mijn Samsung in HDR10 en SDR. Er is wel een klein beetje verschil te bespeuren, maar zeker niet zo groot dat dit een hoofdargument mag zijn om deze beamer te overwegen. Om zeker te zijn dat het niet aan de gemaakte filmpjes lag heb ik ze ook bekeken op mijn OLED en daar is het verschil wel heel erg wezenlijk. Het enige voordeel dat ik dan ook met de HDR10 ondersteuning kan bedenken is dat in mijn geval Plex (zonder Pass) gewoon HDR-content kan streamen naar deze beamer zonder dat het er dan niet uit ziet.
Natuurlijk zeggen plaatjes meer dan woorden al is dat in het geval van een beamer niet altijd waar. De mensen met een papagaai op hun schouder kunnen zich immers de CAM-releases nog wel herinneren waar er een opname gemaakt werd van een bioscoopfilm. Het resultaat was meestal erg bedroevend. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen heb ik iedere keer het beeld gepauzeerd voordat ik een foto nam en mijn mobiel op een kartonnen statiefje gezet (die ik gratis kreeg bij de Donald Duck). Er zitten HDR weergaven tussen en SDR. Je kunt op iedere foto klikken voor een groter exemplaar en als je niet beschikt over een 4K-scherm dan kun je daarna nogmaals klikken voor nog een grotere versie. Hou er nogmaals wel rekening mee dat ondanks mijn voorzorgsmaatregelen de foto's niet representatief zijn. Live ziet het er allemaal veel beter uit, want films zijn niet gemaakt om te worden gefotografeerd. Dit is dan ook de reden dat animatievideo's bij deze foto's er een stuk beter uitkomen.
De beeldkwaliteit is in mijn optiek dan ook vrij goed, maar helaas gaat ook de CineBeam PF610P gebukt onder het grootste probleem van DLP-technologie en weet LG het regenboog-effect niet afdoende weg te moffelen. Als je je hoofd wegdraait van het beeld en daarna terug kijkt dan word je met regelmaat getrakteerd op een regenboog-effect van een fractie van een seconde. Zit je helemaal in een film dan zit je voornamelijk stil en valt het niet op, maar het wordt een ander verhaal als je ondertitels aanzet. Zeker bij een groot projectie oppervlak gaan je ogen toch 'scannen' en kan het regenboog-effect gaan irriteren.
Mijn partner merkte het regenboog-effect ook op, maar had er iets minder last van dan ik. Om een beetje te illustreren wat ik bedoel heb ik een korte opname gemaakt waarbij ik de camera expres heen en weer beweeg. Helaas weet mijn Samsung het regenboog-effect niet op te pikken, maar als je onderstaande video op full-screen bekijkt dan zie je bij het bewegen een blauwe waas in de ondertiteling. Deze blauwe waas is in het echte leven dus het regenboog-effect waar ik op doel.
Het frappante aan het regenboog-effect op de CineBeam is dat het niet met het afspelen van alle content gebeurd. De ene film heeft er veel last van en een andere film weer helemaal niet. Het maakt daarbij niet uit of deze content in SDR of HDR wordt getoond of gedownscaled is van 4K of juist native Full-HD is. Zelfs in de content van streaming diensten zoals Disney+, Netflix, Videoland of Prime zat er verschil. Nu gaf ik de schuld aan mijn Nvidia Shield en heb verschillende resoluties, refreshrates en kleurendiepten geprobeerd, maar niks mocht baten en het bleek daar ook niet aan te liggen. Immers toen ik WebOS van de CineBeam zelf gebruikte en daarop Videoland bekeek werd ik ook direct weer getrakteerd op het regenboog-effect. Je zou immers verwachten dat je of bij alle content het regenboog-effect ervaar of er helemaal geen last van heb. Ik kan dit dan ook niet verklaren. Wellicht dat de frame rate control er iets mee te maken heeft, maar dat is maar een wilde gok. In ieder geval moet je dus je content gaan afstemmen op de CineBeam waardoor je dus feitelijk beknot wordt. Nu valt het als je geen ondertiteling gebruikt nog wel erg mee en dan is er mee te leven, maar kan je niet zonder ondertiteling dan kan je jezelf hier wel aan gaan irriteren.
Hoe ontstaat dit regenboog-effect nu eigenlijk en is er wat aan te doen? Volgens de specificaties maakt de CineBeam gebruik van DLP met XPR technologie om Full-HD beeld te genereren. Normaliter zien we deze XPR-technologie voornamelijk terug bij 4K-projectors. Kleine spiegeltjes in de DMD-chip (Digital Mirror Device) reflecteren daarbij op hoge snelheid het licht van de LED-lamp door het objectief op je scherm. Door deze spiegeltjes op die manier in te zetten krijg je pixel-shifting en kan je dus met genoeg snelheid 4 keer zoveel pixels tevoorschijn toveren. Op deze manier kan een native Full-HD-beamer toch de benodigde 8.3 miljoen pixels voor 4K bereiken. De CineBeam doet dit laatste echter niet en het is dan op zich vreemd te noemen dat LG zelf wel aangeeft dat ze XPR toepassen. Wellicht is de DMD-chip van de CineBeam dan maar slechts 720p en bereikt het Full-HD door XPR toe te passen. Hoe dan ook de CineBeam gebruikt, net zoals bijna alle DLP-projectors, een chip met spiegeltjes die op hoge snelheid draait. Tussen de lamp en het objectief zit een wiel met RGB-kleuren die heel snel in de rondte gaat. Moet er een blauw beeld geprojecteerd worden dan gaat het licht door het blauwe gedeelte, bij rood door de rode en bij groen door de groene. Nu spreekt LG in hun specs over 4-kanaals LED dus ik gok erop dat er in dat kleurenwiel ook gewoon wit zit zodat je in totaal RGBW krijgt. Dit zou de helderheid ten goede komen. Daarboven haalt LG ook nog eens de frame rate control truuk uit met de projector om met slechts 6-bits toch 8-bits op je beeld te toveren. Dit laatste negeer ik even voor het gemak.
Bovenstaand verhaal klinkt allemaal heel technisch, maar verklaart nog steeds niet waarom men een regenboog-effect ziet. Welnu dat komt voornamelijk door onze evolutie. Wij als mens zijn er eigenlijk op 'geprogrammeerd' om snel veranderende situaties vanuit onze ooghoeken optimaal te registreren. Hierdoor kunnen wij ons tegenwoordig op hoge snelheden voortbewegen middels vliegtuig, raket en ja: ook je bolide en toch nog op tijd reageren. In het verleden was dit echter nog veel belangrijker. Stel je zag in je ooghoek een slang door het hoge gras naar je toe kruipen dan dan werd dit beeld door je hersenen uitvergroot als alarmsignaal. Je kon dan maken dat je wegkwam. Bij randen met veel contrast doen je hersenen bij het beeld van een DLP-projector precies hetzelfde en dan ook weer voornamelijk met wat er in je ooghoeken geregistreerd wordt. Je ziet dan een fractie van een seconde niet het totaalbeeld wat de projector wilt bereiken maar afzonderlijke kleuren. Zit je stil dan is er niks aan de hand. Je hersens combineren die kleuren dan tot 1 geheel. Als je echter daarbij iets beweegt of het vanuit een ooghoek ziet dan slaan je hersenen weer alarm. De kleine veranderingen worden vergroot geregistreerd en door de beweging 'verschijnt' iedere kleur daarna net op een iets andere plek. Je ziet op dat moment dus alle kleuren van de regenboog. Vandaar dus het regenboog-effect. Nu heeft overigens niet iedereen daar last van. Sommige mensen hebben er helemaal geen last van en zullen een regenboog-effect nooit ervaren, maar mensen die deze alarmbellen in hun hersenen wel actief hebben zullen hier gevoeliger voor zijn. Voor die laatste groep mensen: wees niet getreurd. Je zult een stuk veiliger in het verkeer deel kunnen nemen omdat je op hogere snelheden dingen sneller registreert, maar bij een DLP-projector zal je net iets stiller moeten zitten.
Interne Speakers
Hoewel het een apart hoofdstuk zou moeten zijn ga ik hier toch de interne speaker van de CineBeam bespreken. Reden hiervoor dat er niet al te veel te vermelden valt over interne speakers of het nu een televisie, een monitor of een beamer betreft. Ik vind persoonlijk dat je apparatuur daar ook niet op mag afrekenen omdat voor een echte ervaring je altijd zorgt voor je eigen audio opstelling en je niet afhankelijk wilt zijn van 1 of meerdere kleine speakers.
De CineBeam heeft er in zijn kleine behuizing twee verstopt zitten van ieder 3W. De specsheet op de website van LG heeft het zelfs over Atmos ondersteuning, maar als je daar iets fundamenteels van verwacht dan moet je 5 december ook maar je schoen zetten. De reden dat je sowieso de interne speakers niet wilt gebruiken is omdat het geluid dan van achter je komt i.p.v. 'uit het scherm'. Zo wil je natuurlijk geen film kijken. De CineBeam blijft echter ook een mobiele oplossing dus de speakers kunnen in zo'n opstelling toch handig zijn. Helaas valt zelfs dat nog best wel tegen. De twee speakers van 3W produceren een vrij schel geluid en zijn verstoken van lage tonen. Daarnaast is het volume echt veels te laag. Je bent nog beter af door een Google Nest Mini via Bluetooth aan de CineBeam te koppelen (wat wel weer een geweldige optie is). In onderstaande opname van 1 minuut staat het volume van de CineBeam op 100% en zit ik een meter van de beamer af. Niet om aan te horen in mijn optiek. Toch vind ik dit geen negatief punt voor de CineBeam in zijn algeheel. In de meeste opstellingen gebruik je de interne speakers namelijk niet en als je het ooit eens nodig mocht hebben bij een presentatie o.i.d. dan heb je in ieder geval wel de mogelijkheid. Hoe slecht de speakers daarom dan ook zijn het feit dat ze er uberhaupt op zitten zorgt juist dat de CineBeam een totaaloplossing is.

De CineBeam is uitgerust met WebOS 5.0, maar biedt geen ondersteuning voor het Point & Click systeem ofwel de Magic Remote. Het navigeren geschied dus via pijltjestoetsen op de afstandsbediening. Er zijn een heleboel apps al voor geïnstalleerd en bestaande LG gebruikers zullen zich dan ook direct thuis voelen in het smart menu van de CineBeam. Bekende applicaties die ik al out of the box aantrof waren onder andere Disney+, Spotify, Amazon Prime, Pathe Thuis, Rakuten TV, Canal Digitaal, Apple TV, Youtube, Videoland, RTLXL, NPO, Plex, en Kijk. Je kan deze lijst uitbreiden door gebruik te maken van de LG Content Store wat het app eco systeem voor de CineBeam vertegenwoordigd. Netflix schittert echter door afwezigheid. Niet geheel onoverkomelijk is dat niet want je kan gewoon met je mobiel Netflix streamen naar de CineBeam via Wi-Fi. Toch is het een vreemd gegeven waar ik tot op heden geen reden voor gevonden heb. Daarnaast kan je ook een browser openen, maar dit heb ik persoonlijk nooit fijn gevonden of het nu op een tv of beamer was. Gelukkig betreft dit de kleine versie van WebOS waarbij je nog drie kwart van het beeld ziet i.p.v. dat je volledige scherm gevuld wordt met o.a. reclame.
Drukken we op het tandwieltje dan komen we in de snelle instellingen van de CineBeam. Deze zijn onderverdeeld in de categorieën 'Beeldmodus', 'Geluidsuitgang', 'Slaaptimer', 'Netwerk', 'PJT-stand', 'Alle instellingen' of de bewerkingsmodus waarbij je bij deze laatste de volgorde van de items kan veranderen.
De 'Beeldmodus' kunnen we zetten op 'Standaard', 'Bioscoop', 'Sport', 'Spel', 'HDR-effect', 'Helderste modus', 'Expert (lichte kamer)', 'Expert (donkere kamer)' en 'Levendig'. De mogelijkheden veranderen hierbij als je naar een HDR bron kijk. In mijn optiek voegt iedere setting wel iets toe bij de situatie waarin de beamer zich bevind. De verschillen zijn vrij duidelijk. Enige uitzondering hierop is de 'Helderste modus'. Zowel in SDR en HDR probeert de projector dan veel licht te genereren, maar dat gaat faliekant mis. Het resultaat is dan een enorme groene waas over het geprojecteerde beeld.
Bij 'Geluidsuitgang' is het mogelijk om de geluidsuitgang te kiezen. Mogelijkheden hierbij die gegeven worden zijn: 'Interne projectorluidspreker', 'Bluetooth', 'Optisch', 'HDMI ARC', 'Bekabelde Hoofdtelefoon', 'Optische + Interne projectorluidspreker' en 'Bedrade Hoofdtelefoons + Interne projectorluidspreker'. Als we kiezen voor Bluetooth kunnen we daarbij direct de bluetooth apparatenlijst manipuleren.
De 'Slaaptimer' kunnen we eenvoudig instellen van 10 minuten tot 4 uur waarbij je de timer direct ziet lopen en drukken we op 'Netwerk' dan worden we direct omgeleid naar het volledige instellingen menu waar we onze netwerk instellingen kunnen beheren.
Kiezen we voor 'PJT-stand' dan krijgen we de opties 'Voorkant', 'Plafond Voorkant', 'Achterkant' en 'Plafond Achterkant'. Afhankelijk van welke setting je kiest zal het beeld roteren en/of spiegelen hetgeen duidelijk maakt dat je de CineBeam ook op zijn kop aan het plafond kan bevestigen.
Via 'Alle instellingen' komen we uiteindelijk terecht in het uitgebreide instellingen menu.
Bij 'Beeld' kunnen we daar net zoals in het snelmenu de instellingen van de beeldmodus veranderen, maar we kunnen nu ook de aspect-ratio aanpassen. Zo is een geforceerde verhouding van 16:9 en 4:3 mogelijk, maar kunnen we dit met 'Origineel' ook aan de bron overlaten. Met 'Verticale Zoom' kunnen we het beeld in de hoogte uitrekken en met "Zoom via 4 Pijlen" kunnen we niet alleen de Zoomratio aanpassen in de hoogte, breedte en diagonaal, maar ook de schermpositie 4 richtingen op bewegen. Als laatste kunnen we hier 'Scannen' activeren, uitzetten of automatisch zetten. Als tooltip geeft LG daarbij de tekst 'Bekijk het originele scherm zoals het wordt ontvangen van een aangesloten apparaat. Als de randen van het scherm niet scherp zijn, schakel deze functie dan uit.'.
Bij 'Geluid' kunnen we het eerste item 'Instellingen geluidsmodus' alleen benaderen als we de interne speaker gebruiken. Doen we dit dan krijgen we de opties 'Geluidsmodus' waarbij we kunnen kiezen voor 'AI-geluid', 'Standaard', 'Bioscoop', 'Heldere Stem', 'Sport', 'Muziek' en 'Spel'. Daarnaast kunnen we de balans tussen de twee interne speakers instellen, we kunnen Virtual Surround Plus aanzetten en er is een volledig equalizer menu waarbij we 100hz, 300hz, 1Khz, 3Khz en 10Khz kunnen aanpassen. Blijkbaar heeft LG toch een stuk meer moeite gestoken in de interne luidsprekers dan ik aanvankelijk dacht. Echter al draagt een aap een gouden ring; het blijven interne speakers van 3 watt. Zet ik daarom eigenwijs dat ik ben het geluid weer terug op Optisch en ga ik terug dan kan ik nog kiezen voor 'Aanvullende instellingen'. We kunnen daar dan nog kiezen van 'Automatisch volume'. 'AV Sync-aanpassing', 'Audioformaat HDMI-ingang' (Bitstream of PCM), 'LG Sound Synch' (voor LG speakers) en 'Digitaal geluid uit' (PCM, Automatisch of Passeren)
Bij het kopje 'Verbinding' kunnen we met 'Naam projector' een eigen naam geven aan de CineBeam in ons thuisnetwerk en bij 'Netwerkverbindingsinstellingen' kunnen we de instellingen van zowel de Bekabelde Verbinding alsmede de Wi-Fi verbinding manipuleren. Het valt daarbij op dat de LG CineBeam beschikt over IPv6 ondersteuning, maar verder is hier niet veel spannends te vermelden
Komen we bij 'Algemeen' dan kunnen we AI-aanbevelingen aanpassen. Dit komt er eigenlijk op neer dat we aanbevelingen krijgen over nuttige inhoud en functies op basis van weergavegeschiedenis en gebruikspatronen in apps. Je kan dit (gelukkig) ook volledig deactiveren. 'Taal' laat ons de taal aanpassen, 'Locatie' geeft ons de mogelijkheid om het land voor de LG-services aan te passen, bij 'Tijd' kunnen we een Tardis oproepen om terug in de tijd reizen. Haha nee, de tijd aanpassen of automatisch laten regelen via de netwerkverbinding en de timers instellen zoals inactiviteit en de slaaptimer. 'Veiligheid' geeft ons de mogelijkheid om een kinderslot op apps te zetten en bij 'PJT-stand' kunnen we net zoals in het snelmenu het projectiescherm gedraaid en/of gespiegeld weer laten geven. Met 'Automatische hoeksteen' zou volgens de LG tooltip een automatische aanpassing gerealiseerd worden van het geprojecteerde beeld om trapeziumvorming tegen te gaan, maar in mijn geval zorgt het juist voor het trapeziumeffect. Ik ben daardoor weer aangewezen op de optie 'Randaanpassing' waarbij ik dit trapeziumeffect dus zelf weer kan corrigeren. Met 'Accountbeheer' kunnen we ons LG-account manipuleren en met 'Startpagina automatisch starten' kunnen we kiezen of bij het starten van de CineBeam we direct het smart menu krijgen of niet. Rest nog het kopje 'Toegankelijkheid' waar je kan kiezen voor 'Audiobegeleiding', 'Hoog Contrast', 'Grijstinten' en 'Kleuren omkeren' en het kopje 'Ondersteuning' waar we de software kunnen updaten, een beeld- en audio-test kunnen laten uitvoeren of de CineBeam terug kunnen brengen naar fabrieksinstellingen.
Voor de duidelijkheid heb ik een aantal screenshots toegevoegd. Hierbij geldt nogmaals dat deze niet representatief zijn voor de beeldkwaliteit en in dit geval nog minder zelfs. De foto's zijn namelijk uitgesmeerd. Klik op de foto voor een groter exemplaar.

Voor een beamer met zo'n uitgebreide specsheet schiet LG zich letterlijk in de voet door het meeleveren van zo'n matige kwaliteit afstandsbediening. Je zou toch verwachten dat LG goed nadenkt over zijn producten. Neem je dan in overweging dat je een beamer voornamelijk in het donker gebruikt en de beamer zich meestal achter de kijker bevind dan zijn de gemaakte keuzes nogal vreemd. Zo beschikt de meegeleverde afstandsbediening over niet verlichtte knoppen die ook nog eens vlak op elkaar zitten. Daarbij is de AB uitgerust met een infrarood blaster. Niet alleen ben je dan in het donker aan het zoeken naar de juiste knoppen, maar je moet de afstandsbediening ook nog eens op de beamer richten i.p.v. op je scherm. Dit voelt erg onnatuurlijk aan en is door het veelvuldig gebruik van de pijltjestoetsen soms ook nog eens erg verwarrend omdat je daardoor de beamer in spiegelbeeld moet bedienen. Gelukkig maar dat ze in dit geval het bekende point-&-click systeem achterwege hebben gelaten, want dat zou echt niet te doen zijn. Daarbij komt dan ook nog eens dat de beamer vrij slecht reageert op de afstandsbediening, waardoor het bedienen van de CineBeam een frustratie wordt. Aanvankelijk verdacht ik de plaatsing van de IR-sensor aan de achterzijde van de beamer voor dit mankement. Dit bleek echter niet het probleem. Het bedienen werd namelijk een heel stuk makkelijker toen ik erachter kwam dat de AB van mijn LG CX 48" die ik als monitor gebruik ook werkte. Van ruim 6 meter afstand wist deze laatste wel zonder problemen de CineBeam te bedienen, terwijl de meegeleverde AB van de beamer het op 50cm zelfs al moeilijk had. Zelfs na het plaatsen van nieuwe batterijen.
/f/image/d0lnhp7Cj4Oc9uVbRZ6UkiPU.png?f=fotoalbum_medium)
Nu snap ik dat je geen IR-sensor aan de voorkant van een beamer gaat zetten omdat het licht van de projector het IR-signaal kan verstoren. Toch als je even nadenkt zijn er een heleboel nadelen aan de huidige afstandsbediening eenvoudig op te lossen. Gebruik je immers een op RF-gebaseerde afstandsbediening dan maakt het niet uit naar wat je richt of waar de ontvanger zit. Daarbij is het een witte afstandsbediening met witte knoppen dus wat let je om deze knoppen fluorescerend te maken? Dit had de prijs van de CineBeam met wellicht een euro of twee omhoog gegooid, maar zou iedere cent zeker waard zijn. Daarnaast is het op zijn minst vreemd te noemen dat een andere AB een stuk beter functioneert. Ben je dus van plan om een LG CineBeam te kopen dan zou je er goed aan doen om er een andere AB bij te kopen. Wil je het vermaledijde ding (prachtig woord dat de AB omschrijft) volledig zien dan klik je op de foto.

Hoewel de CineBeam door zijn LED-technologie met 100 watt een stuk minder energie verbruikt dan bijvoorbeeld een laserprojector blijft het voor zo'n klein apparaat relatief nog steeds veel. Dit vertaalt zich dan ook in behoorlijk wat restwarmte. Het meeste van deze warmte komt vrij in de adapter die met de juiste verlengkabel als een aangename voetverwarming kan dienen, maar natuurlijk fabriceert de lamp zelf ook wat warmte. Een gemiddelde OLED-TV verbruikt tegenwoordig al meer echter daar is veel meer oppervlak beschikbaar om de warmte kwijt te kunnen.
Er is dan ook geen ontkomen aan: er zit een ventilator op de CineBeam. Zo'n ventilator is voor heel veel mensen een struikelblok als ze willen overgaan tot aanschaf van een beamer. Immers waar een ventilator draait daar heb je geluid. Nu kan ik je hierover direct gerust stellen: het valt bij de CineBeam reuze mee. Zo hoor je de ventilator op de hoogste helderheid nauwelijks tenzij je direct naast de beamer zit. Om dit te illustreren heb ik twee geluidsopnames gemaakt van ieder een minuut lang. Bij de eerste opname ligt mijn Samsung direct naast de CineBeam en start ik de beamer op. Je hoort hier de ventilator duidelijk opspinnen. Bij de tweede opname laat ik horen hoe het klinkt vanaf een meter afstand. Je hoort daarin zelfs verkeer van buiten welke het geluid van de ventilator overstemmen. Een zeer nette prestatie en mede dankzij het lage energieverbruik.
De levensduur van de LED-lamp wordt door LG gespecificeerd op zo'n 30.000 uur in normale mode. Dat zijn omgerekend zo'n 1250 dagen. Je zou dus welgeteld 12.238 keer de eerste verfilming van Harry Potter kunnen bekijken. Pas op de 12.239e keer zou je de lamp moeten vervangen of de spreuk 'Lumos Maxima' moeten toepassen. Dit laatste moet geen probleem als je die film zo vaak hebt bekeken. Normaal gezien hebben we het bij LED-lampen over een gemiddelde levensduur van zo'n 50.000 uur. In de praktijk zou je dus best nog wel eens langer met de lamp kunnen doen al verwacht ik dat LG heeft gekozen voor 30.000 uur omdat LED-lampen na een bepaalde tijd in lichtintensiteit degraderen. Dit is echter bij alle andere projector technieken ook het geval en daar zien we veel lagere waarden. Een laser-projector heeft een levensduur van bijvoorbeeld 4000 uur, maar daar zie je na 3000 uur ook al degradatie. Daarnaast verbruikt een laser-projector al snel het drievoudige van de CineBeam. De levensduur van de lamp was voor mij altijd een reden om juist geen beamer te kopen. Ik wil immers geen uren tellen dat ik nog te gaan heb met mijn apparatuur. Door het gebruik van een LED-lamp is dit probleem volledig opgelost.

Hoewel de CineBeam 'slechts' Full-HD beelden op het scherm tovert. Het bij wisselende content last heeft van het regenboog-effect en de afstandsbediening een gruwel is ga ik deze beamer toch wel missen. De genoemde nadelen wegen namelijk niet op tegen de voordelen. Zo is de beamer energiezuinig, gaat de lamp ruim 30.000 uur mee, beschik je met WebOS over dezelfde smart integratie die je van een tv ook gewend bent, is hij stil en ook nog eens compact. Als je mij zou vragen of ik er (op het moment van schrijven) €857 euro voor over heb dan moet ik bekennen dat dit nog niet eens zo slechte deal zou wezen. Natuurlijk zijn er ook beamers die 4K kunnen projecteren en zelfs 3D. Niet alleen zijn deze veelal duurder in aanschaf, maar ook in energieverbruik en is de levensduur een stuk korter. Dit maakt dat ik de CineBeam PF610P toch het eindresultaat 'Goed' geef, maar daar wel bij benadruk dat je goed moet overwegen wat voor jou het beste is.
Ik zelf ben bijvoorbeeld gewend om alles in 4K te bekijken en toch zou ik deze beamer overwegen. Het bioscoop-effect geeft gewoon erg veel impact en stiekem (maar dat zal ik nooit bevestigen) nog meer dan wat 4K oplevert. De afstandsbediening vind ik bijna een deal-breaker, maar het feit dat andere LG afstandsbedieningen er ook op werken betekent dat ik dit zelf op kan lossen. Helaas moet de CineBeam toch retour richting Tweakers.net, maar wellicht dat als ik Harry Potter 12.238 keer bekijk en de koerier aan de deur staat dat ik met de spreuk 'Obliviate' een heel eind kom