€ 28,99 bij Amazon.nl Marketplace

Mafia II, PS3 Review

saewer
5 september 2010, laatste update op 5 september 2010, 1.296 views

Mafia II, PS3

Sommige mensen onder ons kunnen zich Maffia nog wel herinneren. Het spel waar als je net te hard reed je gelijk aan de kant werd gezet. Het spel met dat geweldige verhaal en dat einde wat nog steeds in me hoofd zit. Het spel met de ongelofelijk goede muziek. Het spel met die race missie die je maar niet kon winnen. Maffia; het beste spel ooit (tot nu toe).
En daar ligt dan het vervolg voor me. Maffia 2. In een tijd dat GTA 4 alle records verbroken heeft. In een tijd dat mensen niet lievers willen dan met cheats in een tank rondrijden.

Pluspunten

• Schieten
  • Auto rijden
  • Sfeer
  • Muziek
  • Verhaal

Minpunten

• Kort, 7/10 uur
  • Niet grensbrekend

Allereerst, Maffia 2 is geen GTA 4. In Maffia 2 kan je niet ‘free rollen’. En Maffia 2 heeft – in tegenstelling tot GTA 4 - wel een uitgebreid verhaal. En dit verhaal ga ik hier nu niet samen vatten. Speel daar het spel maar voor.

Toch is het verhaal van Maffia 2 goed. Heel goed zelfs. Filmwaardig kan je het noemen. Zo voelt het spel ook echt aan; je speelt een film. En er zijn meer dingen goed aan Maffia 2. Zo leeft de stad ook echt. Ergens in het spel gaat het spel ongeveer 10 jaar verder. En als je dan terug in de stad komt dan heb je ook een hele andere stad. Je zit dan in de jaren 50 en je voelt een meer relaxte sfeer. Gebouwen krijgen meer ‘bling bling’. Auto’s rijden sneller (auto rijden is overigens heel goed gedaan). De muziek wordt vrolijker. En de drugs komt.

Maar toch kleeft er iets aan Maffia 2. Het is het net niet. Het spijt me echt, ik heb zo lang uitgekeken op het spel. Maar het haalt me hooggezette verwachtingen niet. Allereerst is er de speeltijd, die is ongeveer 7/10 uur. Daarna kan je niks meer (je kan alleen het spel opnieuw spelen). Dat is weinig speeltijd voor zo’n smak geld. Overigens is het slim van 2K Games dat ze al binnenkort met een downloadable content komen. Daarnaast zijn er stukken in het spel waar je als speler dingen moet doen die ik niet wil. Maffia 2 houdt zelf de regie in handen. Maffia 2 geeft je geen vrijheid, het blijft binnen ze grenzen. Alsof 2K Games geen gok durfde te nemen en op safe heeft gespeeld. Jammer, want juist Maffia was zo goed omdat het anders, nieuw was.

Begrijp me niet verkeerd. Maffia 2 is een heel goed spel. Net zoals Maffia zijn dingen als schieten, auto rijden, de sfeer en het verhaal uitmuntend. Toch zijn de nadelen van een korte speeltijd maar vooral weinig bijzonders tegenvallend. En juist die twee dingen waren zo goed in Maffia.

Maar toch krijg Maffia 2 een 8 van mij.

Heb jij ook een Mafia II, PS3?

Mooie review, ben het met je eens. Mafia 2 is niet wat het had moeten zijn hoor, er valt echt helemaal niks te beleven buiten missies om. Desalniettemin grafisch een topspel, met een goede sfeer en een krachtig verhaal.

De teleurstelling zit hem vooral in het feit dat de game langzaam op gang komt, pas bij Chapter 7 begint alles een beetje spannend te worden en wordt de actie wat harder en langer, en dan te bedenken dat je al op de helft zit....
Die sweer is echt onovertroffen. Ik vond het alleen daarom al een topspel, de wereld om je heen leeft, de stad ziet er prachtig uit, de wolkenkrabbers als je op de berg rijd, de mensen om je heen. Echt ongekend hoe goed dat is neergezet.
Sorry; maar het verhaal is absoluut niet goed. Het einde voelt onaf aan en alsof het spel in twee delen is gesplitst.

Het verhaal is overigens ook heel erg magertjes en als je het mij vraagt mag Mafia 2 niet eens in de schaduw staan van Mafia 1.

En dan heb je nog de geforceerde link naar het eerste deel... zomaar uit het niets krijg je opeens de opdracht om iemand voor een andere familie, van een andere stad iemand om te leggen.

Geen verhaal daaromheen wie het is en waarom maar jij als nietszeggende gangster krijgt even de opdracht om een top figuur neer te schieten. Juist.

[Reactie gewijzigd door Grvy op 25 juli 2024 01:53]

Ik vind het verhaal niet heel erg boeiend, maar wel vermakelijk. De cutscene's zijn geweldig opgebouwd, en de voice acting is ook heel goed.

Dat je die gangster moet vermoorden, tsja. Ik vind het imho wel realistisch, het lijkt me niet dat je volledig gebriefd wordt over een persoon die je zou moeten vermoorden.

Heb hem nog niet volledig uitgespeeld (ben volgens mij bij chapter 14) maar vind het tot nu toe een vrij episch spel.
"Die gangster"

Je bedoelt de persoon die in deel 1 even in zn 1tje een hele familie heeft opgerold en de gevangenis heeft ingestuurd?

En die wordt dan ook bewaakt door 2 lullige "undercover" cops, die je voor 2 minuten volgen en daarna opgeven.

Komop... het was gewoon een geforceerde link die de makers er koste wat koste in wilde stoppen. Leuke gedachte, slecht uitgevoerd.

En waarom zou een familie van een andere stad een familie in weer een andere stad helpen, alleen omdat de dons vriendjes zijn? dat mag ook wel wat meer uitgelegd worden, of ergens in de cutscenes de geruchten over de rechtszaak in die stad, maar nu komt het plots zo uit het niets vallen dat je hem moet vermoorden zo even tussendoor...

[Reactie gewijzigd door Grvy op 25 juli 2024 01:53]

Heb deel 1 zelf niet gespeeld (was nog veel te jong toen die uitkwam). Het is idd wel nep dat de "feds" zo snel weg zijn. Echter, Vito heeft echter helemaal geen link met deze gangster, en heeft op dat moment het geld hard nodig. Ik zou het zelf wel een leuk bruggetje hebben gevonden :).
Anoniem: 318629 8 september 2010 09:43
In Jimmys vendetta heb je wel redelijke vrijheid. De mafia 2 map zijn nu missies over verspreid. ondertussen kan je je ding doen als je geen zin hebt in missie's net als in mafia free ride. 8 euro op steam. Als je dan toch mafia 2 heb gekocht is deze DLC toch nog een beetje een opvrolijker omdat je als je mafia 2 heb uitgespeeld eigenlijk geen reet meer kan doen.
Ik vind dat je nog erg positief bent in je oordeel! Het goede ben ik met iedereen eens, de sfeer is heerlijk. Ik durf zelfs te zeggen dat het mij in een soortgelijke stemming wist te brengen als het beste deel uit de GTA reeks: Vice City. De radio speelt daarbij natuurlijk een grote rol. Het verhaal is mooi, voelt alsof de draad in deel 3 wellicht zou kunnen worden opgepakt bij Vito. De game is puur lineair, maar dat vond ik gek genoeg niet zo erg omdat het verhaal mij bij de strot had.

Dan de, in mijn ogen, slechte punten:

De Lengte. Dit was voor iedereen reeds duidelijk. De game is gewoonweg veel te kort.

De A.I. is ook niet je-van-het. Karakters die tegen muren aanlopen, in de weg staan of zelfs in het verkeer vast komen te zitten tijdens een achtervolging en zo de missie verknallen. Ook hebben automobilisten hun rijbewijs in Toekietoeksiestan gehaald.

De graphics vond ik ook niet opzienbarend. De auto's lijken allemaal op elkaar en de skins voor mensen worden veel en veel te vaak gebruikt. Volgens mij zijn er slechts drie skins voor Aziaten gebruikt en dat is te zien. In een groepje van 10 personen, zijn er minstens 5 identiek en dat is beroerd.
Verder viel mij op dat als ik met Vito in een toilet wilde staan, ik de deur niet achter mij dicht kon doen. Misschien dat het voor Maffiosi de normaalste zaak van de wereld is om met de deur open te toiletteren, maar het is gewoon afgeraffeld.
En dan de vrouwelijke gezichten, die leken wel verticale bakstenen met uitgehouwen features. Of vrouwen moeten er in die tijd echt zo uit hebben gezien natuurlijk :+

De replaywaarde heb ik op voldoende gezet, maar bij nader inzien had een 'slecht' ook niet misstaan. Als je de game hebt uitgespeeld is het voorbij en kun je niet terug om alle magazines en wanted posters te collecten en dat vond ik jammer. Het ontbreken van een multiplayer hakt altijd in de score voor dit onderdeel. Ik ben zelf een singleplayer speler, dus persoonlijk maakt mij dit niet zo uit. Voor de replaywaarde ben je in principe enkel overgeleverd aan de DLC. Een score hoger dan voldoende is daarom onterecht.

De camera. Ik heb er nog steeds nachtmerries van, wat een vervelende camera.

[Reactie gewijzigd door Brainsnack op 25 juli 2024 01:53]

Goede review, las lekker weg en sloot precies aan op mijn mening!