SMR is een nieuwe methode die er enkele jaren is, veel mensen komen met deze techniek in de problemen. Vooral als je niet weet dat SMR niet samen kan met de oude PMR techniek, dit heeft menigeen met een NAS met meerdere schijven in problemen gebracht.
Want de SMR is erg traag en kan de vrij snelle PRM drives niet bijhouden al helemaal omdat het op een hele andere wijze omgaat met het wissen van bestanden.
Je onderschat hoeveel het kan uitmaken op dagelijkse basis als het heet weer is, als een schijf 2 graden koeler is, kan dit net betekenen dat de schijf op hele hete dagen toch nog redelijk onder de maximum grens blijft. Je hebt deels gelijk dat het voor sommige gebruikers niet zoveel zal uitmaken. Want iedereen heeft een verschillende belasting op zijn NAS. die van mij moet hard werken dan zijn 2 graden best wel prettig. Maar goed ik heb een goede 8 bay nas dus ik pomp de fans naar max en dat helpt uiteraard.
Niet dat de vrouw dit erg fijn vind zo een loeiende NAS

De harde schijven kunnen eigenlijk helemaal niet goed tegen hitte, dus hoe koeler des te beter.
Zelfs ssd hebben een hekel aan hitte, maar omdat het een chip is en geen mechanisch apparaat kunnen deze beter tegen hitte en als ze te heet worden gaan ze alleen een beetje trager werken.
Bij harde schijven word het schade en die gaat nooit meer weg en dat werkt ook nog eens cumulatief.
Als het echt te heet word sterft een HDD echt helemaal, dan moet je op dat moment echt rekening houden dat je data corrupt kan zijn. Dat komt gelukkig niet zo vaak voor in thuis situaties maar op het werk kwam dit wel eens voor als iemand van de beheerders niet goed op de hardware lette terwijl er een hittegolf plaatsvond. Heel ongezond als er dan 3 van de 4 fans defect zijn geraakt

Je zult steeds meer SMR schijven gaan zien dit terwijl ik geen voorstander ben van deze op kosten bespaarde schijven. Er kan bij deze techniek meer data op de platen, maar vertraagd ook meteen de werking van de schijf. Dus ook daar zal ieder zijn mening over hebben, de een vind het niet erg als een disk de halve snelheid haalt van een wat een disk kan. Voor mij gaat snelheid voor alles, om de dood eenvoudige reden dat ik images snel kan overzetten en laden. En soms enorme hoeveelheden data moet verplaatsen of vervangen. Ik praat dan over een TB of 10 tot 20. Zelfs met hele snelle schijven gaat dit al traag. Maar een ssd die groot genoeg is om dit verwerken is voor particulieren letterlijk onbetaalbaar. Dus tsja dat betekent simpel weg lang wachten tot het spul erop staat .... brrrr
[Reactie gewijzigd door rschwartnld op 24 juli 2024 17:31]