Zalman HD503 Review

dstyle_nl
4 september 2010, laatste update op 25 maart 2011, 2.661 views

Zalman HD503

Ik was voor mijn uitgebreide systeem opzoek naar een passende HTPC kast. De kast moest al mijn hardware kunnen huisvesten. Ook vond ik het een belangrijke feature dat mijn nieuwe kast voorzien was van een display. Hieronder lees je mijn bevindingen. Het is een vrij basic review zonder foto's (1 foto om de problemen van de kast aan te duiden). Ik heb de review geschreven om een wat duidelijker beeld te schetsen van de kast.
materialen en uiterlijk

Pluspunten

• Uiterlijk

Minpunten

• Goedkoop materiaal
  • Lastige assemblage.
  • Eigenlijk niet full ATX
  • Display

3 van 5 sterren (Voldoende)

materialen en uiterlijk

Het uiterlijk van de kast is prima, het is een mooie kast om te zien. Dit is dan ook het enige pluspunt van de kast. De kast voelt goedkoop aan. Alleen de voorkant is van geborsteld aluminium. De zijkanten van de kast zijn van goedkoop aanvoelend plastic. Ook de knoppen en met name de volume knop aan de voorkant voelt zeer goedkoop aan. Ook harddisk montage systeem aan de binnenkant werkt totaal niet zoals het zou moeten en ik heb zelf een hardeschijf die ik er niet in kan monteren.

Montage.

Het monteren van zaken in deze kast is echt een hel, hij zou full atx moeten supporten, dat doet hij ook maar net. De aansluitingen voor de sata van mijn moederbord staan onder druk omdat het anders niet past.
Daarbij moet je de plastic zijwanden (die erg goedkoop aanvoelen) er afhalen wil je de ventilators er in zetten. De airflow is daarbij verder wel prima in de kast. Er is tevens te weinig ruimte voor mijn ATI 5850 maar dit was wel te verwachten. Hij past net, maar de kaart is wel een klein beetje krom gebogen. Ook heb ik het probleem dat ik 12GB geheugen heb. Alle 6 geheugenslots worden gebruikt en zijn bezet door OCZ Reaper geheugen (waar een koelvin op zit). Doordat Zalman in de kast een fan controller module dusdanig lastig heeft geplaatst is het een rotklus uberhaupt je geheugen er in te plaatsen. Het full ATX gedeelte slaat dan naar deze bevindingen dan ook alleen op het feit dat het moederbord er in past.

Display

Dan komt het display, eigenlijk de grootste reden dat ik voor deze kast heb gekozen. Deze wordt gemonteerd door middel van een ATX tussenkabel. Ik kreeg deze kabel maar niet tussen de originele kabel. Het was zo'n goedkoop ding dat ik naar een tijd prutsen (uurtje of 2) het maar opgegeven heb en de kabels aan mijn bestaande ATX plug heb gemaakt. Ook kwam ik er op internet achter dat iMON problemen schijnt te hebben met Gigabyte moederborden. Na inmiddels een aantal patches zijn deze problemen opgelost, en werkt het display super.

Wil je een simpele HTPC met wat standaard hardware dan kun je het misschien best goed vinden met deze kast. Je moet dan wel wat meer geluk hebben met het aansluiten van de display. Doch zullen er vast betere alternatieven zijn. Voor iedereen die een wat geavanceerder systeem wil huisvesten raad ik de kast echt af!

Ik sta open voor vragen met betrekking tot de kast, dus plaats ze gerust hier onder. Ook je argumentatie bij de beoordeling van de review is welkom.

Heb jij ook een Zalman HD503?

Same here...toen ik las dat je je vidkaart aan het buigen was en 12gb geheugen ( en die joekels van reapers ook nog ) in een htpc wilde proppen...
Komt dit allemaal uit een vorige desktop?

Ok ze adverteren voor een Form Factor atx maar dan nog.
Heb er andere reviews op na gelezen en veel problemen had men met het geluid van de fans en knop voor de drivebay die bijna nooit werkte.

Zou toch naar een andere kast zoeken met wat je er allemaal in wilt maar dat wist je nu wel hehe en check je afmetingen van je hardware in reviews etc :)
Maar 12 gb in je htpc? why?

Good luck.
Ik gebruik de pc niet alleen als HTPC. Mijn nieuwe woning, een loft van 60m2 beschikt over 1 grote kamer. De HTPC komt in de tv meubel aan de wand te staan en is aangesloten op de tv. Maar tevens staat 4 meter verderop achter een scheidingswand een monitor met toetsenbord muis en de rest van mijn studio. Ik maak dus zelf muziek vandaar de 12GB geheugen. Ik heb de pc eigenlijk met een gelukje van marktplaats geplukt hoor, ik had het zelf nooit gekocht zo. De pc koste mij 450 euro maar toen zat er een HD5750 in. Het zat toen inderdaad in een desktop kast, een lian li met pre-mod raampje er in(wat ik niks aan vind).
Heb deze kast ook gehad. Best tevreden over, maar het knopje van de drive-bay was echt een probleem. Werkte bijna nooit, tenzij ik de schroeven van de drive-behuizing niet helemaal aandraaide. Minder. Maar alles paste wel. Had dan ook niet zo'n buitengewone onderdelen.

[Reactie gewijzigd door Spammerboy op 23 juli 2024 14:08]

Daar sluit ik me ook bij aan. Ook al maak ik er niet of nauwelijks gebruik van :)
Waarom heb ik het gevoel dat je een V12 in een mini cooper probeert te steken 8)7
Mee eens. Als je een dergelijke setup gaat draaien moet je niet zeuren als een budget kastje als dit daar moeite mee heeft. Het is algemeen bekend dat HTPC kastjes die full ATX supporten vaak wel erg krap aanvoelen als je dat ook daadwerkelijk probeert. Vervolgens prop je ook nog een joekel van een GPU, 2 harde schijven en 6 repen RAM geheugen met vleugeltjes in het bakkie. Not your everyday HTPC...

Dit is een Solex met V24 twinturbo, intercooler en VVT. Ik snap dat het hem voor jou niet was, maar je had het aan kunnen zien komen. :+

k ben toch benieuwder naar reviews met een wat traditionelere HTPC opzet, want dat zal zijn waar het gros van de kopers deze kast voor zou gebruiken...

[Reactie gewijzigd door Singular1ty op 23 juli 2024 14:08]

Ik vind het wel grappig dat je zegt dat dit een budget kast is. Is 163 euro tegenwoordig een budget prijs voor een kast? Ik ben het daar absoluut niet mee eens namelijk, 163 euro is een best pak geld voor een behuizing en daar had ik meer voor terug verwacht.

Ik vermeld in mijn conclusie dan ook dat iemand met een simpel HTPC systeem waarschijnlijk een stuk beter uit de voeten kan met deze kast.

[Reactie gewijzigd door dstyle_nl op 23 juli 2024 14:08]

"... moet je niet zeuren als een budget kastje als dit ..."

LOL. wat een onzin. EUR 163,- voor een HTPC kast is absoluut geen budgetprijs, eerder high-end.
Mijn fout, heb me op de prijs totaal verkeken =.= voor 160+ euro mag je inderdaad wel wat meer verwachten. Neemt niet weg dat HTPC kastjes over het algemeen zeer krap worden wanneer je er ATX planken in zet.

excuus excuus 8)7
Je legt de nadruk wel heel erg op goedkoop...
Dat klopt omdat het ook echt goedkoop aanvoelt. alle features zijn erg goedkoop uitgewerkt en de gebruikte materialen rond uit slecht. Ik vind het zelf echt belachelijk dat de zijwanden van plastic gemaakt zijn. Zeker voor een kast van een ruime 160 euro.
Anoniem: 126606 8 september 2010 01:58
Ik vroeg mij al af waarom deze kast goedkoper was dan mijn HD 160.
Die is wel van metaal en iets groter volgens mij. Overigens game ik ook met deze pc en er zit een full ATX bord in Asus P5Q C2Duo 8400 8GB DDR PC800 Saphire 4870 1 GB mem en een Intel SSD 80 GB. Cooling is een scythe mini ninja en videokaart wordt ook met een scythe koel gehad (muhashi ofzoiets).
Het kan allemaal dus wel in een HTPC kast al moet op warme dagen tijdens gamen een enkel keer de bovenkap eraf omdat hij ook nog in een kast staat. Meet niet actief de temps maar alles blijft werken. Zowel cpu als gpu klein beetje overclocked
Dat lijkt mij vrij duidelijk inderdaad. Zoals ik op de foto's al zie zijn de wanden van de HD160 ook alu/staal. En is de afwerking mooier en heeft ook het bedienings paneel meer functies.