Alleen voor Apple & Homekit
De Eve Aqua is een slimme waterschakelaar, die op afstand te bedienen en te programmeren is via een app op je smartphone. De Eve Aqua is helemaal gericht op Apple. Voor zover ik begrijp heb je er niks aan, als je een Android hebt.
De Eve Aqua is compatible met Homekit. Hij is bedoeld om je tuinbewatering mee te regelen. Als je er bijvoorbeeld een sproeier op aansluit, hoef je zelf de kraan niet meer open of dicht te zetten. Hierdoor kun je je tuin besproeien wanneer je er zelf niet bent, tijdens vakantie, en in de vroege of late uren, wanneer jezelf nog op 1 oor ligt. Met een regelmatig programma weet je zeker dat je tuin water krijgt. Dat programma kun je vanzelfsprekend zelf instellen.
Eve app
Dat kan via de Eve Aqua app, die je gratis kunt downloaden. In de app zie je je Eve producten terug, maar ook andere apparaten die je via Homekitt gekoppeld hebt, zoals mijn lampen en bewegingsmelders van Hue, en mijn Ikea slimme rolgordijnen. Eerst vond ik dat irritant, omdat het de zoveelste app is, die alle Homekit apparaten laat zien, maar eigenlijk doet de Eve app dat best aardig.
Bewateringsprogramma uitgebreid instelbaar
In het programma kun je de timer meerdere keren per week, tot meerdere keren per dag instellen, voor een bepaalde standaard periode van 2 minuten tot een uur. Als je wil kun je ook voor een specifieke aanschakeling een kortere of langere duur instellen.
Waterverbruik
De Eve Aqua kan meten hoeveel water je ongeveer gebruikt, als je weet en invoert, hoeveel water er per minuut uit je kraan komt, als je de Eve Aqua openzet. Hij meet het water niet echt, maar weet wel hoe lang hij die dag zijn klep open heeft gezet, en hoeveel water er dus waarschijnlijk uitgestroomd is. De app houdt daar een aardige grafiek van bij.
In de EVE app zijn ook scenes te vinden voor de Eve Aqua. Met 1 scene kun je de bewatering voor vandaag pauseren, en met de andere scene vandaag en morgen. Best handig wanneer het gaat regenen.
Je moet deze scenes echter wel nog steeds handmatig instellen. Vooralsnog lijkt dat nog niet mogelijk afhankelijk van het weerbericht. De automatiseringen in de eve app kent wel flink wat triggers, maar die lijken begrijpelijkerwijs gerelateerd aan de homekit producten die ik heb, en daar zit geen regenmeter tussen, dus ik weet niet of dat in theorie in de Eve app wel zou kunnen.
Bluetooth minder ideaal
Er is echter nog een andere uitdaging. Die heeft ermee te maken dat de Eve Aqua verbindt via bluetooth. Dat kan via de iPhone, maar dan moet je in de buurt zijn. Het kan ook via een Homekit hub, zoals de Apple TV, of een iPad die je daarvoor inricht en thuislaat.
Het betekent wel dat bediening op afstand, als je niet thuisbent, alleen werkt met zo’n hub, en ook nog eens alleen als de Eve Aqua binnen bluetooth bereik staat, dus niet tever weg, en met niet teveel dikke muren of betonnen plafonds.
Mijn Eve Aqua is op de begane grond hemelsbreed 6 meter en 1 muur verwijderd van mijn Apple TV 4. Daardoor deed de bediening het wanneer ik weg van huis ben, soms wel en soms niet. Dat was irritant, want dat betekent dat ik op vakantie het watergeven niet kon pauseren, als het weer thuis al nat genoeg was. Ik kocht daarom een Eve Exend, waarmee je het bluetooth bereik (van overigens alleen de Eve apparaten) via wifi kon vergroten. Maar die kreeg ik met geen mogelijkheid aan de praat.
Thread ondersteuning lost bluetooth nadelen op
(maar dat kost wel wat)
Dat bluetooth probleem is gelukkig inmiddels opgelost, omdat de laatste Eve apparaten Thread ondersteunen. Een nieuwe draadloze verbinding, die een mesh netwerk opzet, waarbij apparaten onderling het netwerk uitbreiden. Een beetje net zoals de wifi mesh oplossingen van TP-link en Netgear, maar dan voor domotica. Het voordeel van Thread is niet alleen dat het een mesh netwerk is, maar ook heel weinig energie kost. Daarom kunnen ook apparaten met alleen een batterij overweg met de Thread mesh. Voor de apparaten in de Eve serie is dat een oplossing, want bluetooth is toch echt niet ideaal, als je buitenshuis je apparaten thuis wil aansturen, of als apparaten ver uit elkaar staan. Bij Thread is dat makkelijker, hoewel dat ook wat kost: namelijk een nieuwe Apple TV 4K, of een (of meerdere) Apple homepod mini’s.
Bij mij heeft de aanschaf van een homepod mini de bereikbaarheid van mijn eve aqua in de voortuin stabiel en bedrijfszeker gemaakt. Mijn
review van de Hompod mini staat hier.
Daar ben ik blij mee. Want het is natuurlijk wel kewl om op afstand je voortuin water te geven. Eigenlijk tamelijk nutteloos, want je kan de Eve Aqua ook programmeren voordat je weggaat. Maar, wat wel handig is, is dat je je Eve Aqua tijdelijk uit kunt zetten, als je op vakantie ziet dat het thuis gaat regenen.
Thread
Inmiddels heb ik voor de bewatering in de achtertuin ook een Eve Aqua gekocht. Die is bereikbaar via de Homepod mini in de keuken. Dat werkt prima. Thread werkt overigens helemaal automatisch. Eigenlijk merk je er – op het sterk verbeterde bereik na – niet veel van. Dat is natuurlijk ook precies zoals het hoor. Maar ik was toch wel nieuwsgierig of de Eve Aqua’s ook echt via de homepod minis verbonden waren. Voor het Thread netwerk moet he moet echt diep in de Eve instellingen kijken, en dan nog zie je de homepod mini’s niet. Maar dat schijnt normaal te zijn, las ik op het internet. Het lukte me zelfs niet met een developer app (Discovery uit App Store). Dan moet ik het maar geloven op grond van het sterk verbeterde bereik en het feit dat het ook werkt als ik bluetooth uitzet.
De aan- en uitschakeling, en de scenes, zijn overigens ook te bedienen via de Homekit app. Het gedetailleerd programmeren per dag moet via de Eve app.
Handmatige bediening
Verder kun je de schakelaar ook met de button op het apparaat aan en uit zetten. Handig voor bijwateren of zelf handmatig sproeien. Daardoor kan wel iedereen die bij de Eve Aqua kan de boel aan en uit zetten. Eventueel kun je een kinderslot aanzetten.
Installeren
In de box vinden we:
De Eve Aqua zelf. Twee AA batterijen. Een korte handleiding. En een plastic adapterring van ½ inch naar ¾ inch.
Installeren gaat redelijk eenvoudig. Het lastigst is de batterijen plaatsen. Daarvoor moet de deksel in zijn geheel rechtomhoog geschoven. Dat is zo gemaakt om de Eve Aqua IPX4 spatwaterdicht te houden. Het is goed te doen voordat je de Eve Aqua ophangt, maar wat lastiger als hij al aan de kraan hangt. Omdat het sowieso verstandig is de Eve Aqua in de winter binnen op te slaan, zou ik er aan het begin van het seizoen een nieuw setje batterijen indoen. Of ze het een heel seizoen voldhouden (met mijn 2 schakelmomenten per dag), weet ik nog niet.
Het is handig om bij installatie wat teflon tape te gebruiken, tegen eventueel lekken op de schroefnaden. Je eigen kraan moet je immers constant open laten staan, dus er staat ook constant waterdruk op de Eve Aqua. Gebruik bij het aandraaien van de plastic schroef of adapter ring een lap tussen je tang en de ring, om beschadegingen te voorkomen.
Op sommige kranen zit de kraan zelf in de weg. Dan zul je iets moeten regelen met een tussenstuk. Dat zie je in de video.
Prijs
De prijs is overzichtelijk. Ik heb in mei 85 euro betaald bij Amac. Dat is in verhouding met domme maar wel programmeerbare besproeiingscomputers best ok. Een eenvoudige domme elektronische van Gardena kost 49 euro. Bij de Lidl is er een te krijgen voor 25 euro.
Maar die zijn dan niet zo nauwkeurig in te stellen, en ook niet op afstand bedienbaar.
Bouwkwaliteit
De bouwkwaliteit aan de buitenkant is prima. Wat ik van de binnenkant heb gezien vond ik een beetje tegenvallen: plastic tandwielen en dunne draadjes. Mijn eerste Eve Aqua bleek kapot toen ik hem in het tweede seizoen in gebruik wilde nemen. Maar die werd toen zonder problemen vervangen. De helpdesk van Eve werkt snel (ook in het weekend), en ik kreeg via Amac een nieuw exemplaar.
Al met al ben ik blij met de Eve Aqua. Daarom heb ik een tweede exemplaar gekocht. Hij is makkelijk te installeren en te programmeren. Het is wel van belang dat hij wat slimmer wordt, anders is de meerwaarde ten opzichte van een gewoon programmeerbare waterschakelaar beperkt, zeker als je geen Apple Homekit hub hebt, of de Eve Aqua zich buiten bereik bevindt.
Let bij de aanschaf op, dat je een 2e generatie versie hebt, die Thread ondersteunt.