Een fijne AV-versterker met een ietwat beperkte featureset. De belangrijke features zijn er gewoon, en hij klinkt heel goed!
Pluspunten
- Geluidskwaliteit
- Streamingopties
- Dirac room correction
Minpunten
- Geen HDMI 2.1
- Bediening menus
Ik heb de T578 gekocht als vervanging van een bijna dertig jaar oude 5.1 receiver van Sony. Door de corona lockdown heb ik geen uitgebreide luistertest kunnen doen (wel kreeg ik door een coronasale 25% korting op de aanschafprijs).
Na uitgebreid onderzoek op reviewsites kwam de NAD in zijn prijsklasse als beste AV-receiver naar boven voor het luisteren van muziek. Wel lever je in op features vergeleken met Denon, Marantz en Yamaha. Met name de drie HDMI 2.0 poorten maken de NAD minder future proof tegenover de Japanners met extra poorten en HDMI 2.1 (dus 4k120Hz gaming en eARC kan de NAD niet aan). De digitale audio- en videoingangen van de versterker staan op insteekkaarten, die in theorie kunnen worden geüpdatet, maar het schijnt dat v3i het einde van de rit is voor de ontwikkeling van de T758 en T757.
Setup
Het apparaat zit stevig in elkaar, en ziet er voor een enorme zwarte doos relatief minimalistisch uit. Er worden 7 speakers en een sub ondersteund, plus de mogelijkheid om voor Dolby Atmos/DTS Neural X de geluidsprocessing te doen voor twee extra speakers, die dan wel door een losse amp moeten worden versterkt. Ik gebruik de T758 op dit moment in een 5.0 systeem.
Zoals tegenwoordig helaas standaard is, begon de set-up met een firmware update. Via redelijk strakke fullscreen menu's via de HDMI-uitgang kunnen de meeste belangrijke zaken worden aangepast. De menustructuur is niet heel logisch. Bovendien registreert de enter-knop op de afstandsbediening als naar beneden en moet naar rechts worden gebruikt als enter. Dat had handiger gekund. Vooral het aanmaken van instellingprofielen bij het gebruik van bepaalde geluidsbronnen is bijna onwerkbaar. Liever gebruik ik de Android app AVR Remote for NAD, die door hobbyist Marc Rooding in elkaar gedraaid is, om snel instellingen te checken of aan te passen. Zonder Rooding's werk had het gebruiksgemak zeker minpunten gekregen.
Bij de T758 wordt een microfoon meegeleverd, die gebruikt kan worden voor de room-correction software van Dirac. Het uitvoeren van de geluidsmetingen viel niet mee door de drukke spoorlijn naast mijn huis, en stofzuigende buren, maar was de moeite waard. Dirac maakt per speaker een equaliser aan, die het geluid natuurlijker laat overkomen. Zo komen de goedkopere surround speakers ineens beter mee met de frontspeakers, en klinkt een speaker in de hoek nu als de speaker die meer vrij staat aan de andere kan in de kamer. Voor 100 euro extra biedt Dirac een update aan die een breder toonspectrum analyseert. Ik gebruik alleen de basisversie.
Gebruik
De meeste streamingservices voor muziek worden door de NAD T758 ondersteund, en zijn eenvoudig te gebruiken. Na een setup via de BluOs app herkent Spotify de NAD T758 als een netwerkluidspreker, en kan ik via Spotify apps op pc en smartphone muziek over wifi streamen. Ook mijn offline muziek verzameling kan (lossless) over wifi worden gestreamd. Als de TV aanstaat tijdens het steamen, toont de NAD bijbehorende coverart. Vanuit de BluOs app luister ik ook af en toe internetradio via de service TuneIn. Bluetooth (met aptX voor acceptabele geluidskwaliteit) en Airplay 2 zijn aanwezig, maar heb ik nog niet getest op de T758.
En dan het geluid! Films en soundtracks klinken strak over mijn vijf luidsprekers, stemmen klinken natuurlijk en vanaf de bank is de balans tussen de verschillende speakers uitstekend (met dank aan Dirac). Ook voor geluidsbronnen die niet geen surround sound bieden, is er prima upscaling naar de extra kanalen op de NAD aanwezig.
Zelfs voor muziek gebruik ik af en toe de upscaling naar vijf speakers, al wisselt het resultaat sterk per nummer. Als ik niet in het midden van de vijf surround speakers zit, is de enhanced stereo functie fijn om een kamervullend geluid te hebben. Ook bij muziek geldt dat iedere luidspreker goed klinkt, en dat de Dirac software de kamer iets neutraler laat klinken.
Het gebrek aan HDMI 2.1 wordt misschien onhandig nu sommige Dolby Atmos features en de nieuwste Playstations en Xboxen deze standaard gebruiken. De instellingen zijn niet altijd gebruiksvriendelijk. Alle mogelijkheden die ik nu van een AV-receiver wil, zijn echter aanwezig. Het belangijkste: de NAD T758 klinkt top!