Een redelijk compleet bord, maar met een aantal onpraktische eigenschappen. Ook lijkt de geheugen compatibiliteit vrij slecht.
Pluspunten
- Redelijk compleet qua aansluitingen en features
- Bios update zonder CPU
- Chipset fan kan ssemi-passive draaien
Minpunten
- Geheugen compatibiliteit is vrij slecht.
- Grote shield cover alleen maar onpraktisch
- 3e NVMe slot gat ten koste van PCI-E 4x slot
- Andere merken hebben in zelfde prijklasse betere borden
- Chipset koeling ondermaats waardoor je minder lang kan genieten van een passieve chipset fan
3 van 5 sterren (Voldoende)
Reden van aankoop
Mijn MSI X570 Unify moederbord raakte spontaan defect. Omdat ik toch echt snel weer een werkende PC nodig had ik snel gezocht naar tweedehands X570 borden in mijn stad. (Ik had de pech dat het begin van kerst periode was en na kerst gelijk weekend viel, dus bestellen via winkel zou te lang duren.) Het is dus deze ASRock X570 Taichi geworden. Normaal zou ik dit moederbord nooit hebben gekozen, want het heeft voor mij niet alle gewenste aansluitingen. Het moederbord heb ik uiteindelijk een maand gebruikt totdat mijn gewenste moederbord weer op voorraad was.
Gebruikte hardware
Ik gebruikte een 5950X Zen3 CPU. Ik heb meerdere 2x16GB DDR4 kits kunnen uitproberen op dit moederbord. Hierover later meer.
Features:
Het moederbord is redelijk compleet wat features betreft:
- Wifi
- Bluetooth
- Debug Led,
- Bios updaten zonder CPU
- Chipset fan ka semi-passieve draaien
- Power en Reset button,
- 3 NVMe sloten
- heel veel SATA poorten,
- redelijk veel fan headers
- mogelijkheid voor Thunderbolt
- RGB
Maar als ik het vergelijk met MSI X570 Unify en Gigabyte X570 Ultra in dezelfde prijsklasse (Taichi is zelfs ietjes duurder) is het op de volgende punten net niet.
- Naast USB 3.1 gen2 type C header maar 1 i.p.v. 2 USB 3.0 type A header
- Een fan header minder
- Rare beperking bij de derde NVMe slot (komt ik later op terug)
Dit is voor mij wel de reden dat dit moederbord niet aan mijn eisen voldoet. Het heeft alleen meer SATA poorten dan de rest, maar hiervan heb ik zelf juist minder van nodig. Verder heeft de Unify geen Thunderbolt mogelijkheid en geen RGB. Deze zijn voor mij ook niet noodzakelijk.
Derde NVMe slot gaat ten koste van PCI-E 4x slot
Ik vind dit een hele rare keuze omdat deze derde NVMe slot dan niet zoveel meerwaarde heeft. Want als deze er niet was had je alsnog via die PCI-E 4x slot een NVMe SSD kunnen installeren met een adapter. Zelf heb ik vier NVMe SSD’s en deze kan ik niet kwijt op dit moederbord. Of ik moet de PCI-E 8x slot gebruiken, maar dat wil ik niet omdat dit te koste gaat van de PCI-E 16x slot voor de videokaart.
Bovendien zou je deze PCI-E 4x slot kunnen gebruiken om via een ASRock add on kaart Thunderbolt toe te voegen. Een veel logischere keuze zou bijvoorbeeld zijn dat een aantal SATA poorten niet werken als je drie NVMe SSD’s installeert. Want wie heeft er nou 3 NVMe en 8 SATA SSD’s?
Geheugen compatibiliteit
In mijn ervaring lijkt dit vrij slecht te zijn. Ik heb drie verschillende setjes 2x16GB 3600Mhz kunnen uitproberen. Alle drie booten ze prima op XMP snelheden met bios 4.00.
Bij de G.Skill Ripjaws V F4-3600C16D-32GVKC (2x16GB 3600Mhz CL16, dual rank) maakte het moederbord een puinhoop van de FCLK en UCLK. Bij XMP snelheden was FCLK 1600Mhz en de UCLK 900. Omdat dit geen 1:1:1 ratio is dit niet goed voor de latency. Als ik de FCLK handmatig op 1800Mhz zet bootte het moederbord niet.
Als ik het geheugen op 3200Mhz zet, dan werd de FCLK 1500Mhz. Dit is gek want een 5950X CPU ondersteund deze snelheid officieel. Voor de 1:1:1 ratio moest ik het geheugen op 3000Mhz zetten.
Bij de G.Skill Trident Z F4-3600C17D-32GTZ (2x 16GB 3600Mhz CL17, dual rank) een soort gelijk verhaal. Bij XMP was de FCLK 1500Mhz. Voor de 1:1:1 moest ik ook dit geheugen op 3000Mhz zetten.
De Crucial Ballistix BL2K16G36C16U4B (2x16GB 3600Mhz CL16) werkte wel zonder problemen op XMP.
Ik heb natuurlijk niet genoeg samples om een conclusie te trekken, maar de gemene delers van de twee setjes die niet helemaal goed werken zijn dat het G.Skill is en dat het dual rank (niet te verwarren met dual channel) geheugen zijn.
Grote shield cover over de m.2 sloten
Het moederbord heeft één grote shield dat de NVMe SSD’s en chipset moet koele. Sommige zouden dit wellicht mooi eruit vinden, maar ik vind het alleen maar onpraktisch. Om een NVMe SSD te (de)installeren moet je nu eerst je videokaart verwijderen en dan dit shield verwijden met een T8 Torx schroevendraaier (is bijgeleverd).
Bovendien kun je nu geen NVMe SSD installeren dat zelf een hele grote koeler heeft, al zou je zo’n koeler meestal vast wel afhalen..
Ik dacht eerst nog dat zo’n grote shield nog we leen voordeel heft dat het de SSD’s (vooral diegene die vlak onder GPU zit) beter zou kunnen koelen omdat de warmte dan over het hele oppervlakte verspreid wordt. Helaas heb ik dat niet geconstateerd. Het is nog eerdere dat de SSD’s ietjes warmer werden dan mij de MSI X570 Unify, ondanks dat ik maar twee NVMe’s had geïnstalleerd. Wellicht komt het doordat de shield ook warmer wordt door de chipset.
ASRock is nooit mijn lievelingsmerk geweest omdat het bij mij nog steeds het image van een budget merk heeft. Dit is tegenwoordig allang niet meer zo. Dit was mijn eerste ASRock product en mijn beleving is helaas dat het allerlei budget eigenschappen heeft. In de toekomst zal ik niet zo gauw een ASRock product kopen.
De geheugen compatibiliteit is waardeloos. En de grote shield cover en dat je moet kiezen tussen een derde M.2 slot of een PCI-e 4x vink ik een rare design keuze.
Ik snap zelf dan ook niet hoe dit moederbord zo duur kan zijn.
Als het wel hele sterke punten heeft dan moeten het eigenschappen zijn die voor mij minder van belang zijn. Het is wel een redelijk compleet bord qua features. Maar Gigabyte en MSI hebben in deze prijsklasse voor mij persoonlijk betere borden.