Waarom de Arctic NV Silencer 5 rev.3 ?
Mijn XFX 7800GTX XXX (PVT70FUDD7R) werd tijdens langdurig stressen behoorlijk warm, zo rond de 80-82 graden. Dit is op zich nog ruim binnen de limiet (115 graden Celsius), maar met de zomer in aantocht wilde ik het er toch niet op gokken. Ook had ik problemen met BF2 die na +- 30min steevast terug naar de desktop knalde. Mogelijk een temperatuursprobleem, maar geheel zeker wist ik het niet. Na het lezen van een artikel op Tweakers (
http://tweakers.net/nieuws/42233) over een aantal verschillende VGA koelers heb ik het er toch maar op gewaagd en gekozen voor de Arctic NV Silencer 5 rev.3. Voor de prijs hoefde ik het niet te laten, en gezien de koelprestaties zou het een hele vooruitgang kunnen zijn.
De verpakking
De koeler zelf zit in een simpele plastic verpakking. Wat dat betreft krijg je waar voor je geld: niets fancy’s, gewoon rechttoe rechtaan en geen onnodige rommel

In de verpakking zit vanzelfsprekend de koeler zelf, een handleiding en enkele thermalpads. Op de koeler zelf zitten al enkele thermalpads voor de geheugenchips en koelpasta voor de GPU core. Kwestie van stickertjes eraf halen, de koeler op de kaart zetten en schroefjes aandraaien dus. Maar deze Tweaker had andere plannen
Past het… ?
De kaart zou geschikt moeten zijn voor de 7800 serie, dus geen vuiltje aan de lucht zou je zeggen. Na de originele koeler verwijdert te hebben heb ik eerst de kaart helemaal ontdaan van oude koelpasta resten en stof. Toen de kaart helemaal schoon was heb ik de Arctic Silencer op de kaart geplaatst om te testen of alles wel zou passen, de XFX kaart had namelijk achter op de kaart een flinke koelrib zitten die mogelijk in de weg zou zitten. Dit leek uiteindelijk marginaal te gaan passen gelukkig. In plaats van de standaard meegeleverde en aangebrachte koelpasta wilde ik Arctic Silver 5 gebruiken, dus moest ik de koeler nog schoonmaken. Ik heb toen tevens de teveel bevestigde thermalpads verwijdert. Arctic heeft namelijk standaard 8 thermalpads op de koeler zitten, terwijl er maar 4 geheugenchips aan die kant op de XFX zitten. Dit zou dus de kleine afwijkingen / verschillen onder de verschillende merken ten goede moeten komen en ervoor zorgen dat de koeler inderdaad op een breed scala aan videokaarten past. Het schoonmaken was zo gepiept. Arctic Silver 5 aanbrengen en vastschroeven maar
Of toch niet… ?
Het bevestigen van de koeler is makkelijk. Je plaatst de koeler op de videokaart waarbij 4 schroefjes door 4 gaatjes gaan. Hierdoor kan de kaart geen kant meer op en kan je aan de andere kant van de kaart een ‘backplate’ bevestigen en vastzetten met een soort boutjes. Als je dit eenmaal gedaan hebt kan je het meegeleverde plaatje voor de geheugenstrips er overheen plakken. Maar het viel mij op dat de koeler niet helemaal recht zat.
Ik heb toen voor de zekerheid de koeler er weer afgehaald en inderdaad: de core maakte maar voor de helft contact met de koeler

Na het strakker aandraaien van de schroeven nog steeds hetzelfde probleem en na een kort onderzoek tot de conclusie gekomen dat de vooraf aangebrachte thermalpads voor de geheugenchips te hoog waren. Ik had zelf helaas geen andere liggen en de extra meegeleverde thermalpads waren te laag.
De oplossing
Door flink wat pressie uit te oefenen op de koeler kreeg ik het uiteindelijk voor elkaar om de koeler met de gehele core contact te laten maken, maar met de bijgeleverde ‘backplate’ en schroeven kon ik de koeler niet zo strak als nodig vastzetten. Ik heb toen van die ronde kartonnen beschermdingetjes gepakt die bij de Zalman CPU koelers meegeleverd worden. Ronde kartonnetjes met een gaatje erin. Deze konden dienst doen als spacers en na wat gepriegel zat de koeler er weer op. Nog steeds niet voldoende druk

Ik heb er toen de veertjes bij gepakt die op de schroefjes van de stock XFX koeler zaten, en deze op de schroefjes van de Arctic Silencer geplaatst. Dit i.c.m. de kartonnen spacertjes (3 stuks

)zorgde ervoor dat ik de benodigde druk op de ‘backplate’ uit kon oefenen waardoor de hele core contact maakte en bleef maken. Het extra plaatje voor de geheugenchips heb ik ook niet op de standaard manier vastgezet. Er zaten schroefgaten in het plaatje, en i.p.v. het plaatje er gewoon op te leggen met de thermalpads wilde ik deze schroefgaten dus ook benutten. Ik heb toen de schroefjes van de stock koeler gepakt en deze in de gaten gedraaid, en zo dus mijn eigen schroefdraad getapt

Wat Arctic Silver op de geheugenchips, plaatje erop, en schroeven maar totdat het geheel muurvast zit. Eindelijk klaar na bijna 3 uurtjes aanklooien.
Prestaties en geluid
Nadat ik de kaart teruggestoken had in mijn systeem deed hij het gelukkig nog. Eenmaal in Windows even snel de artifact tool van Atitool gedraaid om de kaart wat te stressen. De idle temperatuur zat op 38 graden Celsius, in tegenstelling tot de 48 graden Celsius met de stockkoeler, en tijdens de test liep de temperatuur langzaam op tot de 50 graden Celsius. Het vervangen van de koeler leek dus een geslaagd experiment. Om verder te testen heb ik ruim een uur BF2 gespeeld waarbij de temperatuur niet boven de 58 graden uit kwam. Dit is maar liefst 20 graden Celsius verschil met voorheen! Qua geluid ben ik er niets op achteruit gegaan. De videokaart regelt zelf netjes de fansnelheid, en de koeler lijkt zelfs stiller. Zeer netjes dus.
Conclusie:
Zeer goede koeler voor weinig geld. Voor nog geen 17 euro heb je betere koelprestaties en minder lawaai (voor zover je al van lawaai mag spreken). De installatie is in principe goed te doen aan de hand van de handleiding, echter in mijn geval verliep het een stuk moeizamer. Ondanks dat de garantie hiermee vervalt was het het waard. En aan de andere kant heb ik mogelijk de levensduur van de kaart verlengd omdat deze nu beter gekoeld wordt