Gebruikers

G.Skill Ripjaws V F4-4000C16D-32GVK

Prijs
€ 224,88
Specificaties 32GB DDR4 @ 4.000MT/s, kit van 2 - Bekijk alle specificaties

G.Skill Ripjaws V F4-4000C16D-32GVK Review

GorbazTheDragon 9 januari 2021, laatste update op 14 juni 2021, 1.044 views Product gekocht

G.Skill Ripjaws V F4-4000C16D-32GVK

Mooi setje dual rank b-die. Fantastisch voor overclocking, maar je betaalt er ook voor.

Pluspunten

• B-die
  • Dual rank
  • Snelle XMP
  • Goede PCB design
  • Geen RGB
  • Temperatuur sensor

Minpunten

• Handmatig instellen bij Ryzen
  • Moeilijk om 4000+ te draaien met veel moederborden
  • Duur (rond 40-50% meer dan 3200c14)

Geen "XMP and forget" setje. Vergelijkbaar met de 4266 17-18-18 1.5v versie. Snelle bin dual rank b-die, draait makkelijk 3800 14-14-14 op 1.45v. Op intel is 4533 18-18-18 1.6v haalbaar.

Ook erg duur (€280+), voor een gaming PC kan je net zo goed met een van de 3200 14-14-14 kits rond gaan (~€210).

Heb jij ook een G.Skill Ripjaws V F4-4000C16D-32GVK?

Dank je voor het delen van je bevindingen! :)

Wellicht domme vraag, maar waar heb je specs als 'dual rank' kunnen vinden?
(Oh.. sry, die andere specs stonden in het plaatje eronder.. 8)7 )

[Reactie gewijzigd door Squawking op 4 februari 2021 01:25]

Je kunt vaak ook onder the heatspreders kijken, met (unbuffered) DIMMs betekent chips aan beide zijdes van de PCB meestal dat het een dual rank stick is.
Ah.. check.. makes sense..
Dank je! :-)
Of gebruik Bdiefinder om je (gewenste) memory kits te controleren.
Urghh.. ik krijg deze niet aan de praat..
- ASUS ROG Crosshair VIII Formula
- AMD Ryzen 9 5950X
- 4x G.Skill Ripjaws V F4-4000C16D-32GVK

Zodra ik ook maar iets aan de DRAM settings zit, krijg ik een 'safe settings' load van de UEFI BIOS.
Standaard staat die dus op 2133 MHz.

Als je tips of hints hebt, hou ik me aanbevolen..
Ik zou eerst proberen om alleen twee sticks aan de praat te krijgen en tot 3800 14-14-14 proberen te draaien. Stel dan ook de SoC voltage handmatig in, 1.1v is goed, bij te veel SoC voltage wordt de geheugencontroller onstabiel.

Als je met 4 sticks draait, staat de geheugencontroller in de CPU onder veel meer belading, vooral omdat dit dual rank sticks zijn, je hebt dan namelijk 4 ranks per kanaal. Als je echt 64GB nodig hebt zou ik deze kits echter niet aanbevelen, 2x32GB is daar beter voor.

[Reactie gewijzigd door GorbazTheDragon op 24 april 2021 02:17]

Gorbaz, dank voor je reactie! :-)

Ik was in de veronderstelling dat deze generatie AMD juist beter werkte met 4 geheugen modules ipv 2.
(Dit in tegenstelling met de oudere Ryzen CPU's.)

Helaas is 64GB voor mijn doel geen overbodige luxe (3D photogrammetry).
Wat dat betreft had ik liever 128 GB gehad, maar dat durf ik al helemaal niet aan..

Ben al een paar uur bezig en beetje suf geworden, maar ik ga morgen even opzoeken waar ik de settings kan terugvinden en jouw genoemde waardes instellen.

I'll report back! :-)
Met veel proberen en herstarten is het uiteindelijk gelukt om ze op 3600MHz te laten draaien.
Echter start de pc soms niet in 1 keer op en krijg ik soms rare blokjes op het scherm.

Als ik hem lager zet gebeurt dat niet.

Ik ben bang dat ik deze moet vervangen voor single rank 4x16 of dual rank 2x32...

AMD mag dan nu wel de snelste CPU hebben (ideaal voor mijn toepassing) maar het RAM verhaal is er wel een stuk simpeler..
Op wat voor moederbord draai je je geheugen?
Ik heb de GVK teruggestuurd voor de GVKA 2*8gb met 16-16-16-36 timings ipv 16-19-19-38. Daar heb ik €20 meer voor betaald in de veronderstelling dat er meer uit te halen zou zijn qua timings.
Heb ik die onterecht een slechte review gegeven en had ik met de GVK ook tot 14-14-14 3800 kunnen komen als ik jouw review lees?

Ik kom met de GVKA tot 14-15-14-28 3800 op b550 tuff gaming plus board en r5600x. Misschien haal ik de 14-14-14 wel met meer tijd in OC.
Ik heb deze kit zo gedraaid:

MSI B550-A pro+4650G 3800 14-14-14 1.45v
Asus X470 Prime Pro+3600 3733 14-15-14 1.45v

Het kan zijn dat die TUF moederbord net zo als mijn X470 niet goed lage tRCD draait, dit heb ik wel vaker gevonden met Asus AM4 bordjes. tRCD hangt namelijk veel af van de moederbord en DIMM PCBs.
Raar dat xmp timings zo veel ruimer zijn tussen gvka en gvk:16-16-16-36 vs 16-19-19-38 .
Het is allebei B-die maar mij leek de GVKA beter gebinned dan. Aan jouw resultaten te zien moeten ze qua overclocken hetzelfde kunnen halen.
Zal hier 8gb vs 16gb sticks verschil maken? dacht ooit gehoord te hebben dat die vaak iets beter gebinned waren.
Ben niet heel ervaren met overclocken, vind voltage te hoog maar nu nog nodig voor stabiliteit. Ik ga aan alle andere dingen draaien(soc etc.) om voltage omlaag te krijgen. Al zeggen veel 1.5v op B-die als daily is prima.

Te horen aan jouw ervaringen met verschillende borden en zelfde geheugen is dit wel het max haalbare.
Rond 1.4-1.5v is het verschil tussen een lage en een top b-die bin aardig klijn... Misschien 50mV verschil bij 3800 14-14-14. Vaker zit het verschil meer in het gedrag boven de 1.5v en de scaling van de frequentie, lage bins hebben vaak meer moeite met ~4133+ en stabiel te draaien met 1T bij 1.55-1.65v.

De 8GB sticks zijn normaal wat lager rebind dan de 16GB sticks, maar het verschil blijft klein (het verschil tussen kits van dezelfde XMP is vaak groter dan het verschil tussen de bins).

> Dram calculator kwam op fast ook met 14-15-14. 14-14-14 lukt echt niet, zit nu op 1.49v. met 14-15-14-28-43.

Het zou de moederbord moeten zijn.
Dankjewel voor je antwoorden, dan blijf ik niet nodeloos iets najagen wat niet haalbaar is.
Ik heb alle instellingen over kunnen nemen van dram calculator behalve tRRDS(minimaal 4, 3 kan niet) en command rate op auto. Heb in mijn review GVKA screenshots gepost.

Hoe belangrijk is commandrate op 1T?
Ik heb bij verschillende bronnen verschillen tot max 1,5,% verschil gezien in specifieke workloads. Het verschil tussen 1t en 2t klinkt heel groot.

1T heeft al een tijd niet gepost tijdens mijn iteraties, gaat het zin hebben om terug te gaan naar start met 1T? Moet ik dan niet andere dingen terugschroeven die mogelijke winst teniet doen?

Ik heb zoveel sites afgezocht en vind het nog lastig om een afweging te maken.
Advies van een kenner is dan wel zo handig, eerlijk gezegd wel een beetje klaar met klooien voor procentpuntjes.
Net 1.55v geprobeerd met 1T, wel post geen boot
Met GDM enabled denk zou het makkelijk met 1T draaien (GDM on is bijna het zelfde als 2T, dus GDM+2T is gelijkwaardig als 4T).

In mijn ervaring is GDM on+1T beter dan GDM off+2T.

Als je moeite daarmee hebt denk ik dat de CAD bus drive strengths slecht geconfigureerd zijn.

GDM off+1T is moeilijk op 4DIMM moederborden, lukt mij alleen met 2DIMMers en single rank DIMMs.
Thx voor de verduidelijking.
Ik snap nu waarom GDM niet aanging, bij dram timings in BIOS voerde hij de instelling niet door, het was altijd 1t -GDM(dus crash). Onder AMD overclocking wel.
Hij draait nu met 1t GDM enabled.
Volgende stap zou GDM disabled zijn, geprobeerd met alle mogelijk proODT en cadbus instellingen +hogere voltages.
Maar ik denk dat ik nu wel ff tevreden ben en wil ook nog ff genieten van de FPS gains :)
Een heel leerzaam proces geweest, misschien dat ik op een later moment GDM probeer uit te zetten.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren