Inleiding
Op 10 december kreeg ik een e-mail van Tweakers Concepts met de mededeling dat ik de Philips 276C8/00 mocht gaan testen. 2 Weekjes later stond er een meneer van DHL voor de deur met de monitor. Meteen uitpakken natuurlijk en aansluiten. Allereerst even op de huiskamertafel met een tweetal laptops voor de eerste indruk. Met mijn Intel MacBook Air 2020 aangesloten via de USB-C wordt de laptop netjes opgeladen en het beeld weergegeven op de monitor. Met mijn (iets oudere) Huawei MateBook 13 krijg ik via USB-c echter in eerste instantie geen beeld en de laptop wordt ook niet opgeladen, uiteindelijk lukt dit wel.
Wat zit er in de doos
Na het openen van de doos vindt je allereerst een HDMI en USB-c kabel, een relatief grootte externe voeding met losse voedingskabel, een CD en een snel start handleiding. Na het uit elkaar halen van 2 grote piepschuim delen verschijnt dan de monitor. Omdat alle aansluitingen in de voet zitten is verdere montage niet nodig.
Featureset
De belangrijkste features van een monitor zijn wat mij betreft de grootte, resolutie, ergonomie, instelbaarheid en de aansluitingen.
Grootte en resolutie
Deze monitor heeft een QHD resolutie oftewel 2560x1440 pixels op een scherm met een 27 inch diagonaal. In de instellingen zoals hij uit de doos komt en aangesloten op mijn MacBook levert dat een behoorlijk scherp en redelijk leesbaar geheel op (voor mijn 47 jaar oude ogen met bril). Als ik de MacBook kwa schaling een stapje hoger zet wordt alles net wat beter leesbaar.
Ergonomie
De ergonomie is wat mij betreft een punt waar deze monitor wel een steekje laat vallen. Met name omdat het scherm niet in hoogte verstelbaar is. Ook is het scherm niet draaibaar op de voet. De enige ergonomische feature van deze monitor is de verticale kantelbaarheid van het scherm. Persoonlijk vindt ik dat teleurstellend in relatie tot de prijs en is een gevolg van vormgeving boven functie, met andere woorden hij ziet er geweldig uit maar de functie (in dit geval de ergonomie) wordt hierdoor beperkt. Ik heb daarom daarom slechts een voldoende gegeven bij Vormgeving.
Smart Image
Met Smart Image heb je een aantal presets van de scherminstellingen tot je beschikking, die je afhankelijk van hoe je het scherm op dat moment gebruikt het scherm daarvoor optimaal instelt. Je kunt daarbij kiezen uit: EasyRead, Kantoor, Foto, Film, Spel, Economie, Laagblauw modus of Uit. De meesten spreken voor zich, EasyRead stelt het scherm in op een monochrome weergave die erg fijn is voor lezen (maar op zich ook prettig was tijdens het schrijven van deze review).
Instelbaarheid
In het menu van de Philips vindt je de meest gangbare instellingen. De bediening van het scherm zit rechts achter op de voet en bestaat uit een kleine joystick die je in vier richtingen kunt bewegen, dat werkt goed na wat gewenning.
De volgende zaken zijn aan te passen:
Laagblauw modus
Hiermee verlaag je de hoeveelheid blauw die het scherm uitstraalt. Met moderne besturingssystemen kun je dit in mijn ogen beter regelen via de instellingen van de nachtmodus van dat OS. Maar wil je het altijd aan dan kan het via het scherm.
Invoer
Je kunt handmatig wisselen tussen de drie ingangen. Ook zit er een instelling om het automatisch wisselen, dus via signaal detectie, uit te zetten (dit kan in sommige setups handig zijn).
Afbeelding
Hier vindt je instellingen voor de HDR mode, het beeld formaat, helderheid, contrast, scherpte, SmartResponse, SmartContrast, Schaal (Gamma), Pixel Draaicirkel en OverScan. De instellingen zijn algemeen en niet per ingang, dat is wel jammer in mijn ogen.
Smart Contrast analyseert het beeld en past het contrast hierop aan. Het effect is dat daarmee de hoeveelheid licht die het scherm afgeeft continu verandert. Persoonlijk vindt ik dat niet prettig staat dit bij mij dus uit.
Smart Response analyseert ook het beeld en schakelt indien nodig overdrive van het paneel in. Hiermee krijg je hogere verversingssnelheid van het scherm zelf (niet zozeer van het inkomend signaal) en zou moeten helpen bij games of films om ghosting tegen te gaan.
Pixel draaicirkel (of Pixel Orbiting in het engels) is een functie ter preventie van inbranden, meer hierover vindt je op
deze video.
PIP/PBP
Hier kun je Picture in Picture of Picture by Picture instellen. In de PIP stand kun je een input groot in beeld zetten en een andere input in een van de 4 hoeken in een klein venster (waarvan je de grootte iets kunt aanpassen). In PBP mode kun je twee inputs naast elkaar weergeven, het scherm geeft dan aan dat je de resolutie van die inputs moet aanpassen naar 1280x1440 (maar dat lukte mij niet op mijn Mac’s). De bruikbaarheid van deze feature is in mijn ogen niet heel hoog, maar kan in sommige setups wel net die ene feature zijn die het verschil maakt. De feature vindt je echter ook op andere Philips monitoren dus als dat iets voor je lijkt kijk dan ook daar naar.
Audio
In het Audiomenu vindt je instellingen voor het volume van de 3.5mm uitgang, of deze stil moet zijn (muted in het Engels) en zie je welke bron er gebruikt wordt. Die Audiobron lijkt op een menu met een keuze maar bij mij kon ik altijd alleen zien welke bron er actief was en niet kiezen uit een andere actieve bron (zodat je bijv. het geluid van de HDMI 1.4 ingang beluistert en het beeld van de HDMI 2.0 ingang bekijkt).
Taal
In dit menu kun je de taal van het OSD menu veranderen, je kunt kiezen uit: English, Deutsch, Español, Ελληνικός, Français, Italiano, Maryar, Nederlands, Português, Português do Brasil, Polski, Pусский, Svenska, Suomi, Türkçe, Čeština, Yкраїнська, 简体中文, 繁體中文, 日本語, 한국어.
OSD instellingen
In het OSD instellingen menu kun je de positie, transparantie en time out van de OSD instellen
USB instellingen
Hier kun je de USB Standby Mode aan of uit zetten, het is mij onduidelijk wat dit precies doet.
Setup
In het setup menu kun je instellen of je een melding wil als je niet de ideale resolutie hebt ingesteld op je apparaat. Daarnaast kun je hier het scherm terug naar fabrieksinstellingen zetten. Tenmslotte vindt kun je een informatie scherm oproepen wat het typenummer, serienummer en de huidige resolutie en verversingssnelheid weergeeft.
Aansluitingen
Het scherm beschikt over 4 aansluitingen, 1x HDMI 1.4, 1x HDMI 2.0 (met HDR), 1x USB-c en 1x 3.5mm Audio-out. Je vindt dus geen VGA of Display Port op dit scherm. In mijn setup was dit niet zo’n probleem maar het kan voor sommigen wel lastig zijn. Het geluid wat binnenkomt via de HDMI/USB aansluiting wordt middels een ingebouwde DAC uitgevoerd naar de 3.5mm poort.
Pixeldefecten
Pixeldefecten zijn in mijn beleving in zijn algemeenheid uitzonderingen. Het zal zeker voorkomen en sommige type monitoren zullen er misschien vaker last van hebben dan anderen. De een zal er ook misschien gevoeliger voor zijn dan de ander. Ik heb geen pixeldefecten op mijn scherm kunnen opmerken bij normaal gebruik. Ook met een dode-pixel test op het web heb ik geen afwijkingen kunnen constateren. Deze monitor voldoet wat mij betreft daarmee aan mijn verwachtingen.
Kleurweergave
Ik heb geen meet apparaat om de kleurweergave te meten zoals we dat in de professionele reviews terug zien. Ik moet het met mijn ogen doen en vindt de kleurweergave goed in de SDR stand, vergelijkbaar met het scherm van mijn Apple MacBook Air en Huawei MateBook 13, maar ik ben op dit gebied zeker geen veeleisende gebruiker.
Ik heb de HDR stand (die alleen werkt op de HDMI 2.0 ingang) getest met mijn Mac Mini, de kleurweergave wordt dan erg flets. Ik zag dat ook bij een Apple TV 4K op een HDR TV (die Apple TV heb ik toen geretourneerd). Ik vermoed dat dit ligt aan de aansturing van het HDR scherm door Apple.
Bouwkwaliteit en afwerking
Zoals al vermeld zitten alle aansluitingen van deze monitor in de voet verwerkt. Dit maakt dat het scherm zelf erg dun is en dat ziet er mooi uit. De voorkant van het scherm is volledig vlak, de bezels aan de bovenkant en linker en rechter zijkant zitten samen met het scherm achter een folie wat er ook weer erg mooi uitziet. De voet en het scherm zitten aan elkaar middels een kantelbare verbinding. In zijn totaliteit is de monitor in mijn beleving relatief licht van gewicht maar maakt desondanks een stevige indruk.
Contrast en helderheid
Vormgeving
Vormgeving lijkt het uitgangspunt geweest te zijn bij het ontwerp van deze monitor. De “Moda” term op de doos lijkt dat ook te onderschrijven, een modieus ontwerp is het zeker.
Ghosting
Ik weet niet zo goed hoe ik ghosting moet testen, ik gebruik mijn Mac met dit scherm vooral voor mail, web browsing. Ik speel niet zoveel games en video kijk ik op de TV. Wat ik begrijp van de Smart Response functie, die je kunt instellen op Uit, Snel, Sneller, Snelst kun je hiermee ghosting tegenwerken. Ervaar je ghosting verhoog je de snelheid, ontstaat er zogenaamde inverse ghosting ga je een stapje terug. Lijkt me dat je met dit scherm dus redelijk goed gewapend bent tegen ghosting.
USB-C aansluiting
De USB-c aansluiting op deze monitor is erg fijn in combinatie met mijn Apple MacBook, de laptop wordt hierbij van stroom voorzien terwijl deze het scherm aanstuurt. Helaas kon ik datzelfde niet reproduceren op mijn Hussein MateBook met Windows 10, ik kreeg wel standaard nieuwe apparaat geluid te horen maar de laptop gaf geen beeld en werd ook niet opgeladen. Na wat uitproberen en updaten van drivers werkt opladen via de linker poort (via USB PD) en krijg ik beeld via de rechter poort (via USB DP Alt mode) op de MateBook. Met mijn HP EliteBook 830 G5 van het werk lukt het wel onder Windows 10, YMMV.
Prijs
Voor €289 krijg je een mooi ontworpen monitor met voor de gemiddelde gebruiker (waar ik mezelf onder schaar) goede beeldkwaliteit maar tegenvallende ergonomie. Het ligt dus aan je voorkeuren of dit scherm goed geprijsd is. Persoonlijk zou ik eerder een 1080p scherm kopen voor beduidend minder geld of een iets duurder 4K scherm. Ook zou ikzelf daarbij ergonomie belangrijker vinden dan het uiterlijk.