Wordt verwacht

ASUS VA24EHE Zwart Review

30 november 2020, laatste update op 30 november 2020, 224 views Rapporteer

Voor 100 euro een 24" 1080p monitor met 75 Hz IPS paneel, dunne bezels en FreeSync? Klinkt bijna te aardig om waar te zijn, toch? Toch is het dat niet en je krijgt volle waar voor je geld. Perfect is het scherm natuurlijk niet voor die prijs.

Pluspunten

• Prijs/kwaliteitverhouding is top
  • Dunne(re) bezels boven en opzij
  • Zuinig

Minpunten

• Niet in hoogte verstelbaar
  • Niet "echt" frameless
  • Dikke bezel onderkant
  • OSD menu met druktoetsen aan de achterkant

Ik heb deze monitor gekocht voor simpel officewerk, dus de gamingfunctionaliteit heb ik niet getest. Ik heb alleen een HDMI-naar-DVI kabel -- de FreeSync functionaliteit is daarmee niet te testen. Volgens Asus zelf gaat het hier echter om FreeSync in het bereik 48 Hz - 75 Hz, dus de meerwaarde is sowieso beperkt. Out of the box werd deze monitor bij mij met alleen een VGA kabel geleverd (volgens Asus varieert dit per regio). Waarom dat anno 2020 nog een ding is is mij persoonlijk een raadsel, maar voor een geschikte kabel zul je in de meeste gevallen dus zelf moeten zorgen.

Dat je tegenwoordig ook bij de goedkoopste schermen al IPS panelen kunt krijgen en dus niet meer tot de povere kijkhoeken en fletsere kleuren van TN veroordeeld bent is wat mij betreft een echte vooruitgang. Bij een volledig zwart scherm in een donkere kamer is de bekende "IPS glow" duidelijk zichtbaar, maar onder normale kijkomstandigheden zul je hier weinig van merken. Backlight bleeding heb ik niet op kunnen merken.

In sRGB mode valt op dat de gamma van het scherm eerder op 2.0 dan 2.2 uitkomt (via lagom.nl/lcd-test) -- door met de helderheid te spelen kan hier nog wel iets verbeterd worden, maar voor een hele kleurechte ervaring zou ik mijn hand niet in het vuur willen steken. Ook de geadverteerde modus voor het filteren van blauw licht lijkt weinig anders te doen dan de kleuren wat onnatuurlijker af te stellen en is niets wat je niet ook met software voor elkaar zou kunnen krijgen (die dat dan ook nog dynamisch kan). Voor professionele kleurechtheid koop je natuurlijk normaal ook duurdere schermen, en in ieder geval is het contrast dik in orde.

Mijn scherm had bij ontvangst één dode subpixel. Ik moest behoorlijk goed kijken om hem te vinden, en deze kwam weer tot leven na 15 minuten snelle kleurwisselingen erop los te laten, dus dit kunnen we het paneel niet aanrekenen -- dat kan zelfs de duurste panelen overkomen.

De bouwkwaliteit is niet denderend, maar goed genoeg voor wat je voor dit bedrag kunt verwachten. De dunne bezels lijken ideaal voor een mooie multi-monitorsetup, maar hier past Asus een leep trucje toe -- weliswaar zijn de randen heel dun, maar het paneel vult het scherm niet voor 100%. Effectief lijkt er dus toch nog een bezel van zo'n 50 mm te zijn aan weerskanten, en dat ga je natuurlijk wel degelijk zien als er schermen naast elkaar staan. Dat Asus dit adverteert als "frameless design" zou ik dan ook lichte misleiding willen noemen; er zijn tenslotte monitors die hier echt werk van maken. Het op zich mooie profiel wordt weer een beetje teniet gedaan door de lelijke dikke bezel aan de onderkant, waar rechts ook nog eens de power LED uitsteekt. Jawel, uitsteekt in zijn eigen stukje plastic, dit lampje is niet in de bezel zelf verwerkt. De voet is stevig genoeg (het scherm is zelf licht) maar niet bepaald elegant te noemen en niet in hoogte verstelbaar; draaifuncties hoef je voor dit bedrag natuurlijk ook niet te verwachten.

Het stroomverbruik is in sRGB mode op volle helderheid niet meer dan 18 W -- en als je niet de volledige helderheid nodig hebt kan het makkelijk minder. Op mijn bureau trekt hij met bijgestelde helderheid 8,5 W, en dat is heel netjes te noemen voor een scherm dat bijna continu aan moet staan.

De on-screen display wordt bediend met ongelabelde tiptoetsen aan de achterkant, waar je behoorlijk ver voor moet reiken. Dit moet je maar net leuk vinden; persoonlijk gruw ik van deze benadering ten opzichte van knoppen voorop of een joystickje. Het enige lichtpuntje daar is altijd nog dat je normaal niet vaak in het menu hoeft te zijn na de eerste keer afstellen.

Samengevat: voor om en nabij de 100 euro haal je een 1080p IPS monitor in huis die zich absoluut niet hoeft te schamen voor zijn budgetstatus. De extra features zijn meer pogingen om zich wat luxer voor te doen dan het is en voegen weinig toe, maar kwaad kan dat niet. Zoek je een wat luxere ergonomische ervaring of een scherm voor een multi-monitor setup dan zou ik verder kijken.

Heb jij ook een ASUS VA24EHE Zwart?