€ 344,- bij Leventis | Zakelijk

Philips B-line 346B1C Zwart Review

30 oktober 2020, laatste update op 30 oktober 2020, 363 views Rapporteer

Heerlijke immersive monitor voor de thuiswerker die ook van causal gamen houdt. USB-C (met ethernet en powerdelivery) en een automatische KVM switch maken dat je na een dag werken op de laptop eenvoudig switched naar je GamePC en de opgebouwde frustraties kan wegwerken...

Pluspunten

• USB-C met powerdelivery
  • KVM-switch
  • Ultra-Wide
  • Curved monitor
  • Value for money

Minpunten

• USB-poort aan zijkant en kabelmanagement
  • Geen 4k
  • Geen IPS

De perfecte 1440 monitor voor thuiswerkers (die ook casual gamen)
Waarom deze monitor?
Hoewel ik deze monitor een tijdje mocht lenen voor het Tweakers Testpanel hád ik er stiekem al eentje staan in onze home-office omdat hij perfect voldeed aan mijn wensen voor een future-proof office-monitor voor thuis:

3440x1440 resolutie met degelijke refreshrate (100hz, 5ms)
Powerdelivery en ethernet over USB-C
KVM switch
Onder de € 500
Geen RGB-kerstboom

Omdat ik werk en privé graag gescheiden houd heb ik naast mijn werklaptopje óp het bureau ook nog een beschaafde, losse game-PC onder het bureau staan. Hier had ik al een losse KVM (Keyboard, Video, Mouse) switch voor liggen, maar die was van AliExpress en deed het matig. Plus: geen power-delivery, dus je loopt altijd nog met een aparte oplader voor je laptop te rommelen.

Na wat speuren in de Pricewatch viel mijn oog al snel op deze monitor van Philips die aan alle eisen voldeed en in mijn ogen de perfecte monitor is voor iedereen die ná zijn werk nog even wil ontspannen. Klap de laptop dicht, zet de PC aan en de monitor switched automatisch mét keyboard en muis naar de game-stand.
Algemene indruk
Deze Philips monitor is groot en trekt zeker de aandacht (en bewondering) van familie, huis- en kantoorgenoten. Door het grote formaat en de kromming wordt je ‘in’ het scherm gezogen en dat soort voor een unieke game-ervaring bij shooters of race/flight sims.

Ook voor kantoorwerk is hij erg prettig: je kan spreadsheets over de volle breedte van het scherm bekijken en bewerken, of eenvoudig twee bestanden naast elkaar bewerken: een tweede monitor is zeker niet meer nodig. Het gemak waarmee dat (zonder dat je zit te knijpen met je ogen vanwege kleine lettertjes of het gevoel hebt dat je ruimte verliest) is fantastisch.

Je merkt wel dat websites eigenlijk niet gemaakt zijn voor dit soort breedtes, met veel grijsranden aan de zijkant en ook niet alle games of video ondersteunen dit soort ultra-wide formaten. Desalniettemin went het snel en is het niet storend. Zelf merkte ik dat ik regelmatig met 2 bestanden of browsers naast elkaar werkte, vaker nog dat met mijn dual screen setup die dit scherm tijdelijk verving.

Persoonlijk minpuntje vind ik de speakers. Die zijn qua geluid ‘prima’ (in verhouding tot andere beeldscherm-speakers), maar het levert extra gedoe op met alle videoconferencing en het switchen van audio-outputs als je zoals ik graag je koptelefoon gebruikt in die gevallen.
Features
  • 1x HDMI 2.0, 1x Displayport 1.2, 1x Jack, 4x USB (A) 3.2
  • Power over USB-C (90W)
  • Ethernet over USB-C
  • Contrast: 3000:1
  • Kijkhoek: 178 graden (H/V)
  • Kleurbereik : NTSC 100%, sRGB 119%, Adobe RGB 90%
Met als extra’s:
  • Automatic KVM switch (op basis vanuit welke ‘input’ hij beeld krijgt, switched hij alle aangesloten USB-devices)
  • Power Sensor (de monitor ziet of er iemand voor zit en gaat anders zelf op standby én van standby af)
  • Light Sensor (de monitor past zijn helderheid aan het veranderende licht in de kamer aan)
  • Multi View (de input van 2 bronnen tegelijkertijd tonen, voor een bewakingscamera of zodat je tijdens de Zoomcall op je laptop door kan gamen op je PC)
Overall een zeer prima lijst met features, aangevuld met extra’s die afhankelijk van je use-case meer of minder gimmicky zijn. Heb je geen werklaptop naast je game-PC? Dan is een KVM-switch een beetje overdreven, laat staan de Power over USB-C.
Kleurbereik, Contrast en Helderheid
Als je je monitor voor grafisch ontwerpen gebruikt dan is het prettig als de kleurechtheid en contrast hoog is. De doelgroep (en mijn persoonlijke use-case) is echter meer “allround” kantoorwerk en richt zich niet direct op (zwaardere) grafisch vormgeving of gaming doeleinden.

Er zijn een aantal uitgebreide reviews te vinden op het internet waar ze met de juiste tools de kleurweergave goed testen, waar de conclusie is dat de Philips 346B1C toch een beetje tegenvalt. Ik had er zelf absoluut geen last van, maar als grafisch professional ben je beter af met een ander model.

Qua helderheid valt deze monitor wél op: hij kan behoorlijk fel zijn. Hoewel ik normaliter een monitor op de hoogste of één na hoogste stand heb staan, zet ik deze bewust een tandje lager. In direct (zomer)zonlicht zou het kunnen dat hij minder goed afleesbaar wordt, vooral bij donkere beelden (film, gaming), maar dat heb ik nog niet kunnen testen.
Beeldkwaliteit: dode pixels en ghosting
Het model dat ik tot mijn beschikking had alsmede het model dat ik zelf heb gekocht hadden geen dode pixels, dus de kwaliteitscontrole is ook voor “niet-review” eenheden goed.

In het dagelijks gebruik had ik geen last van ghosting en ook bij gaming had ik er geen last van, ook niet als ik er specifiek op lette. In specifieke test-scenario’s zag je wel dat er duidelijk wat ghosting optrad, vooral in de ‘kantoor-preset’ van de monitor.
Bouwkwaliteit en Vormgeving
De Philips 346B1C staat stevig op zijn voet en is makkelijk te installeren (slechts 1 schroefje, waar je geen schroevendraaier voor nodig hebt). Door zijn gewicht lijkt hij tijdens installatie wat onhandelbaar, maar zodra je hem op zijn voet klikt blijkt hij erg handzaam en met één hand in te stellen op de juiste hoogte.

Hoewel de monitor van plastic is heeft hij aan de voorkant een ‘nep aluminium’ afwerking aan de onderste bezel, wat prima oogt. Alleen als je hem vastpakt dan voel je dat het plastic is en het zit de bediening niet in de weg.

De vormgeving is verder ‘functioneel’ te noemen: hij doet wat het moet doen, zonder al te veel in het oog te springen (dat doet hij vanwege zijn formaat toch al). Er zitten geen gekleurde plastic randjes aan, geen lampjes, geen schreeuwerige logo’s. Dat vond ik persoonlijk erg prettig en maakt dat hij goed in het kantoorinterieur paste.
Prijs en alternatieven
Een laatste en niet onbelangrijke reden waarom ik voor deze monitor heb gekozen was de prijs. Heb hem in augustus gekocht voor € 449 (aanbieding) bij Coolblue, waardoor hij beter in het budget paste dan vergelijkbare monitoren met USB-C dock.

Op het moment van schrijven is de prijs iets gestegen naar € 457, maar daarmee valt hij nog onder de concurrentie met vergelijkbare specs (curved, USB-C). Dichtste in de buurt komt de Lenovo ThinkVision T34w-20 Zwart, maar die is toch zo’n € 50 duurder.

Hoef je niet per se een 34 inch curved scherm, dan is de LG 27UL850-W erg interessant voor een vergelijkbare prijs, maar dan 4k resolutie.

Heb jij ook een Philips B-line 346B1C Zwart?